Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Re: Икономическа тема

Мнение от empar » 10 Окт 2024, 8:26

alx написа:
zAcK написа:
alx написа:Края е близо в смисъл, че мекото на баницата за някои професии в родината се изчерпва.

Някакъв хинт кои визираш? :bchug:

Говоря за всичко айти- свързано… станахме осезателно по- скъпи от индийците които са еталона за евтин квалифициран труд в ай ти сферата

Ко речи, ко?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Окт 2024, 8:33

От моя опит с индийци, всеки, който може да си направи имейл, се самоопределя като девелопър :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 10 Окт 2024, 9:45

Аз не намирам индийците за конкуренция.
Но в този район има други 'тигри' от които започваме да изоставаме. Филипинците например са по-евтини от нас, а колкото и да ми е неприятно да го кажа понякога качеството им е по-добро. И са много отворени към иновации(разбирай автоматизация). Ние имаме много положителни качества, но сме консервативни и се борим с промените. Това много не се харесва в бизнес в който постоянно се тича след някакви нови неща(Cloud, AI, ...)
Освен това не ги притеснява работата в нетипичен за нас времеви пояс. Докато ние си искаме 'от 9 до 5'.
Братислава, както беше споменато, и други централно и източно европейски локации също здраво ни конкурират.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2024, 10:05

TNT написа:Аз така набързо не се сещам за някоя софтуерна компания, работеща само с вътрешния пазар.

Има , и добре заработват.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Окт 2024, 10:06

Тук според мен ИТ сферата трябва малко да излезне от София, за да се получи поне задържане на заплатите. От моя екип 90% не са от София, така че "извън София няма хора" не вАжи :winky: Днес гледах някаква карта със статистика за хоум офис. Ама на много последно място сме в Европа :lol: Другите сфери също трябва да се ориентират. Щото в София с 2000лв зор, ама с 2000лв в Симитли е по-различно. В момента освен за счетоводител, не се сещам някой друг да работи дистанционно и да не е в ИТ сферата.

Изображение

При 22,2% средно, ние сме на 2,8%. Спокойно даже може да се каже, че колкото по-развита държава е, толкова повече възможности за дистанционна работа има. Сърбите са близо х3 на нас :kuku: Малко по-назад гледахме как 28-29% от БВП-то ни е в София. Цените на услугите са 50-150% нагоре в столицата. За мен тази политика "София е друга държава" е голям проблем в страната ни. Едно разпръсване на бизнеса из страната ще доведе до задържане на заплатите, но повишаване на платежоспособността според мен. Бързо ще поизчезнат и типично софийски проблеми с ясли и детски градини, с паркиране и т.н. За съжаление по малките места всичко е обвързано с местни мутри, партиийна зависимост и т.н. Това много пречи.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2024, 10:21

Ами то в София хората вероятно 90% не са от там.
Трябва малко да се разредят нещата , учил е в София, има вече умения, перспектива, знания и може да се върне от където е за да подпомага месната икономика и развитие.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Окт 2024, 10:44

И като се върне какво му предлагат ? Осигуровки на минимална, заплата наполовина, селски шеф, лъжи и липса на перспектива. За мен щом едни и същи хора в София им се получава, но примерно в Карлово не - значи май не е в човека проблема :dunno: Тя София не е станала 2 милиона от разлики по 200лв на месец, разликата е драстична.

Първа стъпка спокойно може да е държавата малко да изкара бизнесите на светло, да се спазва трудовия закон, облекчения за хоум офис, а не усложнения и т.н. От там нататък според мен ще е достатъчно да не пречи и нещата лека-полека ще си се наредят. Държавните пари да спрат да се наливат само в София също би било добро начало. Тази простотия поначало си е създадена от държавата и в момента трудно може да има промяна без нейна намеса.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2024, 11:33

Ще развива бизнес, нали са се изучили, умни са , перспективни.
Аз знам за няколко човека, които минаха "Хоум Офис" и се върнаха в родните си места.
Сега е ред на другите, дето имат собствен бизнес или поне са умни и имат идея за собствен бизнес.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Окт 2024, 11:47

Т.е. казваш 23 годишни, току що завършили, се прибират в провинцията с огромния натрупан капитал и създават бизнеси ? :bchug: Нека говорим за нещо по-реалистично и приложимо.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Окт 2024, 13:16

empar написа:
alx написа:
zAcK написа:
alx написа:Края е близо в смисъл, че мекото на баницата за някои професии в родината се изчерпва.

Някакъв хинт кои визираш? :bchug:

Говоря за всичко айти- свързано… станахме осезателно по- скъпи от индийците които са еталона за евтин квалифициран труд в ай ти сферата

Ко речи, ко?

Рекох, че представа си нямаш за индийците- има индийци и индийци - това е една огромна държава със 22 признати езика и над 1200 други… в родината не знам как е, ама в най- големите фирми дето се пише софтуер главния програмист и архитекта са некви бели, ама всичко дето пише код са индийци. За кю-ей и пен тестинг да не говориме- тия под индустрии са ексклузивно индийски. Един индиец в момента е на 1/3 от парите на един американец които пък е на 1/3 отгоре на един български девелопър/ девопс/ фул стак/ и тн по пирамидата. И говорят матерно английски- някой със тежък акцент- да, но мислят на английски което е незаменимо. Нашите колкото и да говорят добре- мислят на български и като тръгнат да пишат документация/ комуникират със западняците- им личи отдалече.

Единственото което в момента е в полза на българските ай ти- та е данъчната политика на държавата- иначе ако (корпоративните) данъци не бяха ниски в родината- българския специалист малко не е оферта да ти кажа- защото по цял свят да си ай ти (особено дев/qa) е доста сивичка професия… докато в родината понеже последните 20 години се видяха с добро заплащане нашите малко се самозабравиха и си мислят, че са черешата на тортата… имат високи изисквания (не само към парите а и към целия пакет) и не ги свърта което ги прави неподходящи за дългосрочни инвестиции в таланта (им).

Но това което го пиша са меринджейски някакви схващания та може да ме игнорираш спокойно :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Окт 2024, 13:40

А процентно как ги виждаш нещата между читави индийци и нечитави :dunno:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Окт 2024, 13:43

TNT написа:А процентно как ги виждаш нещата между читави индийци и нечитави :dunno:

1:50 читави/ нечитави. Ама пък са милиони и читави колкото искаш- и една мръсна истина- знаеш ли го къде е завършил и каква му е фамилията- 75% знаеш дали е читав или не.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 10 Окт 2024, 18:20

TNT написа: Тя София не е станала 2 милиона от разлики по 200лв на месец, разликата е драстична.

Аз като завърших 2009-та отидох в един завод в Плевен да правя кариера. Стартирах с 330 лв заплата :mhihi:
До 2011-та беше стигнала 1200 лв и тогава решиха да правят офис в София и ме преместиха. До вчера заплатата ми е била 1200 лв, а от утре 2300 лв... За абсолютно същата работа... Като изключим обучаването на 20-30 човека в рамките на 1 година докато сформираме екипа в София...
През 2019-та нещо ми беше писнало от София и ходих на интервю в друг завод в Плевен. Много ме харесаха, готови да ми компенсират релокацията и т.н... Казах им, че искам 5к, а те след една седмица ми пращат направо договор с 1300 лв заплата, купони за храна и безплатен транспорт с фирмения автобус :mhihi:

Та да, 200 лв ако са няма да е толкова пренаселена София...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 10 Окт 2024, 20:49

alx написа:може да ме игнорираш спокойно :bchug:

С удоволствие! Каза тук-там нещо смислено, но както винаги бълваш основно егоцентризъм и плява, при това написани неграмотно! :bchug:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Окт 2024, 22:01

empar написа:
alx написа:може да ме игнорираш спокойно :bchug:

С удоволствие! Каза тук-там нещо смислено, но както винаги бълваш основно егоцентризъм и плява, при това написани неграмотно! :bchug:

Нали? Къде видя егоцентризма бе младеж? :) не бъркай инстинкт за (професионално) самосъхранение със егоцентризъм…

За плявата- всеки си гледа от неговата кула както казах- не натрапвам мнението си на никого- все пак аз като беден имигрант миещ кенефи (нали всички имигранти мият кенефи?)- кво знам баси за изпълнителното лидерство в разните там хай тек компании :bchug:

За неграмотността- факт. Виноват. Никога не съм претендирал за грамотност…
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата