Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: Икономическа тема

Мнение от TheDriver » 17 Яну 2025, 9:28

Няколко произволни цитата от една интересна за мен книжка(покриваща периода 1944-1997):

В стъкларски завод "Стинд" са внесени машини от Австрия с характеристики, които са много по-лоши от представените в техническите им паспорти, и дългите престои от прегряването им предизвикват сериозни загуби за предприятието.
70те години на ХХв.

Поточната линия за печатане на фурнир, внесена от Италия за нуждите на завод "Стария Дъб" - Търговище, работи с 50% от капацитета, описан в техническата документация, но лошо сключеният договор не дава възможност за рекламация от българската страна
70те години на ХХв.

Заводът за полупроводници в Ботевград закупува реактор от фирма "МР" - Англия, за който се установява при изпитанията, че нито един от параметрите му не съвпада с договорените преди покупката

Филтърната инсталация, закупена от холандската фирма "Ангора" за нуждите на СХК "Девня", постига едва 30% от договорената мощност, при това с работен режим, при който много бързо се износват нейните детайли.....

И други доста комични има. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 17 Яну 2025, 9:29

Ами да мрат от глад и това е! Пазарна икономика!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Яну 2025, 9:41

Да ви разкажа за друг случай, тоя път с швейцарска форма и швейцарци.
Фирмата се занимава с оборудване за чисти стаи, всичко е баснословни цени.
Трябва да идват да правят годишна профилактика и калибрация на разни сензори и пр. Цената пак беше 5 цифрена за 1 ден.
Писане 1 месец, всичко уговорено, идва на място пак един човек.
Завъртя се пипна това онова, питаме го как ще прави калибрациите, като е без нищо, само малко филтри и О пръстени в една кутия донесе.
Оказа се, че той не знаел нищо за калибрация. Хе ми ние другите неща и без него ще го направим..

Нося кореспонденцията, чете 20 мейла и офертата от неговите хора.
Ми той не знаел..звънене говорене по телефоните и паника.
Нямаше какво да направи освен да си тръгне, защото каквото и да се прати от Швейцария минава митница и отиват 3/4 дни.

След седмица уж ще дойде, май беше др понеделник. Щели да изпратят предварително апаратура до нас.
Да ама в изпратих в петък и беше пределно ясно, че няма да е при нас в понеделник. Та им го казах и в последния момент отмениха второто му идване.
Естествено неща додадоха при нас в края на следващата седмица и вече дойде за втори път, но реално щеше да е трети опит, ако не бях спасил второто напразно идване..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 17 Яну 2025, 9:46

Ами, кой знае какви 'въшливци' работят и при тях вече... Сума ти 'шкарто' се насъбра из тази Европа...

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Яну 2025, 9:49

И аз не мога да разбера... в България ли станахме големи професионалисти или в западна Европа станаха пълни некадърници :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Яну 2025, 10:38

Хората навсякъде забравиха какво е икономическа криза и решиха, че това вече невъзможно. Но те все още имат кво да "режат" и да "пускат" като опре ножа до кокала, а ние нямаме... и много добре са наясно, че рязането и спирането ще е при нас като се стигне до там.
Последна промяна steeN на 17 Яну 2025, 10:40, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 17 Яну 2025, 10:40

TNT написа:в западна Европа станаха пълни некадърници!

Един пресен пример и от мен. В имението, където работя едното моторче на портата умря, вече чакаме 2 месеца и 3 седмици новото моторче.. уж тази седмица щяха да дойдат циганите (италианците) да монтират новият мотор, но вече сме петък, явно остава за другата седмица :bang: Това е имение, човек.. сигурно струва повече от 30 млн. €, но чакаме някакъв пиклив мотор и едни цигани почти 3 месеца.. :ranting:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Яну 2025, 10:50

Според мен, колкото е по-малка фирмата, толкова по-гъвкави са , колкото е по-голяма са с някаква толкова крива система за обслужване и доставки, че всичко се обезсмисля!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 17 Яну 2025, 11:23

Всички големи фирми са построили съвременният комунизъм ,имат началници на метлите и лопатките,на паяжините и хлебарките :ok: .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 17 Яну 2025, 11:28

Това с производителността и сега е така! Никога не успяват да покрият заявения тактцайт или е само в моментен режим, в който не може да се работи нормално дълго време... Малко ги прехвалват нещата, за да стане сделката, а след това ... каквото такова!

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Яну 2025, 12:17

ildivvy написа:Това с производителността и сега е така! Никога не успяват да покрият заявения тактцайт или е само в моментен режим, в който не може да се работи нормално дълго време... Малко ги прехвалват нещата, за да стане сделката, а след това ... каквото такова!
При нас обичат да искат да се подобри от нас дори. Не става, но си искат.
Все едно една кола да й дават 6л на книга, тя гори 7,5 реално и началниците иска да я свалим на 5..

Аз имам доста добро мнение за сериозните италиански фирми, за разлика от немските.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 17 Яну 2025, 13:04

Ами има нещо такова... Поне от по-добро ниво се тръгва в началото! Иначе и при тях си има цигании, каквото и да си говорим.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 17 Яну 2025, 14:54

TNT написа:И аз не мога да разбера... в България ли станахме големи професионалисти или в западна Европа станаха пълни некадърници :mhihi:

Не малка част от западняците не ни смятат за хора и им е все така. Отделно България е много малък пазар и не сме интерени. Знаят че тук вървят боклуци и т.н.
Отделно че и там са некадърници :mhihi:
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F07, 258 k.с. Bang & Olufsen
Мечтае да кара: Към следващия концерт на AC/DC

Мнение от bereta » 17 Яну 2025, 16:08

Последните 6-7 поста, не че няма и малко истина в тях, но са от типа “гнилия капитализъм ей сега ще се срути”. Така разправяха десетилетия наред и партийните глашатаи. И на мен много неща не ми харесват. Но все си мисля, че системата ще се самоизлекува. Е, и с малко наша помощ :). Пък и “Римската империя не е загинала за един ден”.
Последна промяна bereta на 17 Яну 2025, 16:21, променена общо 1 път
Ride on

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 17 Яну 2025, 16:12

Къде в ЕС видя капитализъм :yes: ? Там са си построили комунизма с ново име либерализъм :ok: .Който слушка папка ,демек принтеро на ЕК му печата евраци ,който си позволи да има собствено мнение е сочен с пръст като унтерменш .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата