България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TheDriver » 17 Дек 2025, 16:39

Top Gun Maverick написа:https://dariknews.bg/regioni/sofiia/kola-blysna-15-godishno-momichence-do-uchilishte-v-sofiia-deteto-e-s-tezhka-travma-v-pirogov-2440173
Нищо не казвате за този случай, тука какъв е проблема?

Снощи щях да блъсна човек по сходен начин. :oops: :paranoid:
Само дето аз не завивах, а карах направо през пешеходна пътека.
Тъмно, човек с черен костюм, чака да пресече, но се синхронизира с лявата ми А колона(в моя случай двойката А колони).
Аз по инстинкт намалям на пешеходни пътеки, направих го и сега, но не защото съм го видял, а защото така е редно.
Той обаче е приел това като знак, че го виждам(нормално). Съответно тръгва да пресича(аз все още не го виждам зад колонките). А той се оглежда в другите посоки и не гледа мен. :confused:
Видях му ръката пред капака ми :shock: и ни спаси това, че вече бях на спирачката заради пътеката. Заковах на място общо взето, но все пак на сантиметри от краката му. :confused: И от вчера ми е супер гадно по тоя повод ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 17 Дек 2025, 16:59

TheDriver написа:И от вчера ми е супер гадно по тоя повод ...

какъв автомобил? това с бабарецо никога не ми се е случвало, виж на брат ми един супърб преди 15на години (2-кя) ... караш на усет, бако... нищо се не види
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 17 Дек 2025, 17:06

Форд Галакси МК2

Има една А колона, прозорче и друга А колона при вратата.
По принцип видимостта е много добра с тия големи прозорци, но явно под този определен ъгъл двете колони се сливат в една голяма и ......

По принцип имам навик на ляв/десен завой на кръстовище да си местя главата, заради този проблем. Но го нямам изградено при движение направо. Сега ще ми е обица на ухото и ще трябва да се уча. :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 17 Дек 2025, 17:12

"има добра видимост, но..." :shock:

иначе сериозно, не бих карал опасен за мен и околните автомобил :idea:

тва като мъртвата точка на е36 (еле па с йем огледала), в нея може да се скрие ТИР барабар с ремаркето... мъртва черна дупка, а не точка :driving: :ok:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 17 Дек 2025, 17:14

TheDriver написа:Форд Галакси МК2

По принцип имам навик на ляв/десен завой на кръстовище да си местя главата, заради този проблем. Но го нямам изградено при движение направо. Сега ще ми е обица на ухото и ще трябва да се уча. :confused:

Същата работа, ежедневката в момента е Зафира А, абсолютно нищо не се вижда през А колоната.

Но и на 39ката веднъж ми се случи така, през цялото време пешеходецът скрит зад А колоната. Пътникът с мен го видя, стоейки под друг ъгъл, та алармира.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Дек 2025, 17:48

Драйвъре, говори ми за мъртва точка от колона, на Зафира Б това и е минуса. Преди 12 години нямах твоя късмет, ама не ми се пише подробно как при ляв завой може от някъде да дойде друг автомобил, летящ и въпреки, че цялото ти внимание е на пътя нещо да пропуснеш заради него и тая колона.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 17 Дек 2025, 17:49

Е предварително дривер не си ли огледал .... има ли хора, нема ли...то така в последния момент...
Случва се, разбира се, добре че си карал бавно щото ако не беше...сметай.
Хм,хм...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Дек 2025, 17:54

Естествено, че се е огледал, ама понякога става нещо, забавяш се да минеш, пак гледаш, тръгваш, уж няма никой, гледаш дясно, в този момент някой тръгнал, гледаш в ляво, ама е в колонката и така може да стане, особено ако някой ти ръкомаха да минаваш, пък дойде и друга кола...
Затова минавайки пак гледаш и толкова и винаги с едно наум да спреш било то и като е до капака пешеходеца.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 17 Дек 2025, 18:34

Винаги гледам, но ето на, пропуснал съм го. :dunno: Или не е бил там когато съм гледал през предното стъкло. :dunno: аз и докато намалявах гледах, но той вече е бил зад колонката.
Факт е, че той е бил на тротоара и на пътеката в продължение на Х секунди, но аз нямах никаква представа, че е там. :confused:

За него също цялото нещо е било изненада - 'ти ме видя и намали, аз за това тръгнах...." :confused:

Но да, това че намалям вероятно има роля за ситуацията, но и ако не бях на педала вече, щях да го потроша(минимум)

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 17 Дек 2025, 18:41

TheDriver написа:
Top Gun Maverick написа:https://dariknews.bg/regioni/sofiia/kola-blysna-15-godishno-momichence-do-uchilishte-v-sofiia-deteto-e-s-tezhka-travma-v-pirogov-2440173
Нищо не казвате за този случай, тука какъв е проблема?

Снощи щях да блъсна човек по сходен начин. :oops: :paranoid:
Само дето аз не завивах, а карах направо през пешеходна пътека.
Тъмно, човек с черен костюм, чака да пресече, но се синхронизира с лявата ми А колона(в моя случай двойката А колони).
Аз по инстинкт намалям на пешеходни пътеки, направих го и сега, но не защото съм го видял, а защото така е редно.
Той обаче е приел това като знак, че го виждам(нормално). Съответно тръгва да пресича(аз все още не го виждам зад колонките). А той се оглежда в другите посоки и не гледа мен. :confused:
Видях му ръката пред капака ми :shock: и ни спаси това, че вече бях на спирачката заради пътеката. Заковах на място общо взето, но все пак на сантиметри от краката му. :confused: И от вчера ми е супер гадно по тоя повод ...

Мани и на мен ми се е случвало, а и съм виждал десетки подобни ситуации с други коли... Опелите вярно са много зле, но и при БМВ-тата въпросната А-колона е огромна, а и на старото Q7 беше така...
За по-добра видимост помага, ако преди пешеходната пътека си движиш главата напред и назад, все едно леко се набираш към волана.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 17 Дек 2025, 18:41

Тойотка FJ Cruiser някой карал ли е по планински път, щом ще си говорим за убийствени А-колонки? :mhihi:
Задължително е човек да познава въпросния планински път перефектно ако не иска да му се пръсна черепа от главоболие.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Дек 2025, 19:21

аз също много мразя някой перфектно скрит зад а или б колоната и като се движа/ завивам този зад колоната и той се движи ама така, че перфектно да продължава да е зад колоната... затова както каза колегата - главата напред назад леко да "обереш" мъртвото пространство зад колоните... особено е неприятно като правиш ляв завой и някой идва отдясно ама е перфектно скрит зад б колоната... буквално може да дойде на метри от тебе и да е абсолютно невидим до последния момент.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 17 Дек 2025, 20:54

Това, с двойните А-колони е такава простотия, че не знам как не са я забранили още...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Дек 2025, 21:17

Принципно като приближаваш пътека трябва да погледнеш и в двата края дали има хора, не само пред колата. Случва се човек да се разсея, затова трябва да е изграден навик... не преценка... както поглеждането назад преди смяна на лента в града... дори да е празно пак поглеждам, щото особено с мотористите никога не се знае.

Като стана дума за мотористи преди месец по Тракия в тежък трафик имаше някакви герои които изпреварваха между мантинелата и колите в лява лента... кво да ги ги правя дръпнах се да минат, тва е лудост за мен... ама те си знаят. Преди много им се дразних, но вече гледам винаги да ги пускам когато е възможно. По-добре така от колкото да ми кара на бронята отзад или да ми седи отстрани на колата... и за мен и за тях.

Ако толкова не ви се обръща, другото е да се наведеш напред както казаха и други и така да погледнеш в огледалата, така мъртвите зони изчезват... но предпочитам просто да се обръщам.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 17 Дек 2025, 22:48

Абе ти хубаво ще гледаш в двата края на пътеката, ама има места дето е такава тъмница зимните месеци особено, че някои пешеходци много успешно се крият в сенките особено когато са с тъмни дрехи. Затова от далече може да го изпуснеш и вече наближавайки и оглеждайки се да се включат колоните в играта и съвсем да стане белята. За щастие все повече са колите със ситеми дето ще те покрият в такава ситуация, но те разбира се за краен случай, не да разчитаме на тях. А и ако си се засилил като бесен дори и те няма да помогнат...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата