С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от r19 » 03 Мар 2025, 23:20

Не знам за маслото, но каквото съм взел от тази "марка" не става и за кофата..

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N57 3.0xd

Мнение от Hellrider » 29 Мар 2025, 15:23

Колеги, какво ще препоръчате за н57 3.0, колата е сток с доф, егр и всичките еко джаджи. Досега на каквато и кола да съм слагал Равенол, все съм бил доволен. Кой равенол е подходящ тук. Vmp 5w30 ok ли е?
ПС интересно ми е да споделите след колко хил км с н57 двигател ви потъмнява маслото на щеката. Моето в момента е на 6-7 месеца и 3-3500км и е доста потъмняло. Сменяно е в официалния представител/трябва да е бмв масло/. Карано е предимно градско, затова и мисля да го сменя по-раничко

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 29 Мар 2025, 16:58

Нормално е за дизел да стане черно на катран още първите няколкостотин км, заради саждите които се отделят при изгарянето на нафтата. VMP е най-подходящо за този двигател.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 30 Мар 2025, 8:46

Ако става черно в първите км. значи моторът е за промивка. Но зависи какво точно е черното - ако се маже по пръстите - значи има друг проблем.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39 528i 1996г.

Мнение от georgi_1986 » 05 Апр 2025, 13:13

В сервиза дето обслужвах колата са сложили Castrol 5w30 gtx c3. Имате ли мнение за това масло? Чудя се дали след 1000км не го сменя пак с Ravenol VMP или да си карам така, колата е с N57 двигател.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 05 Апр 2025, 15:12

GTX серията е бюджетната на Castrol , което не значи че е кофти масло. Карай 4-5 хил км, следи за нивото и не го мисли :yes:

https://www.senax.bg/bgr/sales.html

до 50% на некои масла Лики Моли...0W40 е синтеика с 60% PAO, за цена от 65 лв за 5 литра

В Кауфланд са пуснали Mobil Super 2000 10W40 42 лв 4 литра.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Апр 2025, 4:08

Ивайло Димов написа:Нормално е за дизел да стане черно на катран още първите няколкостотин км, заради саждите които се отделят при изгарянето на нафтата. VMP е най-подходящо за този двигател.

Ще си позволя да Ви препоръчам нещо. Купете нещо чипо, сложете го в двигателя и го пуснете да поработи 5-10 минути. Изхвърлете го и сипете вече нормалното масло. В огромен процент от случаите чипото масло ще излезе черно. Просто "майсторите" не източват на 100% старото масло и винаги остава малко утайка. Затова и новото масло почернява много бързо. Ако почернее след промивка бързо, значи имате проблем. Аз сменям маслото два пъти годишно. Карам с пълна синтетика на Mobil 1 (по вина на alx преминах от Castrol на Mobil 1). Eто какво изкарах днес след 6100км зимно градско каране.

Всеки си знае и всеки си прави сметката.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 19 Апр 2025, 11:17

Бардал има ли много ментета, ако да от къде взимате за да сте сигурни че е оригинално, че искам да го пробвам...
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 19 Апр 2025, 11:19

Не се занимавай с глупости! БардаК са преопаковчик, не произвеждат нищо , само на реклама карат и продават безумно скъпо.

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 19 Апр 2025, 16:06

Чипо в смисъл... евтино предполагам. Иначе, с "кот доди" на 10 хил. км градско.

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 23 Апр 2025, 11:16

Народни цени до 30.04
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 24 Апр 2025, 6:02

При мен Промивката е задължителна за дизел, особено стар.
Аз ползвам бавна промивка на LIQUI MOLY или Rowe, вече при всяка смяна. (за последните 3 смени)
Сега съм с ново масло и вече 2000 км си е бистро, а преди си беше черно още като го сипеш.

Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW

Мнение от Ganchev__ » 26 Апр 2025, 23:27

zaharia написа:Колега, можеш разбира се да слагаш каквото ти харесва(аз например така правя на моя н52), но искам да използвам момента и да препоръчам новия Mobil1 FS 0w40, който след промяната в пакета с добавки е станал перфектно масло на ниска цена. В Германия може да се намери за 43е туба 5л. Много хора се ориентират например към Равенол, наистина навремето и аз ги рекламирах, когато бяха на нормални цени. Главно заради това, че в тях ползваха базови масла PAO, естери и молибденови и волфрамови добавки срещу триене и износване. Всичко това добре, не работата е там, че на такива масла на руския форум за маслата им казват масла конструктори. Тук се слагат различни качествени стставки, но сериозна научно-изседователска работа не се води. Т.е. не е ясно как се държат те в различните режими и условия на експлоатация на двигателя. Това е така, защото подобни изследвания са изключително скъпи и само най-големите могат да си ги позволят. Именно затова през последните години предпочитам да препоръчвам масла от техните премиум серии. Горното Mobil1 FS 0w40 по думите на един специалист който се беше появил в руския форум за маслата е именно един шедьовър по отношение на реологията, която касае вече физическите и механически свойства на маслото. Т.е. Различните комбинации от базови масла, вискозитетен подобрител и други добавки, могат коренно да се различават една от друга по своите физически свойства и поведение в различни режими на работа на двигателя. Разбира се подобни разлики ние няма как да ги отчетем или забележим, но за учените те са добре видими и известни. Затова ако преди в отговор на подобен въпрос съм препоръчвал Ravenol VST, SSL или аналозите им на Rowe, то сега вече фаворитите са Mobil FS и ESP x4.
В случай, че нямаш необходимост да слагаш премиум масла в двигателя си, то има бюджетни варианти на Тотал, Фукс, Петронас, Ени или дори Репсол. За съжаление в България тези масла или поне една част от тях се продават на завишени цени. В Германия могат да се намерят за около 35е за туба 5л. Виждаме обаче, че разликата с Мобил не е толкова голяма и ако имаш една смяна на година тия 15-20лв, не са кой знае каква икономия. Вярно като има разход на масло те почти се удвояват.

Досега карах с New Life 0w40, поръчах новата формула. :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 28 Апр 2025, 14:46

Ивайло Димов написа:Не се занимавай с глупости! БардаК са преопаковчик, не произвеждат нищо , само на реклама карат и продават безумно скъпо.

Доста хора го ползват при американците и са доволни :dunno:

Иначе сега силно се рекламира и плазма серията им но там няма отзиви все още и ще изчакам, но ще пробвам да видим този бардал с добавка как се представя, то и това което слагам сега ОЕМ се прави къде ли не спрямо кой производител е дал най-добра оферта ....
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 28 Апр 2025, 22:16

Бардал може да не е лошо масло, но със сигурност е силно надценено.
Колегата Ивански не знам, точно какво има предвид, но в Америка никой не го ползва тва масло, то малко като Хадото, топ 3 в Америка.
Може би има предвид, че тук в България го наливат на американски автомобили.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61