България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jordana » 22 Сеп 2025, 11:32

Казус- шофьор блъска пешеходец на пешеходна пътека, но се оказва че и двамата са кютук пияни.. кой е виновен? :mhihi:
Който е пил по малко , защото е можел да не ескалира ПТПето ??!! :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Сеп 2025, 13:05

Вчерашния случай беше на пешеходна, има си и вело-алея, ударът беше в областта на радиаторната решетка, а велосипедистите се движеха съвсем бавно (почти пешеходна скорост), защото знаят, че колите не спират много-много... Не знам защо и се караше само? Трябваше да я набие! Все пак сме си тук...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 22 Сеп 2025, 13:41

nickstorm написа:Казус- шофьор блъска пешеходец на пешеходна пътека, но се оказва че и двамата са кютук пияни.. кой е виновен? :mhihi:
....

Имаше такъв случай на Сливница, момче и момиче пияни и шофьорът трезвен, но кара със 100. В полунощ на празен булевард с 6 ленти.... Кой мислиш е виновен?

Сега вкараха, пешеходците трябва да се оглеждат преди да пресекат. Преди това го нямаше.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 22 Сеп 2025, 16:13

ID A написа:Сега вкараха, пешеходците трябва да се оглеждат преди да пресекат. Преди това го нямаше.

:nono:

Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: 1. (изм. – ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства; 2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; 3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; 4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги. (2) Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 22 Сеп 2025, 16:56

https://www.sars.gov.bg/%D0%BD%D0%BE%D0 ... %BC%D0%BF/

При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:преди да навлязат на платното за движение, да спрат, да се огледат наляво и надясно и да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства;да не използват мобилен телефон или друго мобилно устройство за комуникация или друго средство, отклоняващи вниманието им;да пропуснат приближаващите релсови превозни средства.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Сеп 2025, 11:41

Направих една разходка до Крайова. Враца - Видин минах през 2 маршрута на отиване/връщане - и двата пътя са леш. Пълна пародия. Изрязан асфалт без знаци, дупки безброй, грешни знаци по ремонти. Има повече тирове, отколкото коли. Това за коледните базари ще е ужас - просто на предишните не сме били в Шенген. Тази година ще е ад вероятно. Доста ме измори пътя, особено на връщане. Не знам до кога е планирано да стане двулентов пътя до там, но има сериозна нужда. Румънците са бахти малоумниците. Последния ден беше кулминация - за малко да ме удари падащ знак. Един си го бутна при паркиране. Донякъде късмет, че имах време да реагирам. Ако бях минал няколко секунди по-рано, не съм сигурен дали нямаше да ме прасне :dunno: Тези единствената причина да имат по-малко жертви от нас са по-добрата инфраструктура и по-новите коли. Абсолютно не могат да карат и са по-зле от нас.

Никога не бях ходил във Видин. Не знам защо така е нарочен, че е супер беден, смотан и т.н. Града въобще не е по-зле спрямо доста други из страната. И хубаво ресторантче смерихме. Само малко мургавите са в повече, ама то това е навсякъде вече, дори в големите градове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 23 Сеп 2025, 12:00

Т.е. до Видин няма вариант за пътуване по път с хубава настилка? Това трябва да го променят! Отсечката ще става все по-важна и натоварена...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 23 Сеп 2025, 12:18

По Е79 се правят ремонти, но са много далече от готови. На места пътя е изразян без знаци. Километри участък. Дупки и неравности има безброй. То 60-70% от трафика са камиони. На отиване ми смени маршрута в движение и някъде след Монтана завих към Арчар - и там трафик, и там смотан път. Абсурд е това да ни е "вход" за държавата. Не говорим за 1-2км тегави участъци, а за десетки километри. От румънска страна няма грешка.

До Враца поне нещата вече са доста прилични. Реално се пътува като време колкото и до Пловдив, макар и да не са завършени всички платна още.

Накратко, ако ще тръгвам за "Европа", предпочитам да си платя скъпите магистрали през сърбите и да си почакам, ако трябва, по граници.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D MHEV и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 23 Сеп 2025, 12:29

vicho написа:
andy написа:Стълбовете с лампи са на 30м по стандарт. Вслучая са на не повече от 50-60м.
И нека не си ги мерим в тази тема кой какво и колко е карал, че много разбирачи....

даже между тия две лампи са 15 метра една от друга , разбирачев ... "прав си", мир да е! да не се окаже само, че е карал с ограничението

п.с. за манг@л@т@ с рейса казах 180 км/ч, оказА се 199 км/ч, тук също съм скептичен със скоростта

п.п.с. карали сте вие да не казвам какво

https://www.facebook.com/reel/1475036590483591
Нещо да коментираш ироничното си изказване "разбирачев"? Излезе вече с колко е карал. "Прав си", а моите кавички може да ги махнеш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 23 Сеп 2025, 13:12

В момента ударно се строят скоростни пътища Видин-Ботевград и Русе-Велико Търново. И двата трябва да се съединят с Хемус.
https://youtu.be/VfguNPo2cmk?si=9XaGbtX6UsOEGnEq

https://youtu.be/A6mSuDAvly0?si=-n96csQwRVWso2nZ

https://youtu.be/CBLRkt2sqL0?si=SVSpcANvewC6m7lG

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Сеп 2025, 13:13

andy написа:https://www.facebook.com/reel/1475036590483591
Нещо да коментираш ироничното си изказване "разбирачев"? Излезе вече с колко е карал. "Прав си", а моите кавички може да ги махнеш.

ще коментирам, да

"видя се", че скоростта е била наполовина от тиражираната

"видя се" НЕ Е доказателство

и повече спирам да ти пиша, па ти си мисли, че си фанал Господ за рОга

оправяй се у животеца ;)
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 23 Сеп 2025, 13:20

ID A написа:В момента ударно се строят скоростни пътища Видин-Ботевград и Русе-Велико Търново. И двата трябва да се съединят с Хемус.
https://youtu.be/VfguNPo2cmk?si=9XaGbtX6UsOEGnEq

https://youtu.be/A6mSuDAvly0?si=-n96csQwRVWso2nZ

https://youtu.be/CBLRkt2sqL0?si=SVSpcANvewC6m7lG

Дано ударното не е като Хемус. Строи се, прави се, вижда се техника, ама скоро няма да е готово.

Ако правилно се ориентирам, втория клип даже е готов от 1-2 месеца.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 23 Сеп 2025, 13:42

Няма. Дано до 5 години свършат обаче, както е по проект.

https://youtu.be/HM1AET5iUEs?si=yfMzrjZLJ4vVbm2i

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Сеп 2025, 13:54

Какво става с тунела под Шипка? Ако четат да си запишат да го минат като военен разход.
Последна промяна steeN на 23 Сеп 2025, 14:08, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 23 Сеп 2025, 14:01

Магистралата, която е пусната до Видин е супер, нищо че са само 10км за момента примерно. Тази магистрала доооста ще свали трафика по Хемус, направо нищо общо няма да има.

Ама наистина ударно се работи и по Хемус, доста места оправиха по между тунелите.
След ударните задръствания на Джъмбо този уикенд си мисля, дали не беше по-добра идея за излизащите от София да се използва старият път през Богров и да се отвори напълно платното за влизащите в София. Че сутринта четох за някакви км опашка от камиони.

https://www.facebook.com/groups/1869931 ... eYz8wTfUN#
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата