Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: Икономическа тема

Мнение от TheDriver » 27 Яну 2025, 12:53

За данните след 01.01.2023(когато те влязоха в Еврозоната) съм съгласен.

Преди това обаче има сериозна разлика, която е в тяхна полза. Като не мисля, че сближаването след средата на 2023 е плод на тяхното членство в Еврозоната.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Яну 2025, 13:16

Не мисля, че нещо от това има връзка с еврозоната. Такива еднократни ефекти са трудно проследими, може да спекулираме колкото си искаме. Примерно мярката с 25 стотинки субсидиране на бензина със сигурност имаше еднократен ефект върху увеличението на цените, което е "инфлация", която иначе нямаше да "имаме".
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 27 Яну 2025, 13:44

:yes: Бях го забравил това с горивата. Уникална глупост.....

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 29 Яну 2025, 13:41

Бойко се изказал, че ще връща 9% ДДС за ресторантьорите.

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 29 Яну 2025, 15:05

За хляба е популиско и изцяло безсмислено, но ще успокои някаква част от хората, които не разбират, че само ще напълнят джобчетата на една шепа производители... но това с ресторантите е безгранична наглост.

Тези, които ходят по ресторанти не са точно скъсани клошари... на кой "помагаме"? Точно като абсурдната мярка с бензина. Защо продуктите в магазина имат ДДС, а една услуга, която трудно
може да се нарече необходимост ще има данъчно облекчение? Как изобщо се защитава това? Не че ме изненадва де.

Предполагам това е мярка за запълването на въображаемата дупка в бюджета. "Инвестираме" в един сектор, който е от значение за националната сигурност и бъдещето на нацията :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Яну 2025, 15:18

Аз ако съм и на чалготеките, барове и казина ще им сложа 0% ДДС и всички ще ръкопляскат. :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 29 Яну 2025, 15:29

Хляб и зрелища ,Тиквичко не случайно се е отъркал около Бай Тошо.А тоя с мазната коса когато и да го набиеш на кол все ще е късно .Преди месец НАП излезе със статистика за тоя бранш ,и 30 % ДДС да им сложат гладни няма останат.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 29 Яну 2025, 21:31

Тазгодишното увеличение на заплатите в завода ще е 6,5% .
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 30 Яну 2025, 2:14

steeN написа:За хляба е популиско и изцяло безсмислено, но ще успокои някаква част от хората, които не разбират, че само ще напълнят джобчетата на една шепа производители... но това с ресторантите е безгранична наглост.

Тези, които ходят по ресторанти не са точно скъсани клошари... на кой "помагаме"? Точно като абсурдната мярка с бензина. Защо продуктите в магазина имат ДДС, а една услуга, която трудно
може да се нарече необходимост ще има данъчно облекчение? Как изобщо се защитава това? Не че ме изненадва де.

Предполагам това е мярка за запълването на въображаемата дупка в бюджета. "Инвестираме" в един сектор, който е от значение за националната сигурност и бъдещето на нацията :mhihi:

Логически си прав, но би трябвало от гледна точка на фиска да е по-добре мазната коса да е с 9% ддс.
Тия които не са на светло в този бранш документират само част от продажбите си, както и отчитат само част от покупките си.Това важи и за много от по-малки магазини, разни услуги и т,н, (Защо отдел "Фискален контрол" на НАП не си върши работата няма смисъл да коментираме.
Гледаме само това което отчитат. В месечен аспект гледат ддс да им е около нулата или толкова колкото се получи след като сложат и разхода за заплати - т.е. чукат толкова касови бонове за колкото имат покупки или имат толкова покупки за колкото имат касови бонове.
При 20% ДДС: Ако имат заплати 5х.лв, продукти и други облагаеми разходи за 10х.лв без ДДС ще чукнат на апарата 15х.лв без ДДС или ще имам 2х.лв данъчен кредит (20%от 10х.лв) и 3х.лв ддс от продажбите или ддс за внасяне за месеца 1лв и печалба 0лв - съответно корпоративен данък или ДОД 0лв.
При ДДС 9% за заплати отново имаме 5х.лв, покупки отново имаме 10Х.лв (съответно данъчен кредит за покупките 2х.лв). Ако чукнат продажби за 15х.лв без ДДС (като горния пример) ще имат ддс от продажбите 1,35х.лв и за месеца ще излязат на 650лв ддс за възстановяване. За да им се възстанови това ддс на всеки 3 месеца ще им идват на данъчна проверка, която крие голям риск да не признаят част от сумата за покупките. Затова тези търговци си увеличават документираните продажби до размер да не са на ддс на възстановяване. за да покрият 2х.лв ддс от покупките продажбите им трябва да бъдат над 23х.лв без ддс. и тук идва положителното от този вариант за фиска - 23х.лв приходи, 15 х.лв разходи = 8 х.лв резултат. Фиска прибира на тия 8х.лв резултат 1200 лв данъци или с 200 лв повече от примера с първия вариант

Изводи:за да реват всички срещу 20% означава
1. Много голям процент от търговците са на светло и тая схема е неприложима при тях (не ми се вярва)
2. Популизум и от двете страни (по вероятно)
3. Много разходи, неприсъщи за дейността с което си намалят резултата - коли, к..ви, телефони, горива и т.н (със сигурност)

За хляба: най-много, най-бързо и с най-малък разход печелят магазините. В магазина остават в момента 30-35ст без ДДС, Останалите 1-1,2 лв са за всички останали по веригата - хлебозавод, мелница, зърнар.
И понеже всички плюят по зърнарите - стойността на пшеницата в един седемстотинграмов хляб е 26стотинки

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 30 Яну 2025, 4:27

Aз не съм бил в ресторант/кафене без касови бележки от 15-20 години сигурно.
Винаги са ми издавали. А щом издават бележки, не значи ли че не могат да крият ддс?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Яну 2025, 9:14

А дали не е касов бон само ? :winky: Преди 10-15 години едно приятелче работеше в нон-стоп и софтуера им беше нещо от рода на "с F1 издава бележка и праща до НАП, с F2 издава само бележка" :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 30 Яну 2025, 9:20

Няма такова нещо. Ако пише фискален бон си е фискален бон. Отиването до Нап не е по желание.
Правят номера с втори касов апарат, нефискализиран, касовата бележка си изглежда съвсем истинска, само дето пише нефискален бон или нещо такова. .
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Яну 2025, 10:46

STEVAL написа:...

Има логика, но аз силно подозирам, че при 9% ДДС ще си надуят яко "разходите" и пак ще плащат колкото иначе.... щото аз не знам някой да не го прави както и ти си написал. Едва ли толкова ги плаши данъчна проверка. Може би схемата е да се отстрелят малките ресторанти, които не могат да са креативни с разходите тогава :lol:

STEVAL написа:При ДДС 9% за заплати отново имаме 5х.лв, покупки отново имаме 10Х.лв (съответно данъчен кредит за покупките 2х.лв). Ако чукнат продажби за 15х.лв без ДДС (като горния пример) ще имат ддс от продажбите 1,35х.лв и за месеца ще излязат на 650лв ддс за възстановяване.

Как така при 9% ще имат пак данъчен кредит 2000 за покупки от 10000? Данъчният кредит е 900 лв и сметката става друга... става 450 за внасяне, не за възстановяване.

п.с. ок, разбрах... 20% е защото само тяхната услуга е с 9% ДДС

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 31 Яну 2025, 16:26

https://business.dir.bg/comments/sobstv ... -balgariya

Днес румънският премиер Марчел Чолаку, говорейки в началото на заседание на правителството, обяви, че "един голям концерн" ще премести фабриката си от България в Румъния", без да посочи дали става дума за "Юниливър".
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 01 Фев 2025, 15:23

Човек да плаче ли, да се смее ли :dunno: :dummy:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата