Криптовалути
Модератор: Общи модератори
Re: Криптовалути
Да, нещо таков имах предвид. Или да канселира SLS/Starliner.
Или пък да удари едно рамо в посока облекчени регулации за самоуправляващи се автомобили.
Или пък да удари едно рамо в посока облекчени регулации за самоуправляващи се автомобили.

- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Ако САЩ започнат да купуват биткойн за стратегически резерв, възможно е това да е старт на супер цикъла. До 5% от целия съплай означава 1 милион биткойна. Няма откъде да ги купят, не и на цени под 7 цифри. Ако те започнат, рязко ще започнат и други държави. При такава ситуация, конспирацията за конфискация на ЕТФ-и може и да стане не толкова нереалистична.

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
TheDriver написа:Ще напиша доста дълъг пост по повод Биткойн мрежата и оперирането на Node.
От една страна искам да споделя опит като Node оператор, от друга директният опит с работа с мрежата дава интересна гледна точка за възможностите.
Преди около 2 години и половина си купих необходимия хардуер за Bitcoin/Lightning Node и инвестирах някава сума пари в ликвидност за канали. Най-достъпният начин тогава, а и сега е Raspberry Pi 4/5 + Umbrel OS. Аз също избрах този път тогава и моят сетъп е RPi4, 4GB, 32GB SD card, 1TB SSD + Umbrel.
Няма да разкривам разбира се с каква ликвидност разполагам, но въпросът с ликвидността е основен, когато се обсъжда колко точно се изкарва от един Node. Грубо казано с нарастване на ликвидността приходите не нарастват линейно, а наклонът на кривата се увеличава(не е експоненциално).
Друг ключов момент е как разбираш колко точно си спечелил - не разбираш докато не затвориш канал, а това се случва, когато нещо сериозно се е объркало.
В моят случай съм спечелил между 9к и 15к сатошита на канал. Но трябва да се знае, че ми отне около година, докато се науча да управлявам ликвидността и каналите. Като до ден днешен все още имам заключена ликвидност в не особено добри канали. Друго което трябва да спомена е, че през последните 3 месеца моят Node не работеше.
Иначе казано с повече канали(респективно повече ликвидност) и по-добро управление този доход може драстично да нарастне.
Оперирането на Node през Umbrel, а бих казал и през всичките готови решения изисква някакво поне базово ниво на грамотност по отношение на CMD, структура на операционните системи, логове, мрежи и програмиране.Или поне силно желание да се учиш. Пълен лаик ще се справи с някое от готовите решения за кратък период от време, но без тези знания всичко ще е изгубено в един момент. Да не говорим, че без някакви базови скриптове в CMD не е възможно да си върнеш портфейлите със сийд фразата.
Лесният и масов сетъп с RPi 4ки категорично няма да е в състояние да поддържа както Мainnet транзакциите, така и Lightning. Ако искаме да сме сериозни с това, ще ни e необходимо някаво сървърно оборудване или някакъв по-сериозен workstation. Това разбира се ще усложни използването на готовите операционни системи като Umbrel.
UPS устройство също е абсолютен минимум. Повечето проблеми с Node-овете са свързани със спиране на захранването по една или друга причина.
Външен диск с десетки терабайти памет също е нещо към което вървим. Скоро качването на целия блокчейн ще отнема месец, т.е. това трябва да се избегне на всяка цена. Съответно ще е необходимо и backup решение + съответния скрипт, който да бекъпва работещо копие на блокчейна.
Всичко това означава, че за обикновенните ентусиасти ще става все по-трудно да оперират Node. А в последствие и самото създаване на нов Node ще е свързано с месеци качване на блокчейн, което вероятно ще откаже много хора. С други думи, с нарастване на използването на блокчейна, децентрализацията вероятно ще намалява.
Преди около 3 месеца ми се наложи да изпробвам колко точно надеждна е Bitcoin/Lightning мрежата.![]()
Преди около 5 месеца Umbrel въведоха нова версия на операционната система. Преминахме от 0.5.4 към 1.0.0. Не беше възможен директен ъпдейт, а се налагаше презаписване на SD картата. Аз разбира се избрах да изчакам и да видя дали няма проблеми с този преход. Очаквано имашепри това сериозни
благодарение на "бета тестърите" по света постепенно се намериха решения, но не малка част от Node-овете с 1.0.0 не работеха.
Един ден обаче и моят Node с 0.5.4 сгъна(не искам да влизам в конспиративни теории).
Относително често се случва Nodе-a или UI на операционната система да забият. Почти винаги забива UI-a, но самият Node работи. Този път обаче при мен беше забил Nodе-a, като бързо започнах да се насочвам към SD картата, което означава презаписване на операционната система.
С четене по Umbrel форумите обаче, успях пак да го подкарам, но нито едно от приложенията не работеше.
В крайна сметка купих нова SD карта и записах новата операционна система, която вече беше стигнала версия 1.2.2Това не доведе до подобрение, но поне вече можех да получа логове от BTC core и Lightning app, които все още не работеха. Към този момент имах вариант да премина към изтриване на външната памет и създаване на Node-а от нула със сийд фразата и бекъпа на каналите. Бях решил обаче, да опитам всичко преди да стигна до този краен вариант.
На база на логовете и ново четене из Umbrel форумите започнах да решавам грешките една по една. Вече беше ясно, че причината е внезапно спиране на захранването което е повредило блокчейн информацията.
В крайна сметка всичко се оправи след така наречения reindex на блокчейна, действие което отнема поне 7 дни.![]()
Изводите които си правя са, че дори след сериозен проблем инфраструктурата на мрежата е таква, че позволява връщане към нормална работа. Има предостатъчно информация що се отнася до Umbrel и може да се рови дълбоко в кода на операционната система преди да се наложи да се стигне до сийд фразата.
Дори да загубиш притежание на Node-a със сийд фразата и бекъп на каналите можеш да си върнеш парите навсякъде по света след относително минимална инвестиция.
В крайна сметка тествах едно от основните предимства на биткойн и се радвам, че работи както трябва.
Привет.
Мисля да си купя едно такова, че нещо ми е скучно.
https://www.kvantservice.com/product/lenovo-thinkcentre-m710q-tiny-17116-id40992/
Към момента 2TB NVMe ли е добре да взема, за да си пусна Full Node?

Ще му сложа и повече памет и ще заспи в домашния шкаф с оборудването

Да взема и аз да допринеса с нещо за тоя проект, освен, че съм с diamond balls

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

Това е добра конфигурация, но ще ти трябва повече дисково пространство.
Със сигурност е по-добре от RPi, но това което ще напиша е от гледна точка на 'future-proofing'.
Минималните изисквания за Full node в момента са:
- Dual core 64-bit processor
- 4GB RAM
- 1TB SSD(в момента блокчейна е около 800ГБ и бързо расте, OS-a има нужда от 32ГБ)
Популярните операционни системи за 'self hosted Node' са: Umbrel и Citadel. И двете са оптимизирани за работа със 'Single board PC', но и за двете има информация в 'GitHub' как да се подкарат на друга техника. Възможно е да има подходящи готови решение от друг 'Open source' проект.
Минусът на работа с нестандартна конфигурация е, че разполагаш с много по-малко информация за решаване на проблеми по форумите.
Мисля, че е излишно да споменавам, че въпросната конфигурация трябва да се ползва само за 'Node'. Операционните системи предлагат множество други възможности, но всяко допълнително приложение е потенциален пробив в сигурността и потенциален проблем за гладката работа на машината.
Това което според мен е добра конфигурация в момента:
- Quad-core 2.4Ghz
- 8GB RAM minimum, 16GB preffered
- 4TB SSD minimum, more is better.
SSDто е основния компонент. Там се пази цялата информация. Там трябва надеждност и запас.
П.С. Забавих да добавя, че е задължително операциаонната система да е разделена физически или логично от блокчейна. При едноплатковите компютри това е изпълнено с OS на карта памет и блокчейн на SSD.
От време на време нещата с ОС-а се омазват и се налага презаписване на чист имидж. Ако не си ги разделил от блокчейна имаш огромен проблем. Със сигурност в ръководствата трябва да е споменато за това, но все пак му обърни внимание.
П.С. 2 като приложение на Nodе-a ти трябват: Bitcoin core; Lightning core; Ride the Lightning; Tunder Hub.
Всичко друго за мен е ненужна глезотия към момента, но ако ти се заиграва с правила за автоматично балансиране на каналите мога да ти кажа и други(не препоръчвам да се прави).
Има йерархична зависимост между приложенията. Bitcoin core е в основата, без неговата работа и пълна сихорнизация с блокчейна(която отнема към 2 седмици в началото
*), Lightning core няма да тръгне. Останалите две пък са зависими и от Lightning core и от Bitcoin core.
*Синхронизацията е изключително бавна и ще става все по-зле за нови играчи, заради бързо растящата мрежа. За това по-горе казах, че дисковото пространство и надеждността му са ключови. Презаписването на блокчейна заради проблем е кошмар, който всеки оператор гледа да избегне.
Със сигурност е по-добре от RPi, но това което ще напиша е от гледна точка на 'future-proofing'.
Минималните изисквания за Full node в момента са:
- Dual core 64-bit processor
- 4GB RAM
- 1TB SSD(в момента блокчейна е около 800ГБ и бързо расте, OS-a има нужда от 32ГБ)
Популярните операционни системи за 'self hosted Node' са: Umbrel и Citadel. И двете са оптимизирани за работа със 'Single board PC', но и за двете има информация в 'GitHub' как да се подкарат на друга техника. Възможно е да има подходящи готови решение от друг 'Open source' проект.
Минусът на работа с нестандартна конфигурация е, че разполагаш с много по-малко информация за решаване на проблеми по форумите.
Мисля, че е излишно да споменавам, че въпросната конфигурация трябва да се ползва само за 'Node'. Операционните системи предлагат множество други възможности, но всяко допълнително приложение е потенциален пробив в сигурността и потенциален проблем за гладката работа на машината.
Това което според мен е добра конфигурация в момента:
- Quad-core 2.4Ghz
- 8GB RAM minimum, 16GB preffered
- 4TB SSD minimum, more is better.
SSDто е основния компонент. Там се пази цялата информация. Там трябва надеждност и запас.
П.С. Забавих да добавя, че е задължително операциаонната система да е разделена физически или логично от блокчейна. При едноплатковите компютри това е изпълнено с OS на карта памет и блокчейн на SSD.
От време на време нещата с ОС-а се омазват и се налага презаписване на чист имидж. Ако не си ги разделил от блокчейна имаш огромен проблем. Със сигурност в ръководствата трябва да е споменато за това, но все пак му обърни внимание.
П.С. 2 като приложение на Nodе-a ти трябват: Bitcoin core; Lightning core; Ride the Lightning; Tunder Hub.
Всичко друго за мен е ненужна глезотия към момента, но ако ти се заиграва с правила за автоматично балансиране на каналите мога да ти кажа и други(не препоръчвам да се прави).
Има йерархична зависимост между приложенията. Bitcoin core е в основата, без неговата работа и пълна сихорнизация с блокчейна(която отнема към 2 седмици в началото

*Синхронизацията е изключително бавна и ще става все по-зле за нови играчи, заради бързо растящата мрежа. За това по-горе казах, че дисковото пространство и надеждността му са ключови. Презаписването на блокчейна заради проблем е кошмар, който всеки оператор гледа да избегне.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
какво е станало с битконя, бееееееееее
баси
преди 5-6 години викаха, че ще стане 300к ... всеки "тва е невъзможно, тва е така, тва онова" ... сега като гледам направо си е въпрос на време

баси
преди 5-6 години викаха, че ще стане 300к ... всеки "тва е невъзможно, тва е така, тва онова" ... сега като гледам направо си е въпрос на време
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
TNT написа:Вече като викнеш такси в Казанлък и ще идват с Ламбо

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
TNT написа:Вече като викнеш такси в Казанлък и ще идват с Ламбо
По-скоро с ролсове

$84,871.20

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Няма майтап, една жълта М5-ца от старите би убила коча.

Ама като знам колко кадърни са тия, които монтират апаратите на такситата докато търсят импулса, най-много после да се търси сервиз за отстраняване на проблеми.

Сейлър пак обявил покупка на някакви си...абе чакай да пусна, че забравих вече този луд, луд човек колко купува:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-

Маверик, $86,126.06

Готино четиво за Lightning нодовете

https://river.com/learn/files/river-lightning-report.pdf

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Да пусна още едно видео за Маверик, белким спре да гледа тия БГ плямпала и фейк гурута

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Зак, Раул Пал не ми се слуша за 10 мин, каму ли часове. Гурута по принцип не слушам, но в БГ Ванката от BG Crypto network ми е с около 10 пъти по-голяма тежест на това, което казва сравнимо с Раул Пал, който за мен отдавна е спекулант и си ги говори както му изнася.
Като казах спекулант, тука нали имаше спекуланти чакащи 100 или 90 да продават? Айде продавайте, цената отиде на 90, падна на 87, пак се върна, явно имаме съпротива на 90
продавайте, после ще купите на евтиното.
.
Имаше и един друг колега тук, който продаде на 53 ли беше, 57 ли като каза, че ще има и други удобни моменти за влизане, предполагам от там като отиде на 74 и падна на 48 е купил точно я тоя един ден(часове)на тая цена.
Или като рейнджи там над 50 или 60 месеци наред. 
Като казах спекулант, тука нали имаше спекуланти чакащи 100 или 90 да продават? Айде продавайте, цената отиде на 90, падна на 87, пак се върна, явно имаме съпротива на 90

Имаше и един друг колега тук, който продаде на 53 ли беше, 57 ли като каза, че ще има и други удобни моменти за влизане, предполагам от там като отиде на 74 и падна на 48 е купил точно я тоя един ден(часове)на тая цена.

zAcK написа::mhihi:![]()
![]()
Маверик, $86,126.06![]()
Готино четиво за Lightning нодовете![]()
https://river.com/learn/files/river-lightning-report.pdf
Ако искаш да добиеш базова представа за нещата е добро, да

Изобщо не споменават важни детайли, които са ключови обаче. Което е нормално, защото "тънкостите на занаята" всички ги крият.
Друго за което трябва да се внимава е да не се взимат директно стойностите. Те говорят от гледната точка на оператор с десетки койни по нодовете. Индивидуален оператор като нас не работи на това ниво. Някъде назад в темата бях споменал, че нарастването на приходите от такси не е в линейна зависимост с ликвидността. Не знам какъв е коефициента, но повече ликвидност води до драстично по-високи приходи. Като има един минимум под който си просто наблюдател.
П.С. Ако се захванеш, аз съм готов да споделям опит. А имам и он чейн ликвидност, която мога да вложа в "споделено" отваряне на канал.

Говорят за около 2% доходност на оператор с десетки BTC. На мен това ми звучи като реалистично число.