България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Моджо » 22 Юли 2025, 20:34

Ми приемай го както искаш. Повтарям 112 има, отговорност за другите не носим, само за себе си.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Юли 2025, 20:42

Не става въпрос за 112, а за факта, че ако полицаите го видят ще се правят на настъпани. А ако те видят теб или мен ще скочат като лъвове.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 22 Юли 2025, 20:51

На мен няма да скочат, бъди сигурен. Досега не са ми скачали, точки не са ми взимали, ни книжка. 3 фиша за скорост до + 15 км над в последните 15 години. И нищо друго. Безсмислено е да спорим, другите са виновни)))
Но определено се подобряват нещата. От и до Нова Загора , със Супърба, 140 на темпомат където може, я имаше 3 коли по бързи, я не. Ама и поне по 5 камери в посока. Екстра. Едит, а светкащи натискащи нема ни един. Ся като се замисля скоро не съм виждал летящ с мигащи дълги и ляв мигач. Пак не е като да не карам по магистралата.
И книжка имам още от когато контролни точки се отнемаха със замба. Хах.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 22 Юли 2025, 21:43

bum_bum написа:Добре ама куката като кара без колан, по трамвайните линии или говори по телефона пак ме е проблем.

Пък аз като го направя съм джигит.

Закона затова е закон. Спазва се от всички. Ако куките знаят, че коли минават редовно от грешната лента ще са там 24 часа за да глобяват.

Рейса е обаче с джейл фрий пас.

Редно е по някакъв начин да се реши разумно, хем да е спазен законът, хем да не им се пречи на работата. Иначе оправдания всеки си има.

Хората сме си овча порода и една камара хора ще вършат нарушение само заради това, че са видяли, че някой друг ги върши.

Един вид - аз тъп ли съм да вися в това задръстване, щом рейса минава напряко или пък патрулката щом минава през линиите.

Още помня като до Семинарията имаше трамвайни линии и правиха моста, как 94 да хване разписанието изпреварваше всички коли от трамвайните линии, които бяха на тротоар и павета...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 23 Юли 2025, 8:10

Моджо написа:На мен няма да скочат, бъди сигурен. Досега не са ми скачали, точки не са ми взимали, ни книжка.

Можеше да си трая, че са ми взимали книжката и нямаше да бъда известен като най-големия джигит у форума и да ми се напомня при всеки случай :mhihi: Но виж, никой не помни това, че ми е била отнета незаконосъобразно, че са изгубени документи, че съм ходил по мъките 2 години да си търся правата, вместо да мина по каналния ред или с пари под масата. Да, направил съм някакви глупости, но нищо повече от повечето от нас. Просто не съм давал пари, когато са ми били искани.

За сметка на това виждам доста хора, които ходеха да "карат" на Бояна, а сега са вече светци. А аз по това време имах кола, която по всички стандарти беше бърза, но никога не съм участвал в организираните гонки от ония години. Въпреки, че съм ходил и на Бояна и на Рожен и на Военна Рампа и на всичките места на които се случваха тогава тия неща.

Даже имам чат с човек, който днес е непорочен на пътя и във форума, но тогава ми се смееше, че толкова пари съм набил в тая кола, но не ходя да “карам” на Бояна.
И въпреки всичко днес аз съм известния джигит и тоя, който да сочим с пръст, че са му взимали книжката. ;)

Тук все се чудим защо българите като идем в чужбина и спазваме всички закони, знаци и ограничения. Ами вероятно, защото там има ред. Едва ли в някоя от тия страни на които се възхищаваме колко културно се кара ще видим полицай или обществен транспорт да върши подобни неща с негласното одобрение на околните.

Всеки ден пред очите ми автобус минава през кръговото като влиза от изхода и върти в обратната посока. Малко било кръговото, неудобно било, място нямало ... а, аз кво да направя? Аз ли го начертах, аз и го построих, аз ли реших там да има кръгово? Аз единствено съм дал част от парите с данъците. Но трябва да не го забелязвам, защото видиш ли да гледам само себе си. Ми гледам (да не ме хванат) :mhihi: Детинско, глупаво, неоснователно ама и на мен ми е удобно да минавам по същия начин, защото кръговото наистина е много сделано. И щом автобуса го прави го правя и аз. Само се оглеждам повече, защото за мен няма прошка.

Замисли се и за друг пример - имаш хубава къща, всичко подредено, чисто и добре направено. Идват майстори - събуват се отпред, пазят и внимават. В другия случай - къщата ти е мръсна и разхвърляна. Идва майстора и влиза с обувките, върши работата колкото да не е без хич и си оставя цялата свинщина ти да му я чистиш.

Та докато не ни стане хубава и спретната къщичката мисля, че трудно ще станем европейци.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Юли 2025, 9:48

bum_bum написа:За сметка на това виждам доста хора, които ходеха да "карат" на Бояна, а сега са вече светци.

Това, че човек е правил олигофрении и тъпотии, не значи, че не може да се промени в добра посока, нали :dunno:

bum_bum написа:Даже имам чат с човек, който днес е непорочен на пътя и във форума, но тогава ми се смееше, че толкова пари съм набил в тая кола, но не ходя да “карам” на Бояна.

тогава понеже можеше да се "кара" и глобата за дрифт беше 20лв, а не 3к и 1 година без книжка :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кой карал - карал :angel:

сега --> писта --> скъпо --> МНОГО СКЪПО!!! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 23 Юли 2025, 12:34

Като стана дума за кръгови - преди два месеца започна втората част на обновяването на Голямоконарско шосе -> първия вход на Пловдив от магистралата. На едно място проектантите са решили да направят поредното 'затапващо' кръгово. От три ленти се събират в две (в кръговото), а то е с такъв диаметър, че се налага да се прави почти 90' завой, за да се мине през него! Така, 'затапващите' кръгови, които стесняват и пътя стават три! Велики са! Господ здраве да им дава и да живеят 1000 години!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 23 Юли 2025, 13:13

vicho написа:

Казвам го, защото големи светци станахме и все плюем кой Ганьо, кой селянин, кой как карал.. а всички ние преди 15 години как сме карали?

На един му дошъл акъла, на друг още не е, на трети тепърва ще му дойде.

Просто не е редно да съдим така, защото голямата част от всичките, които пишем тук сме имали огромния късмет да не влезем в хрониките наред с всички тия, които днес ги сочим с пръст.

ildivvy написа:Като стана дума за кръгови

Много от кръговите в София са малоумни. Вероятно на натоварен възел да пльоснеш едно малко кръговото не е най-добрия вариант.

Влизаш във външната лента и то е толкова малко, че просто няма как да се придвижиш адекватно с преминаване във вътрешната и излизане отново от външната, защото е пълно с коли и място няма.

Най-вероятно парите на които ги плащаме са като за естакади, а получаваме кръгово с размер на двустаен на яко натоварено кръстовище.

То освен това сега като взеха да отварят някакви нови големи булеварди и връзки се оказа, че не е мислено правилно когато е трябвало да се мисли и като пресечеш изведнъж лентите не съвпадат и става мазало кой на къде да ходи.
Да ама те 20 години раздавали разрешения за строеж без да мислят и за инфраструктурата и сега се правят някакви кръпки - широк голям булевард, всичко точно и в момента в който стигнеш до връзка с някакъв стар път, земи тая зверска тапа. Кел файда от новия ви булевард
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 23 Юли 2025, 20:58

Това са приели одеве финално :
Толкамерите вече ще засичат средна скорост на около 50 участъка по магистралите и скоростните пътища, които ще бъдат определени впоследствие;
Остава ограничението от 140 км/ч за движение по магистралите;
Технически преглед вече няма да може да се преминава, ако преди това не сме платили всички глоби по електронни фишове;
Камерите на общините ще бъдат директно свързани със системата на МВР;
Небрандирани патрулки с униформени служители излизат на пътя и те не само ще засичат превишена скорост, но и ще имат право да глобяват;
Шофиране в извънградски условия с над 40 км/ч над разрешеното води до глоба от 600 лева и отнемане на свидетелството за управление на МПС за 2 месеца.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Юли 2025, 21:55

Това последното го чух вчера и настръхнах... :confused:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Юли 2025, 6:55

Нали за това драпахте толкова ? Това не е финала , следващата порция санкции идват много скоро . 3000 евро базова ГО за млад джигит , от там нагоре фалус за рецидивисти като Моджо с 2 фиша за превишена скорост . Ахаахахаха ... :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 24 Юли 2025, 8:02

Някакъв разправяше, че влезем ли в еврозоната ГО трябвало да се изравнят с техните, които били 3-4 пъти по-високи.

Нямам идея дали е така, но се надявам да не е.
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 24 Юли 2025, 8:09

Няма да коментирам "невероятните" мерки, ще коментирам как "работят" нещата в България по принцип.
На 27 май 2025 г. гения Гроздан Караджов (министър на транспорта) пътува с влак от София до Бургас за "рекордните" 5 часа и 32 мин. "Рекорда" е постигнат без да спира влака на междинни гари и е спряно движението на останалите влакове, което създаде последващ хаос, особено при товарните превози.
След милиардите похарчени за строителството на линии и купуването на нови локомотиви Сименс и 45 години по-късно сме на нивото от 50-те години на миналия век. 1988 година пътувах от Бургас за София да се записвам да уча и пътувах 4 часа и 40 мин.
Та, не разбирам защо има толкова много хора, които се радват на мерките, които се приемат последните 45 години, вместо да сме сред елита на Европа ние сме на дъното.
С парите които са изхарчени за "мерките" - БМВ-та, камери, ТОЛ, автомобили на депутати и др. щяха да завършат магистралата за Гърция и да направят нова Русе-Стара Загора, ДАЛИ ЩЕШЕ ДА Е ПО-ДОБРЕ???
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 24 Юли 2025, 8:35

Викаш вместо камери и глоби за тия пари да бяха направили писта за турските тираджии. Щяхме да сме топа на Европа несъмнено :mhihi:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 24 Юли 2025, 8:55

seimo написа:Викаш вместо камери и глоби за тия пари да бяха направили писта за турските тираджии. Щяхме да сме топа на Европа несъмнено :mhihi:

Не, сега сме топа на Европа, но не по правилния ред.
Карал ли си из Европа или само си коментираш?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата