Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от Nickelback » 11 Окт 2025, 15:25

b_u_b_o написа:Финес днеска пуснаха хъба на 243км посока Бургас, доста впечатляващи мощности :shock:
Уааау, евала :ok:

С кое приложение гледаш за станции, Бубо? Има ли някое добро глобално, или са отделни, по "доставчици"?

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 11 Окт 2025, 18:29

Има и глобално(plugshare например), има и на доставчиците. Обаче на практика не искаш да се занимаваш с други, освен Fines, от където е скрийншота на колегата. Надеждни и много адекватни.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Ное 2025, 19:44

Тоя не е чел форума и не знае, че това не е кола за "дълго" :roll:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 11 Ное 2025, 19:58

b_u_b_o написа:Финес днеска пуснаха хъба на 243км посока Бургас, доста впечатляващи мощности :shock:

Някъде четох, че тия големите мощности били на MCS (май така беше съкращението) конектор дето е за големите камиони :dunno:

Пс: самите Финес си го казват в обявяването на станцията :yes:

https://finescharging.com/location/LV-TRAKIA243-S

CCS до 600кв, MCS - 1мв
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 11 Ное 2025, 20:08

Тоя уикенд ходих до морето и на отиване заредих там, супер локация. А на връщане пък спрях на другата дето я обсъждахме по-горе на отбивката за Пловдив. И на двете докато се изпикаем и си вземем вода и заредих повече от колкото ми трябваше :mhihi: Ей не се издържа с тия електрички, ще остарея на станциите... :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 03 Дек 2025, 20:12

Здравейте колеги, обмислям да вземем чист EV за втора кола в семейството с идеята някой ден да разкарам plug-in хибрида и да остане само електричката. Понеже за момента съм ограничен в бюджета гледам основно Tesla M3 SR+ 2022-2023г. Четох че това е горе долу най-икономичния/ефективен модел и с по-хубавата батерия LFP от LR/Performance. Ако докарва до 250-300км зимно време ще е чудесно , та искам да попитам ако има някой с подобна или просто да има информация от 1во лице да сподели дали правилно съм се ориентирал :yes: Като цяло повечето ми дестинации са на по 250-350км макс, та предполагам SR ще се справи :roll: :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 03 Дек 2025, 23:39

Освен ако не пътуваш 250-300км на запад, май всички други посоки са ти презапасени с бързи станции, на които да спреш за 5 минути и да дозаредиш, колкото да стигнеш, ако изобщо се наложи.

Септември ходихме с приятели до Спорадите и имаше вариант да пътувам с моята LR 2019, който в крайна сметка отпадна, но друга от колите в групичката беше SR 2022. Преди да стане разместването бях предвидил къде ще се зарежда (2 спирки) , та колегата спираше на същите спирки, вероятно с няколко минути повече престой от моя.

Изводът за мен - за нашите разстояния даже не е задължителен long range, за по-далечни - самолет.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Дек 2025, 23:52

3186 написа:Изводът за мен - за нашите разстояния даже не е задължителен long range, за по-далечни - самолет.

Ей това е! За няколко месеца с ЛР се убедих, че освен ако не правиш редовно по 6-700км на едно каране дори и СР е достатъчен.

Взимай колега 3ката и не му мисли изобщо. И скоро двг-то ще стане втората кола, докато изобщо не я разкараш...тоя филм съм го гледал вече толкова пъти, че му изгубих бройката :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 04 Дек 2025, 0:36

Може ли малко разяснение с връзката на телефона с колата. Сега съм свикнал с Android Auto супер много - през него си върви музиката , Waze-a казва ако има нещо по пътя, с войс командите мога да се обаждам на хора запаметени в Google contacts , Абе супер удобно е в G21 това цялото нещо. Също така какво ви е мнението за канадските бройки :roll: за същите пари могат да се намери нещо на около 20000км , но бе щз гаранция. Четох че цялостната конверсия при Павлик излизала към 2000лв и всичко ти работи вече.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 04 Дек 2025, 0:56

Има някакви 3рд парти варианти май, но обявиха тия дни, че скоро ще вкарват карплей официално, не знам дали ще сложат АА поддръжка също.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Дек 2025, 3:39

Андроид ауто? Епъл карплей? Ти май не си виждал инфотейнмънта на Тесла…

Закачаш си телефона за Теслата и… забравяш за него. Ако толкова искаш уейз си го пускаш паралелно на Тесла навигацията дс те предупреждава ама… за друго не ти трябва директно…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 04 Дек 2025, 4:27

Тоя инфотейнмънт ако няма Телеграм приложение да получаваш последните сводки - за нищо не става. Съвсем закономерно им се сринаха продажбите особено в Европа и затова отчаяно се опитват да се спасят с Карплей :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 04 Дек 2025, 5:49

А GM пък махат карплея от всичките им коли, не само електрички и предвиждам тежък път напред в идните години и рязък обрат.

Потребител
Аватар

Мнение от carl25 » 04 Дек 2025, 6:39

don_gori написа:Може ли малко разяснение с връзката на телефона с колата. Сега съм свикнал с Android Auto супер много - през него си върви музиката , Waze-a казва ако има нещо по пътя, с войс командите мога да се обаждам на хора запаметени в Google contacts , Абе супер удобно е в G21 това цялото нещо. Също така какво ви е мнението за канадските бройки :roll: за същите пари могат да се намери нещо на около 20000км , но бе щз гаранция. Четох че цялостната конверсия при Павлик излизала към 2000лв и всичко ти работи вече.

Ако си свикнал с Android Auto – ще ти липсва функционалността в началото, но Tesla има доста от екстрите, просто в собствен стил. канадска Tesla е добър вариант, особено ако е с LFP батерия и реално нисък пробег.

Но! Ако искаш пълна сигурност, гаранция и 100% plug-and-play, по-добре търси европейска бройка, дори и с малко по-висок пробег.
oyostepper.de bietet Schrittmotor Nema 34, Schrittmotor Nema 23, Schrittmotor Nema 17 und andere Produkte online an, mit weltweitem Versand möglich.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Дек 2025, 6:50

Spunky написа:А GM пък махат карплея от всичките им коли, не само електрички и предвиждам тежък път напред в идните години и рязък обрат.

Да. Съгласен. Инфотейнмънта на ГМ е доста дървен, ап-овете също. Без карплей/ Андроид ауто нещата там са куци…
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата