За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от DigitalExile » 05 Дек 2024, 12:12

От както сме в ERM II (Юли 2020г.), курса не може да бъде сменен и той е фиксиран 1.95583, за да бъде променен това трябва да е съгласувано с всички членове на ERM II, включително ЕЦБ и ЕК.
Никой не би подкрепил промяна на курса защото това ще доведе до икономическа нестабилност.
Промяната на курса буквално означава провал на ERM II механизма.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 05 Дек 2024, 13:27

прочетох малко от първите мнения... добре, че някои от тия хора вече не пишат във форума :mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 05 Дек 2024, 18:57

Е.Димитров написа:Против,
само по една причина:
Никой не гарантира, че цените на стоки и тн. няма да се вдигнат, изключвам инфлацията (която нямам представа от къде се взе).
Просто тази "мотика" я настъпиха всички държави, който приеха еврото и не виждам причина и ние да я настъпваме.
Не и към този момент!
След 5-8 години може и да е приемливо, когато доходите са по-високи и няма инфлация. Тогава можем да "понесем" известно колебание в разликите и цените.

Това е мнение от първата страница на темата и още пише :mhihi:
Аз си мислех, че съм прочел книгата на Доналд Бисет

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 05 Дек 2024, 22:36

Като се замисля и темата ми се вижда безсмислена ... Три дена изкарах в Румъния без нито една лея и нито едно евро в джоба .- всичко си плащам през телефон и карта /Револют/ ,никакви такси и никакви маржове в курса :D Банкнота не съм извадил от джоба :dunno: И навсякъде е така ... Еврото си е прието отдавна , само от нас си зависи как да го ползваме ...Това ,че сметката ми е в лева си е някакъв вид ексцентричност :mhihi: За фирмената ми сметка е същото ,в лева е ,но 70% от плащанията ми и постъпленията са в евро и долари. Просто при нас еврото все още има друго име :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 06 Дек 2024, 0:20

Да, само дето трябва да задължат всеки търговец да има ПОС терминал в България, защото иначе се получава малко тъпотия и без кеш не върви да излезнеш защото някои си търговец просто е решил да не работи с ПОС терминал и като имаш карта пак не може да си платиш :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Дек 2024, 3:37

Аз прескачам такива търговци в 99% от случаите.
Така всички са доволни.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 06 Дек 2024, 8:23

DigitalExile написа:Да, само дето трябва да задължат всеки търговец да има ПОС терминал в България, защото иначе се получава малко тъпотия и без кеш не върви да излезнеш защото някои си търговец просто е решил да не работи с ПОС терминал и като имаш карта пак не може да си платиш :mhihi:

или имат ПОС, но ти казват: сметка под 10 лв. не може с карта :mhihi: :mhihi:
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 06 Дек 2024, 8:59

alekangg написа:Аз прескачам такива търговци в 99% от случаите.
Така всички са доволни.

И кво отиваш някъде влизаш и първо питаш, може ли с карта и след това продължаваш? Щото другия вариант е влизаш в магазин примерно взимаш нещо и на касата разбираш, че няма ПОС :mhihi: и се отказваш :mhihi:

При нас има един такъв магазин и то супермаркет, дето под 5 лева нема шанс да ти пуснат ПОС терминал, и понеже ми е до работата и влизаме там чат пат за дреби неща, забрави да платиш с карта за дребна сума :winky:

Истината е, че трябва да е като в Гърция, всеки търговец да е задължен да има ПОС устройство, за да няма извинения. Тогава може само с телефона да си излезна, без да се притеснявам че няма да мога да купя вода на детето щото някои е решил, че ще работи само кеш :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Дек 2024, 9:29

Картовите разплащания нямат нищо общо с еврозоната. Курсът на Револют евро/лев долар е доста неизгоден между другото... на фона на това, което предлагат "традиционните" банки... но и те трябва да живеят от нещо, всеки акцентира на различни такси.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 06 Дек 2024, 9:38

bmwfan3 написа:
Е.Димитров написа:Против,
само по една причина:
Никой не гарантира, че цените на стоки и тн. няма да се вдигнат, изключвам инфлацията (която нямам представа от къде се взе).
Просто тази "мотика" я настъпиха всички държави, който приеха еврото и не виждам причина и ние да я настъпваме.
Не и към този момент!
След 5-8 години може и да е приемливо, когато доходите са по-високи и няма инфлация. Тогава можем да "понесем" известно колебание в разликите и цените.

Това е мнение от първата страница на темата и още пише :mhihi:
Аз си мислех, че съм прочел книгата на Доналд Бисет

И?
Кое в изразеното мнение отново не може да разбереш?!
Ти си мислиш само, че си прочел нещо.
Тънкото на това е "четене с разбиране".
Очевидно второто не ти е сила!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Дек 2024, 20:29

DigitalExile написа:
alekangg написа:Аз прескачам такива търговци в 99% от случаите.
Така всички са доволни.

И кво отиваш някъде влизаш и първо питаш, може ли с карта и след това продължаваш? Щото другия вариант е влизаш в магазин примерно взимаш нещо и на касата разбираш, че няма ПОС :mhihi: и се отказваш :mhihi:

При нас има един такъв магазин и то супермаркет, дето под 5 лева нема шанс да ти пуснат ПОС терминал, и понеже ми е до работата и влизаме там чат пат за дреби неща, забрави да платиш с карта за дребна сума :winky:

Истината е, че трябва да е като в Гърция, всеки търговец да е задължен да има ПОС устройство, за да няма извинения. Тогава може само с телефона да си излезна, без да се притеснявам че няма да мога да купя вода на детето щото някои е решил, че ще работи само кеш :mhihi:
Не влизам в тип гаражи и не ми се е случвало да няма ПОС, а все имам 10-20-30лв, които се стоят.

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 06 Дек 2024, 21:15

Е точно де, налага ти се да имаш кеш просто, иначе детето поиска вода и ще влезнеш в гаража да купиш щото е най близо :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Дек 2024, 10:45

Минаването официално към евро има няколко компоненти , коментирал съм го и по назад в темата . Това си е отказ от национален суверинитет , практически закриване на националната банка и някога едва ли е възможно да се върне обратно лева . Дори хипотетично е мисия невъзможна . Приемането на еврото означава ЕЦБ да изкупи левовете срещу евро , и после да ги изгори ритуално . Вероятно общата парична маса е около 100 милиарда лева и повече , което и на децата е ясно че няма кой да плати такава сума за да върне лева . ЕЦБ на практика ще купи България , и срещу тия примерно 50 милиарда евро ще иска да се разпорежда с финансите като налага собствените си интереси и условия . С едни вече сме се примирили с други тепърва ще се "съгласим" без да ни питат изобщо . България не е от икономиките които могат да си позволят самостоелна политика и се носи по течението след големите в Европа така че ще се съобразяв с опорките . Като цяло за редовия гражданин който работи на заплата еврото е по добрия вариант на този етап , въпреки че ще има да понесе още спекула при обръщането в крайна сметка е по добре . За корпоративния бизнес вероятно не е добре въпреки че се кълнат в майка си и баща си колко е хубаво с еврото . По простата причина че държавата и БНБ е доста пасивна и не и пука особено тоест валутния пазар си е разграден двор . Инфлацията в страната която е значителна последните години спрямо еврозоната работи за корпоративните интереси и носи по големи печалби . Според мен политиците които са основен фактор в процеса по замяна националната валута имат доста разнопосочни интереси и в това се крие причината за забавянето . Европа ще им сложи макрорамка на разходите която трудно ще могат да прескочат .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 07 Дек 2024, 11:08

"Управителят на БНБ: До януари ще изпълним и последния критерий за еврозоната"
I love the sound of V8 in the morning...

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 07 Дек 2024, 16:53

Jordana написа:Минаването официално към евро има няколко компоненти , коментирал съм го и по назад в темата . Това си е отказ от национален суверинитет , практически закриване на националната банка и някога едва ли е възможно да се върне обратно лева . Дори хипотетично е мисия невъзможна . Приемането на еврото означава ЕЦБ да изкупи левовете срещу евро , и после да ги изгори ритуално . Вероятно общата парична маса е около 100 милиарда лева и повече , което и на децата е ясно че няма кой да плати такава сума за да върне лева . ЕЦБ на практика ще купи България , и срещу тия примерно 50 милиарда евро ще иска да се разпорежда с финансите като налага собствените си интереси и условия . С едни вече сме се примирили с други тепърва ще се "съгласим" без да ни питат изобщо . България не е от икономиките които могат да си позволят самостоелна политика и се носи по течението след големите в Европа така че ще се съобразяв с опорките . Като цяло за редовия гражданин който работи на заплата еврото е по добрия вариант на този етап , въпреки че ще има да понесе още спекула при обръщането в крайна сметка е по добре . За корпоративния бизнес вероятно не е добре въпреки че се кълнат в майка си и баща си колко е хубаво с еврото . По простата причина че държавата и БНБ е доста пасивна и не и пука особено тоест валутния пазар си е разграден двор . Инфлацията в страната която е значителна последните години спрямо еврозоната работи за корпоративните интереси и носи по големи печалби . Според мен политиците които са основен фактор в процеса по замяна националната валута имат доста разнопосочни интереси и в това се крие причината за забавянето . Европа ще им сложи макрорамка на разходите която трудно ще могат да прескочат .

Добре, да го кажа на обратно: аз през 1997ма можех да си избърша Д-то с българските бакнкноти, защото БНБ управлявате финансите независимо и толкова се справи, че 1$=2000лв. Аз ходех до магазина за хляб със подпечатан хартийка - купон за 1/2 хляб. Такава инфлация и такова няма не искам да преживява отново. Тогава дойде гадния и лош Костов, който свърза 1лев=1д.м. Това стана чрез договор с Международния Валутен Борд и така 27 години по-късно нашият Лев зависи изцяло от външни сили. Ние нямаме думата, нито да печатаме левчета, нито да вдигаме минималната работна заплата неограничено.

Инак казано суверенитетът е продаден още през 1997.
За народа това е сигурност, при покупки на имоти сделките се сключват официално в Евро.
За бизнеса всяка една чужда фирма превалутира, в България не малко чужди работодатели губят от превалутирането най-малко за заплати, отделно за ресурси и държавни такси като ДДС. Това е все едно да си направиш банкова карта в Евро и да плащаш с нея навсякъде в България.

Сега за БНБ: фалира КТБ и няма виновни и осъдени, аз познавам хора с пари в тази банка, коите не направиха цесии, като други хора. Цесиите нямаше да минат без познати в БНБ, а за познати в ЕЦБ е малко по-различно.

Автомобилен форум е, знаете какъв е контрола по пътищата в България и в Европа. Знаете за ГТП прегледите тук и в Германия. Знаете, че смъртността на пътя в Европа е средно на половина по-малко от в България. Всичко това е свързано до управление, законодателство и контрол.

Същото е с БНБ и ЕЦБ. Имам чувството, че повечето тук не сте живяли пред 01.01.2007г или сте забравили какво беше и какво е сега.
Последна промяна bmwfan3 на 07 Дек 2024, 18:29, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата