За или против приемане на еврото ?
Модератор: Общи модератори
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Re: За или против приемане на еврото ?
Е.Димитров написа:Тезата ми е, че не трябва да се радваме толкова на приемането на еврото, защото манталитета ни е такъв, че всяка възможност за спекулация е добре дошла!
Незнам какво имаш предвид под спекулации. Ако това е възможността на нашите търговци да вдигнат цените малко нагоре, съм съгласен, вероятно това ще стане но това не е болка за умиране.
Не те ли радва, че прането на пари ще намалее и ще се осветли малко Българската икономика. Това за мен е най-големия плюс за който не се говори официално. Аз бях малко скептичен преди време, че това може да стане но сега като гледам как сенчестите фигури в БГ се опитват да свалят правителството по всякакви начини и през всякакви партии само и само да отложат влизането в еврозоната, ме кара да мисля, че има шанс наистина това да стане и няма по-голямо доказателство от това, че това е добре за обикновенните хора, когато Черепа не иска да влиза в еврозоната.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Честно казано, не разбирам как влизането в еврозоната ще 'изсветли' нещо?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
- Мечтае да кара: 612
Измислихме ли кошница със стоки на които цените им ще се увеличат, колкото Вие смятате (грубо, по спомени от 15-30% до над два пъти, ако четем всичките Ви мнения)
През годините тук съм събрал около 100 евро и съм готов да ги заложа всичките.
През годините тук съм събрал около 100 евро и съм готов да ги заложа всичките.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
Cry...
Абе всички смятате някакви цени и сравнявате по тях БГ с останалите. Ама я кажете услугите как са? Щото съм слагал 2 рикен-а 15ки на служебна дачия и ме жулнаха 1500лв за гуми + гумаджия в Дания. Техническо обслужване на гаранционен бус в Дания ме удариха 8000лв в БГ същото 1400лв. Някой в такси в Дания - Германия возил ли се е? Да ви казвам ли цените? Та евтиния кашкавал в Швабско май само той е евтин. Интернет 5г в Германия имат само в големите градове. Спекулации винаги ще има, но няма да са както масата си мислите, споко.
Та мисълта ми беше какъв е смисълът от високи заплати, като стандарта е такъв, че реалната покупателна способност е като на българин с 2500лв заплата. Що купуват нови коли ами не втора ръка? Сигурно е много евтино там да се поддържат?
Та мисълта ми беше какъв е смисълът от високи заплати, като стандарта е такъв, че реалната покупателна способност е като на българин с 2500лв заплата. Що купуват нови коли ами не втора ръка? Сигурно е много евтино там да се поддържат?

- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
Тихо ти с'я.
Досега се опитват да ни убедят, че като приемем еврото цените ще станат такива, каквито ти ги описваш. (Ама не са се сетили за услугите и за строителни материали говорят)
Недей да наливаш гориво в огъня.
И на мен, през октомври миналата година ми искаха 150 евро за обикновенна автомивка в мол, в Лион, ама си трая и не казвам...
Досега се опитват да ни убедят, че като приемем еврото цените ще станат такива, каквито ти ги описваш. (Ама не са се сетили за услугите и за строителни материали говорят)
Недей да наливаш гориво в огъня.

И на мен, през октомври миналата година ми искаха 150 евро за обикновенна автомивка в мол, в Лион, ама си трая и не казвам...

Laugh...
Cry...
Cry...
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
ildivvy написа:Честно казано, не разбирам как влизането в еврозоната ще 'изсветли' нещо?
Нашите банки си затварят очите за изпрани пари без произход за определени хора, които си плащат където трябва. Контрола до сега беше само колкото да покрием някакви европейски изисквания и важи само за нормалните хора. БНБ неможе или не иска да го спре това. Като влезем в еврозоната ЕЦБ проема контрола на всички парични потоци и има много повече инструменти за проследяване на активи и ако засече такава банка директно и взима лиценза - няма вече "ама този е нашите няма да го пипаме". Без лиценз от ЕЦБ няма банка. Прането на пари ще стане много трудно и скъпо и вероятно ще се насочи към други талибански държави, където ще е по-лесно да се перат пари.
Престави си го така, изведнъж за заменим всичките си политици с такива от Германия примерно, по-малко корумпирани. Няма Боко, Моко - изчезват. Прекрасно нали? Само че това важи само за банковия сектор, което пак е нещо и пак ще има ефект върху нас.
Последна промяна ekalchev на 23 Апр 2025, 20:28, променена общо 2 пъти
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Естествено, че ще изсветли, който има контрол над парите, реално има контрол над всичко. Нашите гащници тука са доказали, че освен корупция, друго не може да се очаква от тях. Така поне ще имаме малко по-ниска корупция и малко повече спънки за крупните престъпници.
Имам един приятел, който общо взето бая обикаля, но в Европа казва...мразя европейските таксита.
А има пари. Отделно имам двама колеги в Лондон от Казанлък, бая лев направиха, особено единия като се премести на онези ретро боклуци, които имат някакъв специален статут, че от обикновен таксиджия там, кара някакъв курс за тях.
Димитров, защо сега го приемеш етикета като нещо лошо в случая? За мен това не е обидна дума, още повече, че я ползвам и за родителите ми. Дали е така или не е така, ти си знаеш, но е факт от много мнения, че си айде да кажем повече от нея страна. Ако го приемаш за нещо обидно ок, няма да го ползвам, но пък ще си повторя мнението коригирано без теб лично - всички русофили СА против това даа приемем еврото с много малко изключения като умерени такива от сорта на баща ми. Който знае, че трябва да се бачка и е добре хората да мислят в тази насока на развитие, а не на войни, ама същевременно не пропуска да спомене как Путин сега ще оправи украинците заради лошия запад, който се пъха където не трябва.
Да отстояваш идеали не те прави лош, в случая ти отстояваш основно руски такива, затова форума те е нарочил за такъв. Нищо лошо.
Както казва Достоевски, няма нищо по-лесно от това да съдиш злосторника и нищо по-трудно от това да го разбереш. Та не съди мен сега, разбери ме.
Аз Путин не мога да го разбера и отказвам да го направя, но на въпроса ти какво общо има Русия с еврото за което говорим тук...много общо има и ти много добре го знаеш. Толкова общо има, че Унгария докато е Орбан там няма да си помисли да го въведе. Русия има интерес еврото и долара да се използват колкото може по-малко в каквито и да е разплащания.
KUM4o написа:Абе всички смятате някакви цени и сравнявате по тях БГ с останалите. Ама я кажете услугите как са? Щото съм слагал 2 рикен-а 15ки на служебна дачия и ме жулнаха 1500лв за гуми + гумаджия в Дания. Техническо обслужване на гаранционен бус в Дания ме удариха 8000лв в БГ същото 1400лв. Някой в такси в Дания - Германия возил ли се е? Да ви казвам ли цените? Та евтиния кашкавал в Швабско май само той е евтин. Интернет 5г в Германия имат само в големите градове. Спекулации винаги ще има, но няма да са както масата си мислите, споко.
Имам един приятел, който общо взето бая обикаля, но в Европа казва...мразя европейските таксита.

Димитров, защо сега го приемеш етикета като нещо лошо в случая? За мен това не е обидна дума, още повече, че я ползвам и за родителите ми. Дали е така или не е така, ти си знаеш, но е факт от много мнения, че си айде да кажем повече от нея страна. Ако го приемаш за нещо обидно ок, няма да го ползвам, но пък ще си повторя мнението коригирано без теб лично - всички русофили СА против това даа приемем еврото с много малко изключения като умерени такива от сорта на баща ми. Който знае, че трябва да се бачка и е добре хората да мислят в тази насока на развитие, а не на войни, ама същевременно не пропуска да спомене как Путин сега ще оправи украинците заради лошия запад, който се пъха където не трябва.
Да отстояваш идеали не те прави лош, в случая ти отстояваш основно руски такива, затова форума те е нарочил за такъв. Нищо лошо.
Както казва Достоевски, няма нищо по-лесно от това да съдиш злосторника и нищо по-трудно от това да го разбереш. Та не съди мен сега, разбери ме.

Последна промяна Top Gun Maverick на 23 Апр 2025, 20:24, променена общо 1 път
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
ildivvy написа:Честно казано, не разбирам как влизането в еврозоната ще 'изсветли' нещо?
Представи си наужким, че имаш около 500000лв под дюшека, изкарани незаконно, с неща, с които си се занимавал до преди години.
Laugh...
Cry...
Cry...
Прекалено много надежди възлагате на контрола от ЕЦБ. Като бивш служител на различни нива в банка ви го казвам.
Бюрократа от ЕЦБ няма да слезе на ниво клон да контролира, а ще работи на база на документи. По-голяма част от "магията" се случва на ниво клон и се оформят документите така, че всичко да е или да изглежда законно.
Спомням си навлизането на KYC и AML процесите. В началото имаше терзания и страхове, че ще избягат "добрите" клиенти. Бяха нужни няколко месеца, за да им се намерят тънкостите и всичко продължи постарому.
Мисълта ми е, че противодействието на корупцията и прането на пари зависи най-вече от ниските нива по банките, а там не седи ЕЦБ.
Бюрократа от ЕЦБ няма да слезе на ниво клон да контролира, а ще работи на база на документи. По-голяма част от "магията" се случва на ниво клон и се оформят документите така, че всичко да е или да изглежда законно.
Спомням си навлизането на KYC и AML процесите. В началото имаше терзания и страхове, че ще избягат "добрите" клиенти. Бяха нужни няколко месеца, за да им се намерят тънкостите и всичко продължи постарому.
Мисълта ми е, че противодействието на корупцията и прането на пари зависи най-вече от ниските нива по банките, а там не седи ЕЦБ.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
ekalchev написа:Тоя спор дали еврото или лева е по-добре е приключил още като въведоха валутен борд. Има плюсове да не сме с еврото ако управлявахме ние нашата валута но нагледно видяхме 97ма година, когато Българските политици управляват печатането на пари, какъв е резултата. При положение че нямаме вече контрол над лева, и мисля че тук всички сме съгласни, че не трябва да толкова корумпирани и крадливи политици да даваме такъв контрол, няма причина да искаме да сме с лев, при положение че когато сме с валутен борд, това си е евро с допълнителни такси и Българската икономика е 95% свързана с еврозоната. Тоест при един финансов проблем с еврозоната, ние с тоя лев неможем да останем изолирани (дори и да го нямаше борда), защото цялата икономика зависи от еврозоната. Да, вероятно ще има 0.5% допълнителна инфлация от еднократно закръгляне нагоре в цените, но това не е причина да се откажем. Аз съм ок с 0.5% инфлация, ако това доведе свяка следваща година до по голям ръст на икономиката, а това е доказано че става във всяка страна приела еврото. Тоест избора тук е 0.5% инфлация едноскратно срещу по-голяма скорост на забогатяване всяка следваща година от тук нататък.
Е как не можа ПОНЕ едно вярно нещо да напишеш .. не мога да си обясня

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
TheDriver написа:
За съжаление и това е така. Но все пак, престъпниците от по-ниско ниво ще ги хване.
За големите (почти) няма пречки. Сещам се за HSBC. На която и аз, по стечение на обстоятелствата съм клиент...
Ами то май само Citi са по-големи банкери на престъпници от тях, в "белият" свят.
Но въпреки всичко, поне маааалко ще има отсяване.
Laugh...
Cry...
Cry...
- St.Trinity
- Потребител
-
Top Gun Maverick написа:Колегата Димитров стана като Левски - сам срещу всички.Я от другия отбор привърженици на лева да помогнат малко, какво е това.
И аз съм против еврото, затова и не се изказвам по темата. Защото клеймото "русофил" ми е по подразбиране. Давам пример - от друга тема вчера беше заклеймен артист (който не харесвам) заради политическите му антизападни съждения в новата му песен. Против съм защото не виждам ползи, само вреди и защото политиката ни (по който и да е въпрос) е на джуджета спрямо великани. Какъвто и довод да изтъкна против еврото съм сигурен че ще е "руска опорка", затова няма и да си хабя клавиатурата. Също така, обществените дискусии по този въпрс отдавна не са на дневен ред, пътя и посоката са ясни - "към светлото бъдещ€" . Плоскостта на която се разглежда който и да е проблем в обществото - Изток / Запад, Съюзници / Врагове, Прогрес / Застой, Наука / Вяра, Ще ни нападнат / НАТО е за деца до 20г. невиждащи по-далече от Левски / ЦСКА. 9 Май наближава, и като всяка година няма да празнувам нищо, че даже и ще спя по време на парада. Да се знае.

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
KoolyO написа:С две думи - прости сме и туй то. Аз не знам защо се занимава с такива като нас.
Да се отбележи за протокола, че тука съм абсолютно съгласен с теб

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
streetz написа:Е как не можа ПОНЕ едно вярно нещо да напишеш .. не мога да си обясня![]()
![]()
Аз бих желал да обясниш, което и да е от нещата, които другарят (извинявам се, колегата) е написал и поради какви причини то не е вярно.
Благодаря предварително!
П.С. Сърдечни поздравления за G20ката. Само масла и гуми! Наистина с най-добри пожелания и без никакъв сарказъм!
А сега със: "От Мототехника ли е?"

Последна промяна KoolyO на 23 Апр 2025, 22:16, променена общо 1 път
Laugh...
Cry...
Cry...
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
nickstorm написа:KoolyO написа:С две думи - прости сме и туй то. Аз не знам защо се занимава с такива като нас.
Да се отбележи за протокола, че тука съм абсолютно съгласен с теб
:СЪРЦЕ:
Laugh...
Cry...
Cry...