Препоръка и съвети за домашна система за омекотяване на вода
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Препоръка и съвети за домашна система за омекотяване на вода
Тъй като нещото е споменато бегло в строително ремонтната тема, направих отделна.
Решил съм да сложа такова...Нито знам кои са хубави, нито как и къде се монтират, нито нищо.
Разбрах само, че са два вида..едните със сол и смола, другите безсолни.
Потреблението не е кой знае колко, нищо че сме 100 човека в къщата.
Идеята е не толкова да я пием /аз си я пия/ а за уредите..бойлери, перални, съдомиялни..да страдат от котления по малко ако може хич.
Водата е твърда много.
Значи да обобщим
1. Какв тип.
2. Модел, марка...цена. Няма нужда да е безбожно скъпа, ама ся пък и много евтина също не е ок.
3. Да си върви с монтажа ако е възможно, щото не знам кой.
Тая сол и смола скъпи ли са за подмяна и на колко време се сменят ?
Нещо такова ?
https://cleanwater.bg/home-products/%d0 ... km-soft-v1
Решил съм да сложа такова...Нито знам кои са хубави, нито как и къде се монтират, нито нищо.
Разбрах само, че са два вида..едните със сол и смола, другите безсолни.
Потреблението не е кой знае колко, нищо че сме 100 човека в къщата.
Идеята е не толкова да я пием /аз си я пия/ а за уредите..бойлери, перални, съдомиялни..да страдат от котления по малко ако може хич.
Водата е твърда много.
Значи да обобщим
1. Какв тип.
2. Модел, марка...цена. Няма нужда да е безбожно скъпа, ама ся пък и много евтина също не е ок.
3. Да си върви с монтажа ако е възможно, щото не знам кой.
Тая сол и смола скъпи ли са за подмяна и на колко време се сменят ?
Нещо такова ?
https://cleanwater.bg/home-products/%d0 ... km-soft-v1
Хм,хм...
Re: Препоръка и съвети за домашна система за омекотяване на
Аз ползвам такава система със сол. Сол трябва да се сипва в резервоара на около 3 месеца и е малко хамалогия (резервоарът е голям и сипвам 2-3 чувала сол), но не е скъпо. Но иначе съм доволен от омекотяването.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Вземи първо прочети малко по темата , изясни си каква е водата във водопровода и колко вода ще омекотяваш . Твърда ли е наистина или ти си мислиш че е такава . В тия системи за омекотяване няма евтино , всичко е скъпо и изисква постоянен ангажимент За да работи тая автоматична станция която си показал в линка си трябва цяла система с механичен пред филтър който също се сменя периодично . А най добре с 2 колби активен въглен плюс механичен 5 микрона . Нужната арматура за промиване на филтър омекотителя и още други неща за изолиране от мрежата на колбите с филтрите . 25кг сол за 30 лева на 2-3 месеца разбирай на 2 месеца и патроните за механичния филтър още 10 -15 лева въпреки че не се гледат месеци а колко вода е минала през филтрите . 40-50 лева на 2 месеца консумативи плюс постоянната занимавка с тая изгъзица ...Негативите , цялата тая система иска постоянно подръжка и наблюдение . Не пречиства водата - тоест тя обира единствено пясъка ръждата от тръбите и разни соли които водата е разтворила , и то не напълно . Био компонентата бактерии и вируси не са засегнати от това омекотяване , на практика си създаваш един инкубатор за патогени които после пиеш . И това изобщо не е за подценяване или някаква плашилка защото дори най тривиалните коли бактерии които неизбежно се заселват в тия омекотители могат да ти докарат здравословни проблеми за които не си и сънувал . Да не говорим за клостридиуми и хеликобатери , или нещо по екзотично .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Ако е качествена системата (американска
) няма какво толкова да си играеш с нея. Аз за 3г някъде само сол сипвам и филтърът май един път годишно. Системата си има автоматична промивка на всеки 10 дена. За пиене - така или иначе ако се пие чешмяна вода трябва да се сложи допълнително филтър с обратна осмоза. Аз имам такъв на допълнителен кран, защото хаби много вода.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Нали каза че вашата вода в Калафорния е най чистата ? За какво са ти подобни системи , вашата вода не е варовита ...?
Иначе на Моджо проблема му е от съвсем друго естество , щото му сгъна уж вечния бойлер и ония галоши от фирмата са му казали че водата му не струва сега се вкарва във филми да прави вечен бойлер с вода без варовик

Иначе на Моджо проблема му е от съвсем друго естество , щото му сгъна уж вечния бойлер и ония галоши от фирмата са му казали че водата му не струва сега се вкарва във филми да прави вечен бойлер с вода без варовик

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
В моя район водата е твърда и такива системи са силно препоръчителни точно заради уредите .
Другия филтър реално не ми трябва , но все пак държа да пия гарантирано чиста вода. А и не се знае комунистите дали няма да пуснат някаква зараза през пречиствателните станции - Калифорния е все пак
Другия филтър реално не ми трябва , но все пак държа да пия гарантирано чиста вода. А и не се знае комунистите дали няма да пуснат някаква зараза през пречиствателните станции - Калифорния е все пак

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Аз не искам да я пречиствам, тя си е питейна и, както казах, аз си я пия. Искам да я омекотя.
Твърда е , да. Няма какво да си мисля, след като извадихме от бойлера 2 кофи варовик и всичко побелява.
20-30 лв на месец не ми се вижда голям разход, честно казано.
А-аа ония от фирмата нищо не могат да ми кажат /не че не опитаха/ докато си има 10 години гаранция и е в гаранция ще идват ако треа през месец.
Ма що пък да не я омекотя..то не е само бойлер да ползвам,я. Въпроса е да не е голяма занимавка от гледна точка на монтаж като първо и после поддръжка.
Това па с бактериите откъде идва...нали се промива (регенерира) със солен разтвор...няма шанс бактерия да оживее. Интелекта рече че може да се сложи и филтър с активен въглен.
И това всичко е за системите със смола и сол, ами другите ?
Твърда е , да. Няма какво да си мисля, след като извадихме от бойлера 2 кофи варовик и всичко побелява.
20-30 лв на месец не ми се вижда голям разход, честно казано.
А-аа ония от фирмата нищо не могат да ми кажат /не че не опитаха/ докато си има 10 години гаранция и е в гаранция ще идват ако треа през месец.
Ма що пък да не я омекотя..то не е само бойлер да ползвам,я. Въпроса е да не е голяма занимавка от гледна точка на монтаж като първо и после поддръжка.
Това па с бактериите откъде идва...нали се промива (регенерира) със солен разтвор...няма шанс бактерия да оживее. Интелекта рече че може да се сложи и филтър с активен въглен.
Хм,хм...
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
В София водата си е мека. Как така си вадил две кофи варовик?! Никога не съм виждал подобно нещо, нито в пралнята, нито в бойлера.
Лудия.
Прав е за бактериите принципно, в резервоара може да се развъди всичко - има доста видове устойчиви на солта. Но като се промива периодично няма проблеми, което при мене е автоматично. Ако има бактерии ще се усети неприятна миризма.
Някои соли имат и антибактериални добавки.
Някои соли имат и антибактериални добавки.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
От Искъро е мека, да. Ма я съм на село. Какво значи да се промива? Не със солта, а с нещо друго ли?
Хм,хм...
Моджо написа:От Искъро е мека, да. Ма я съм на село. Какво значи да се промива? Не със солта, а с нещо друго ли?
Промиването или както му казват "регенерация" е на смолата - това става автоматично с нов солен разтвор и с чиста вода отвън.
Допълнително веднъж в годината може да се изпразни резервоара за ръчно почистване, ако имаш големи опасения, че нещо расте - но аз лично досега не съм го правил.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Интелекта рече че може да се сложи и филтър с активен въглен.
На всички тия омекотяващи системи както и на обратната осмоза е добре да се слага пред филтър - механичен 5-10 микрона и активен въглен да обират пясък кал хлор и т.н Това удължава живота на омекотителя или задръстването на мембраната при обратната осмоза .
И аз имам такава система със сол, солта е към 20-30лв на 25кг чувал. Регенерация на мембраната се случва всеки 7 дни и горе-долу 2-3 месеца стигат с един чувал. Уредът е тоя на линка, идва с всичко за инсталацията (+- някои фитинги)
https://www.amazon.de/-/en/Softening-Connection-Households-Descaling-Anti-Limescale/dp/B09LR5JYFS
Бая сме доволни почти никакъв калк не остава по стъкла в банята смесители и прочие... Жената е мн доволна за косата й, каквото и да значи това...
Пием си директно от чешмата и разкарахме всичките Брита кани и подобните...
Като инсталирах уреда си имаше бая дебел слой котлен камък по самите тръби, след 1-2 години трябваше да преправям един кръг и тръбите бяха като нови вътре. Тоест това че омекотителя задържа котления камък, меката вода започва да разтваря стария наслоен камък, предполагам и в бойлера има същия ефект.
Кита от линка горе идва с измерителен комплект за твърдостта на водата и спрямо показанията може да се нагласи омекотителя с 3-те крана и кога точно да прави регенерация.
едит: нямам никакви други филтри по веригата, уредът е включен точно след водомера. Като минус мога да кажа че поне до колкото съм чел, някаква малка част от солта остава във водата - тоест има повишено количество сол в допуските разбира се. Аз лично съм с високо кръвно и бях резервиран да добавям още сол към по принцип солната ми диета. Но честно казано не усещам никаква разлика... Може би е пресилено това което пишат по нета...
https://www.amazon.de/-/en/Softening-Connection-Households-Descaling-Anti-Limescale/dp/B09LR5JYFS
Бая сме доволни почти никакъв калк не остава по стъкла в банята смесители и прочие... Жената е мн доволна за косата й, каквото и да значи това...

Като инсталирах уреда си имаше бая дебел слой котлен камък по самите тръби, след 1-2 години трябваше да преправям един кръг и тръбите бяха като нови вътре. Тоест това че омекотителя задържа котления камък, меката вода започва да разтваря стария наслоен камък, предполагам и в бойлера има същия ефект.
Кита от линка горе идва с измерителен комплект за твърдостта на водата и спрямо показанията може да се нагласи омекотителя с 3-те крана и кога точно да прави регенерация.
едит: нямам никакви други филтри по веригата, уредът е включен точно след водомера. Като минус мога да кажа че поне до колкото съм чел, някаква малка част от солта остава във водата - тоест има повишено количество сол в допуските разбира се. Аз лично съм с високо кръвно и бях резервиран да добавям още сол към по принцип солната ми диета. Но честно казано не усещам никаква разлика... Може би е пресилено това което пишат по нета...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
От Амазон няма да е, има в Бургас на Pentair, което ,доколкото четох, е нещо като дайкин при климатиците. Вероятно ще е по-скъпо, разбира се, ама няма как.
Аз си го представям така...механичен филтър, нещото, филтър активен въглен (първото и последното са щото Джордано Бруно така рече. Активния въглен рече отпред, ама нещо не му виждам смисъл да е отпред, нали бактерии ша лови след....).
Какво си представям обаче и какво всъщност може да стане са две различни неща.
Първо: Тъпото нещо иска ток. Ела в шахтата да найдеш ток. Толкова па е сложно да е просто механично нещо. Още малко и интернет ще иска. Аман от безмислени електроники.
Второ: като нема да е в шахтата треа да е вътре , а това значи, че може и да не стане работата.
Трето: не знам що си мислех, че е малко като размер, ама не е много малко.
Утре ще дойде един познат, който и ще го монтира евентуално, да огледа и да каже може ли, не може ли.
Това е по-голямото
https://aqua.store/riversoft-15-omekoti ... ntair.html /117 литра вода за промивка, баси, басейн ли ще пълни това/
това е по-малкото
https://aqua.store/riversoft-8-omekotit ... ntair.html
средно не съм гледал дали има.
Аз си го представям така...механичен филтър, нещото, филтър активен въглен (първото и последното са щото Джордано Бруно така рече. Активния въглен рече отпред, ама нещо не му виждам смисъл да е отпред, нали бактерии ша лови след....).
Какво си представям обаче и какво всъщност може да стане са две различни неща.
Първо: Тъпото нещо иска ток. Ела в шахтата да найдеш ток. Толкова па е сложно да е просто механично нещо. Още малко и интернет ще иска. Аман от безмислени електроники.
Второ: като нема да е в шахтата треа да е вътре , а това значи, че може и да не стане работата.
Трето: не знам що си мислех, че е малко като размер, ама не е много малко.
Утре ще дойде един познат, който и ще го монтира евентуално, да огледа и да каже може ли, не може ли.
Това е по-голямото
https://aqua.store/riversoft-15-omekoti ... ntair.html /117 литра вода за промивка, баси, басейн ли ще пълни това/
това е по-малкото
https://aqua.store/riversoft-8-omekotit ... ntair.html
средно не съм гледал дали има.
Хм,хм...
Малко скъпичка ви е солта обаче.
Аз оня ден точно взимах, 2 чувала общо 36кг бяха $19, което е около 30лв.

Аз оня ден точно взимах, 2 чувала общо 36кг бяха $19, което е около 30лв.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2