проблем с дронаджия (оператор на дрон)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: проблем с дронаджия (оператор на дрон)

Мнение от TNT » 02 Юли 2025, 11:29

Ако е по-наблизо, не знам дали и по-силна водна пушка няма да свърши работата :mhihi: Колко са водоустойчиви тези :ok: С въздушна пушка в тъмното не се знае какво ще уцелиш, докато си сънен.

Казваш, че знаеш кой е ? Възрастен ли е или дете/тинейджър ? Ако може да наплашиш някоя баба, че ще ги глобят, ще сработи най-много. Пак ще има бой, ама няма да е от теб :lalala:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 11:37

Моджо написа:Теоретично, въздушното пространство над къщата ти не е твое, така че ако просто си лети нищо не можеш да направиш. Особено ако е малък дрон, за по-гомеите има изисквания да не лети над хора...над хора обаче , не над къщи.
Ако снима е друг въпрос.
Унищожаването или повреждането на дрона са само неприятности..за теб.
Пущи една жалба в полицията, това е най-разумното според мен. Ако не искаш да говориш с човека де.

Той не прелита над къщата, той зависва в стационарно положение над около 5-6 метра над къщата, незнам дали снима, най-вероятно, мига му някаква червена лампа/диод, освен звука ме дразни и това, че няма право. Ще видя какво ще правя, а колкото до въздушна пушка не ми е са дават повече от 200-300лв, но ще я искам с този най-големия размер "чашки", че знам, че има няколко "калибъра".
Имам усещането, че с добро няма да стане - което разбира се не пречи да проведа един разговор профилактично, ако не разбере от дума, повече няма да говоря .............

3186 написа:бих препоръчал някоя еърсофт реплика с автоматичен режим

Извинявам се за невежеството, но какво е това? От тия пушките за пейнтбол ли? Вероятно ако е такава няма да има нужда и от регистрация в полицията или бъркам?

"Възрастен ли е или дете/тинейджър ?" - не, не е на около видима възраст между 43-50, демек непораснало дете. Баба едва ли ще се захване да "пилотира" дронове.

"не знам дали и по-силна водна пушка няма да свърши работата" - най-вероятно не, колкото е по-висока дрона, толкова струята вода ще отслаби силата си (защото ще се разчита на това) а и в крайна сметка, не вярвам ако ги завали дъжд да се прецакват тия дронове, тоест не му пречи водата. Решението тук е, набаза мненията от темата:
1. Опит за предупреждение.
2. Сваляне директно попадение с въздушна пушка.
3. Тия неща, който объркват сигнала по честота, но ................тук съм леко скептичен, защото няма да го унищожа.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Юли 2025, 11:38

nov написа:на около видима възраст между 43-50, демек непораснало дете.

Да не е някой от форума :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Юли 2025, 11:40

Еърсофт са копия на истински оръжия, но на въздух...и стреля с топчета, но не с боя като пейнтбола, така го знам.
Ще му повредиш дрона ти ще го отнесеш ако се заяде, 100% сигурно е.
Да си виси над къщата може....
Аз казах какво е правилно според мен , пък сега.. ао ще го сваляш и това казах бутни го с друг дрон ще се води инцидент, злополука....пуцането не е вариант. Поне не в началото
EDIT Ако ще пускаш жалба пиши и че те снима (Което няма право да го прави) пък те ще си го проверяват снима ли не снима ли, демек ще го привикат. Би трябвало да е достатъчно да се усети.
Хм,хм...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 02 Юли 2025, 11:57

Ако е редовен и знаеш къде зависва, застани някъде където да не се виждаш и го свали. С въздушната пушка не знам, дали с една кабза ще успееш да го "повалиш", все пак тя се зарежда сравнително бавно, а той може да отлети, но мисля че ще е достатъчно. Пейнтбола с тия топчета(имат по-голяма маса и стрелят бързо) ще можеш да го препарираш много тежко :D
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 02 Юли 2025, 12:09

Какви въздушни пушки, какви ПЗРК бе, другари? :mhihi: Една прашка със съчми ще свърши работа за 5-10-15-20 метра дори. Продават се по ловно-рибарските магазини за по 20 лева. Сваляш го и ако падне в двора се правиш на две и половина. Какъв дрон? Не, нищо не съм видял :dunno: А, имаш запис как го свалям? Ами аз съм сомнамбул и не съм разбрал :lol: А ти защо ме снимаш (записваш) в моята си къща и на моя двор,а? :mrgreen:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 13:03

TNT написа:
nov написа:на около видима възраст между 43-50, демек непораснало дете.

Да не е някой от форума :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

За съжаление-едва ли е от форума, иначе с две приказки щех да му обяснЯ, че Е34 и Е39/38 са едни от най-добрите коли в света и в момента никоя от трите немски премиума (w116,w124,w140 / B4/A6 100) не постига такава надеждност и щехме да се разбереме :mhihi: , ама не е, кара някаква Ланчия, подобна на Крайслер 300 це, даже като форма е същата.

Kroki написа:все пак тя се зарежда сравнително бавно, а той може да отлети

Достатъчно ми е да го сплаша само - дрона, като дрон сам по себе си не е виновен, че собственика му е идиот и примат.

Kroki написа:ще можеш да го препарираш много тежко

Незнам тия топчета на каква височина/дължина летят, ама предполагам, че все едни 20-на метра ще прехвърчат с достатъчна сила, че поне да го разклатят сериозно - а и нямам идея тия пушки за пейтнбол със все топчетата какви пари са, ако са по-скъпи от една въздушна аматьорска пушка....?
Моджо написа:Да си виси над къщата може....

Е как да може, шумен е - сутрин в 6 без 20, пък и през деня пак е дразнещо, ако е на 50-100 метра над къщата иди дойди ама той е на максимум 5-6 по средата на двора?
Моджо написа:сваляш и това казах бутни го с друг дрон ще се води инцидент, злополука....пуцането не е вариант

ааааааааааааааа не съм те разбрал правилно - да това с инцидента е мноооооооооооооооого хитро, ама незнам за 40-50 лева какви ще са тия дронове, минавам от тях само да го превъзпитам.
Моджо написа:Ако ще пускаш жалба пиши и че те снима (Което няма право да го прави) пък те ще си го проверяват снима ли не снима ли, демек ще го привикат. Би трябвало да е достатъчно да се усети.

Хитро решение, но ще се проточи във времето - тук трябва твърда ръка - или инцидент с дрона или нещо да го свали и увреди, па нека дойде да си го търси от вкъщи.......

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 02 Юли 2025, 13:20

:mhihi: Абе к"ви пушки, к"ви 5 лева бре. Най-евтиния дрон с една мрежичка и го сваляш. Да се оплаква на "арменският поп".

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 02 Юли 2025, 13:50

nov написа:
ivanski_2 написа:Аз честно казано бих говорил с него, и ако не помогне бих взел няколко дрона от тея най евтините по 30-40лв и бих летял в неговия двор , всеки ден, пред прозореца му , пред входната врата, даже бих го проследил докато шофира или ходи , ей така да разбере че някак си не е готино и нещо да стане с дрона - все тая, следващия продължава :mhihi:

Също дон диего да каже, но мисля че трябваха някакви документи + че имаше места където можеш и където не можеш да летиш.

Това е може би най-интелигентното решение на въпроса, но нямам нито времето, нито желанието да се уча да летя с дронове.

Относно това къде може или не може да лети - четох в Гугъл - над и около летища, военни обекти или ако смущава/нарушава частна собственост, но това последното е казано малко йезуитски и мисля не е облечено в законова рамка.

За въздушна пушка - сега питах, отивам, купувам я и трябва да я регистрирам в полицията - това е, незнам дали ще искат и сейф за нея, но тя не е ловно/бойно оръжие.

Няма какво да учиш , толкова е елементарно с тези малките че буквално на 10-тата минута вече ще правиш готини неща с него.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 02 Юли 2025, 14:32

nikola59 написа::mhihi: Абе к"ви пушки, к"ви 5 лева бре. Най-евтиния дрон с една мрежичка и го сваляш. Да се оплаква на "арменският поп".

:yes:
Дрон камикадзе е най-добрият вариант. ПЗРК-тата както виждаме напоследък не работят много добре срещу дронове. :ok:

Поне в нормалните държави не е проблем да свалиш дрон, който ти навлиза във въздушното пространство... :dunno:

downed_drone.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 02 Юли 2025, 14:40

Влизането в чуждо въздушно пространство под 120 м, особено над частна собственост, без разрешение, е нарушение по Закона за гражданската авиация и GDPR.

Ако го свалиш сам, носиш отговорност за повреда на чужда собственост.

джамър най добре, но е напълно незаконен в цяла европа.

Може да вземеш лазер и да го заслепиш, което реално е законно.

Ако вземеш лазер, кой да прецака CMOS сензора обаче, вече е незаконно и увреждане на чужда собственост.

Жалба може да си пуснеш директно на - Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 15:07

DigitalExile написа:Влизането в чуждо въздушно пространство под 120 м, особено над частна собственост, без разрешение, е нарушение по Закона за гражданската авиация и GDPR.

Това, като текст никъде не го намирам, има ли го облечено в закон?

"Може да вземеш лазер и да го заслепиш, което реално е законно"

Да заслепя дрона? Какъв е този лазер, сигурно пък трябва да целя точно "приемника на сигнала" на дрона. Но като цяло пък няма да има следи от физическа намеса (възд.пушка например)

"Жалба може да си пуснеш директно на - Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ "

Вероятно ще искат доказателства, ще се проточи много във времето, а оня ще си "развява" дрона.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Юли 2025, 15:12

Самата пушка може да е легална, но силно се съмнявам, че полицаите ще погледнат от тази страна на нещата и е много вероятно да се сдобиеш с полицейска регистрация, дори да го свалиш с прашка или камък, да не говорим пък с пушка. Ходи доказвай, че е висял там, а не е прелитал над имота.

Което пък е едно сериозно неудобство за в бъдеще, защото като те спрат някъде в колата ще светнеш там с таблета при проверката, че имаш регистрация и вече нещата стават дебели, ще духаш, лапаш и ближеш там всичките устройства които си носят за алкохол, наркотици и т.н., вероятно ще си създадеш излишни проблеми.

Според мен най-добре е да говориш с тоя пич, ако не разбира - жалба. Ако и от това не разбира, го улавяш по някакъв начин, дали с друг дрон, мрежа или някакъв друг метод ако се намери и чакаш да дойде да си го вземе.

Ако е толкова тъп да влезе у вас да си го иска вече по преценка можеш и да го нашамариш ако има такъв вариант (в смисъл ако не е много як :mhihi: ), щото с жалбата си имаш вече точки в актива, а и след като ти е в имота можеш да твъдиш каквото си искаш - влязал без да го каниш, заплашвал, посегнал ти е първи .. ако щеш кажи и, че си нудист и обичаш да се печеш гол, а тоя явно е пидраз и обикаля горе с дрона да те гледа :mhihi:

Вероятно е добра идея да имаш и няколко видеа с които да докажеш, че го паркира над къщата за продължително време.

DigitalExile написа:Влизането в чуждо въздушно пространство под 120 м, особено над частна собственост, без разрешение, е нарушение по Закона за гражданската авиация и GDPR.

Това ако е закона, то тия дронове не могат да се ползват легално на височина под 120м. Всяка една земя над която ще лети е нечия собственост, дали частна, дали общинска или държавна... няма такава земя, дето да е на никой. :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 02 Юли 2025, 15:20

Много интересен казус, който ще става все по-актуален. Ето какво намери чат гпт, не съм проверявал цитираните текстове и закони, но излгежда доста неправомерно това с дрона, можеш да пуснеш няколко жалби:

В България съществува правна регулация, която урежда и двата аспекта: собственост на въздушното пространство над имота и ползване на дронове. Ето обяснение:

1. Собственост над въздуха над имота
Според Закона за собствеността (чл. 92):
„Собственикът на недвижим имот има право да използва пространството над и под повърхността на земята, доколкото това е необходимо за използването на имота.“

Това не значи, че въздухът над имота е „собствен“ в абсолютен смисъл, но:

имате право да се ползвате от него до височина, която е разумно необходима за нормално ползване на имота (обикновено 10–20 м),

можете да ограничите прелитания с дронове, ако те:

създават притеснение или смущение на личната неприкосновеност,

заснемат двора или сградата без разрешение.

2. Правна рамка за дроновете в България
Според Наредба № 94 от 2020 г. и регламентите на ЕС (EU Regulation 2019/947 и 2019/945):

За дронове с камери и тегло над 250 г:
Задължителна регистрация на оператора,

Не се допуска полет над частни имоти, ако:

не е осигурено разрешение от собственика или

се нарушава правото на личен живот.

Полети над частни дворове:
Нямат право да кръжат или снимат без съгласие,

Заснемането на частен имот без разрешение е нарушение на Закон за защита на личните данни (GDPR),

Ако летят твърде ниско (примерно под 20 м) и неоснователно – може да се смята за навлизане в частна собственост / притеснение.

Ако някой лети с дрон над вашия двор и ви притеснява:
Имате право да:
Настоятелно поискате прекратяване на полета;

Уведомите местната полиция – възможно е нарушение на:

Закона за гражданската авиация,

правото на личен живот (лични снимки, шум, следене);

Сезиране на КЗЛД (Комисия за защита на личните данни), ако има заснемане без съгласие;

В краен случай – съдебен иск за навлизане в частната собственост или обезщетение.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 15:48

Обичам го тоя форум, въпреки, че не карам БМВ. :bowdown:

Пичове евала, значи си има законова рамка - въпроса оттук е само един - аз клип ще направя (ако пак го видя тоя дрон), как доказвам, че е влязъл в частна собственост, като въздушното пространство над къщата (10-20м) вече не е мое, но пък тук е противоречието , че е възможно да прави снимки без мое разрешение, как го доказвам това, че дрона в момента когато зависва прави снимки или видео без моето изрично разрешение?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата