За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За или против приемане на еврото ?

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от TheDriver » 22 Май 2025, 10:35

Само дето отглеждането на домати и свиването на тютюн + редица други подобни примери, не е особен прогрес...

Аз също съм от такова "котило" и за мен това са нормални неща и дори често са били повод за тупане в гърдите. Жена ми обаче е градско чедо от "буржоазно" семейство и в нейната глава концепцията за сезонни плодове и зеленчуци не съществува( и това е само един пример). Това в началото ме караше да се забавлявам, но с годините осъзнах, че аз съм "Бай Ганьо"....

Мисълта ми е, че не би следвало да приемаме за нормално това сами да си отглеждаме храната, да си свиваме тютюна, да си лепим плочките и т.н. А трябва да бутаме в другата посока, макар от нашата малка камбанария тя да изглежда прогнила(ГМО, високи цени, изнежване и т.н.)

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Май 2025, 11:20

И по-страшно е видяла цивилизацията. За известен период едва ли ще е проблем. То едва ли е проблем и да не пушиш ако ти е скъпо, но като съм слушал пушачи, масово са или пушат, или иначе умират.
Ако се сещаш за други начини да се бори спекулата, би било добре, ама трудна работа да разчиташ на бизнесмена да мисли той в тази насока. Виж ако е с китайско мислене, ще се чуди как да намали цената и пак да си прибира процента за да не допуска някой друг да се появи като конкуренция. Накрая ако няма конкуренция, ще се опита своята си цена да подбие дори, за да няма шанс теоретично да се появи някой нов в нишата му. На запад не мислят много така, а в България пък още повече и затова шефа ако кара М-ка, ще иска 10 М-ки, после Ферари, после Кьонисег примерно. Ако му секне бизнеса, може да хване нов, пари има бол.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 22 Май 2025, 11:40

Аз също боря спекулата по този начин с промяна в потребителските си нагласи. Но дългосрочната стратегия би трябвало да е да бутаме към изравняване на доходите.

В тоя ред на мисли последните събития със синдикатите са нещо положително на макро ниво и в стратегически аспект. Макар на микро ниво и краткосрочно да ги намирам за много вредни.
Даже днес четох едно писмо, в което служителят директно беше написал на шефовете си(от Западна Европа), че тук шофьорите в градския транспорт стачкуват, защото заплатат им е 2000 евро, а неговата е 1500. Съответно искаше увеличение....
Точно този подход е обречен на провал, но явно тези събитя имат по-широк отзвук.

Разбира се, има едни обосновани страхове, че повишаване на доходите в България, ще доведе до отлив на инвестиции. Аз обаче съм на мнение, че си струва да рискуваме. Точно сега имаме уникалната възможност да го направим, защото алтернативите имат своите проблеми - Украйна(ясно защо), Русия( :mhihi: ), Беларус( :mhihi: ), Индия(спречкването с Пакистан и други процеси), Македония и Сърбия не са в ЕС.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Май 2025, 11:45

Мисля, че грешно се разсъждава за повишаването на цената на труда (то е следствие не причина). Да ще има отлив на инвестиции в неща, които са ниско във веригата... но ако се развиваме правилно те ще бъдат заменени с неща по-високо във веригата.
В това отношение не виждам защо толкова се плаче, че някой затворил завод за сладолед или цех за шивачи, въпросът е през това време да се отваря завод за части за електромобили примерно.

Друг е въпросът, че има доста нефективни дерибейски бизнеси, които абсолютно не искат да им се счупи кочината, която са си сковали и смучат от всички за да може една ограничена група да извади ползи. Нормално е хората, които работят такава "наредена" работа да не искат да има конкуренция и т.н.

Тия алтернативи ако са ни алтернативи... направо да закриваме държавата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 22 Май 2025, 13:18

Лошото е, че по-голямата част от държавните разходи и инвестиции отиват точно в такива "редени" фирми.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 22 Май 2025, 13:40

steeN написа:Мисля, че грешно се разсъждава за повишаването на цената на труда (то е следствие не причина). Да ще има отлив на инвестиции в неща, които са ниско във веригата... но ако се развиваме правилно те ще бъдат заменени с неща по-високо във веригата.
В това отношение не виждам защо толкова се плаче, че някой затворил завод за сладолед или цех за шивачи, въпросът е през това време да се отваря завод за части за електромобили примерно.

Друг е въпросът, че има доста нефективни дерибейски бизнеси, които абсолютно не искат да им се счупи кочината, която са си сковали и смучат от всички за да може една ограничена група да извади ползи. Нормално е хората, които работят такава "наредена" работа да не искат да има конкуренция и т.н.

Тук съм съгласен с теб :yes: Макар моят коментар да визираше по-скоро ИТ бизнеса, Проектанти и Машиностроене. Въпросните практики ги има и там много ясно изразени. :yes:
В тази макар "високотехнологични" среди го има комплекса - "Шефовете от Запад са тук само заради ниските разходи за труд". И този комплекс се насажда на местно ниво до голяма степен. Мисля, че е крайно време да се отърсим от това.

Напълно валидни алтрнативи са си по линия географско положение, членство(потенциално членство в ЕС), общо образователно ниво, народопсихология. Другите големи конкуренти са в Югоизточна Азия(Виетнам, Филипините, Малайзия), те просто са на съседна на нас писта(по ред причини).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 22 Май 2025, 14:01

Според мен важи и за изброените бизнеси. Примерно в ИТ, вместо да има фирми с армия от наемници/консултатнти, които всеки няколко месеца са staff augmentation на някаква различна компания... следващото ниво е развоен център на конкретна фирма. Естествено първото няма да изчезне, но трябва да намаля за сметка на другото... и последната стъпка е българска компания, която разработва собствен продукт... но световен продукт... не някаква дерибейщина за Бг пазара, като например софтуер специфичен за някой тежко регулиран сектор... за мен това е едно ниво под аутсорсинг компаниите дори.

Все пак ако трябва да ползваш нещо за модел трябва да е успешно... иначе какво правиш? Всичките, които си изброил до една са тотално провалени държави, а Индия няма как да ни е модел, защото нито имаме населението, нито територията, нито ресурсите им.
Модели може да са ни северните европейски държави (вкл. прибалтийските), Швейцария, дори Израел ако щеш... малки държави с малко природни ресурси и във враждебна среда.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Май 2025, 14:52

steeN написа:.не някаква дерибейщина за Бг пазара, като например софтуер специфичен за някой тежко регулиран сектор... .

Може и за не много регулиран пазар. Примерно нещо като смарт гривна, ама за домашна ракия :mhihi: НашиО да си следи колко градуса е изпил, с какво темпо, на какви глътки и т.н. Бонус точки, ако приключи с биричка/винце. На запад да си броят крачките, тука чашките :ok:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 22 Май 2025, 16:17

Top Gun Maverick написа:И по-страшно е видяла цивилизацията. Ако се сещаш за други начини да се бори спекулата, би било добре...

Като ти чета разсъжденията и се успокявам, защото си давам сметка че ще пестя от Вазелин докато ми го слагат. Няма да ми е необходим, заради положителната ми нагласа и автономност срещу спекулантите, и също така че: "да си обратен, не е толкова лошо".

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Май 2025, 20:19

steeN написа:Мисля, че грешно се разсъждава за повишаването на цената на труда (то е следствие не причина). Да ще има отлив на инвестиции в неща, които са ниско във веригата... но ако се развиваме правилно те ще бъдат заменени с неща по-високо във веригата.

На теория и по принцип е точно така, ама у нас не е така..
Едно е да намериш 100 шивачки, дори в по-малките градове у нас и съвсем друго е да намериш дори 20 човека, да обслужват разни сериозни машини.
Ще дам пример за машините SMT, които могат да правят всичко, зависи от програмата и платките. Ами за България и Македония от години има 1 - един човек от официалния сервиз на ASM и се чака с дни да дойде, ако закъсаш нещо.
Дори оператори и процесни е много много трудно да се намерят, дори с леки познания, с високи са находка 6 от 49.
Та толкова с големите инвестиции и висока добавена стойност. Не всичко се върти около писането на код-такива има доста и не това е върха на сладоледа.
Още преди години това беше проблема, не става у нас да има много заводи за сериозни неща, защото няма кой да оправи машините, а те не е да не се чупят дори като нови. Много често официален техник, идва от Румъния или Унгария, докато в Германия идват за 1-2 часа. А официален трябва да идва докато са в гаранция поне и за разни специфични неща.

Едно 80% от по-младите нямат хабер от нищо, бях на няколко интервюта и ми става неудобно.
Наскоро идва един за механичен, уж бил много добър, ама не знае както е М3 на чертеж, не вярвах на очите си. За останалите неща, като символа на грапавост да не говорим. Общо взето не отговори на нито един въпрос, а те са като за техникум максимум..
Обаче всеки иска 2к на 19-20 год, само за присъствие и ровене в телефон-буквално. От първия ден някои си идват с 20 мин закъснение и т.н. Ако случайно и ще работи нещо, може да е най-елементарното като за маймуна 3к поне.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 22 Май 2025, 20:34

Никога няма да има недостиг на хора, които да обясняват как нещо не може да стане. Не става въпрос за теория или практика... а за ограничен светоглед и разбирания.
Нищо никъде не се е случило от самосебе си.

Да обобщя какво казваш - заплащането на хората не трябва да се повишава, защото всички са некадърни и не заслужават по-високо заплащане и/или квалификация.
Последна промяна steeN на 22 Май 2025, 20:39, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Май 2025, 20:38

с
Последна промяна alekangg на 22 Май 2025, 20:40, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Май 2025, 20:39

Като даде идея да се сравняваме с Израел и Австрия и подобни, ами само за инфо у нас мисля, че от бая време няма университет в топ 1000, не топ 100.
Та това дето излиза от университета, дори елитните няма общо с това дето излиза в Израел или Австрия, ама нищо общо няма. Нищо, че се говори, как булгара е най-умния в света.

Та нека да е едно и също и да има хора, ама няма специалисти и няма и да има. Отдавна сме стигнали максимума тук, това е.
А и забравих, онлайн от тях не става да се правят такива неща за които писах. Та още един минус.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Май 2025, 20:42

Колега в завода, който пое един 'развоен отдел', точно в областта на програмиране на автоматизацията, бившо ИТ, където го биваше доста, но тук леко издиша, сега е в отпуск в щатите да пуска едни машини... Колко време ще им трябва да го разконспирират, че не е много добър?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 22 Май 2025, 20:45

За работа в типичният завод не ти трябват хора от елитни университети. Особено масовката е достатъчно да са със средно и някакви квалификации придобити с обучения...
Естествено има проблеми с образованието, но те няма да се решат сами... и очевидно като ползваме нещо за модел трябва да го разглеждаме в цялостта му.

Били сме стигнали максимума... за щастие по-младите поколения нямат такова пораженческо мислене.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата