Криптовалути

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Криптовалути

Мнение от c04 » 14 Юли 2025, 12:19

TheDriver написа:И аз не виждам сигурен вариант да се скриеш вече.
Шансовете НАП да знаят за това 'че си реализирал печалба' в Кракен не са големи. Но при положение, че вече си в евро, не виждам как ще ги изкараш незабелязано. :dunno:
Хубавото е, че можеш да изкараш справки за всички стъпки и ако нещо ти излезе в НАП можеш да докажеш на колко си купил и на колко си продал, т.е. ще платиш данък само на печалбата(ако ти излезе).
Евентуално ако пуска периодично малки суми до револют и после до бг банката може да не влезе в радара

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 14 Юли 2025, 12:24

Бих пробвал така, да.
Какво значи малки? Под 500E на превод?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 14 Юли 2025, 14:15

Не мисля, че някой може да ти каже. :dunno: Въпрос на късмет е, НАП няма капацитет да се занимава със всички ни постоянно.
Вероятно си избират тези, които видимо се открояват.

Последно време доста неща се промениха и здраво погнаха печалбите от дейности в интернет.
При това се опитват да ровят и в минали години. Та дори сега да нямаш проблем, не е изключено да се обадят в следващите 6 години.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 15 Юли 2025, 15:45

Тези Кракен нали са някаква американска крипто борса, като изкарате кинтите извън БГ и ги вкарате там кой ще ви търси след това какво е станало и т.н. Не съм много наясно как става при тях, аз лично ползвам други, но е горе-долу еднакво.
Между другото с риск да си навлека гнева на някои, но що просто не си платите данъците както правим ние тук зад океана и да ви е мирна главата ?
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 15 Юли 2025, 15:52

peshehodetz написа:Между другото с риск да си навлека гнева на някои, но що просто не си платите данъците както правим ние тук зад океана и да ви е мирна главата ?

Щото могат или така си мислят. Няма да е задълго.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Криптовалути

Мнение от bum_bum » 15 Юли 2025, 17:44

Никой не следи входящи и изходящи преводи в банки за някакви дребни суми. Говорим за някакви десетки или дори стотици хиляди.
Или и да следят ако няма повторяемост и схема, никой няма да те пита.

Там в много редки случаи може да светнеш по някакво нещастно стечение на обстоятелствата.

Контролът на такива схеми е наложен при източника.
Ако самата борса няма задължение да споделя информация- има си стандартни формуляри, които се изпращат до данъчните служби по места за всички потребители (не знам дали това го има при крипто борсите) нямаш грижи.

Повечето платформи в които може да изкараш пари имат такава форма и съответно на НАП изобщо не им е нужно да следят през какви сметки си ги въртял за да те подсетят да си платиш данъка.

Ако НАП имат тази информация вече в въпрос на време и ресурс. Може нищо да не стане, може и да платиш върху цялата сума и за години назад.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Юли 2025, 20:26

Обърнахте я на нападжийска тази тема. Първо американските борси като работят с европейски клиенти са длъжни да спазват европейското законодателство. А то не е крипто ок настроено. Лесно ви е да говорите от Щатите, ама там Биткойн значи нещо и не се опитват да ти смъкнат кожата от гърба. За Европа все още важат хиляда клишета за Биткойн, които в Щатите не са така. И ще става все по-лесно да имаш Биткойн в Щатите, понеже държавата поощрява това, искат повече количества Биткойн да са в американски граждани, няма да става по-трудно. Имам предвид с данъците, както пише по-горе Снънки .Сега дали в даден момент ще се опита правителството да сложи ръка върху Биткойна ви е съвсем друга работа.
Относно защо някой не иска да дава от собствения си хляб на правителството, което е поело нула риск...не знам, питайте хората. Вероятно защото щом е валута, значи не трябва да плащаш при превалутиране само защото днес било с една цена, а утре с друга.
Или защото идеята на Сатоши с този Биткойн не е била как да помагаш печатащите пари, а точно обратното, как да протестираш срещу тази система.
Които държави се усетят първи, те ще спечелят най-много от цялата работа. Който гледа краткосрочно, нека иска данъци от жителите си за Биткойн. Точно това ще е довреме, понеже като усетят как Биткойните нещо не циркулират по техните ширини за сметка на други места...вече ще е късно да ги връщат обратно.
И да, още дълго време може да се опитват да вземат данъци за нещо, над което нямат контрол.
Успех желая на всички хрантутници по веригата, които викат дай да яяяаааааааам.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 15 Юли 2025, 21:47

При търговия с фиатни валути дължиш данък на печалбата. Тук не е по-различно. Говориш за укриване на данъци, как си го извърташ, че да спиш, си е работа на всеки практикуващ това престъпление.

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 15 Юли 2025, 21:49

bum_bum написа:Никой не следи входящи и изходящи преводи в банки за някакви дребни суми. Говорим за някакви десетки или дори стотици хиляди.
Или и да следят ако няма повторяемост и схема, никой няма да те пита.

...

Ако НАП имат тази информация вече в въпрос на време и ресурс. Може нищо да не стане, може и да платиш върху цялата сума и за години назад.

Сега няма достатъчно ресурс и изгарят или големите риби или по сигнал. Но това на ИИ не му е никакъв проблем и скоро ще почне да вади всичко на всеки.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Юли 2025, 22:03

Търговия е много разтегливо понятие и е различно от притежание и в някакъв момент да обърнеш част от притежаваното, което е законно платежно средство на някакви места по света, в друго законно платежно средство. Ок, според някои правителства дължиш данък, според други не дължиш, според трети не дължиш ако си го имал определено време. И това се опитвах да кажа - с времето тези първите ще стават все по-малко, просто защото ще осъзнаят, че опитвайки го да го изкарат престъпление, освен нечестно е и глупаво.
Времето ще покаже кое е вярното твърдение според мен, но към днешна дата твоето е по-вярно - на повечето места в света си престъпник щом не им даваш да ти пият от кръвта.
Та който има, нека му мисли дали ще спи спокойно. :yes:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 16 Юли 2025, 1:59

peshehodetz написа:но що просто не си платите данъците както правим ние тук зад океана и да ви е мирна главата ?

Лукоил не плаща данъци, аз ли да плащам? :lol:
Всеки гледа да скатае, от най-бедния циганин до джеф безос с фалшивата му благотворителност. :lol:
Ще платя ддс и мито на колата от америка, ще платя платя ддс и акциз като купя уиски от метро да почерпя за колата, няма да им плащам и данък върху койните. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 16 Юли 2025, 4:58

dhtj написа:
peshehodetz написа:но що просто не си платите данъците както правим ние тук зад океана и да ви е мирна главата ?

Лукоил не плаща данъци, аз ли да плащам? :lol:
Всеки гледа да скатае, от най-бедния циганин до джеф безос с фалшивата му благотворителност. :lol:
Ще платя ддс и мито на колата от америка, ще платя платя ддс и акциз като купя уиски от метро да почерпя за колата, няма да им плащам и данък върху койните. :mhihi:

А ти нали знаеш, че тия лешояди следят форумите ? :lol:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 16 Юли 2025, 8:46

peshehodetz написа:Между другото с риск да си навлека гнева на някои, но що просто не си платите данъците както правим ние тук зад океана и да ви е мирна главата ?

:OT:
Aбсолютно всеки един от партньорите ми които не са от България, точно това ме пита и ни се чуди, те не могат да разберат защо не искаме да платим данъци и да спим спокойно като те плащат х2 на нашите данъци и го правят :D

Как да му обясня че аз съм ок да плащам данъци даже х5 ако виждам че реално се случва нещо с тези данъци ... а да де случва се шиши си пазарува няква яхта наскоро ....
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 16 Юли 2025, 8:52

По принцип в нашия случай не е уау данъка, в някои държави цакат доста по-брутално. Както милионерите си сменят държави и гражданства, с цел да плащат по-малко данъци... така и с биткойнърите. При някои държащи 10+ години, платен данък става на практика на продажната цена, а не "печалба". То дали си купил на 0$ или на 1000$ , при цени от 120 000$++ все тая :dunno:

Малко става обаче... че малки суми може да минат по безбрай начини. Най-малкото на много места се приемат биткойни плез LN , може просто да си ги изхарчиш. За големи суми, ако трябва сменяш държавата. Има варианти и за няколко месеца. По-опасно е да си купиш за 100 бона кола и да не можеш да обясниш откъде са парите обаче, като те питат.

Опасния вариант не е да си платиш за няколко години назад, а държавата тотално да си смени политиката, размера на данъците, конфискации и т.н. и т.н. Като ти разберат всички адреси, колко имаш и т.н., могат в бъдеще да се наложат репресии. Ей ся държавата е решила да проверява всички с имоти в Гърция. Кво става, ако се реши да проверява всички, които някога са имали биткойн ? Някои държави ще го опитат, други ще решат да привличат капитал точно с липсата на регулации за това. Ако 2011 не беше популярен, 2014 още не беше популярен, 2017 като удари 10 000$ доста повече хора се запознаха и от тогава доста хора навсякъде по света се сдобиха с биткойн. Като ударим един ден 5 милиона и всеки с 0,1 биткойна си стане с прилично количество, законодателството няма да е същото като сега.

Аз разбирам всички участници. И плащачи, и неплащачи, и скатавчици, и дребни риби, и едри риби. И темата не е само за България, а си е за цял свят.

Скоро четох една книга по темата - https://www.goodreads.com/book/show/228 ... n-of-money Според автора, лека полека държавите ще бъдат принудени да намалят данъците и дори да ги премахнат за биткойн. Доста по-лесно е да се премести капитала в друга държава спрямо всички останали активи и реално държавите, искащи да се облажат с повече, ще бъдат губещи. Книгата просто я купих, защото беше с 90% намаление, но се оказа доста интересна. Автора доста аргументирано се изказва защо има такива виждания.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Юли 2025, 10:38

ivanski_2 написа:Aбсолютно всеки един от партньорите ми които не са от България, точно това ме пита и ни се чуди, те не могат да разберат защо не искаме да платим данъци и да спим спокойно като те плащат х2 на нашите данъци и го правят :D

Е толкова ли е трудно да му отговориш, че когато виждаш как данъците ти изтичат в джобовете на 4-5 човека някак се губи тва желание да ги плащаш?

Освен това никъде по света големите играчи не плащат сериозни данъци, от някой друг милион нагоре вече играта се пренася на друга територия - офшорки, дъщерни дружества и въртене на капитали насам натам, да може да излезеш накрая на 0 и да не платиш данък.

Колкото до плащането ми на данъци за крипто...могат да ме хванат за шнура, защото през годините в които съм инвестирал в биткойн държавата не само с нищо не ми е помогнала за това, ами даже се е опитвала да ме спъва с какви ли не забрани и тъпотии. Сега обаче като изкарам някой лев: "Ела да си платиш данъка". Айде у лево. Преди 10 години се гордеех колко данъци плащам, днеска ме е срам, че спонсорирам държавната мафия. Всичко що е държавно е прогнило и неефективно и единствената му цел е да се облагодетелстват един малък кръг дерейки всички останали. И тука говоря за световен мащаб, ние не сме някакво изключение, просто наще са крайно нагли.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата