BMW_e39_530d_2002 Пали когато е студена, но сега изобщо спря

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

BMW_e39_530d_2002 Пали когато е студена, но сега изобщо спря

Мнение от ardudevelop » 27 Дек 2025, 21:56

Здравейте,

Като за начало се надявам да сте изкарали хубави коледни празници със семействата си.

Пиша като новак в този форум по следната тема. Със жена ми си купихме посоченото в заглавието BMW E39 530d 2002 година с идеята да я използваме за семейна кола (просто защото е по-голяма)....
Карахме я около година и половина и досега нямаше съществени проблеми (мисля че съм сменил само моторчето на чистачките).
Миналата зима забелязах че прокапваше нафта под колата когато температурата падне под 3-5 градуса, но много за малко и за кратко (докато двигателя не стопли). Отдадох това ня печката която колата има, но понеже е за кратко и не ми пречеше така и не я поправих.

Съществения проблем стана преди няколко седмици (мисля че беше точно на никулден)... Прибрахме се вечерта и понеже по-късно ми трябваше колата (за приспиване на детето ми... който има знае че заспиват лесно в кола), се опитах да я запаля но тя просто отказа да запали... Колата беше още топла (може би на средата преди 90 градуса).... Както и да е прибрамхе се но на следващата заран запали без проблем. Казах си че може временно да се е смучило нещо но забелязах че всеки път след като колата загрее спира да пали.

Почнах да чета по форумите дали са срещали хората такъв проблем и стигнах до този форум тук. Прочетох доста теми и съм направил долуописаното...

Така, проверил съм релетата които захранват компютъра, релето което захранва помпата, почистил съм буксите на компютъра, пробвах да сменя акомулатора да не би да е ниско напревението при старт. От данните на компютъра виждам обороти при палене около 250, не ми свети чека на двигателя и каквито и да е било други "лоши" мапи по таблото. Проверил съм буксите на всички датчици до които мога да стигна отгоре, даже откачих датчика на горивния филтър (просто някъде в този форум прочетох за това). Не мога да чуя помпата (просто съм сам и не мога да клекна до колата и да дам контакт едновременно). Не съм пробвам да откача маркуча който идва от помпата до горивния филтър и да видя тама дали се подава нафта при завъртането за запалване (ще го пробвам утре). И само докато съм се сетил... вземах си една диагностика (обикновенна за 50лв.) Оказа се че не мога да прочета компютъра за грешки. Други коли ги прочита тази не (не зная дали има значение но го споменавам).

Сега колата тотално спря да пали (само чат пат аха да запали ама не). Разбрал съм се с майстор да му я закарам, но за жалост ще е чак догодина и поради тази причина пиша тук в този форум за помощ и идеи защото ще ми трябва в предстоящото посрещане на новата година (както казах съм с малко дете и трябва да ходим на гости в дядо и баба :) ).

Моля за помощ с идеи какво може да е.

Благодаря ви предварително!

ентусиаст
Аватар
Кара: ше: е36,e39,e61..сега MB W205

Re: BMW_e39_530d_2002 Пали когато е студена, но сега изобщо

Мнение от hummer » 28 Дек 2025, 12:36

Ся ,за най-лесно махаш декоративния капак и когато не иска да пали топла поливаш датчика на разпределителен вал..
Стандартен дерт на тия дърти варели..
Напиши camshaft sensor в google да видиш къде е..
Ако само въртии и не пали може и тотално да е сдал...
Намери от някоя морга за проба..поне е на лесно място

Назад към E39