Препоръки за нови (и не само) шофьори
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: Препоръки за нови (и не само) шофьори
Порядъци по-добре е с АБС със сигурност. Нещо, което от моят опит малко хора знаят - когато колата има АБС (то няма други вече така или иначе) и ситуацията е зле, скачаш колкото можеш на спирачките и не ги пускаш... докато крака ти е заварен в пода се бориш да не се удариш в нещо (контролът на колата с волана се запазва). Но наистина трябва да се ***завари*** крака в пода, затова наслагаха асистенти за спиране, които точно това правят (донатягат педала до край), защото масата хора не използват пълните възможности на спирачната система при аварийно спиране.
За без АБС си е за историческите хроники.
За без АБС си е за историческите хроники.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Към младите и неопитни водачи- Ако в огледалото видите някой прекалено близо до бронята ви не се подлъгвайте да давате газ, без паника при удобен момент ще ви изпревари. По време на пътуване ви светне някоя лампа на таблото не се шашкайте, отбийте при първа възможност и се консултирайте с човека, който поддържа колата или някой с познания. В тая връзка ще е фобре да имате познания от обща култура за предупредителните лампи, винаги преди дълго пътуване си проверявайте гумите(резервната също) ниво на масло, антифриз, течност за чистачки.Ако колата няма резервна гума си вземете , авариен триъгълник, хубав крик, ключ за джанти, чифт работни ръкавици.
Ако попаднете в ситуация с водач, който слиза от МПС да се саморазправя запазете спокойствие без да слизате от колата си. Агресията в повечето случаи е вербална но понякога стига и до физическа, дръжте в колата си лют спрей - продават се сеободно и събарят дори най-коравите
Винаги давайте път дори да сте с предимство ако видите друг водач в затруднена ситуация, утре може вие да сте в подобно положение.
Ако ви спре полиция за рутинна проверка се дръжте естествено, ако все пак сте извършили нарушение не се дръжте нагло защото се почва "Дай аптечка, дай тва, онова срок на годност на кислородната вода" Големина на протектора на гумите и ше откарате 1 час.
Ако попаднете в ситуация с водач, който слиза от МПС да се саморазправя запазете спокойствие без да слизате от колата си. Агресията в повечето случаи е вербална но понякога стига и до физическа, дръжте в колата си лют спрей - продават се сеободно и събарят дори най-коравите
Винаги давайте път дори да сте с предимство ако видите друг водач в затруднена ситуация, утре може вие да сте в подобно положение.
Ако ви спре полиция за рутинна проверка се дръжте естествено, ако все пак сте извършили нарушение не се дръжте нагло защото се почва "Дай аптечка, дай тва, онова срок на годност на кислородната вода" Големина на протектора на гумите и ше откарате 1 час.
Моят хубостник направи 16г и вече има G1 лиценз. Може да кара с пълнолетен придружител (в случая аз или майка му), но има ограничения. Те не са важни, както и да е. Непрекъснато му повтарям "ДИСТАНЦИЯ, ДИСТАНЦИЯ, ДИСТАНЦИЯ". Уча го, когато спира да не се "лепи" за предната кола, а да бъде така, че да да вижда гумите на предната кола. Така хем е далеч, хем може при необходимост да завие наляво или надясно. Уча го да гледа светлините на светофарите отдалеч. Щом е червено, пусни по инерция (по възможност). Няма нужда да се набира и в последния момент да скача на спирачките. Когато спира, да започва по-отдалеч и да спира плавно. За ускорението от първа линия на светофара знае. Гледа клипчета с катастрофи. Уча го да кара в дясна лента и да се движи с постоянна скорост. Аз лично обожавам да карам с cruise control. Винаги по възможност го включвам. Казвам му, че при движение с постоянна скорост е предвидим за останалите около него. Показвам му тези, дето с cruise control ги застигам и когато се изравниш, те започват да ускоряват. Нямам обяснение, защо го праят. Масово е
Пак за спирането преди отбивка. При възможност, пусни по инерция по-отдалеч. Колата намалява сама. Икономисваш гориво, не товариш спирачките. Когато сменя лентата. Нека мигачите мигнат поне три пъти, преди да започне маневрата. Другите да имат време да те видят и да реагират. СТОП-ове, кръстовища, сипвам всеки път по малко и според обстановката. Просто да види от първо лице.
Аз го научих да паркира и борави с волана още миналата година.
Пак за спирането преди отбивка. При възможност, пусни по инерция по-отдалеч. Колата намалява сама. Икономисваш гориво, не товариш спирачките. Когато сменя лентата. Нека мигачите мигнат поне три пъти, преди да започне маневрата. Другите да имат време да те видят и да реагират. СТОП-ове, кръстовища, сипвам всеки път по малко и според обстановката. Просто да види от първо лице.Аз го научих да паркира и борави с волана още миналата година.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Аз лично избягва да пускам по инерция, а използвам моторната спирачка. Така има истинска икономия и не по-малко важно, е че винаги имаш контрол над двигателните колела 
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Kroki
- Дон Кроки
-
7. Ако усещате, че ви се доспива - така нареченият power nap действа добре, НО ако няма как да го направите, мойте съвети са да спрете и да си измиете лицето с вода, доста освежава + да се налочите с течности и да ви се пикае. Стискането ме е разсейвало доста.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Kroki написа:да се налочите с течности и да ви се пикае. Стискането ме е разсейвало доста.
Това е много стар тираджийски номер и действително работи.

Kroki написа:Аз лично избягва да пускам по инерция, а използвам моторната спирачка. Така има истинска икономия и не по-малко важно, е че винаги имаш контрол над двигателните колела
Kaрам автоматик
empar написа:Kroki написа:да се налочите с течности и да ви се пикае. Стискането ме е разсейвало доста.
Това е много стар тираджийски номер и действително работи.
Този "стар тираджийски номер" е до време. Като минеш 40-така и вече си в категорията "Простатата алармира". Не се знае, кога ще се обади. Мани майтапа, ама се преглеждайте редовно. От друга страна стискането не е полезно за бъбреците.
Нощното каране е малко нож с две остриета. Има по-малко трафик, ама процентът на идиотите, пияните, откровено надрусаните и т.н. е много по-голям. Да не говорим за риска, да се срещнете и с диви животни, които са на пътя. Миналата година тръгвахме на почивка от Торонто. От нас до там са кръгло 450км. Излитахме в 7:00 сутринта и трябваше да пътувам през нощта или да спим на хотел. Колко ще спиш, като станеш в 4:00 е друга история. Аз спах през деня и вечерта си бях кукуряк. Вечеряхме и жената пита, кога ще тръгнем. 12-01:00, нещо такова. Аз превъртях играта и в 10:30 вечерта и викам, "събирай багажа". Тръгнахме преди 11:00 вечерта и аз като забих 90км/ч на круиз контрола, с едно спиране стигнах до там. Разходът на РАВ4-ката излезе под 6/100
Плътно вдясно да не преча и така. Защо да летя, като може и пенсионерската
Иначе казано, нощем винаги с едно на ум
Не говоря за каруци без осветление, МПС с неизправни светлини, липса или недобра маркировка, не дай си Боже нещо разпиляно по платното, през есента селскостопански машини и т.н. и т.н.Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Тоя "стария тираджийски" номер може да ви докара сериозни здравословни проблеми , задържането на урината нарушава работата на бъбреците . Освен това създава условие за проникване на инфекции в бъбрека , както изглежда нищо работа може да прерастне в хронично възпаление и простатит и още куп проблеми . Така че ако ви "пада клепача" докато карате по добре отбийте и се изчуруликайте край пътя вместо да се стискате като ватман на предпоследна спирка 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Kroki
- Дон Кроки
-
Пичове, никой не говори да карате така всяка нощ в продължение на години. Ае малко по-сериозно. 
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Когато карате 'спортно' в града с включено 'Waze', не се нервирайте от хората каращи по правилата без включено подобно приложение в колата... Ясно е, че вие сте властелините на света!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E93 325i, Z3 1.9, C32AMG, CLS55AMG
- Мечтае да кара: 612
Не мислех да пиша нищо в тази тема, че нали...
Но от една друга се сетих. При екстремна ситуация (и наличие на ABS. То при нас има какви ли не коли) се следва златно правило - трите S-a, на ABS-а. "Stomp, Stay, Steer"
Което означава. Скачаш на спирачките с всичка сила. Продължаваш да натискаш с всичка(та възможна) сила, без да отпускаш. И се опитваш да избегнеш това в което изглежда, че ще се удариш.
Но от една друга се сетих. При екстремна ситуация (и наличие на ABS. То при нас има какви ли не коли) се следва златно правило - трите S-a, на ABS-а. "Stomp, Stay, Steer"
Което означава. Скачаш на спирачките с всичка сила. Продължаваш да натискаш с всичка(та възможна) сила, без да отпускаш. И се опитваш да избегнеш това в което изглежда, че ще се удариш.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
KoolyO написа:Не мислех да пиша нищо в тази тема, че нали...
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3