Емиграция и имиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Емиграция и имиграция

Мнение от TNT » 19 Дек 2025, 17:54

Изображение :mhihi:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Дек 2025, 18:12

Тъжна снимка от тази сутрин. Двама човека спят в един подземен паркинг. На мен поне не ми е смешно :confused:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 20 Дек 2025, 18:02

steeN написа:Защо Поливие катастрофира толкова тежко? Купен вот? Фалшифицирани избори? Нещо друго? Дори в парламента не влезе накрая.
Очаквам някакво смислено обяснение, щото за ЕС и България е разбираемо, че си далече от нещата, ама за Канада не е. :lol:

Темата е много дълга, Стинка. Поливието изтърва нещата от ръцете си, отделно либералите си изиграха много добре картите. Ама отдалеч. До 2015 емиграцията в Канада беше с точковата система. При консерваторите се искаше образование, стаж, знания, имаше квоти. Аз съм ходил на интервю, след като съм покрил точките, където някой преценява, дали да те пусне. До 2015 приемът беше към високобразовани и квалифицирани хора. В тази тъмна в историята на страната година лоибералите спечелиха. Как? Ми пускаш един млад и красив младеж (тогава той беше на 34г), привлекателен, говори много, не казва нищо. Апропо, Виденов стана премиер на 35 или 36, не понмя наизуст. Усещаш ли аналогията? Та този младеж беше "жив изяден" от жените. "Виж колко е кют", ма бил "много красив" и т.н. подобни. Трюдо и оня бабоебът във Франция са от едно котило. Ма както и да е. Та от 2015г БВП на глава на населението пропада. Какво смениха либерлите. Емиграцията се промени. Започнаха да докарват хора "на кило". Тръмп подгони хаитяните от САЩ и те до един минаха (кой легално, кой не) границата и отидоха в Квебек. Най-вече заради езика. Не знам, какви асоциации ти създава името "Монреал", но там е страшно. Има квартали, където на улицата ще бъдеш като бяла врана. Имам едно приятелче, който е раборил като пица деливъри. Такива неща ми е разказвал, че все едно си в някакъв крими филм. Апартаменти без врати, вътре голи същества и т.н. Казваше, как на такива адреси дори не смеел пари за ресто да си държи в джобовете. Та хаитяните бяха няколко стотин хиляди. Някъде имаше статистика, че 80% от хаитяните в Канда живеят в Монреал. Та тук прибави оше много стотин хиляди от Магреб, Гвинея, Сенегал и т.н. стани, докарани там в името на френския и картинката ще започне да се изяснява. Говоря за докарване на хора на отинципа "От тоя до тоя". Хора без образование, ценз, професия. Хора, които влизат в страната, лягат на социал и така цял живот. След това започнаха да докарват сирийци. Доколкото помня, докараха над 100 000, като цифрата набъбна заради "събирането на семействата". Дойде ли един, после идват тате, мама, братя, сестри, тетки, стринки ... На въпросните сирийци им бяха платени самолетните билети, на летището имаше кадри, как ги посреща лично Трюдо, как им раздава Канада гус якета (цената им обикновено е над $1000 за бройка), дадоха им практически безплатни квартири. Е, плащат символичните $200 на месец, другото се поема от бюджета. Децата им в безплатни детски градини, ол инклузив с две думи. После докараха няколко стотин хиляди афганистанци, сега докараха и няколко милиона индийци. Последните .... В едно мазе се "регистрира университет" и започва да приема студенти. Плащаш и отиваш да учиш. Сещаш се, колко се учи, но се плаща. Държавата си прибира парите от таксите и не и пука, какво става всъщност. Докато си в "университета" има прао да работиш по малко, а после вече няма ядове да останеш, защото имаш и "местна диплома". И това не е всичкото, дето го докараха. Защо ти го пиша? Всички тези знаят, че са дошли на едно по-добро място, благодарение на либералите. И са им благодарни и гласуват под строй. Това са едни +10% от населението на страната, които са гарантивани гласоподаватели. Все едно да докарам при вас 5-600 000, 90% от които са на социални помощи, получават всичко и имат единственото задължение, да гласуват за мен. Няма никаква аналогия с "на брато брато му" при вас. Пак директен пример, от мой бивш колега сенегалец. Той си признава, че има две жени. Адната в Канада, другата в Сенегал. Но каза (и аз му вярвам, защото няма смисъл да лъже), че познава сенегалци, на които и четирите жени (религията го позволява) са в Канада. Едната е законна, другите три са "самотни майки". Та тази симпатична групичка живее в един 7-8 стаен апартамент. Не работят официално, бачкат на черно или макс 4 часа на ден, така доходите не се облагат с данъци. Сещаш се, че с тях живеят и техните 35-40 дечица. За всяко държавата плаща около $500 социални помощи на месец... Сигурен съм, че ще ти трябва калкулатор нататък. Та тия юнаци правят на месец повече чисто, отколото аз за година, дето се вика. И всичкото това са глсоподаватели. И всички те знаят, че либералите са ги довели в Канада. И не е само това. Най-голямата медия СВС е на държавна издръжка. Дядо и баба гледат там и оттам денонощно ги заливат, как живеят в мед и масло и как всичко е прекрасно и как те са щастливи и късметлии, да живеят под мъдрото ръководство на либералите. И дядо и баба почти до един гласуват за тях. Ефирните телевизии са 4-5 и опозиционни практически няма. Критика и лоши новини не се съобщават никъде. И никога. Трябва да ровиш е нета, ако ти трябва да научиш нещо. По телевизията е само цветя и рози.
Полиеврето!? Консерваторите загубхна няколко избора. Либералите са много добри и знаят, как да си изиграят картите. Трюдото веднъж знаеше, че има висок рейтинг, направи нови избори и си спечели мандат за още четири години. Консерваторите смениха няколко лидера, не помня вече колко. Та както всичко хубаво си има край, на Трюдо времето му изтече. Беше откроеено намразен от хората и ... той се скри. разпусна парламента и държавата беше няколко месеца практически без ръководство. Цялата минала зима. Нов премиер трябваше да стане новия председател на либералната партия по закон. Но те такъв не бързаха да избират. Полиеврето водеше уверено, либералите дори в един момент бяха на трета позиция след NDP. NDP и либералите бяха коалиция и тия ги крепяха на власт. Причината си беше чисто финансова. Лидерът на NDP трябваше да направи определен брой години в парламента, за да вземе пожизнена пенсия от малко над $2 милиона годишно по спомен. Не ми се рови точно колко. Пожизнена пенсия. Трюдото като бивш премиер ще получава около $5 милиона, докато е жив ... Та тоя Синкх, дето крепеше Трудо "взе парите и избяга". Поливрето беше на върха, либералите губеха с над 20%, изибщо всички очакваха промяна......
И Трюдо се махна, по телевизията се появи "новият месия". Марк Карни. Човек, който беше икономически съветник на Трюдо и който направи всички бели в иконимиката на страната. И се започнаха едни оди на радостта, как това е човекът, който ще ни изведе на нов път, как той като банкер (в нито една банка, дето е работил не пазят добри спомени за него) знае, как да оправи иконимиката. Самият карни е много добър оратор, факт. Първото е, че никога не отговаря на въпроси в парламента и второто е, че той винаги говори това, което хората искат да чуят. Как икономиката ще заработи, как ще се открият нови работни места и как канадската иконимика ще стане нимер едно в Г7. По последните три реда от това писание той може да говори около час, без да повтори нищо и накрая да си убеден, че това е месията, който ще ни поведе. Поливрето говореше за карботаксите, за раздутия чиновнически апарат, за икономическите трудности. Щом го избраха, Карни първо направи карботаксите на нулаза населението. паднаха цените на бензина и газта за отопление. Не ги премахна, ами ги свали на нула. Останаха обаче за фирмите. Така махна първото и най-важно оръжие на консерваторите. После започна с .... Тръмп. Как той бил най-голямата заплаха за страната, как Тръмп иска да ни унищожи и как само Марк Карни можел да се пребори с него. И хората повярваха (само това се говореше по СВС) и на изборите беше шок. Никой не е вярвал, че можеш да наваксаш не само +20% разлика, но и практически да се бориш за мнозинство.
Край на част 1 :smoke:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 20 Дек 2025, 19:21

Много писане и ако нещо се бъгне, всичко заминава на кино.

Та Карни се появи и Слънцето отново изгря. Тръмп в предизборната си кампания подкрепи либералите. Къде пряко, къде коствено. Полиевърчето няколко пъти му се издърви и националните медии подхванаха темата. "Карни е единственият, който може да се пребори с Тръмп". Това се повтаряше като молитва по всички новини. И Карни го докара почти до мнозинство. Това наистина беше шок. Аз не съм чувал някога и някъде някой да е наваксвал такава разлика за няма и три месеца. НО ... карни го направи. Правилната пропаганда и това е. Канадците са овце, които в мнозинството си правят това, което им кажат. Плюс милионите доведени нпво гласоподаватели. Та карни започна да се "бори с Тръмп". Митата за канадските стоки ту се въвеждаха, ту се отлагаха. И така много пъти. Премиерът и Президентът се срещаха, снимаха и ... не постигнаха нищо. Единствената страна, която не е подписала нищо със САЩ е Канада. Проблемът беше, че страната няма бюджет. Оная нацито, дето беше министър на финансите на Трюдо бави бюджета до последната секунда. После каза, че дефицитът е $40 (пак по спомен) милиарда и тя веднага си подаде оставката. Та и Карни се хвана за тази сламка. Не му стигат гласове за мнозинство, няма бюджет. И той вкара бюджет с дефицит 64.3 милиарда. С един куршум уби два заека. Ако му го разрешат (той няма мнозинство), ще харчи колкото си иска. Ако не му разрешат, отива на избори и почти със сигурност ще събере мнозинство. Той не се разбира с Тръмп и тази карта веднага се вади. Удря един подпис и вече е спасител, което означава, че на следващите избори ще отнесе всички. С няколко гласа бюджетът мина и той сега е без проблеми. Но и в същото време не спи. Присламчи двама от депутатите на консерваторите към своята партия. Официално те били запленени от правилната политика, която водел и решили да се присъединят към него :mhihi: Тук са толкова корумпирани, колкото си нямаш идея. Ония при вас са жалки аматьори.....
Това е много много накратко. Как Канада се скара с Индия, как се скара с Китай, това са отделни истории. Сега се дървим на САЩ, изобщо икономически гении. Та понеже стана въпрос за икономика. От 2015 насам БВП на глава от населението пада. И е нормално. Ти не вкарваш хора, които ще работят и ще създават, ти вкарваш хора, които само лежат и получават. Официално над 10% от хората живеят под линията на бедността. Реално са много повече. Статистиката брои тези, които получават помощи за безработни. Изтече ли срока и не си ли намерил работа, ти вече не си в списъка с безработни. Елементарно и практично. Бездомниците по неофициални данни са над 200 000. Проблемът вече не е в големите градове, ами тръгва и по малките. Безработицата покрай Коледа с временните работни места се закрепи, но след Нова годин ще има бум. Фирмите бягат. От ЕС до САЩ е далече, но тук е на един хвърлей място. Компанийте, за да избягат митата се местят в САЩ. Един от последните и христоматийни примери е Stellantis. Като беше кризата, канадското правителство им помохна с милиони. Сега затварят и се местят от другата страна на границата. И всичкото това е на фона на обещанията, как канадската иконимика ще стане N1 в Г7. И офцете блеят и гласуват. А, че се сетих. Полиеврето говореше за огромния бюрократечен апарат. Либералите скочиха и го използваха, как консерваторите искат да съкращават хората. Профсъюзите леко намекнаха, че е желателно да се гласува за либералите. Последните спечелиха и ... обявиха план за съкращение на около 40 000 държавни работни места....
Друго, което обещаха беше, как ще намалят цените на жилищата. Имаха план за строителството на над 200 000 апартамента. Обърни внимание, апартаменти, не къщи. Но никой не спомена, че това ще е за отдаване под наем, не за свободна продажба. И големите фирми започнаха да стоят блокове. Няма да коментирам, какъв процент от тези жилища са построени. Беше под 20%, ако не греша. Цените по време на ковида се утроиха. На всичко. Масата от хората останаха да бачкат от дома и се видяха с пари. Представи си двама работещи. Това в масата случая са две коли, от които всяка е $7-10 на ден за бензин, $20 кръгло за паркинг, $20 кръгло на човек за храна, кафе и тем подобни разходи през деня. Сложи го, че всеки от дома икономисва едни +$1000 месечно. И в бюджета ти се оказват тези пари и се започват разходи. Сиреч, наместване на излишека. Много приятели си смениха къщите, направиха огромни ремонти, други купиха къщи. Къщите като къщи удариха небесата и за всичко беше лудо наддаване. Къща, подобна на нашата по вид и размер се продаде за секунди след излизането и на пазара. Седем оферти и не помня вече колко ниляди над исканата цена бяха дали. Без инспекция, без нищо. И така беше навсякъде. После обаче лихвите скочиха, вноските по моргиджите нараснаха с по $6-800 на месец, започнаха да връщат гората в офисите за по 2-3 дни и народа взе да вие. Да, може да продължиш да плащаш старата си вноска по моргиджа, но срока от 10 отива на 15-16 години. Цените на колите и те отидоха в небесата. Нашата РАВ4-ка през 2022г я купих на цената, на която е продадена през 2018г. Новите кеш ot $30K отидока на близо $46К и то за базов модел. Хюндай Аксент му искаха $14К преди кризата като пример за чип модел, сега най-чипите модели пак на Хюндай тръгват от около $22К.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 20 Дек 2025, 21:10

Чакай, че ходих да взимам хлапето от работа :roll:

Недвижимите имоти и всичко свързано с тях правеше около 30% от БВП на страната. Строителство, ремонти, данъци, това си е едно огромно перо. Вдигат ми данъка на къщата "само с 3.5% за 2026". С цел подобяване на инфрастуктурата и по-добро обслужване о бла бла. Ако някой си мисли, че при вас се краде, то тук е същото, но с още три нули и в друга валута. Сега гледах, как до 2030 бяха залочили да се събират по-големи приходи. Ми откъде? От джобовете на хората. Средна класа практически няма. Бизнесът се изнася. Самият Карни е вложил всичките си пари (а той не е никак беден) в Щатите и по разни острови. Не знам по какви тарифи ни цакат американците, но бизнесите или се изнасят, или затварят. Щели да ни свържат с ЕС. Стига бе. Да не казвам силна дума, ама 75-80% от бизнеса на Канада е свързан със САЩ. Как ще го замениш това? И немалка част от него е износ на природни суровини. Трюдо блокира строителството на тръбопроводи. Карни беше против, после подписа при условие, че се съгласят и "местните народи" и отпадне забраната за танкери по крайбрежието на ВС. Познай, какво се случи :ok:
Забравям сума ти неща, които пряко или коствено са си свързани с икономиката и реално с живота. Вкараха квоти за прием на служители. Всеки мениджър е длъжен да има процент от служителите черни, азиатци, силно се препоръчват различни религии и такива с раазлични сексуални виждания. Хаитянин служител, хм, по-добре да си назначиш статуя във фирмата. Пък и не само той е така. Назначаваш ги с ясното ссъзнание, че е много вероятно да не вършат нищо, но ти просто нямаш избор. Либералните тъпотии са безкрай. Легализирането на леките дроги, тежките в ВС, ужас е. Но преди две или три години се похвалиха, че от продажба на трева бюджетът е спечелил повече пари, отколкото от продажбите на алкохол. Сещай се сам.
Джорданката най-сетне позна и цените на имотите леко дръпнаха назад. Както и цените на наемите. Но лудницата все трябваше да свърши в един момент. Високи лихви, висока инфлация и реалните купувачи останаха ставнително малко. Хората не са сигурни в работните си места и не смеят да се хвърлят във високи капиталовложения. Опашките пред автодилърите намаляха. Преди за Тойота се чакаше над две години за някои модели и всичко беше с поръчка. Сега дори вече има автомобили на склад. Ама цените им ...

https://www.tonygrahamtoyota.com/invent ... u09KsQvdp/

Тази базова Корола е $246 +13% на всеки две седмици за 84 месеца при 5.99% лихва. Едно приятелче точно преди ковида взе РАВ4 2019 и плащаше $300 на месец за 60 месеца, като доплати към $16К разлика. базовата Корола се връзва кръгло $600 на месец. За седем години. И накрая $32,326 +тах излизат реално $50 592 ... А преди ковида корола и сивик бяха по $220 на месец.
Инфлацията е 2.2%. не знам обаче на кое. Телешкото скочи с 18%, кафето с 28%. Над 50% от храните са внос и се плащат в USD. При курс 1/1.40 инфлацията там е +40% при нас. Да, бензинът падна. Но тук има разлика между летен и зимен бензин. Сега са ни измислили нов "данък". Ще вкарват по-голям процент етанол в горивото и това ще доведе до повишение на сената с едни кръгло 20 цента. Ще пазим планетата :mhihi:

Това е само на първо четене. Канада е перфектен пример, как да убием една страна за нула време. Лъжи и пропаганда. Имаш малко магазинче или работилница. Ми при вас има застрахователи, тук има "проверяващи". Имам едно приятелче, дето от 100 години работи гранит. Той казва, че него пожарникари не го проверяват, защото е само камък и вода. Там няма нищо. Но вика, щом види тия от "Опазване на околната среда", веднага пишел смс на жена си да вади $10 000. И пак минавал тънко. Има сърби гараж, дето им режели главите за всичко. А и не само тях де. Огнеопасни материали, разлято масло пред гаража, де късмет на улицата ... за всичко си има глоби.....
Та Канада много добре се рекламира. Като видиш

и си викаш WOW. Ама издайки тук нещата се оказват много по-разлчини. Бизнес се започва лесно. "Купуваш" някой стар и си ти. Оставят те година - две да ти покажеш носа над водата и после започва филма. Провери в Гугъл, защо бизнесите бягат от тук.

Баси и писането, ще почерпиш по бира, като дойда другия път :bchug:

Предишна

Назад към Извън Темата