Смяна на охлаждане Автоматична скоростна кутия
Модератор: Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- SlayHot
- Потребител
-
- Кара: e53is m62b44
Смяна на охлаждане Автоматична скоростна кутия
Здравейте, колеги! От година минах на и аз при високите след 3та и 5та серия(камиончето е IS със сменен двигател m62b44).
След три смени на масло за тази година (очевидно, че си я карам активно
), установих че 5hp24-ката вдига доста градуси, като даже ми се случи и да влезе в авариен режим. Задертих се и порових малко в чуждите форуми, тъй като тука не успях да намеря такава информация, но да направя една тема може да е полезна и на други колеги. Обмислям да сменя оригиналния охладител, който се охлажда с охлаждащата течност спрямо термостат със афтърмаркет голям охладител, който да сложа отпред пред климатичната перка(колегите от чужбината така правят и гледам че пасва идеално).
https://www.youtube.com/watch?v=fMruAO-OEak - Тук на този клип се вижда малко недоизпипано но ориентировъчно това е процедурата.
В ebay гледам че има на приемливи цени - ЦЪК
Закрепването, мисля че няма да е трудно. Тръбите с маркучите на маслото директно ще ги сваля и ще ги кербовам за да се избегне момента със преходниците и скобите.
От тук ми започва чуденето дали този радиатор охлаждан от въздуха ще успява да си свърши работата добре или ако е прекалено добре, дали ще е нужен такъв тип термостат ЦЪК
Отделно въпросителните ми, които има да избистря в съзнанието си преди да подхвана цялата процедура. Дали да махна стария охладител и да мисля с какво да затапя отворите, които остават след него или просто да го оставя да си седи там и да си мисли че върши някаква работа
При желание на колеги, ще продължа темата и ще публикувам какво съм направил и до къде съм стигнал. А и нека ако има някой, който го е правил да сподели опит и информация(ще съм доста благодарен да си спестя една две главоблъсканици
)

https://www.youtube.com/watch?v=fMruAO-OEak - Тук на този клип се вижда малко недоизпипано но ориентировъчно това е процедурата.
В ebay гледам че има на приемливи цени - ЦЪК
Закрепването, мисля че няма да е трудно. Тръбите с маркучите на маслото директно ще ги сваля и ще ги кербовам за да се избегне момента със преходниците и скобите.
От тук ми започва чуденето дали този радиатор охлаждан от въздуха ще успява да си свърши работата добре или ако е прекалено добре, дали ще е нужен такъв тип термостат ЦЪК
Отделно въпросителните ми, които има да избистря в съзнанието си преди да подхвана цялата процедура. Дали да махна стария охладител и да мисля с какво да затапя отворите, които остават след него или просто да го оставя да си седи там и да си мисли че върши някаква работа

При желание на колеги, ще продължа темата и ще публикувам какво съм направил и до къде съм стигнал. А и нека ако има някой, който го е правил да сподели опит и информация(ще съм доста благодарен да си спестя една две главоблъсканици

- Biogame
- старши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
- Мечтае да кара: Всичко що е BMW
- Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++
Re: Смяна на охлаждане Автоматична скоростна кутия
Аз бях монтирал по голям охладител на Е46.
Това ми го препоръча човека който ми рециклира кутията.
Охладителя беше отпред пред климатичния радиатор, и действително на живи данни при мачкане и кикдаун не вдигаше повече от 110 градуса.
При нормално и спокойно шофиране си стоеше в диапазона от 90-95 градуса.
Карах я така около година когато един чакал реши да влезе при мотора и помля всичко.
Минуса е че охладителя е отпред и първо той заминава, оттам нататък е ясно какво става.
Определено има ефект, така че препоръчвам тази процедура.
Това ми го препоръча човека който ми рециклира кутията.
Охладителя беше отпред пред климатичния радиатор, и действително на живи данни при мачкане и кикдаун не вдигаше повече от 110 градуса.
При нормално и спокойно шофиране си стоеше в диапазона от 90-95 градуса.
Карах я така около година когато един чакал реши да влезе при мотора и помля всичко.
Минуса е че охладителя е отпред и първо той заминава, оттам нататък е ясно какво става.
Определено има ефект, така че препоръчвам тази процедура.

До колкото съм запознат не е добре да вдига повече от 100 градуса кутията.
Хората монтират такива охладители на много коли и джипове.
Със сигурност ще има ефект.
Аз може би бих оставил и оригиналния охладител, просто ще вържа допълнителният след него.
Аз може би бих оставил и оригиналния охладител, просто ще вържа допълнителният след него.
- Biogame
- старши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
- Мечтае да кара: Всичко що е BMW
- Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++
Kurtov написа:До колкото съм запознат не е добре да вдига повече от 100 градуса кутията.
При мен със стандартния охладител лятото в жегите маслото варираше между 120-130 градуса, и записваше грешка за прегряване като подмине 140.
Напълно нормално е да подминава 100 градуса, това не е проблем.
Проблема е малкия охладител който се монтира оригинално.

- SlayHot
- Потребител
-
Поръчал съм такъв радиатор 30 ребра, надявам се да не се налага да слагам термостат за зимата. Остава да измисля захвата отпред пред перката на климатика. А маркучите обмислям да проверя дали могат да се направят с бързи връзки както е оригиналния охладител, за да може лесно да се върне старата система за охлаждане при нужда.
П.п - Охладителя го монтирах, заспа почти идеално зад бъбреците на капака и съвсем леко натиска решетката на перката на климатика, което не мисля че е проблем тъй като никъде не опира. Не стана работата да оставя оригиналните бързи връзки и директно кербовах нови маркучи на тръбите на кутията. Маркучите никъде нямат напрежение вървят си по оригиналното трасе, единствено се наложи да изрежа един малък кръг на гумения дифузьор зад решетката на бронята за да не опира.
Резултатите и впечатленията след като и навъртях към 1500км до момента повечето в Троян Kърнаре, Хаинбоаз и шипченския проход, за момента държи учудващите 50 градуса надолу
на 32 градуса с доста ръчкане успя да вдигне 85градуса, при температура на двигателя 97. Градско държи, на магистралата и на по-леки извънградски участъци държи около 70. Няма вече аварийни режими, приритването при спиране намаля значително, единствено сега казуса ми остава зимата дали тази ниска температура ще е добре за кутията. Започвам да си мисля, че ще се наложи да сложа термостат, но ще видим като му дойде времето. Надявам се темата да е полезна за форума.
П.п - Охладителя го монтирах, заспа почти идеално зад бъбреците на капака и съвсем леко натиска решетката на перката на климатика, което не мисля че е проблем тъй като никъде не опира. Не стана работата да оставя оригиналните бързи връзки и директно кербовах нови маркучи на тръбите на кутията. Маркучите никъде нямат напрежение вървят си по оригиналното трасе, единствено се наложи да изрежа един малък кръг на гумения дифузьор зад решетката на бронята за да не опира.
Резултатите и впечатленията след като и навъртях към 1500км до момента повечето в Троян Kърнаре, Хаинбоаз и шипченския проход, за момента държи учудващите 50 градуса надолу

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- SlayHot
- Потребител
-
Добър ден колеги, отново. Да пусна ъпдейт след монтажа на радиатора.
Ето го и с оригиналните тръби на кутията, на които свалих маркучите към охладителя и кербовах нови по-дълги с две колена по 90 градуса, за да не се напъват маркучите.
Общо взето не иска почти никакво преправяне и пасва почти идеално. Тръбите си минават идеално, долу под гредата изрязах леко едната гума за да не я надигат маркучите. А радиатора направо си заспа на гредата отгоре, хванах го с две големи самонарезки 8ци, а горната страна за момента я хванах към решетката на перката с две опашки докато си измайсторя планки като по не каруцарско
Но и така да е си седи много стабилно, капака се затваря и съвсем леко натиска радиатора в решетката, но не пречи на работата на перката.
След два тест драйв-а из летните задръствания в Бургас, за по час два на 32+ градуса кутията не вдига повече от 70 градуса, което мисля че е перфектно. В края на седмицата ще я пробвам също и по проходите на нашата мила родина, да видим там как ще се представи. Единствено остава опасението зимата дали няма да е прекалено студено маслото... и дали наистина няма да се наложи да измисля някакъв термостат да и сложа.
Ето го и с оригиналните тръби на кутията, на които свалих маркучите към охладителя и кербовах нови по-дълги с две колена по 90 градуса, за да не се напъват маркучите.
Общо взето не иска почти никакво преправяне и пасва почти идеално. Тръбите си минават идеално, долу под гредата изрязах леко едната гума за да не я надигат маркучите. А радиатора направо си заспа на гредата отгоре, хванах го с две големи самонарезки 8ци, а горната страна за момента я хванах към решетката на перката с две опашки докато си измайсторя планки като по не каруцарско

След два тест драйв-а из летните задръствания в Бургас, за по час два на 32+ градуса кутията не вдига повече от 70 градуса, което мисля че е перфектно. В края на седмицата ще я пробвам също и по проходите на нашата мила родина, да видим там как ще се представи. Единствено остава опасението зимата дали няма да е прекалено студено маслото... и дали наистина няма да се наложи да измисля някакъв термостат да и сложа.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Доста голям радиатор си взел! Можеше да е наполовина на този размер или да го монтираш на 90' и да го сложиш по в ъгъла, като така нямаше да пречи толкова и на въздуха към задните радиатори... Зимата може да го покриваш с някакъв капак, за да не изстива прекалено много маслото.
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
7 мнения
• Страница 1 от 1