За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от ildivvy » 13 Фев 2025, 18:30

v_p_m написа:
ildivvy написа:
Е.Димитров написа:
bmwfan3 написа:
Е.Димитров написа:Имам един доста обикновен въпрос по повод приемане на еврото в България:
"Защо"?
Защо искате да се приеме еврото в България?
Респективно защо искате да се премахне лева от обръщение?

България е част от ЕС. Регламенти, бизнеси, туризъм, Шенген.

Ами съвсем резонен е и обратния въпрос:

Защо не?
Защо не искате да се приеме еврото?
Защо не искате да се премахне лева?

Всеки е прав за себе си, нали така? Нека не вменяваме вина в отсрещната страна просто така!

Дай следващата тема да е "За или против Българския език" за кво ни е тоя език ?
Нали сме европейци , дайте на учим децата само на английски , хем е по лесен хем мое се оправим в цял свят/-+/ с него..
А и нявсякъде всичко се пъне да пише на него, поздравяват се по поводи , рожденни дни сватби и тн . И по фейса е пълно с ПешоГаридж Иванмоторспорт :mhihi:

Примера с езика няма нищо общо с темата! В ЕС не говорят на един език, нали?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 13 Фев 2025, 19:10

alekangg написа:Затова в страните в Еу и Шенген и еврото, повечето не ги интересува английски и сега, карат си на техния и в пъти по-малко хора знаят чужд език. Иска се за по-сериозни позиции, а не както у нас за 90% от работните места.
Отделно у нас всяка втора дума е на англобългарски и не са сред младежите, това го няма по другите страни.

Зависи за коя държава говорим.
Аз съм учил в Холандия на английски, имаше още хиляди студенти в английския поток на университета, включително и холандци. И в почти всеки университет имаше английски програми.
Навсякъде съм се оправял на английски, от лидла до банката и общината, всички го говорят от деца до пенсионери.
Имал съм приятели в Дания и казват че е същото при тях. По скандинавието също.

За мен света щеше да е едно много по-добро място ако всички говорихме на един език, без значение английски, испански или руски ако щете...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 13 Фев 2025, 19:32

Империята над която слънцето никога не залязва, английският е езика с който може да се оправиш във всяка една точка на света.Както долара е най-разпознаваемата и използвана валута по света.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 13 Фев 2025, 22:42

steeN написа:Превалутирането не е реален аргумент за и против и ефекта от него е наистина пренебрежителен. ИТ фирмите и кой да е друг в тази държва му е през шмайзера при режим на фиксиран курс дали са в евро или лева.

:yes:

Но от началото на темата масово се въртят двата довода - превалутиране и инфлация - а и двата са най-незначителнти при претегляне на позитиви и негативи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 14 Фев 2025, 11:24

dhtj написа:За мен света щеше да е едно много по-добро място ако всички говорихме на един език, без значение английски, испански или руски ако щете...

Ще дойде тоя момент, както ще дойде и момента в който няма да се делим на нации, няма да има религии. Вярно много сме далече от него, но рано или късно ще се стигне до там. Скоро го давах за пример на един приятел за да осъзнае колко е преходно всичко и как сме един атом във времето че имаше нужда: ще дойде момент в който под 0.1% от населението ще е чувало за Исус или Мохамед, и то защото се занимава с някаква история и изучават древността. Да не говорим за локални исторически личности които за нас в момента са много важни, тях няма да ги помни абсолютно никой освен може би някой AI дето знае всичко. Малко хора успяват да си представят, че живота не свършва с тях и нищо от нещата с които са свикнали и приемат за крайно състояние няма да остане така завинаги.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 14 Фев 2025, 11:53

А дано да дойде по-скоро. Нещо толкова идиотско обаче шом толкова време се е задържало ...съм песимист.
Иначе което и дете да попитате кой е Георги Димитров - не знае :)) За разлика от нас дрътите дето това беше светинята... Само Ленин беше по-известен
:lol: :lol: :lol:
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Фев 2025, 12:17

На мен ми е интересен примера, който се даде. Как по-точно ще се "преведе" моторен спорт и гараж на български :)? (едното е от латински, другото от френски между другото)

двигателни-дейности-за-свободното-време?
място-за-съхранение-на-превозни-средства-на-закрито?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 14 Фев 2025, 12:40

Така е,
лека по лека да се премахне това недоразумение български език.
Един "ПреАтел" ми вика, как протекла една среща:
Някакъв меринджей говори по темата:
"Здравейте, куикли ще ви ъпдейтна за какво става въпрос ...."
"Къстъмърите трябва да влизат в .... за да получат инфо, за ..."
"Всеки от вас трябва да направи стори, асап на ...."
"Сега ще ви шерна екрана...."
"Един от топ прорити е кънекция със определени къстъмъри...."

Това в края на краищата се се оказа "бизнес език" (както в последствие раздразнено споделил меринджея, на въпроса, защо се говори по този начин?)!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 14 Фев 2025, 12:54

Е.Димитров написа:Така е,

Това в края на краищата се се оказа "бизнес език" (както в последствие раздразнено споделил меринджея, на въпроса, защо се говори по този начин?)!

Всички такива млади амбреажи тип менажерче в бизнес парка с костюмче, лизингова кола и смарт часовник ми изглеждат като правени по калъп и всичките живеят в някакъв филм как са вълкът от Уолстрийт :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 14 Фев 2025, 20:08

Млад меринджей :ok: ,живеят с мисълта ,че нещо зависи от тех но дефакто са заменим актив ...както навсякъде друга де .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Фев 2025, 14:39

И още десетки други примери!

Ако не на всяко второ изречение, максимум на всяко трето е със странни думи.

На дори високо ниво началници се говори така, пълен смях са, но това е положението.

Аз се чудя като им е толкова труден този български, а той им е труден видно, защо не карат на английски само.
ама и той не е на завидно ново често..
И накрая аз знам на половина английски и наполовина български
И най-често така говорят хора, които не са живели дори навън.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 16 Фев 2025, 20:10

alekangg написа:

И още десетки други примери!

Ако не на всяко второ изречение, максимум на всяко трето е със странни думи.

На дори високо ниво началници се говори така, пълен смях са, но това е положението.

Аз се чудя като им е толкова труден този български, а той им е труден видно, защо не карат на английски само.
ама и той не е на завидно ново често..
И накрая аз знам на половина английски и наполовина български
И най-често така говорят хора, които не са живели дори навън.

А има толкова други думи, които ги използваме десетилетия и изобщо не се замисляме, че са чужди, направо са като наши: невеста, жених, шише, тераса, балкон, чардак, кибрит, тарелка, феродо, ксерокс, трансакция, чип, фундамент, бургер, пица, паста, авеню, булевард, батерия, акумулатор, телефон, джой-стик, селфи-стик, голф-стик, скейт-боард, сърф, танк-ер, лайнер, бус, рали, бутон, електричество, стартира, и т.н.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 16 Фев 2025, 20:42

Аз не знам защо има желаещи приемането на Еврото, обяснявам си го, че са неуки и прости. България е във валутен бор Евро не ни трябва, Стив Ханке бащата ба валутния борд каза, че ще ни се е%е мамата ако ги вкараме,но шайка продажници ще ни вкарат в еврото за да ни вземат и малкото резерв и да плащаме дълговете на Италия, ИСпания, Гърция.
За инфлацията няма да говоря.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 16 Фев 2025, 20:59

Я дай да видим къде го е казал, м?
И кой ше ни взима каквото и да било.
Да се ограмотим щот сме прости и неуки.
Какво откровение че сме били в бор(д), не го знаех.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 16 Фев 2025, 21:28

N.Mihaylovski написа:Аз не знам защо има желаещи приемането на Еврото, обяснявам си го, че са неуки и прости. България е във валутен бор Евро не ни трябва, Стив Ханке бащата ба валутния борд каза, че ще ни се е%е мамата ако ги вкараме,но шайка продажници ще ни вкарат в еврото за да ни вземат и малкото резерв и да плащаме дълговете на Италия, ИСпания, Гърция.
За инфлацията няма да говоря.

Аз не знам защо има желаещи да НЕ приемаме еврото, обяснявам си го, че са неуки и прости. България е във валутен борд, което означава, че ЛЕВЪТ ВЕЧЕ Е ВЪРЗАН ЗА ЕВРОТО и нямаме никаква самостоятелна парична политика. Ако останем само с лева, без евро, просто ще си седим в периферията и ще продължим да сме бедни.

Стив Ханке? Същият, който казваше, че левът ще се обезцени и че България никога няма да има финансова стабилност? Айде стига с тези авторитети, които ви пълнят главите с глупости.

А относно това, че ще плащаме чужди дългове – пълна измислица. Икономиките, които са в еврозоната, имат по-ниски лихви, повече инвестиции и реално по-висок стандарт на живот. Ама нали е по-лесно да си седим на дъното и да си фантазираме как ни крадат някакви чужденци.

За инфлацията няма да говоря – левът вече е вързан за еврото, но инфлацията ни е по-висока от тази в еврозоната. Значи проблемът не е в еврото, а в нас.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата