България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TheDriver » 24 Ное 2025, 15:15

vicho написа:
TheDriver написа:...

аз си сложих абс от е46, работи МНОГО по-добре от е36-цовия :yes:

Същото правя и аз :yes:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Ное 2025, 15:24

steeN написа:Друго, което не знаят тези дето ги пишат тези неща е, че е особено с по-широки гуми без АБС колелата блокират изключително лесно и понеже уличните коли са с меки маркучи на спирачките дори и да си вдигнеш крака, с рефлекси на военен пилот, не разблокират веднага и си се пързалял няколко метра.

Ако си карал някоя Голф 2 (примерно) с писалки може да си въобразиш, че си голям помпаджия... нищо, че с АБС пак ще спира повече и такава кола, но там илюзията е по-голяма, че нещо правиш.

:mhihi: Така е, ама това последното е достойно да попадне в темата за бисерите, като абсолютно вярно се, просто илюзията е голяма работа наистина. :mhihi: Същото сто когато ускоряваш с голям джип или камион и си мислиш, че много бързо ускоряваш заради големината на нещата, но всъщност не чак толкова. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Ное 2025, 15:35

Пиша го, щото и аз я имах тази заблуда в началото като се учих да карам в зората на форума. :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 24 Ное 2025, 15:51

Без много да знам за дефанзивно шофиране, откак съм купил текущия си автомобил, не се е стигало до употреба на абс, освен на първоначалното тестово шофиране...

98% от ситуациите се виждат отдалеч, ако внимаваш поне малко, както drifty каза - просто летвата е прекалено ниско.

Дотук единственото ми по-рязко спиране беше на магистралата - един младеж се включи около Пловдив, с 90 директно в лява лента (така и не разбрах защо), а аз карах по-бързо от необходимото (170 на темпомат).

П.П.: Според мен е хубаво като продължение на темата с похватите за добро шофиране да споделим и кой навик ни е предпазвал от инциденти най-много.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Ное 2025, 16:01

Ся ме карате да се чудя дали ми работи АБС-а, че не помня да се е включвал :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 24 Ное 2025, 16:01

Ивайло Димов написа:Дон Диего го обясни, тези системи са за да запази водача контрол над автомобила до колкото е възможно при различни ситуации. И нито една от тях не може да замени внимателното шофиране по правилата. И когато се говори за агресивно шофиране то не такова към останалите на пътя, а към автомобила, да изтискаш максимума при екстремни условия без да задтрашаеаш околните и себе си.

И не мога да разбера защо се сравнява един съзтезателен автлмобил/болид с тези ежедневните на пътя. Изобщо няма база за сравнение със спирачки, окачване и всичко останало.

Ей това удебеленото се опитвам да обясня, но явно четенето на текст с разбиране куца :dunno:
Взе се едно конкретно изказване, без всичко пояснително около него, извади се от контекст и воала...стана мазало :ok:

Идеята на всички тези системи е да пазят живота и го правят прекрасно до момента, в който стане ситуация, системата реагира и задкормилното устройство се стресне и от незнание започне да реагира на реакцията на системата и става....андибул морков :driving:
Затова ми беше съвета да се намери лимита кога се намесват системите и как точно реагират за да го няма "стряскането". steeN в другата тема хубаво беше написал, че при задействане на ABS не трябва да се отпуска педала. При ESP когато колата се поднесе, не контрираш поднасянето защото като се намеси системата става по-зле ( :idea: тук вече много зависи колко агресивно се намесва системата и колко поднасяне допуска преди да се намеси :idea: )

ПС: vicho, alx: на писта ще си правите кръгчета около мен със сигурност, но на обществен път ще е обратното дори да имам спящо бебе в колата :yes:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Ное 2025, 16:24

Don_Diego написа:ПС: vicho, alx: на писта ще си правите кръгчета около мен със сигурност, но на обществен път ще е обратното дори да имам спящо бебе в колата :yes:

Колега, точно за това свето/личноусещане ти говоря, че води до усложнения… Господ да те пази…
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Ное 2025, 16:39

ахам... явно за едни може, за други - не....здраве да е :ok:

@Маверик - точно от първоначалното ми мнение за ABS в темата със съвети към начинаещите тръгна цялата патаклама за тази система.
Захапаха се "състезателите/учители", че нямало как с ABS да не се спира. Какво бях дописал обаче след това няма значение :smoke:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Ное 2025, 17:11

Abs може от много неща да се активира ако трябва да бъдем честни и смотани гуми е едно от тях....аз напоследък забелязвам масово коли с незнайни китайски марки гуми :kuku: . Въпрос на време е да започнат да се джаскат като в лунапарк като се развали времето и пътя замръзне.

Преди да сложа зимните на ХМ-а почти на всяко спиране чукаше абс, но летните бяха абсолютни сликове :oops: ...имаше ли вода вече ставаше наистина забавно...като замиеха улиците и ми се искаше да ходя пеша: нито тръгваше, нито спираше :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Ное 2025, 17:13

Ивайло Димов написа:Темата я повдигна Стийна със съвет как тряало да натиснеш педала при активиран ABS още по-силно, което е тъпотия. Абсолютна при това. Щото видиш ли колкото по-здраво натискаш педала има по-голяма вероятност колата да спре. Друга тъпотия още по-голяма..

Колега, абс- а като се “обади” се натиска здраво и не се пуска докато не си в състояние което те удовлетворява… един вид- като се активира го оставяш да се оправя той и есп-то колкото може докато се оправи или … каквото има да се случва се случи… Един вид- като се активира не го прекъсваш като се опитва да оправи ситуацията- не го помпаш, не го модулираш и тн…

Пак ще го напиша за въобразилите си нещо - със абс във 99.9% от сценариите ще имаш по- къс спирачен път и във 100% от сценариите ще имаш по- добър контрол върху возилото като спираш.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Ное 2025, 17:20

А бе сега защо всички обяснихте, чаках второ мнение как се отпуска педала, като удари ABS-a :lol: Може и газ да подаваш леко 8)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Ное 2025, 17:27

Докарал ли си колата си до изброените състояние е пределно ясно, че не си за автомобил...просто не можеш да го поддържаш технически изправен :yes:
Изображение

Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 24 Ное 2025, 17:29

Дон Диего сигурно половината автопарк в България е до това положение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Ное 2025, 17:33

Друго, което не знаеш, е че да ти кипне течността на "улицата" е практически невъзможно. Много по-рано накладките прегряват и стават на масло... и това е което се усеща като ги прегрееш.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 24 Ное 2025, 17:35

Тин под "кипване" си представяш тенджера с вода на котлона ли :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата