За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За или против приемане на еврото ?

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Апр 2025, 10:04

c04 написа:
TNT написа:
KoolyO написа:Ей така се приказват глупости, като не се мисли, а само се плямпа. :bang:

Аз мисля, че последните 1-2 страници обясняват защо сме най-бедната страна в ЕС.
Аз се притеснявам единствено, че нашия биг бизнис ще позакръгли цените да е по-удобно и от там ще дойде проблема и разбира се освен постове във фб , нищо друго няма да се случи

Последните 5 години като няма евро и всичко излетя в космоса нещо друго освен постовете във ФБ случи ли се?
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Апр 2025, 10:22

Кво стана, всичко стана по-скъпо от Европа :dunno: Като се започне от ресторанти и хотели, мине се през дрехи (те навсякъде стават по-евтини, само тука по-скъпи), автомобили, имоти, храна, лекарства и т.н. Като вземем еврото, сигурно ще гоним Швейцария :dunno:

Миналия месец бях в Драма, Гърция. Град над 100к жители. Автомивка в центъра, вътре-вънка, 12 евро. Пуснах google translate, да не бъркам нещо. В Петрич е 30лв, в София най-близката е 47лв. Здрасти :winky:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 23 Апр 2025, 10:43

TNT написа:Кво стана, всичко стана по-скъпо от Европа :dunno: Като се започне от ресторанти и хотели, мине се през дрехи (те навсякъде стават по-евтини, само тука по-скъпи), автомобили, имоти, храна, лекарства и т.н. Като вземем еврото, сигурно ще гоним Швейцария :dunno:

Миналия месец бях в Драма, Гърция. Град над 100к жители. Автомивка в центъра, вътре-вънка, 12 евро. Пуснах google translate, да не бъркам нещо. В Петрич е 30лв, в София най-близката е 47лв. Здрасти :winky:

Mи от вас си зависи братче.
Аз си мия на двора или на самообслужване, за 4 или 6лв съм готов вън. Вътре не давам некви непознати да ми пипат колата и без това.
Като спрете да им давате 47лв на алчните копеленца, или ще свалят цените, или ще си закрият "бизнеса". Не са виновни търговците, виновен е потребителя, който им плаща и ги държи живи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Апр 2025, 11:09

KoolyO написа:
Е.Димитров написа:

Jordana написа:

Т.е. познатите на TheDriver са прави? :shock:
Аз не знам как си ги представяте тези бръщолевеници... Тръби се, че сме с най-високите цени в супермаркетите от цяла Европа. И сега започва да се тръби, че цените ще станат двойни на това?!?
Т.е. цените в магазините в България ще станат НАД ДВА ПЪТИ по-високи от останалата част на Европа... :mhihi:
Ей така се приказват глупости, като не се мисли, а само се плямпа. :bang:

Не се напъвай като "глист на дубайска буца" с разсъждения, които са малко по-сложни от контекста!

По темата!
какво се ловите само за "сиренето и хляба", ето други неща, които няма да станат "стотинки", тоест евроцентове , като например горивата, услугите, превозите, че дори и електрическият ток!
Всичко това ще стане като "левчето при тях" !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 23 Апр 2025, 11:44

TNT написа:Кво стана, всичко стана по-скъпо от Европа ...............

Естествено тука базата ще е най високата цена в Европа а не най ниската

Моите лични наблюдения по отношение на храна и дребни "домашни потреби" са, че цените и типа продукти са ни близки до немските. От една страна имаме големите немски вериги тук, от друга политико-икономическите връзки на ГЕРБ с Германия.
Аз лично намирам цените по супермаркетите в Германия за идентични с тези тук в абсолютна стойност(след превалутиране). :dunno: От гледна точка на типове продукти същите неща се предлагат - супер много опаковки, преработни храни, химия и т.н. Може би има някакви единични изключения, които да се ползват за ФБ постове, но масовката е сходна.

Откривам драстична разлика обаче с цените и качестовото на продуктите спрямо Южна Италия, Южна Франция и донякъде Гърция(нямам много опит там). Масово цените в хранителните магазини са с 30% под нашите, а отделни продукти, които за тях са традиционни(сирена, песто) при нас са на минимум двойни цени. Разликата в качеството и нивото на преработка също е драстично. Някакви меса бъкани с химикали и опакавани в пластмаси тук ни се предлагат като "Premium", докато там са натикани встрани и са продукт за бедните на съответната ниска цена. Това което се купува са пресни неопаковани продукти на доста прилични цени.
Друго което забелязвам е, че дори цените за неопакован продукт да са сходни в България спрямо Южна Европа, разликата в количеството е значителна. Било то Един сладолед, Един хляб, Един сандвич, Една порция и т.н."Shrinkflation" в пълна сила е при нас.
От цената и качеството на хляба и във Франция и в Италия обаче най-много ме заболя, защото и за нас трябва да е нещо традиционно. :banghead:

В тоя ред на мисли, мисля че ще останем закачени ценово и качествено за немците, дори и след влизането в еврозоната. Не мисля, че това е свързано с еврото, по-скоро е плод на други процеси.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Апр 2025, 11:47

Понеже съм живял в такъв преход, дребните неща ще поскъпнат всичко което сега е 1-2-3-4 лв може да отиде с 30-40-50% отгоре, като това ще са кафе, безалкохолно, баница и подобни, но всичко струващо повече няма как да отиде със същия марж.
Ако можеше, още сега щеше да се вдигне, ама както се каза няма как да станем с цени като в Швейцария и Исландия.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 23 Апр 2025, 12:00

Е.Димитров написа:Не се напъвай като "глист на дубайска буца" с разсъждения, които са малко по-сложни от контекста!

По темата!
какво се ловите само за "сиренето и хляба", ето други неща, които няма да станат "стотинки", тоест евроцентове , като например горивата, услугите, превозите, че дори и електрическият ток!
Всичко това ще стане като "левчето при тях" !

Няма буци тука. Всичко е само пясък и прахоляк. :winky:
Какъв контекст, какви 5лв? (Или евро)
Много се опитвате да усложните неща, които са елементартни. Стига да можеш да интерпретираш правилно данни, а не да папагалстваш заучени истории.
Пълни глупости, които говорени и преговаряни, хората ги приемат за чиста монета. И дали монетата е евро, или левче 'се тая. :mhihi:
Както се споменава, ясно е, че на някой дреболии цените им ще се закръглят. Къде нагоре, къде надолу. Но това няма да има реално отражение върху качеството на живот на никого.
Но ако следваме "сложните ви разсъждения" ВСИЧКО ще стане на цени повече от двойни на Франция, Австрия, Германия и т.н. :kuku:
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 23 Апр 2025, 12:02

Е.Димитров написа:Залагам 100 евро (195.58 лева), че в рамките на 6-8 месеца , след приемане на еврото, цените ще се качат с поне 15-30%.

Избери си 5 продукта/услуги чиято цена лесно може да бъде проверена в деня преди приемането му, в България и примерно Германия. На 8мия месец пак проверяваме цената и ако тук средно са поскъпнали с повече от 15% отколото в Германия имаш от мен 100евро. Правиме ли баса?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Апр 2025, 12:04

Цените ще вървят нагоре без значение от валутата. От биткойн стандарт сме много далече, за да е различно :lol: Краткосрочните спекуланти ги виждаме последните години. Аз бира почнах да пия само немска и чешка. Преди разликите бяха х2-х3, дори х4. Сега нещо правено в Стара Загора е по-скъпо от Будвейзер. Затова съм и скептичен колко още ще растат цените. Още повече, че вече сме в Шенген и всичко може да пристига по-бързичко, лесно и евтино.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Апр 2025, 12:05

b_u_b_o написа:
Е.Димитров написа:Залагам 100 евро (195.58 лева), че в рамките на 6-8 месеца , след приемане на еврото, цените ще се качат с поне 15-30%.

Избери си 5 продукта/услуги чиято цена лесно може да бъде проверена в деня преди приемането му, в България и примерно Германия. На 8мия месец пак проверяваме цената и ако тук средно са поскъпнали с повече от 15% отколото в Германия имаш от мен 100евро. Правиме ли баса?

Правим разбира се, почвам с горивото, тока, в строителството/услугите и това стига,
Другите неща ще се повлекат след тях.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 23 Апр 2025, 12:16

Стига де, дай малко по-сериозно, какво значи "строителството/услугите" и как ще им проверим цените? :mhihi: Тока е държавно регулиран и него спекулата ще го дигне? :mhihi: Или ще сравняваме борсови цени дето играят по 50-100% в рамките на дни спрямо различни фактори? От изброените само горивата имат смисъл, но пак трябва да се изберат определен вид гориво и конкретна бензиностанция. Ако ще правим нещо трябва да сме максимално конкретни кое ще сравняваме и коя цена ще гледаме, защото иначе просто си лаламе по форумите...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 23 Апр 2025, 12:19

Точно с горивата няма как да познае никой.
Цената им зависи основно от цената на петрола и от акциза в конкретната държава.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Апр 2025, 12:22

какви разсъждения по картинка, какво чудо :lol:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 23 Апр 2025, 12:27

dhtj написа:Точно с горивата няма как да познае никой.
Цената им зависи основно от цената на петрола и от акциза в конкретната държава.

Точно затова се взимат цените в 2 държави и се сравняват движенията им, това отазява цената на петрола. А стойността на акцизи не се променят всеки ден и най-вероятно в рамките на тия 8 месеца няма да го вдигнат, а ако се промени би трябвало това също да влезе в сметките.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 23 Апр 2025, 12:37

b_u_b_o написа:Стига де, дай малко по-сериозно, какво значи "строителството/услугите" и как ще им проверим цените? :mhihi: Тока е държавно регулиран и него спекулата ще го дигне? :mhihi: Или ще сравняваме борсови цени дето играят по 50-100% в рамките на дни спрямо различни фактори? От изброените само горивата имат смисъл, но пак трябва да се изберат определен вид гориво и конкретна бензиностанция. Ако ще правим нещо трябва да сме максимално конкретни кое ще сравняваме и коя цена ще гледаме, защото иначе просто си лаламе по форумите...

+1
Ако се уточните, аз също съм навит на облога.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата