За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За или против приемане на еврото ?

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от TheDriver » 23 Апр 2025, 12:48

b_u_b_o написа:Стига де, дай малко по-сериозно........

И без бас пак е готино упражнение :yes:

1.Литър обикновенно дизелово гориво на бензиностанции Шел намиращи се в рамките на голям град(струва ми се че имат най-голямо покритие) - според мен трябва да претеглим всичко през горивата, за това и мисля че дизела трябва да е в списъка. Не ми се мисли какви щяха да са тук цените, ако горивата ни бяха на "европейски цени"

2.Литър прясно краве мляко 3% - мисля, че ще е трудно да фиксираме конкретна марка която да е валидна навсякъде.

3.Опаковка 250гр краве масло(марка различна от вътрешните тип Пилос, ФФ вкус)

4.Пакет брашно 1кг

5.1бр. яйце размер Л

6. Течен перилен препарат - Предлагам ACE Universal/Classic. Проблемът е, че на нас една опаковка ни се предлага като 880мл, а в Италия една опаковка е 1375мл. :mhihi: Според мен трябва да пресмятаме за литър, взимайки за база най-близката разфасовка.

7.Опаковка Durex classic 3бр. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Апр 2025, 13:25

И с горивата не става, утре ще спре войната и Путин ще иде да се моли на немците да им продава евтин газ, от там всичко надолу и какво ще сравняваш?
С яйцата виж повече е възможно и това си е стока, която показва много неща по цял свят. Само освен размера трябва да уточните и цвета защото бяло и кафяво понякога имат разлика. Гледате в Кауфланд или Лидъл, че повече виреят в Германия и готово.
Другото, което може да сравните защото много се плюс у нас е дюнер в Мюнхен и София.
Маслото...Дойпемаркенбутер? :mhihi:

Иначе да, това със строителни материали някъде си е много трудно да се хване. При нас и сега всичко е безбожно скъпо защото хората решиха, че е много важно банята да ти е лъскава. :shock:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 23 Апр 2025, 13:29

Е.Димитров написа:Аха, почна с оправданията значи!
После ще има, "ама то не щото еврото е влязло ами щото всичко видиш ли поскъпва".
Аз дори да кажа "хляба", после оправданията (които са като задника-всеки си ги има) ще се почнат от "ми то кофти реколта, ама то хляба понеже ....", като кажа "сиренето" и пак.
Как ще се проверят цените в строителството- отиваш в склад на едро за материали , снимаш цените и после 6-8 месеца по-късно пак снимаш е ето ти съпоставка.
До онзи ден (условно казано) искаха по около 130-150 лева на м2 за направа на покрив с материали (базови цени на материалите), сега вече по-скромните даже (вчера) ми казват в евро цените и те 200 евро на м2.
После спокойно и лесно ще кажат 130 евро на м2 и ще се успокоя, как е паднала цената :mhihi:

Не схващаш ли, че се опитвам да го направя максимално конкретно точно за да няма място за оправдания, шикалкавене и усукване? Ти обаче продължаваш с някакви "вчера ми казват цена". За да проведем някакъв смислен експеримент трябва да сравняваме или някакъв официален ценоразпис или дори фактури за извършена работа, а не дойде бай еди-кой-си наплюнчи си пръста и каза за тоя покрив ше ти зема 200 евро на квадрат. Щото утре тоя същия байо ще реши че не си му симпатичен и ще ти каже 250 евро и ти ще кажеш "ей го еврото е виновно" :mhihi:

Виж колегата TheDriver излиза с доста по-смислени предложения! Само ще добавя, че не е нужно да сравняваме абсолютно същия продукт тук и там, примерно спокойно можем да засечем как се изменя цената на Верея 3% и примерно Мегле ~3% в германия(или там някоя популярна марка). Защото мерим промяната на цените само, не се опитваме да сравняваме тука и там.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 23 Апр 2025, 13:35

Мен ми се иска да не сравняваме само България/Германия, а да видим и в Южна Европа как е. Това обаче прави фиксирането на конкретни марки трудно.

"Доченмаркенбутер" между другото обхваща много различни марки немски масла. Това е нещо като Българско кисело мляко.

Бяло/кафяво яйце има ралика по Великден в Източна Европа. В останалото време няма съществена разлика, а ние трябва да изключим Великденския период от проверката на цените на яйцата по обясними причини.

Само ще добавя, че не е нужно да сравняваме абсолютно същия продукт тук и там, примерно спокойно можем да засечем как се изменя цената на Верея 3% и примерно Мегле ~3% в германия(или там някоя популярна марка). Защото мерим промяната на цените само, не се опитваме да сравняваме тука и там.
Точно това ми е идеята, за да можем да хванем няколко държави. Само трябва да избираме продукти със сходно ниво на качество и идентично количество.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 23 Апр 2025, 13:36

Е.Димитров написа:
b_u_b_o написа:Стига де, дай малко по-сериозно, какво значи "строителството/услугите" и как ще им проверим цените? :mhihi: Тока е държавно регулиран и него спекулата ще го дигне? :mhihi: Или ще сравняваме борсови цени дето играят по 50-100% в рамките на дни спрямо различни фактори? От изброените само горивата имат смисъл, но пак трябва да се изберат определен вид гориво и конкретна бензиностанция. Ако ще правим нещо трябва да сме максимално конкретни кое ще сравняваме и коя цена ще гледаме, защото иначе просто си лаламе по форумите...

Аха, почна с оправданията значи!
После ще има, "ама то не щото еврото е влязло ами щото всичко видиш ли поскъпва".
Аз дори да кажа "хляба", после оправданията (които са като задника-всеки си ги има) ще се почнат от "ми то кофти реколта, ама то хляба понеже ....", като кажа "сиренето" и пак.
Как ще се проверят цените в строителството- отиваш в склад на едро за материали , снимаш цените и после 6-8 месеца по-късно пак снимаш е ето ти съпоставка.
До онзи ден (условно казано) искаха по около 130-150 лева на м2 за направа на покрив с материали (базови цени на материалите), сега вече по-скромните даже (вчера) ми казват в евро цените и те 200 евро на м2.
После спокойно и лесно ще кажат 130 евро на м2 и ще се успокоя, как е паднала цената :mhihi:

За другият колега .
От какво ли може да се получи буца, по която да се катери глист в такова песъчливо място, като Дубай?! :mhihi:
Може би наличие на ...камили, които произвеждат буци?
Приеми алегорията , която съм използвал, като тест, който ти не премина.
Така, че моля не ме обвинявай мен с неща, които са присъщи за теб (примерно).
Аз не използвам заучени положения в определяне на мнението ми!

Не знам какво използваш като изходни данни, но на финала изписа 12 реда, без да кажеш нищо...
Аз ли не съм схванал алегорията, която си използвал, или ти не схвана защо аз отговарям така фигуративно, та тръгна да се обосноваваш? Тестове, глупости. Ако ги мина тия тестове, дипломи издаваш ли? :mhihi:
Постоянно говориш, че цените ще се качат, даже ще се удвоят. Накрая, като ти се поиска нещо точно, което е проследимо, ти пак даваш някакви въздушни примери.
Нека определим една точна кошница, както TheDriver описа и да сравняваме.
Всичко друго са алабалистики.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Апр 2025, 13:44

b_u_b_o написа:
Е.Димитров написа:Аха, почна с оправданията значи!

Не схващаш ли, че се опитвам да го направя максимално конкретно точно за да няма място за оправдания, шикалкавене и усукване? Ти обаче продължаваш с някакви "вчера ми казват цена". За да проведем някакъв смислен експеримент трябва да сравняваме или някакъв официален ценоразпис или дори фактури за извършена работа, а не дойде бай еди-кой-си наплюнчи си пръста и каза за тоя покрив ше ти зема 200 евро на квадрат. Щото утре тоя същия байо ще реши че не си му симпатичен и ще ти каже 250 евро и ти ще кажеш "ей го еврото е виновно" :mhihi:

Виж колегата TheDriver излиза с доста по-смислени предложения! Само ще добавя, че не е нужно да сравняваме абсолютно същия продукт тук и там, примерно спокойно можем да засечем как се изменя цената на Верея 3% и примерно Мегле ~3% в германия(или там някоя популярна марка). Защото мерим промяната на цените само, не се опитваме да сравняваме тука и там.

Защо трябва да се сравнява нещо с някоя друга държава.
Пък и аз вече бях конкретен, отива се в склад за строителни материали и се прави снимка на цените .
След това, в уговореният диапазон се отива пак на същото място и се снимат цените.
Това е показателно за единственото ми притеснение от повишаване на цените а именно манталитета на големият български бизнесмен!

Колегата от Дубай само повтаря мненията на другите, без да вникне в това, което вече написах!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 23 Апр 2025, 14:22

Е.Димитров написа:Защо трябва да се сравнява нещо с някоя друга държава.

Стига де, и това ли трябва да се обяснява? За да изключим общата инфлация, която е независима от тва дали 5 милиона българи ползват левче или евро, както и много други фактори които влият на цените, точно като примера който даде по-горе с цената на хляба и лошата реколта.

За да е още по лесно смилаемо: когато има обективен пазарен фактор за повишение на цената на нещо той ще се отрази навсякъде, всичко отгоре на това повишение ще е в следствие на спекула породена от смяна на влутата.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 23 Апр 2025, 15:10

Извинявам се, че развалям спора, но ето и моята кошница, копирана и допълнена спрямо колегата:

1.Литър обикновенно дизелово гориво на бензиностанции Шел намиращи се в рамките на голям град(струва ми се че имат най-голямо покритие) - според мен трябва да претеглим всичко през горивата, за това и мисля че дизела трябва да е в списъка. Не ми се мисли какви щяха да са тук цените, ако горивата ни бяха на "европейски цени" - литър дизел шел днес и септември 2026-та.

2.Литър прясно краве мляко 3% - мисля, че ще е трудно да фиксираме конкретна марка която да е валидна навсякъде. - Верея, Пилос, Маджаров.

3.Опаковка 250гр краве масло(марка различна от вътрешните тип Пилос, ФФ вкус) - Президент, Монарх, Фантастико.

4.Пакет брашно 1кг - Заменям с Пакет 500гр плодова захар.

5.1бр. яйце размер Л - Заменям с кутия яйца - Багрянка

6. Течен перилен препарат - Предлагам ACE Universal/Classic. Проблемът е, че на нас една опаковка ни се предлага като 880мл, а в Италия една опаковка е 1375мл. :mhihi: Според мен трябва да пресмятаме за литър, взимайки за база най-близката разфасовка. - Предлагам капсули Ариел - цена на капсула днес и тогава...

7.Опаковка Durex classic 3бр. :mhihi: :mhihi: - Зачерквам - трябва да мислим за прираста на населението. Заменям с голям пакет памперси, които се намират също в Гърция, Италия, Турция дори :)

8 Уиски - еталонът червено джонЕ, далмор 12ка

9. Билет за театър - цена днес и тогава, същия театър, същата секция, и в двата случая нашумяла постановка.

10. Карта за спорт/фитнес - голяма верига - Пулс или Некст левъл, без мултиспорт.

11. Вечеря за двама в хепи - бутилка вино, две салати, две основни и 1 десерт (много неясно, но при голяма разлика в която и да е посока ще се вижда тренд)

12. Винетка

13. Дюнер - най-големият възможен от няколко локации

14. Килограм свински гърди без кост в кварталната месарница.

Сега се замислям, че неща като парфюми и алкохол, които пазарувам, не би трябвало да мръднат.
Не за всички от списъка горе ще има еквивалент от Италия или Германия, но ще се добие добра представа.
Аз лично залагам на несъществено повишение на цените и никакво повишение на заплати.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 23 Апр 2025, 15:20

Много дълъг и трудно проверим става списъка. :yes:
Аз нямам време да проверявам цените на дюнерите по различните локации. А и ще се получи проблем с фитнеса - от обикаляне по дюнерджийници няма да остане време за фитнес. :mhihi:

:OT: Щях да напиша, че за разлика от памперсите, качеството на презервативите е еднакво тук и в другите страни. После се сетих за едно менте Durex Made in Thailand как ме предаде преди години. :mhihi: :mhihi:
Една и съща популярна марка и модел памперси има драстична разлика в качеството между пакетите Made in UK(каквито по официални канали в България не стигат), Made in Germany(каквито се намират много рядко у нас) и Made in Poland(каквито са почти всички в България). :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 23 Апр 2025, 15:54

Без хляб какъв списък сте тръгнали да правите :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 23 Апр 2025, 17:08

Абе Е.Димитров приготви се психически, че заплатите ще станат наполовина, а цените х2 като приемем еврото.

Тоя спор дали еврото или лева е по-добре е приключил още като въведоха валутен борд. Има плюсове да не сме с еврото ако управлявахме ние нашата валута но нагледно видяхме 97ма година, когато Българските политици управляват печатането на пари, какъв е резултата. При положение че нямаме вече контрол над лева, и мисля че тук всички сме съгласни, че не трябва да толкова корумпирани и крадливи политици да даваме такъв контрол, няма причина да искаме да сме с лев, при положение че когато сме с валутен борд, това си е евро с допълнителни такси и Българската икономика е 95% свързана с еврозоната. Тоест при един финансов проблем с еврозоната, ние с тоя лев неможем да останем изолирани (дори и да го нямаше борда), защото цялата икономика зависи от еврозоната. Да, вероятно ще има 0.5% допълнителна инфлация от еднократно закръгляне нагоре в цените, но това не е причина да се откажем. Аз съм ок с 0.5% инфлация, ако това доведе свяка следваща година до по голям ръст на икономиката, а това е доказано че става във всяка страна приела еврото. Тоест избора тук е 0.5% инфлация едноскратно срещу по-голяма скорост на забогатяване всяка следваща година от тук нататък.

Тези простотии "Да запазим Българския лев" е за слабоумните, които не разбират, че Българския лев отдавна вече го няма. Служи само за опорка на руската пропаганда, която няма интерес България да се развива добре отделена от руската кочина. Представи си само ако хората да осъзнаят, че ЕС е добре по-добре за тях от това да си руски сателит... ужас направо.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Апр 2025, 17:33

С презервативите и червено Джони, плюс литър обикновен бензин на Шел можеше да приключите спора. :mhihi: Макар за качеството на бензина особено ще трябва да отворим балшой скоба. Виж при 100-те октана тука и там специално при Шел едва ли има разлика или поне не доловима. :mhihi:

Колегата Димитров стана като Левски - сам срещу всички. :mhihi: Я от другия отбор привърженици на лева да помогнат малко, какво е това. :mhihi:

Цените на всичко ще продължат да растат НАВСЯКЪДЕ! Написах го нагоре, с печатането малко ще отложат неизбежното, а именно деноминиране на евро и долар след време. Преди години един мъж е можел да работи сам и да издържа жена с две/три деца(че и повече)в САЩ и Германия, като даже е купувал жилище и кола. Сега...ми Янко. Пропастта между бедни и богати става все по-голяма и затова ще е все по-трудно. Затова във вечно даваната за пример Швейцария е нормално семейство да вземе жилище на изплащане, което да го изплащат децата им до края. Кредит за 50-60 години как ви звучи? Преебани сме докато не счупим системата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Апр 2025, 17:46

ekalchev написа:Абе Е.Димитров приготви се психически, че заплатите ще станат наполовина, а цените х2 като приемем еврото.

Тоя спор дали еврото или лева е по-добре е приключил още като въведоха валутен борд. Има плюсове да не сме с еврото ако управлявахме ние нашата валута но нагледно видяхме 97ма година, когато Българските политици управляват печатането на пари, какъв е резултата. При положение че нямаме вече контрол над лева, и мисля че тук всички сме съгласни, че не трябва да толкова корумпирани и крадливи политици да даваме такъв контрол, няма причина да искаме да сме с лев, при положение че когато сме с валутен борд, това си е евро с допълнителни такси и Българската икономика е 95% свързана с еврозоната. Тоест при един финансов проблем с еврозоната, ние с тоя лев неможем да останем изолирани (дори и да го нямаше борда), защото цялата икономика зависи от еврозоната. Да, вероятно ще има 0.5% допълнителна инфлация от еднократно закръгляне нагоре в цените, но това не е причина да се откажем. Аз съм ок с 0.5% инфлация, ако това доведе свяка следваща година до по голям ръст на икономиката, а това е доказано че става във всяка страна приела еврото. Тоест избора тук е 0.5% инфлация едноскратно срещу по-голяма скорост на забогатяване всяка следваща година от тук нататък.

Разбира се, че съм приел това!
Тезата ми е, че не трябва да се радваме толкова на приемането на еврото, защото манталитета ни е такъв, че всяка възможност за спекулация е добре дошла!
Имаме лев, който е вързан за борда и малко или много спекулациите са по-предвидими.
Чехия от кога са в ЕС и още не са приели еврото (мисля).

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Апр 2025, 17:55

Не са, не са, Полша и те май, Швеция, Дания, за Унгария знаем, те първо ще минат през рублата. :mhihi:
Майка ми и тя миналата вечер това викаше, че те не го приемат, а ние ще го приемем да угодим на големите и да плащаме дългове. Всички русофили(казвам го като факт, а не с цел заяждане)сте на това мнение. И тя като русофил също. Айде баща ми май като умерен русофил иска еврото защото много харесва Дойчланд. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 23 Апр 2025, 18:40

Е.Димитров написа:Той горкият като децата, дето нищо не разбират какво си говорят възрастните ама, когато почнат големите да се смеят и те така , без да знаят кое е смешното.
Просто част от "тълпата" :mhihi:
Интересното е и дубайският какво се напъва, като там работят с дирхами, освен, ако не е някъде на около около Дубай, но в тоя регион евро няма!

Ето пак. Най-знаещият възрастен си направи изложение, как "ние децата" нищо не разбираме.
Пък той само е чувал, че има нещо наречено дирхам, ама не знае какво е и как работи. Но пък само се отяжда, че съм бил живеел в Дубай. Във всяко мнение. Явно нещо го жегва, ама не знам. Може би трябва да се чувствам виновен. :dunno:
ekalchev написа:Абе Е.Димитров приготви се психически, че заплатите ще станат наполовина, а цените х2 като приемем еврото.
Тези простотии "Да запазим Българския лев" е за слабоумните, които не разбират, че Българския лев отдавна вече го няма. Служи само за опорка на руската пропаганда, която няма интерес България да се развива добре отделена от руската кочина. Представи си само ако хората да осъзнаят, че ЕС е добре по-добре за тях от това да си руски сателит... ужас направо.

+1
Е.Димитров написа:Имаме лев, който е вързан за борда и малко или много спекулациите са по-предвидими.

Мисля, че с това спорът трябва да приключи. Другарят Е.Димитров работи с такива данни, с които може да предвижда спекулациите с лева, но не и с еврото. Ние, децата сме доста по-назад и не можем да предвидим дори спекулациите с лева. :(
Днес един познат беше изтипосал една графика, как в последните месеци количеството евро като разплащателна валута в сделките по света е намаляло с около 50%, в полза на долара, а пък и Юанът е започнал да отлепя от дъното. С коментар "И ние трябва да приемем валута, която си е намалила покупателната способност с 50%?!? :lol:
Чудех се да го питам, дали да си запазим Българският Лев, с който никой не търгува, или ще е по-добре да приемем долар, или юан. :mhihi:
Ама то няма смисъл...

А! Мен ме мързи. Чакам да определим сравнително проста кошница от ежедневни продукти. И да слагаме по 100 евро.
Аз залагам, че цените сравнимо с общата европейска инфлация няма да се повишат. Поне не толкова, че да има някакво значение.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата