За или против приемане на еврото ?
Модератор: Общи модератори
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Re: За или против приемане на еврото ?
bmwfan3 написа:Е.Димитров написа:Имам един доста обикновен въпрос по повод приемане на еврото в България:
"Защо"?
Защо искате да се приеме еврото в България?
Респективно защо искате да се премахне лева от обръщение?
България е част от ЕС. Регламенти, бизнеси, туризъм, Шенген.
Представи си да живееш в България, но всяка област да е с нейна си валута. Ако не мърдаш на никъде пак ще ти е зле заради стокообмена.
Идеята е да живеем е ЕС, а не в изолатор.
При всяко пътуване, всяко плащане, всяка онлайн покупка, всяка заплата ще е едно улеснение и без такси за преводи.
От моята камбанария - ако не излизам извън страната и не работя с чуждестранни доставчици , май много не ме интересува каква е националната валута. Обаче както каза колегата - не сме сами на земята. След само 3 месеца с евро ,никой няма да си спомня с носталгия за лева

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Дори да не излизаш те интересува обмена.
Защото това което купуваш ежедневно и е внос, разбирай много от нещата, някои вече го е обменил
Защото това което купуваш ежедневно и е внос, разбирай много от нещата, някои вече го е обменил
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
bmwfan3 написа:Е.Димитров написа:Имам един доста обикновен въпрос по повод приемане на еврото в България:
"Защо"?
Представи си да живееш в България, но всяка област да е с нейна си валута. Ако не мърдаш на никъде пак ще ти е зле заради стокообмена.
Идеята е да живеем е ЕС, а не в изолатор.
При всяко пътуване, всяко плащане, всяка онлайн покупка, всяка заплата ще е едно улеснение и без такси за преводи.
Разбира се, това с приемането на еврото няма срок!
Да не говорим, че въпроса ми не е към едрите бизнесмени, дето тук, дал Бог са в изобилие и реално нямам представа, кога са в България въобще и дали въобще са в България като цяло.
Те (според мненията) от отдавна си перат с евра (както тотално неправилно се изговаря тази валутна единица в множествено число) и не се интересуват от левчета.
Въпроса ми е към българите, дето са средна класа (дано да има и такива в този форум) и ходят в чужбина евентуално лятото на почивка, където с една карта могат да плащат на всякъде, без никакъв проблем.
Аз мисля, че е поредната мозъчно облъчена вълна, която хваща и завлича по пътя си и вече се повтаря като мантра някакви чужди мисли.
Типичен пример за следното:
"Когато има форма, но няма съдържание, формата се превръща в съдържание"
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Е.Димитров написа:bmwfan3 написа:Е.Димитров написа:Имам един доста обикновен въпрос по повод приемане на еврото в България:
"Защо"?
Ами съвсем резонен е и обратния въпрос:
Защо не?
Защо не искате да се приеме еврото?
Защо не искате да се премахне лева?
Всеки е прав за себе си, нали така? Нека не вменяваме вина в отсрещната страна просто така!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Ние сме тръгнали към Европа от 25 години, приемането на еврото вече е само формалност. Сега е кофти момент за приемането, но ние добрите ги пропуснахме зарад популизъм. Европа е тежко болна, но ще се излекува. Всякакво друго бъдеще за мен е неприемливо. Дали ще стане в нашия живот, не знам, но пък и дядовците ни не са знаеликакво ни чака нас. Важното е да вземем техния опит.
Never mistake motion for action...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
ildivvy написа:Е.Димитров написа:bmwfan3 написа:Е.Димитров написа:Имам един доста обикновен въпрос по повод приемане на еврото в България:
"Защо"?
Защо не?
Всеки е прав за себе си, нали така? Нека не вменяваме вина в отсрещната страна просто така!
Аз ще кажа, че ми е все едно, дали сме евро, долар или лев!
Но приказките "всичко е точно, няма да поскъпват нещата" са някакви без никаква гаранция за това.
Въпросният, дето е световен икономист (освен тукашният, има и световен) , така нареченият "Баща на валутният борд" го каза вече няколко пъти защо не трябва да се приема еврото.
Хайде да се обзаложим, че цените след приемане на еврото до 6 месеца ще скочат поне с 30%!
Няма нито една полезна стойност за българското население, че еврото е полезно за разплащане в България!
Махаме темата с измамите, че страшно много хора не са виждали евро на живо и колко ще бъдат измамени с менте банкноти.
Просто няма никаква стойност подобна замяна на лева с евро.
И защо толкова други държави, които са от 100 години в ЕС не са с евро, като национална валута?!
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Всяко едно лекарство както може да помогне така може и да навреди,еврозоната на е панацея за икономиката и фискалното ни състояние в момента .Тва все едно на тежко болен пациент ,да прсвиш козметични ,разкрасителни процедури .
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
DigitalExile написа:Дори да не излизаш те интересува обмена.
Превалутирането не е толкова скъпо. Резултата на всички банки в България от превалутиране за 2023г. е 120 милиона лева. При печалба от цялостната им дейност около 7 милиарда лв
Недостига на валути насърчава експорта и подтиска инпорта.
ПС. ИТ компаниите, като експортно насочени би трябвало да са най-против приемане на еврото.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не е пропуснато заради популизъм еврото досега . Просто никой от политиците не може да вземе еднолично такова решение щото не е въпрос един човек да го решава . Причините са комплексни , не само евроскептиците са против еврото . Има икономически кръгове които имат интерес от това лева и борда да стои още дълго . Реалиите са такива че българската икономика не е готова за еврото , но нещата станаха така че както казва народа "ела зло че без тебе по зло" . Аз също смятам че това безвремие с приемането на еврото трябва да приключи възможно най бързо . Да , и ще има ексцесии вървим по гръцкия вариант .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
До гръцкият вариант няма да се стигне ,ЕЦБ и ЕК вече имат обеца на ухото и са доста по-консервативни ,Финландия беха на косъм преди време но ги напляскаха през ръцете.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Превалутирането не е реален аргумент за и против и ефекта от него е наистина пренебрежителен. ИТ фирмите и кой да е друг в тази държва му е през шмайзера при режим на фиксиран курс дали са в евро или лева.
Ако ние управляваме курса сами (индиректно), защото модерните централни банки не управляват курса, а инфлацията (което е и записано в мандата им)... тогава казаното ще важи... но да си правиш населението бедно (чрез манипулиране на валутния курс чрез проинфлационна политика) за да стимулираш износа е много плоска и късогледа политика.
Ако ние управляваме курса сами (индиректно), защото модерните централни банки не управляват курса, а инфлацията (което е и записано в мандата им)... тогава казаното ще важи... но да си правиш населението бедно (чрез манипулиране на валутния курс чрез проинфлационна политика) за да стимулираш износа е много плоска и късогледа политика.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
То има доста такива примери - "велика" икономика с 80-90% мизерстващи работници... Включително квалифицираните. Като започне някой да ми ги дава за пример, директно го пращам да работи там.
Never mistake motion for action...
ildivvy написа:Е.Димитров написа:bmwfan3 написа:Е.Димитров написа:Имам един доста обикновен въпрос по повод приемане на еврото в България:
"Защо"?
Защо не?
Дай следващата тема да е "За или против Българския език" за кво ни е тоя език ?
Нали сме европейци , дайте на учим децата само на английски , хем е по лесен хем мое се оправим в цял свят/-+/ с него..
А и нявсякъде всичко се пъне да пише на него, поздравяват се по поводи , рожденни дни сватби и тн . И по фейса е пълно с ПешоГаридж Иванмоторспорт

- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
Ние първо да си върнем Пепи Еврото ,да бъде облечен в рокля от тоалетна хартия и при бай Ставри ,да си подредим къщичката и тогава да мислим заеврозоната .
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Затова в страните в Еу и Шенген и еврото, повечето не ги интересува английски и сега, карат си на техния и в пъти по-малко хора знаят чужд език. Иска се за по-сериозни позиции, а не както у нас за 90% от работните места.v_p_m написа:ildivvy написа:Е.Димитров написа:bmwfan3 написа:Е.Димитров написа:Имам един доста обикновен въпрос по повод приемане на еврото в България:
"Защо"?
Защо не?
Дай следващата тема да е "За или против Българския език" за кво ни е тоя език ?
Нали сме европейци , дайте на учим децата само на английски , хем е по лесен хем мое се оправим в цял свят/-+/ с него..
А и нявсякъде всичко се пъне да пише на него, поздравяват се по поводи , рожденни дни сватби и тн . И по фейса е пълно с ПешоГаридж Иванмоторспорт
Отделно у нас всяка втора дума е на англобългарски и не са сред младежите, това го няма по другите страни.