Здравословен живот, или...
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Здравословен живот, или...
Няма грижи, принципно се съхранява най-добре на стайна температура, но и да се държи на по-топло няколко дни няма какво да му стане.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 659
- Регистриран на: 24.02.2015
- Местоположение: Brussels/Асеновград
- Пол: Мъж
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 659
- Регистриран на: 24.02.2015
- Местоположение: Brussels/Асеновград
- Пол: Мъж
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Re: Здравословен живот, или...
Пак съм аз
Пак ТОП продукти!!
Да ми е сладичко
По принцип не съм фен на газираните напитки, но тази лимонада наистина много, много ми хареса 

Пак ТОП продукти!!



Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Здравословен живот, или...
Пийваме и ние с детето...
Тя никога не е харесвала да пие газирано,но тук я спечелих.
А малините още не съм ги пробвал...
Но вчера си поръчах още 2 стека от лимонадата да си имам за морето.

Тя никога не е харесвала да пие газирано,но тук я спечелих.
А малините още не съм ги пробвал...
Но вчера си поръчах още 2 стека от лимонадата да си имам за морето.


- c04
- Кръстникът
-
- Мнения: 548
- Регистриран на: 7.03.2014
- Местоположение: Вкъщи
- Пол: Мъж
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Здравословен живот, или...
Ей добре ми напомняте, че трябва да поръчвам и аз от бурканчетата 

Re: Здравословен живот, или...
Като каза бурканчета...вчера закарах на тъщата една касетка...
Оказа се имам още 3-4 свободни...
Ще питам Иво за приспадане на амбалаж от цената.
Оказа се имам още 3-4 свободни...

Ще питам Иво за приспадане на амбалаж от цената.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 92
- Регистриран на: 28.09.2015
- Пол: Мъж
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Здравословен живот, или...
Аз от кога го чакам да направи разфасовки от половин кило поне, тия 200грамки са си разхищение на ресурси само 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 6615
- Регистриран на: 7.04.2004
- Местоположение: CA
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: Здравословен живот, или...
slatanic написа:Ще питам Иво за приспадане на амбалаж от цената.
Това е много добра идея, но цената на връщането му вероятно го обезсмисля... което е предполагам и причината заради, която не го прави.
Конструктивен коментар - вместо aroma "по-естествената" дума за това е flavors.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Здравословен живот, или...
Бурканчетата са голяма брада. Тези бурканчета бяха по 25ст и капачката още 7ст преди ковида и войната. После там с разните липси на газ, ток и незнам какво още станаха над лев. А като се решиха енергийните проблеми просто забравиха да свалят цената и си останаха така
Има вариант за пластмасови буркани, но там с всичките лайна, които се отделят и от "безвредната" пластмаса за мен не е ОК.
Връщането не е вариант едно заради транспортните разходи, друго заради последващото изпозване, защото трябва цяла асептична линия за измиването им, което е огромна инвестиция както в машини, така и в ток и вода, както и заради капачката, която вече също е съществена част от цената, а не може да се използва повторно или поне не е редно и законово няма начин да се уреди.
Иначе лимонадата е съвсем проста рецепта. Може да стане и по-хубава, като се отвори да умирисва цялата стая на портокали и мандарини, както са фантата и мириндата, въпреки, че са с далеч по-ниско плодово съдържание, но в идеалния вариант в който ще се използва масло от портокал или мандарина за аромат става абсолютно непродаваема като цена, защото този аромат е над 4к литъра, а количествата в които се влага сравнени с традиционните "натурални" аромати са 5-6 пъти по-високи. "Натуралния" аромат пък струва около 120лв литъра.
А "натуралния" аромат далеч не е толкова натурален, затова си остана така. Иначе с аромат и по-малко сок може да се създаде продукт със същия или дори по-плодов вкус и аромат и въглехидрати под 0,5%, което пък би позволило лимонадата да се нарича законно "без захар". Чудно като маркетинг ама не особено здравословно или значително по-скъпо в зависимост от това дали искаме наистина да е напълно натурална или само да може да напишем така на етикета. Та избрахме средния вариант в който имаме добър вкус и напълно прозрачен състав.
С нея много закъсняхме, защото борбата да се намери къде да се прави в асептична среда за да не се ползват консерванти е голяма. Имах съставките още пролетта и от тогава я мъчим, а портокала успяхме да го пуснем едва преди седмица.
Иначе просто като факт - до преди няколко месеца беше абсолютно невъзможно да се произведе подобен продукт в ЕС, защото законовите ограничения в количеството използвана ставия са такива, че просто няма начин да се подслади само с нея. Затова навсякъде, където пише "стевия" на етикета обикновено основния подсладител е друг и често не е особено полезен или пък напълно обезсмисля използването и на стевия.
В началото на годината обаче ирландците успяха да извадят доказателства, че монашеския плод е бил използван в значителни количества преди 15.05.1997, което автоматично го извади от регулациите на които подлежат новите храни. Това важи само за определен вид отвара, която е с определен процент и въпреки, че поради слабата концентрация използването му е доста скъпо, все пак отваря вратата за използване в различни продукти и създаване на продукт само с него и стевия. Единственото специфично нещо е, че монашеския плод не е в списъка на разрешените в ЕС подсладители все още и не може да се цитира като подсладител.. бюрократични глупости разни.
Лятото има някакво затишие при големите производители и сега ни е времето да отхапем колкото можем от баницата. На есен предполагам ще се появят много варианти с монашески плод, но понеже масово се търси цена предполагам, че голяма част от тях ще бъдат със сухия вариант. Който обаче е с носител малтодекстрин (гликемичен индекс два пъти и нагоре по-висок от захарта, но все пак може да се пише "без добавена захар" и "за диабетици") и съответно далеч по-евтин заради по-ниската концентрация на монашеския плод. Както и с "натурални" аромати, които на практика също имат значителна подслаждаща сила заради другите съставки в тях - малтодекстрин отново и др. подобни и тогава предполагам ще ударим стената, защото тия неща няма как да ги обясня масово или пък и да ги обясня на малко хора им пука или пък да им пука не могат да се ориентират кой казва истината
Ще го сменя следващия път. То беше голямо бързане и за етикетите за да се вредим за печат в някакъв разумен срок. Живот и здраве ако остане като продукт занапред има вариант да се направи както си трябва с печат директно върху кенчето.
Пък нали съм и един пишман дизайнер, всичките дизайни си ги правим сами и нямам QA

Има вариант за пластмасови буркани, но там с всичките лайна, които се отделят и от "безвредната" пластмаса за мен не е ОК.
Връщането не е вариант едно заради транспортните разходи, друго заради последващото изпозване, защото трябва цяла асептична линия за измиването им, което е огромна инвестиция както в машини, така и в ток и вода, както и заради капачката, която вече също е съществена част от цената, а не може да се използва повторно или поне не е редно и законово няма начин да се уреди.
Иначе лимонадата е съвсем проста рецепта. Може да стане и по-хубава, като се отвори да умирисва цялата стая на портокали и мандарини, както са фантата и мириндата, въпреки, че са с далеч по-ниско плодово съдържание, но в идеалния вариант в който ще се използва масло от портокал или мандарина за аромат става абсолютно непродаваема като цена, защото този аромат е над 4к литъра, а количествата в които се влага сравнени с традиционните "натурални" аромати са 5-6 пъти по-високи. "Натуралния" аромат пък струва около 120лв литъра.
А "натуралния" аромат далеч не е толкова натурален, затова си остана така. Иначе с аромат и по-малко сок може да се създаде продукт със същия или дори по-плодов вкус и аромат и въглехидрати под 0,5%, което пък би позволило лимонадата да се нарича законно "без захар". Чудно като маркетинг ама не особено здравословно или значително по-скъпо в зависимост от това дали искаме наистина да е напълно натурална или само да може да напишем така на етикета. Та избрахме средния вариант в който имаме добър вкус и напълно прозрачен състав.
С нея много закъсняхме, защото борбата да се намери къде да се прави в асептична среда за да не се ползват консерванти е голяма. Имах съставките още пролетта и от тогава я мъчим, а портокала успяхме да го пуснем едва преди седмица.
Иначе просто като факт - до преди няколко месеца беше абсолютно невъзможно да се произведе подобен продукт в ЕС, защото законовите ограничения в количеството използвана ставия са такива, че просто няма начин да се подслади само с нея. Затова навсякъде, където пише "стевия" на етикета обикновено основния подсладител е друг и често не е особено полезен или пък напълно обезсмисля използването и на стевия.
В началото на годината обаче ирландците успяха да извадят доказателства, че монашеския плод е бил използван в значителни количества преди 15.05.1997, което автоматично го извади от регулациите на които подлежат новите храни. Това важи само за определен вид отвара, която е с определен процент и въпреки, че поради слабата концентрация използването му е доста скъпо, все пак отваря вратата за използване в различни продукти и създаване на продукт само с него и стевия. Единственото специфично нещо е, че монашеския плод не е в списъка на разрешените в ЕС подсладители все още и не може да се цитира като подсладител.. бюрократични глупости разни.
Лятото има някакво затишие при големите производители и сега ни е времето да отхапем колкото можем от баницата. На есен предполагам ще се появят много варианти с монашески плод, но понеже масово се търси цена предполагам, че голяма част от тях ще бъдат със сухия вариант. Който обаче е с носител малтодекстрин (гликемичен индекс два пъти и нагоре по-висок от захарта, но все пак може да се пише "без добавена захар" и "за диабетици") и съответно далеч по-евтин заради по-ниската концентрация на монашеския плод. Както и с "натурални" аромати, които на практика също имат значителна подслаждаща сила заради другите съставки в тях - малтодекстрин отново и др. подобни и тогава предполагам ще ударим стената, защото тия неща няма как да ги обясня масово или пък и да ги обясня на малко хора им пука или пък да им пука не могат да се ориентират кой казва истината

steeN написа: вместо aroma "по-естествената" дума за това е flavors.
Ще го сменя следващия път. То беше голямо бързане и за етикетите за да се вредим за печат в някакъв разумен срок. Живот и здраве ако остане като продукт занапред има вариант да се направи както си трябва с печат директно върху кенчето.
Пък нали съм и един пишман дизайнер, всичките дизайни си ги правим сами и нямам QA

- empar
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 301
- Регистриран на: 30.10.2013
- Местоположение: СОФИЯ
- Пол: Мъж
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: Здравословен живот, или...
Бурканчетата от ядков крем са ужас за измиване, факт! Ма, като за левче бройката ще започна да ги мия, брах им лайката!
Да оставим амбалажа настрана! Бум, не си ли мислил да отвроиш някое малко кето ресторантче? Даже не държа да е ресторантче, и на крак с три варела на тротоара пак ще важи.




Да оставим амбалажа настрана! Бум, не си ли мислил да отвроиш някое малко кето ресторантче? Даже не държа да е ресторантче, и на крак с три варела на тротоара пак ще важи.



- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 92
- Регистриран на: 28.09.2015
- Пол: Мъж
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Здравословен живот, или...
bum_bum написа:Иначе просто като факт - до преди няколко месеца беше абсолютно невъзможно да се произведе подобен продукт в ЕС, защото законовите ограничения в количеството използвана ставия са такива, че просто няма начин да се подслади само с нея. Затова навсякъде, където пише "стевия" на етикета обикновено основния подсладител е друг и често не е особено полезен или пък напълно обезсмисля използването и на стевия.
Добре де защо е това ограничаване на стевията от ЕС, и друг път си го казвал и все се чудя какво пък не ѝ харесват, ама няма проблем да има захар в неограничени количества?
Иначе миналата седмица в Гърция един приятел ми сочи на рафта някаква "грийн" кола и фанта със стевия, поглеждам съдържанието и гледам сукралоза. Естествено и всичките други шитни като фосфорна киселина, консерванти, "естествени" аромати и тн си ги има.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Здравословен живот, или...
Като се връща амбалаж клиента трябва да го позамие там криво-ляво, колкото да не е без хич и после производителя си има грижата да го измие според изискванията с взимане на проби от време на време и т.н., но цялото оборудване, разходи и бумажтина просто обезсмислят процеса за съжаление, защото като се приспаднат някакви пари към клиента и се направи разход за миене, дезинфекция и сушене + нова капачка, накрая излиза по-скъпо.
Принципно можем да направим още много неща. Парите са в готовите продукти, а имаме рецепти и за сладолед и за спагети, които са баш като истински с почти никакъв въглехидрат, "зърнени" какаови топчета от типа на Чокапик, гранола, която не е печени семки омазани с кокосово масло, както всичките кето граноли, които се продават масово, а истинска на блокчета и още една камара неща. Проблемът е, че колкото сме силни в останалите неща, толкова сме слаби в маркетинга. А се оказа, че не е най-успешен тоя, дето е най-добър или се мисли за такъв, а този, който вика най-силно
Преди 3 години май беше опитахме с магазин, за нашите неща и разни там фермерски меса, млечни и т.н. Издържахме 5-6 месеца и това беше. В заведение може да се правят тия неща, че и други - разни сандвичи и всякакви готови кето менюта, но пак имаме същия проблем - пълно е с "кето" навсякъде и ако решиш да го правиш както трябва няма кой да те разбере защо евентуално е по-скъпо. А пък ако не е по-скъпо накрая не остава нищо и само се въртят едни обороти.
От известно време работим с рекламна агенция, която пораздвижи малко нещата, но пак при 8% печалба която имаме реално, просто няма как да постигнем оборот, който да ни гарантира поне по една лидълска заплата. В общи линии живеем основно от това, че внасям и препродавам разни суровини на други производители, а не от нещата, които произвеждаме за нас. Иначе отдавна щяхме да сме глътнали вода.
Като цяло собственото производство ни тежи, защото отнема почти всичкото ми време, а на края на месеца не носи почти нищо и това, което ще се случи по-скоро е или да остана само вносител и търговец на едро на суровини или ако съберем от някъде средства да направим цех, който ще произвежда само ишлеме. Защото има много такива, които знаят как да продават, а няма къде да произвеждат. Че ишлемето вече стана ужасно скъпо. Почнаха да искат 1лв само за да сипят някакво брашно да речем в твое пликче, което е абсурдно като цена, защото тоя лев освен това има и ДДС, надценка за производителя, търговска отстъпка за магазин ако го дадеш, складови разходи, транспорт до клиента, транспорт до и от цеха за ишлеме, разни други фиксирани разходи и накрая се оказва, че като се изправиш там в магазина като клиент си платил 2лв само за работата по преопаковане. Абсолютно безумие. Освен това се мръщят на количества, които са под няколко хиляди бройки.
А аз от работа не бягам и нямам причина да не произведа и 10 бройки, ако някой иска, нито пък ще имам безочието да взема такива пари, които повечето искат та затова по-скоро клоним към такъв вариант някъде в бъдещето.
Единствения мотив, който е споменат в регулацията е "защото не е хубаво", колкото и невероятно и смешно да звучи
Иначе реалната причина е каквато се сещаме всички.
Наистина, масовата стевия RA95, която се ползва не може да се използва над количествата в наредбите, защото ребадозоид А има отвратителен вкус, от там и нагласата в много от хората, че нещата със стевия имат кофти вкус. Но е евтина, мисля 200-тина лв килограма и затова се ползва масово, да не говорим, че се слага в количества далеч под нормите обикновено, защото основната и цел е да се пише "със стевия" на етикета. Това, което ние ползваме е ензимна стевия с други ребадозоиди и няма проблем да се подслади единствено с такава стевия без никакъв лош послевкус. Но цената е нали.. в пъти по-висока. Един кашон е 22 000лв.
Принципно при приготвяне на подсладител може да се сложи стевия на принципа quantum satis, но този подсладител не може да се използва в продукт, ако стевията надвишава зададената норма. А тя е много ниска. Само с чист екстракт от стевия в напитка можеш да постигнеш сладост максимум 2-3 BRIX, от 10% плодово съдържание някъде още 2. А за нормално подсладена напитка ти трябват 8-12 BRIX, според зависи от съставките.
Другото интересно (пак се сещаме защо е направена така регулацията) е, че в "натуралния" аромат можеш да натъпчеш една камара високо гликемичен подсладител от типа на малтодекстрина и изобщо да не го пишеш на опаковката, че го има, защото такава е регулацията. Но там не можеш да сложиш стевия, която излиза извън нормите за използване в храни и напитки. Има няколко такива широко използвани "аромата", които всъщност нямат аромат на нищо. Обикновени подсладители са, но се използват като аромати за да може съдържанието по етикет да остане чисто.
Принципно можем да направим още много неща. Парите са в готовите продукти, а имаме рецепти и за сладолед и за спагети, които са баш като истински с почти никакъв въглехидрат, "зърнени" какаови топчета от типа на Чокапик, гранола, която не е печени семки омазани с кокосово масло, както всичките кето граноли, които се продават масово, а истинска на блокчета и още една камара неща. Проблемът е, че колкото сме силни в останалите неща, толкова сме слаби в маркетинга. А се оказа, че не е най-успешен тоя, дето е най-добър или се мисли за такъв, а този, който вика най-силно

Преди 3 години май беше опитахме с магазин, за нашите неща и разни там фермерски меса, млечни и т.н. Издържахме 5-6 месеца и това беше. В заведение може да се правят тия неща, че и други - разни сандвичи и всякакви готови кето менюта, но пак имаме същия проблем - пълно е с "кето" навсякъде и ако решиш да го правиш както трябва няма кой да те разбере защо евентуално е по-скъпо. А пък ако не е по-скъпо накрая не остава нищо и само се въртят едни обороти.
От известно време работим с рекламна агенция, която пораздвижи малко нещата, но пак при 8% печалба която имаме реално, просто няма как да постигнем оборот, който да ни гарантира поне по една лидълска заплата. В общи линии живеем основно от това, че внасям и препродавам разни суровини на други производители, а не от нещата, които произвеждаме за нас. Иначе отдавна щяхме да сме глътнали вода.
Като цяло собственото производство ни тежи, защото отнема почти всичкото ми време, а на края на месеца не носи почти нищо и това, което ще се случи по-скоро е или да остана само вносител и търговец на едро на суровини или ако съберем от някъде средства да направим цех, който ще произвежда само ишлеме. Защото има много такива, които знаят как да продават, а няма къде да произвеждат. Че ишлемето вече стана ужасно скъпо. Почнаха да искат 1лв само за да сипят някакво брашно да речем в твое пликче, което е абсурдно като цена, защото тоя лев освен това има и ДДС, надценка за производителя, търговска отстъпка за магазин ако го дадеш, складови разходи, транспорт до клиента, транспорт до и от цеха за ишлеме, разни други фиксирани разходи и накрая се оказва, че като се изправиш там в магазина като клиент си платил 2лв само за работата по преопаковане. Абсолютно безумие. Освен това се мръщят на количества, които са под няколко хиляди бройки.
А аз от работа не бягам и нямам причина да не произведа и 10 бройки, ако някой иска, нито пък ще имам безочието да взема такива пари, които повечето искат та затова по-скоро клоним към такъв вариант някъде в бъдещето.
b_u_b_o написа:Добре де защо е това ограничаване на стевията от ЕС, и друг път си го казвал и все се чудя какво пък не ѝ харесват, ама няма проблем да има захар в неограничени количества?
Единствения мотив, който е споменат в регулацията е "защото не е хубаво", колкото и невероятно и смешно да звучи

Наистина, масовата стевия RA95, която се ползва не може да се използва над количествата в наредбите, защото ребадозоид А има отвратителен вкус, от там и нагласата в много от хората, че нещата със стевия имат кофти вкус. Но е евтина, мисля 200-тина лв килограма и затова се ползва масово, да не говорим, че се слага в количества далеч под нормите обикновено, защото основната и цел е да се пише "със стевия" на етикета. Това, което ние ползваме е ензимна стевия с други ребадозоиди и няма проблем да се подслади единствено с такава стевия без никакъв лош послевкус. Но цената е нали.. в пъти по-висока. Един кашон е 22 000лв.
Принципно при приготвяне на подсладител може да се сложи стевия на принципа quantum satis, но този подсладител не може да се използва в продукт, ако стевията надвишава зададената норма. А тя е много ниска. Само с чист екстракт от стевия в напитка можеш да постигнеш сладост максимум 2-3 BRIX, от 10% плодово съдържание някъде още 2. А за нормално подсладена напитка ти трябват 8-12 BRIX, според зависи от съставките.
Другото интересно (пак се сещаме защо е направена така регулацията) е, че в "натуралния" аромат можеш да натъпчеш една камара високо гликемичен подсладител от типа на малтодекстрина и изобщо да не го пишеш на опаковката, че го има, защото такава е регулацията. Но там не можеш да сложиш стевия, която излиза извън нормите за използване в храни и напитки. Има няколко такива широко използвани "аромата", които всъщност нямат аромат на нищо. Обикновени подсладители са, но се използват като аромати за да може съдържанието по етикет да остане чисто.
Re: Здравословен живот, или...
А малко страничен въпрос, няма ли пазар за не-сладки подобни напитки? В щатите, газирани, овкусени и не-подсладени напитки са голям растящ пазар. В БГ до скоро нямаше почти нищо такова, само някакви лимонени версии. Любо Жечев изглежда ще се пробва с подобни води, но май не са газирани.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Здравословен живот, или...
О, да. Тоя пазар на овкусените води и разни такива с колаген, елекртолити и т.н. в момента са страшен бум и тук. Познавам едни които внасят. Почнаха с 1 пале, сега са вече на тир. 

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: seimo