Криптовалути

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Криптовалути

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 12:20

Top Gun Maverick написа:Все съм се чудел защо има толкова много милионери в спорта, които са жители на Монако, явно те не могат да си позволят добри счетоводители или?

Защото едно е да си счетоводител на Кауфланд и съвсем друго да си счетоводител на Гришо.

Първия има стотици хора персонал, материални и нематериални активи, хиляди приходни и разходни документи.

Там потенциала за ефективно намаляване на облагаемата стойност на печалбата е огромен. Когато имаш един спортист с 10 турнира тази година, 10 рекламни договора и почти никакви източници на законово признати разходи нямаш много варианти.

Принципът на закона е еднакъв за всички - живееш тук - плащаш данъци върху спечеленото от теб тук. Дали си ги спечелил тия пари в България, Германия, САЩ или на Луната все тая. Данъчно задължен си в България. Ако имаш фирма в друга държава там си плащаш фирмените данъци, но щом си преведеш печалбата в България си плащаш данъка върху нея тук.

Ако някой може да скрие, спести и не плати нещо на държавата аз лично съм ОК. Той си носи отговорност. Достатъчно съм реалист за да вярвам, че не сме на това дередже заради някакви андрешковски схеми с които някой скрил 2-3, 5 или дори 10к данък.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Юли 2025, 12:56

bum_bum написа:Достатъчно съм реалист за да вярвам, че не сме на това дередже заради някакви андрешковски схеми с които някой скрил 2-3, 5 или дори 10к данък.

На мен ми е много интересно какво ще стане, ако се въведе някакъв необлагаем минимум. Направил си кинти от биткойн, продаваш дървени дъски в ОЛХ, един колега слагаше комарници преди години, някоя майка в майчинство прави ключодържатели, някоe момиче прави маникюри след работа, на един приятел колега кухни правеше (на 1-2 месеца по една) - ей така слагат един необлагаем минимум от 5-10к, да се стимулира предприемачеството. Кво тогава ще прави НАП :mhihi: Ще трябва да се занимават с по-едрите и там ще има само "колеги, прибирайте се". Баси, на един доктор веднъж като му казах, че искам фактура и касова бележка за прегледа - 90лв - пребледня направо. Чак забрави да ми върне 10лв :mhihi: Същевременно знам и за човек, продавал стикерчета за коли/мотори и му търсели 70лв данък :mhihi: Тоя не може да избие надника, на нападжията, дето го е "сгащил".

В момента с 3 продажби вече е търговска дейност.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 13:42

В Румъния например мисля има диференциран данък за микро и малки предприятия базиран на оборота.

Преди години у нас беше така за нещата за които говориш. Абсолютно никой не се занимаваше с теб заради това, че си въртял някаква дребна търговия или вършиш някакви услуги на черно и си изкарал някакви дребни пари.

Голямата част от новите фирми и бизнеси в първите 2-3 години са глътнали вода. Съответно хората ги е страх да рискуват, да за нагърбват с фирми, счетоводители и т.н.

А в крайна сметка ако въртиш някакви дребни обороти така или иначе не си спестил кой знае какво. Тези пари на които не си платил данък пак ще идат в икономиката.

И ключовото - ако бизнеса ти има смисъл и искаш да растеш сам ще излезеш на светло, защото иначе няма как да си голям.

Аз съм много за да се развърже малко хомота. Някакъв легален или поне негласен free trial за стартиращи бизнеси да има. Единствените ми съображения са към бизнесите с внос и продажба тук. Това трябва да се облага винаги.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Юли 2025, 13:59

bum_bum написа:
А в крайна сметка ако въртиш някакви дребни обороти така или иначе не си спестил кой знае какво. Тези пари на които не си платил данък пак ще идат в икономиката.

И ключовото - ако бизнеса ти има смисъл и искаш да растеш сам ще излезеш на светло, защото иначе няма как да си голям.

Освен това в по-голямата си част ще фалират или просто няма да изкарват достатъчно пари от нещо, и ще се откажат. Но пък ще се натрупа опит, който при втори/трети/четвърти опит може да прерасне в нещо :dunno:

Ся питах ChatGPT и общо взето изненада - трите най-бедни държави в ЕС нямат необлагаем минимум, дължиш от първото спечелено евро/левче :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 18 Юли 2025, 15:19

Тея трите затова са и най бедни , щото искат да вземат и на босия цървулите .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Предишна

Назад към Извън Темата