Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Имотният пазар

Мнение от smamf » 01 Мар 2025, 23:33

ildivvy написа:Брокерите имат изгода от високите цени, защото работят на процент! През шмайзера им е кое е реално и кое не.... Поредните паразити в тази страна!
Имат изгода от високите цени защото на теория ще вземат повече пари от трите им процента, но има една фундаментална истина - 50% от нещо е по-добре от 100% от нищо.

Всички пускат имоти за продажба на безумни цени, които след това висят на пазара месеци, че и години наред. Не го разбирам. Всъщност, разбирам защо го правят, но не го одобрявам. Мързелив, мизернически подход. Евентуално да се върже някой да го купи този имот, и аз рязко да си оправя живота с едната комисионна. А дано, ама надали, както се пееше в една песен.

Вместо това могат да посвършат малко истинска работа, да продадат 3-4 имота на добри цени, и ето ти ги същите пари в комисионна. Ама в единия случай си "България не ме обича, а аз съм ебати пича", а в другия правиш нещата да се случат. Ти определяш обстоятелствата, а не те теб.

Според мен статистически средния процент успешно затворени сделки на брокерите в България е пълна трагедия. Че са мързеливи масово не го отричам. Че не вършат нищо полезно за сделката - зависи от човека насреща. На последната брокерка, на която платих 3% при покупка на жилище, й извадих душата за тях, буквално. Но хипотезата ми е, че ако оставим личните им качества без промяна, и само подобрим ценообразуването на имотите, които предлагат, то те ще са много по-успешни. Ще правят повече сделки, пазара ше е по-нормален, хората ще могат да си позволят по-добри имоти, въобще win win win. А заради една кирлива алчност реалната ситуация е lose lose lose.

Пример веднага: преди около година харесах къща, която се продаваше от 6 месеца, и предложих оферта, която беше с 19% надолу от исканата от продавачите, но все пак около 25% над средната цена за сходен имот. Брокерката, с която комуникирах ексклузивно, беше една патка, която първоначално даже не искаше да предаде офертата на собствениците. С триста зора и много напрягащи разговори склони, но бях сигурен, че ги е отказала от това даже да помислят малко, камо ли пък да приемат. Не пожела да работи с тях да приемат офертата, не пожела да ме срещне с тях, че да мога аз поне да си договоря някаква сделка. Сега е почти година по-късно, къщата още се продава, цената им не е мръднала.

В задачата се пита защо брокерката не си мръдна пръста да изкара едни лесни, гарантирани десетки хиляди евро?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 02 Мар 2025, 8:44

И какво , ще отиде брокера при собственика и ще му каже, че цената е много надута ли?
Ами това е смешно, защото може би брокера е казал тази цена, но и да не е казал тази цена, в крайна сметка пазара ще определи, както и нуждата от продажба или срока.
Ако собственика не му е спешно , ами ще си чака, пък каквото стане.
То и на мен ми е смешно, как някой начинаещ и не само начинаещ програмист иска по над 10к заплата, ама не коментирам.
Вчера питам един мексиканец да махнем една Г образна стена в нищото, която е висока 1.50 и обща дължина 4 метра изградена от едни бетонни тухли. Като цяло около 3-4 часа работа да се разглоби. Човека ми вика "400 лева ще искам".
Разбира се, че 400 лева няма да му дам. Сам ще си я оправя или ще търся други мексиканци.
Това е идеята и на имотите.
Когато имаш имот, обясняваш, какви са мизерници бъдещите купувачи, как не мога да си позволят имота ти.
Когато нямаш, обясняваш, каки са луди продавачите с тези цени.

Между другото, по-миналата година продавах един апартамент в Пловдив и се изсипаха няколко брокера, да ми обяснят, как тази цена няма да я взема.
Ами за под 20 дена го продадох без брокер на исканата от мен цена.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 02 Мар 2025, 12:13

Е.Димитров написа:И какво , ще отиде брокера при собственика и ще му каже, че цената е много надута ли?
Ами това е смешно, защото може би брокера е казал тази цена, но и да не е казал тази цена, в крайна сметка пазара ще определи, както и нуждата от продажба или срока.

Ти нищо не каза. Точно това поведение на брокерите е проблема. Пазара щял да определи. Да, затова има имоти, които не се продават с години, защото цените са много надути. Защото масово брокерите са алчни. Ей тая кака с тристайния апартамент за 2 милиона евро мислиш ли, че ще го продаде някога на тази цена? Няма, защото "пазара ще определи". Ама нали уж си я наел, за да не трябва пазара да определя, да не трябва да чакаш х месеца, за да стане ясно, че цената е неадекватна.

Това е масовото, което не се случва.

Работата на брокера е да продава. И той трябва да знае как да го направи. Ако е висока цената, да каже, че е висока. Ако е ниска, да каже тук може още. Нали затова отиваш при този човек да ти продава имота, защото уж има някаква експертиза как да го направи по най-добрия възможен начин.

Е.Димитров написа:Това е идеята и на имотите.
Когато имаш имот, обясняваш, какви са мизерници бъдещите купувачи, как не мога да си позволят имота ти.
Когато нямаш, обясняваш, каки са луди продавачите с тези цени.

Това е идеята на имотите?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 02 Мар 2025, 13:18

Добре де, не идеята на имотите, грешно се изразих.
Това е просто нашата психология.
Гледаш нещо и коментираш.
Аз цени не коментирам, ако ми е скъпо, не взимам не се и напъвам.
Ако нещо ми е изгодно, тоест усещам , че ми е изгодно, не сравнявам с някакви други неща, взимам го и дори повече не проверявам за цени.
А , че този имот може да се продаде за посочената цена- вероятно е, нямаш идея какви неща се продават за подобни суми.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 02 Мар 2025, 16:53

В грешка сте относно дейността на брокерите и възможността им за влияние на пазара и цените. Винаги брокерите имат много по-голяма изгода от ниски цени и много сделки, защото ще им идват много повече пари от комисионни. Също така ще се разхождат много по-малко до непродаваеми имоти, които висят с години и ще продават след 4-5 огледа.
Цените се определят от собственика и брокера има много малко или никакво влияние върху тях.
Имотите, които стоят с години, са на пазара, за да се правят собствениците на баровци, да търсят внимание, да не се минат с цената, или някаква друга психологическа причина.
Ако собственик се консултира с брокер за цена на имот, сделката се осъществява в рамките на максимум 2-3 месеца.
Ето например този имот се продава над 10 години, дали е заради брокерите...
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... f1=3&fe7=1

ПП. Пробвах това поприще за около 2 месеца преди десетина години и мога да ви кажа, че е една от най-неприятните и натоварващи дейности, с които съм се занимавал.
Последна промяна pampo на 02 Мар 2025, 19:05, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 02 Мар 2025, 18:55

Здравейте.
Кой според вас е най-сериозният и не съмнителен строител в София ?
Или поне вие от кой сте доволни ?
Става въпрос за покупка на зелено.
И според вас, ще се съгласи ли някой да дам 20% от цената на зелено и останалите 80% при акт 16 ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 02 Мар 2025, 19:53

pampo написа:Ето например този имот се продава над 10 години, дали е заради брокерите...
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... f1=3&fe7=1

ПП. Пробвах това поприще за около 2 месеца преди десетина години и мога да ви кажа, че е една от най-неприятните и натоварващи дейности, с които съм се занимавал.

То къщата ли се продава или ливадата пред нея? Има снимки само на двора-улуци, храсталаци и шубраци :mhihi: Но поне Илиянчето се е покатерила на терасата да пресъздаде гледките :mhihi: А и историята показва, че 2022-ра са я давали за 270...
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 02 Мар 2025, 20:07

Kurtov написа:Здравейте.
И според вас, ще се съгласи ли някой да дам 20% от цената на зелено и останалите 80% при акт 16 ?

Артекс...ама не знам дали продават на зелено.
Ама това дето строят в Дружба не е това дето строят в Лозенец.
Ни като цена ни като краен продукт. ;)

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Мар 2025, 20:32

slatanic написа:
Kurtov написа:Здравейте.

Артекс...ама не знам дали продават на зелено.
Ама това дето строят в Дружба не е това дето строят в Лозенец.
Ни като цена ни като краен продукт. ;)

Продават и още как :!:
В момента почват една много симпатична малка сграда в Изток точно срещу общината на изключително приятно място,
до комплекса на Домусчиев, но цените не са за хора от тази планета :lol:

На първия етаж апартаментите са по 4000 евро/м2 без ДДС, има и около 15% общи части.
На втория са по 5000 евро без ДДС, че се смята по-лесно и т.н. Изчислявайте си ги сами нататък :bchug:
И това са цени на PowerPoint, ограда, дупка, или както там искате да му казвате на зеленото :mhihi:
Последна промяна zAcK на 03 Мар 2025, 9:08, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 03 Мар 2025, 0:07

4к+ евро без ДДС за нискокачествен градски живот в кутийка със стай под 15 м2, топ :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Мар 2025, 9:10

DigitalExile написа:4к+ евро без ДДС за нискокачествен градски живот в кутийка със стай под 15 м2, топ :mhihi:

Тия ниските цени са на ниското :mhihi: и вече мисля са разпродадени!
Т.е. ако колегите ще взимат, трябва да побързат, че да не останат само на най-високото :ok: :shock: :help: :mhihi:

P.S. като при майните от Хъс. Разликата между етаж 1 и етаж 8 стига до към 60-70% в някои техни сгради :ok: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 03 Мар 2025, 9:43

Според мен пък баш тия големите строители със знаковите проекти са най-рискови.
Не знам, дали си спомняте фирма Крит и какво стана с нея.
На лозенец Златен Век също е хубав пример. Милениума колко време го строиха.
Зеленото никога не е сигурно, дори и ти сам да си го строиш.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 03 Мар 2025, 9:48

Някой знае ли, какво се предлага като обезщетение земя срещу строителство на апартаменти?
Че има много различни методи на изчисляване.
Някой правил ли е скоро подобно нещо?

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 03 Мар 2025, 10:02

Зависи в кой град и квартал и колко квадрата могат да се построят на парцела. По центъра на София може и над 50% да вземеш, докато за къщи извън София може да е 15%.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 03 Мар 2025, 10:30

Процент от кое е въпроса?
Дали от застроената площ или се изчислява върху цялата РЗП?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата