Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от adovet » 29 Сеп 2025, 9:29

малко статистика от мен, тези дни ходихме с едни приятели до Прага да пием бири. Карал съм навсякъде с максимално разрешената скорост или с 5км над ограничението. Среден разход ми даде 20,8кв/100км като съм минал 2700км. Като цена ми излезе за ток 243лв. Удобство на теслата, е че в Европа навсякъде дава камерите и включително и тези за средна скорост. Като влезеш в зона ти мери средната непрекъснато та може да се ориентираш как да караш. За съжаление в БГ все още не. Друго удобство е че в Чехия като си с електричка не купуваш винетка - подаваш си едно заявление и още на другия ден ти връщат отговор. В повечето големи градове където съм спирал я закачам на някоя бавна зарядна и не плащам за пакиране. Също така в Европа зарядни бързи навсякъде, изобщо не сме се бавили от към зареждане :driving: :driving: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 30 Сеп 2025, 16:11

Колеги, малко изпадам в когнитивен дисонанс вече, та ще питам за съвети тук...

По принцип в скоро време трябва да подменя автопарка най-накрая. Идеята е, посемейному, да имаме една ежедневна кола - основно за градско, но не само, а да става и за междуградско в рамките на някакъв нормален рейндж. Жената спокойно да може да я кара, че с текущия "джуган" не може да се оправя определено :dunno: Тук търся основно надеждност, да не се занимавам да поправям, че ми е писнало.
Съответно трябва и една голяма, комфортна кола за по-дълги и неангажиращи пътувания, и по по-затънтени места основно из България, и Гърция, живи и здрави.

Което, за мен, автоматически значи, че ежедневката трябва да е електричка, а другото някакво прилично ДВГ :ok:
За момента съм се насочил към:
1. Електричка - Hyundai Ionic 5 - Long Range май се води - 77kWh батерия, 325 коня. Гледам за кола на 1-2 години макс, до 10000км.
2. ДВГ (нещо до 3-4-5 годишно, няма да се кара много) - BMW G05 X5, G07 X7, G30/G31 540i, G11 740i - горе-долу в този ред, като за мен лично една G31-ца е напълно достатъчна на семейство с две деца. Ама с багажа дето помъква обикновено жената, дори само за едното дете, не мо'й сА оправя, камоли за две, едното бебе :ok: Превъзпитание ще трябва :ok: Единствено ме кефи на X7, че си има като гледам, съвсем пълнофункционален трети ред седалки, които при X5 не са съвсем пълнофункционални за възрастен човек да се вози там :dunno: Но на X7 ще трябва да му диря нов гараж, доста ми идва овъркил :ok: Както и да е, за тези последните трибуквените, ще си питам по съответните раздели като назрее момента :bchug:

Та по същество - за Хюндая :)
1. Чета тук и там, че практически били безпроблемни, със сумати награди "кола на годината" :dunno:
2. Чета за някаква 8-годишна гаранция, че имали, ама може и нещо да съм недочел :dunno:
3. Доооста ме кефи като визия, определено :yes:
4. Не е особено голяма кола, та си става перфектно за града. Ама не е и малка.
5. С 800-волтова архитектура е
6. С бърза зареждачка е (до 350 киловата зарядна мощност май беше, друг въпроса колко бързи станции от подобен клас има по пътищата)
7. Интериора е приличен. Гледах и разни Тесли 3 и Y, дори X мислех да замести някой от хиксовете, дето заглеждам. Е м@мка му, не мога да свикна с тоя интериор, материали и изпълнение, и определено средния ред тип "кресла" не са моето :roll:
8. Материалите вътре не ги знам, но като че ли изглеждат и те да са прилични на Хюндая

Та трябва ми, ако има някой четящ запознат или с челен опит с Хюндая да ми каже: "не бе, боклук е, не става, има такива и такива ядове, не ти трябва" или да каже "супер е, щото това и това, така и така..." :ok: Просто ме кефи тая кола, и ако е наистина надеждна да скачам :bchug:
Отворен съм и за други надеждни електрически предложения в класа на Хюндая, всъщност. Даже може и да си потренирам психиката за Тесла все пак - фейса на модел 3 не е лош (външно) :dunno:

От друга страна чета за все нови и нови разработки на батерии, падащи цени, още станции... и се чудя дали наистина не е рано за електричка още... :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Сеп 2025, 16:54

Според мен ionic 5 е оувъркил за градска кола. Това си е кола за основна. Карал съм само нормалната и ми е много дървена инфотеймънт системата и разните настройки и тн. За 5N обаче казват, че е съвсем друга кола, обаче и цената е друга.

Според мен i3 все още е ултимативната градска електричка, но вече е на доста годинки. Ама всъщност каквото и да вземеш съм сигурен, че не след дълго ще имате две електрички и евентуално ДВГ за фън ако не ти е писнало съвсем да си цапаш ръцете с масло :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 30 Сеп 2025, 17:22

Всички електрички са градски коли, та правилно се ориентира колегата. Всички са бяла техника и няма много значение каква. За дълго Х5 40и.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Сеп 2025, 17:35

Тва тотално не е вярно, ама всеки си има право на грешно мнение :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 30 Сеп 2025, 17:44

За ioniq помня само, че ги отключваха и “палеха” с поглед джамбазите, та по едно време бая хора бяха пропищяли. Може и да са го оправили вече, но за мен е огромна пречка това да мисля къде и как си оставям колата. А и съм съгласен, че това не е баш градска кола, но пък тъкмо ще прескочиш момента с “малка градска електричка”, която постепенно толкова се услажда че “дай да отскочим до Пловдив с нея” и накрая търсиш по-сериозен тостер :).

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Сеп 2025, 17:54

аз съм карал такъв айоник - рентал... на мене ми хареса. идеалния компромис е за градска/ извънградска кола - както каза - не е малък ама не е и кораб.... качеството на интериора е по-добро от този на тесла със сигурност и този дето го карах за рентал се държеше много добре и не беше видимо износен никъде (на 30к мили беше по спомени).

другия въпрос които трябва да си зададеш е къде ще го зареждаш. ако имаш/ можеш да си сложиш левъл 2 в къщи - си ти. ако нямаш и трябва да го зареждаш предимно "на вън" - не е оферта.

взимай електричката и ти гарантирам, че след месец- два твоя "джуган" няма да го поглеждаш независимо, че има душа, прави ти пишока на кокалче, всички те заглеждат и тн... електричките го умеят това да забравиш че имаш (расов) двг много добре.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 30 Сеп 2025, 20:02

Ако гледаш Йоник5, то защо не разгледаш и Йоник6 ? Блох по телевизията AMS много го нахвали... На една база били с 5-цата! 5-ицата не ти ли изглежда като уголемен Голф?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 01 Окт 2025, 11:47

Ако таква дилема седеше пред мен, почти без да се замисля бих избрал тесла 3 LR и едно дуранго R/T

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 01 Окт 2025, 12:18

Аз като човек, на който следващата кола ще е 100% на ток съм решил това да бъде Тесла :mrgreen:
Ето няколко извода до които съм стигнал до момента.
Плюсове:
- най-ефективният EV автомобил до момента: като започнем от мотори, използване на батерията, консумация, практичност и т.н.
- нулева нужда от посещение на официален сервиз през годините
- платформа проектирана и развивана изцяло за ток още от далечната 2012г
- доста софтуерни глезотии, които помагат в ежедневието
Минуси:
- няма официален сервиз в България , в чужбина се чака доста да те вкарат в графика , чува се че щели да откриват и тук в България :dunno:
- дървен интериор
- липса на Android Auto/Car Play
- минимални софтуерни бъгове след ъпдейт

Ioniq5/6 е супер кола , за парите си наистина е overkill , но не е толкова ефективна колкото Теслата, инфотеймънт системата е по-дървена, но пък за сметка на това е с 800V архитектура. Колко това е плюс и дали можем да се възползваме е друга тема, защото Теслата на 400V минава хххх км по-бързо спрямо Ioniq-a който е на 800V. Или с две думи аз предпочитам по-ефективната кола, спрямо по-новата архитектура.
Ако се дават 120+к лв аз бих изчакал ревютата на новия BMW iX3 , уж много нови неща, но докато не минат тестовете не бих се навил да взимам.
Тоя пич прави супер детайлни и интересни ревюта - https://www.youtube.com/@bjornnyland , последното е на новия Mercedes CLA 350 който е нов модел и също е в полезрението ми.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 01 Окт 2025, 13:25

До притежетелите на I3, какви са екститре без които не можете и са MUST в избора на такъв автомобил.

До колкото разбрах, трябва да е термопомпа, за да не хаби толкова батерията зимата. Аз нали око ненаситно, гледам задълже с подгрев, H&K, дистроник, фейс с голямо нави и шибидах..

Сещам се за keyless, камера и парктроник, но те май всички имат?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 01 Окт 2025, 14:27

Тея електрички от неразрушимите ли са или от някой друг модел :dunno:

https://www.mobile.bg/obiava-2175817296 ... pace-ev400

Колата е на около 50 000км и в много добро състояние на интериора и ходовата част. Направен е скъпият ремонт на кабел за около 6000. Обсулжвана е само в оторизиран сервиз. Разцветките са като показаните на снимките. Причината да няма повече автентични снимки е , че колата е на подемник в Мото-Пфое за продължителен гаранционен ремонт на батерията и няма как да ги направя .
Положението е следното накратко - нямам нерви да се занимавам с Мото-Пфое, нито с автомобила повече. Както писах, в момента(вече повече от месец) е за гаранционен ремонт на клетки на батерията. Откровен съм -нямам сигурна представа, колко още ще продължи и дали ще покрият всичко гаранционно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 01 Окт 2025, 14:38

TNT написа:Откровен съм -нямам сигурна представа, колко още ще продължи и дали ще покрият всичко гаранционно.

форд, баце... и после "що си фен на бабарецо?" :mhihi:

тоя вярно ли е дал 200 хилки за тва :shock: :lol: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 01 Окт 2025, 15:41

в тази обява със сигурност има и някои други неизвестни, макар че цената му от 46к лв е горе долу реалната

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 01 Окт 2025, 15:48

don_gori написа:Аз като човек, на който следващата кола ще е 100% на ток съм решил това да бъде Тесла :mrgreen:
Ето няколко извода до които съм стигнал до момента.
Плюсове:
- най-ефективният EV автомобил до момента: като започнем от мотори, използване на батерията, консумация, практичност и т.н.
- нулева нужда от посещение на официален сервиз през годините
- платформа проектирана и развивана изцяло за ток още от далечната 2012г
- доста софтуерни глезотии, които помагат в ежедневието
Минуси:
- няма официален сервиз в България , в чужбина се чака доста да те вкарат в графика , чува се че щели да откриват и тук в България :dunno:
- дървен интериор
- липса на Android Auto/Car Play
- минимални софтуерни бъгове след ъпдейт

Ioniq5/6 е супер кола , за парите си наистина е overkill , но не е толкова ефективна колкото Теслата, инфотеймънт системата е по-дървена, но пък за сметка на това е с 800V архитектура. Колко това е плюс и дали можем да се възползваме е друга тема, защото Теслата на 400V минава хххх км по-бързо спрямо Ioniq-a който е на 800V. Или с две думи аз предпочитам по-ефективната кола, спрямо по-новата архитектура.
Ако се дават 120+к лв аз бих изчакал ревютата на новия BMW iX3 , уж много нови неща, но докато не минат тестовете не бих се навил да взимам.
Тоя пич прави супер детайлни и интересни ревюта - https://www.youtube.com/@bjornnyland , последното е на новия Mercedes CLA 350 който е нов модел и също е в полезрението ми.

За сервиза всичко е относително. Ако ти се разкарва до загреб, Грац или Прага може да си запишеш от днес за утре иначе съм ходил в Румъния но не съм очарован от обслжването там. Андроида работи с приложения през телефона а за карплей трябва да си купиш едно хъбче за 250лв и нямаш драми. В интериора най ме дразни че няма обдухване на седалките, но с новите модели вече всички имат.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата