Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическа тема
In political science, the term banana republic describes a politically and economically unstable country with an economy dependent upon the export of natural resources.
Such an imbalanced economy remains limited by the uneven economic development of town and country and usually reduces the national currency into devalued banknotes (paper money), thereby rendering the country ineligible for international development credit.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Икономическа тема
Въпроса беше за златото не за бананите , освен че са жълти и двете - нищо общо 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Тоест да разбирам, че златния стандарт е толкова лошо нещо за бизнеса и не чак хубаво нещо за бачкатора и от тая логика да вадя заключението, че в САЩ да си бачкатор до 72-ра е било не толкова хубаво сравнимо със сега, а бизнеса им е куцал и не са го развивали?
Айде да ми обясните тогава как е имало бум на индустриализацията, как са построили толкова много магистрали и сгради символ на САЩ до ден днешен, как заводите за коли са били супер печеливши, а за бачкатора да ми обясни енигмата как сам мъж с една работа е можел спокойно да гледа неработеща жена с 3 или 4 деца, а днес това е буквално невъзможно ако тя не работи, а той да не си скъсва задника с много часове или ако не работи на 2-3 работи? Само тези две неща ми обяснете и ще се просветля. 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Войната и възстановяването на света след войната , това е причината за икономическия бум . Не само това разбира се , комплексни са причините . Например че почти целия златен резерв на европа е пренесен в САЩ още преди войната и практически разполагат със повечето налично злато в света . Прибират за "съхранение " златния резерв на Франция , на Полша , на Китай , на Норвегия и на още няколко европейски страни . Накрая прибират златото и на Германия и Япония .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Top Gun Maverick написа:Тоест да разбирам, че златния стандарт е толкова лошо нещо за бизнеса и не чак хубаво нещо за бачкатора и от тая логика да вадя заключението, че в САЩ да си бачкатор до 72-ра е било не толкова хубаво сравнимо със сега, а бизнеса им е куцал и не са го развивали?Айде да ми обясните тогава как е имало бум на индустриализацията, как са построили толкова много магистрали и сгради символ на САЩ до ден днешен, как заводите за коли са били супер печеливши, а за бачкатора да ми обясни енигмата как сам мъж с една работа е можел спокойно да гледа неработеща жена с 3 или 4 деца, а днес това е буквално невъзможно ако тя не работи, а той да не си скъсва задника с много часове или ако не работи на 2-3 работи? Само тези две неща ми обяснете и ще се просветля.
Бай Данчо добре го е обяснил, в интерес на истината! То и ден днешен продължават да са нещо, благодарение на чужд труд и чужди пари.
Същото важи и за прословутото "гръцко икономическо чудо" след гражданската война.
Top Gun Maverick написа:Тоест да разбирам, че златния стандарт е толкова лошо нещо за бизнеса и не чак хубаво нещо за бачкатора и от тая логика да вадя заключението, че в САЩ да си бачкатор до 72-ра е било не толкова хубаво сравнимо със сега, а бизнеса им е куцал и не са го развивали?Айде да ми обясните тогава как е имало бум на индустриализацията, как са построили толкова много магистрали и сгради символ на САЩ до ден днешен, как заводите за коли са били супер печеливши, а за бачкатора да ми обясни енигмата как сам мъж с една работа е можел спокойно да гледа неработеща жена с 3 или 4 деца, а днес това е буквално невъзможно ако тя не работи, а той да не си скъсва задника с много часове или ако не работи на 2-3 работи? Само тези две неща ми обяснете и ще се просветля.
За златния стандарт Джордана наистина го обясни много добре.

70те и 80те не са били особено добри времена в Америка и причините са комплексни.
Но ако трябва да говорим за днес - не знам какво визираш под бачкатор - но аз ти казах, че професиите в Америка днес са по-лесни от всякога с технологиите, всеки може да е по-ефективен в работата си, да свърши много повече за по-малко време, по-качествено и съответно повече $$. Това го знам, защото моята работа е точно да подобрявам процесите и технологиите за "бачкаторите" - в строителството. Примерно има много водопроводчици, електричари и т.н., които изкарват по-добри пари от голям процент от ИТ специалистите....
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
enigma написа:...
Точно там е проблема, с развитието на технологиите би трябвало да се бачака по-малко и да се изкарва повече. Ама не е баш така, хората стават по-продуктивни, а изкарват по-малко. И под по-малко имам предвид като покупателна способност. Колко години трябва да работи средния американец за да изкара пари за средното жилище там(без да харчи и цент за друго нали, само за къщата)? Какъв процент от средния доход е разхода за храна? Какъв процент са транспортните разходи(лизинга, застраховките, данъците и бензина)? Айде сега ги сравни със средния американец през 60те и ми кажи пак, че живеете по-добре. Има много фактори за това, но един от тях е малоумната монетарна политика, до която пък е необратимо да се стигне щом нямаш твърди пари. Абсолютно естествено е правителството да харчи идиотски и да е корумпирано когато в него е и хляба и ножа, а именно да печата и след това да преразпределя напечатаното.
Америка е твърде голяма за да се гледа средното по тоя начин според мен.
За къщите специално, проблемът е с търсенето и предлагането. Населението расте и не се строи достатъчно(предимно заради регулации, отпор стил NIMBY и т.н.).
Но тва важи за някои райони. Има си места където къщите са напълно достъпни.
Разходите за храна растат защото има тенденция хората да се хранят все по-здравословно последните 20г, поне в Калифорния това е факт.
Ама аз пак казвам - знам, че не е перфектна система и не е ОК властите да печатат безконтролно, но по-добра не сме видели засега. Диаметралната противоположност определено не ме устройва
За къщите специално, проблемът е с търсенето и предлагането. Населението расте и не се строи достатъчно(предимно заради регулации, отпор стил NIMBY и т.н.).
Разходите за храна растат защото има тенденция хората да се хранят все по-здравословно последните 20г, поне в Калифорния това е факт.
Ама аз пак казвам - знам, че не е перфектна система и не е ОК властите да печатат безконтролно, но по-добра не сме видели засега. Диаметралната противоположност определено не ме устройва

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Ако беше търсенето проблема какво спира пазара да се саморегулира? Проблема е какъвто е и тук и всъщност навсякъде по света, че жилищата се превърнаха в начин на съхранение на стойност и това измести основното им предназначение и им наду цената.
Това пък че храната поскъпнала щото почнали да ядат здравословно искрено ме разсмя.
Това че плащате повече за същия боклук в лъскава опаковка не прави храната здравословна
Същото го има и тука, познавам хора които харчат много за храна мислейки си че се хранят здравословно, но правят точно обратното. Ама това е друга тема, въпроса е че дори джънка поскъпва в пъти, а по твоята логика трябва да му пада даже цената щом му пада търсенето. Това как ще го обясниш?
Това пък че храната поскъпнала щото почнали да ядат здравословно искрено ме разсмя.

b_u_b_o написа:
Това пък че храната поскъпнала щото почнали да ядат здравословно искрено ме разсмя.Това че плащате повече за същия боклук в лъскава опаковка не прави храната здравословна
Не. Точно обратното. Купува се не лъскава опаковка, а локално, органик и т.н често от самите производители. В Калифорния има ренесанс на дребното фермерство - https://localnewsmatters.org/2024/08/16 ... -50-years/. От джънк фуд не разбирам, не мога да обясня, но и на мен ми е забавно как хора от 10к км ми обясняват как живея

За саморегулирането казах вече защо - виж това - https://en.m.wikipedia.org/wiki/NIMBY
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
enigma написа:.........
:
Какво точно имаш предвид с това?
Къщите в тези райони са достъпни за хората живеещи там или са достъпни на фона на общата картина?
Или казано по друг начин с пример от българската действителност - За човек изкарващ доходите си в София, къщите в с.Бойчиновци Монтанско може да се достъпни, но достъпни ли са те за хората изкарващи доходите си в с.Бойчиновци.
Щом не искаш да генерализираме. дай да направим сравнението, което b_u_b_o предложи за отделен щат( по надолу аз не съм съгласен да слизаме). Или за отделна професия която е релевантна сега и е била релевантна през 60те - например хората които и тогава и сега ги строят тези къщи.
На повечето места в щатите, къщите са съвсем достъпни. Вземи Илинойс, с третия по-големина метро район - Чикаго. Средна цена на къща е $272К, среден доход на семейство е $80К, та това, че за три годишни заплати купуваш къща е валидно и сега, както и преди 50 години.
Ако се дръпнеш малко от големите метро пазари, става още по-евтино. Проблема е в няколкото гъсто населени района, защото заплатите не са пропорционално толкова по-високи, колкото са цените на къщите, но това е ок да е така и хората имат избор.
Ако се дръпнеш малко от големите метро пазари, става още по-евтино. Проблема е в няколкото гъсто населени района, защото заплатите не са пропорционално толкова по-високи, колкото са цените на къщите, но това е ок да е така и хората имат избор.
TheDriver написа:enigma написа:.........
:
Какво точно имаш предвид с това?
Къщите в тези райони са достъпни за хората живеещи там или са достъпни на фона на общата картина?
Или казано по друг начин с пример от българската действителност - За човек изкарващ доходите си в София, къщите в с.Бойчиновци Монтанско може да се достъпни, но достъпни ли са те за хората изкарващи доходите си в с.Бойчиновци.
Щом не искаш да генерализираме. дай да направим сравнението, което b_u_b_o предложи за отделен щат( по надолу аз не съм съгласен да слизаме). Или за отделна професия която е релевантна сега и е била релевантна през 60те - например хората които и тогава и сега ги строят тези къщи.
Аз го имах предвид на фона на общата картина. Цените няма как да са на нивото на 60те заради недостига.
Но днес това не е толкова важно поради 2 фактора -
1. Бачкатори по скъпите райони работят здраво няколко години и като съберат пари, ако това им е приоритетът, купуват кеш някъде по Айдахо, Каролините, Тенеси, Дакотите, дори из Флорида има доста евтино... И живеят по-скромно и спокойно.
2. С работата от разстояние също това много се разми - на който това му е целта си купува някъде по тия евтини щати.
Аз между другото това с къщите никога не съм го разбирал - какъв е тоя зор да купиш. Това сякаш дефинира смисъла на живота на много хора.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
enigma написа:Аз между другото това с къщите никога не съм го разбирал - какъв е тоя зор да купиш. Това сякаш дефинира смисъла на живота на много хора.
Идва от ниска финансова култура и почти никаква амбиция за развитие. При масата хора, целия им филм приключва с купуването на къща с 30 годишна ипотека. Така се развиват градските икономики, но индивидуално е автогол.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
enigma написа:
...
Аз между другото това с къщите никога не съм го разбирал - какъв е тоя зор да купиш. Това сякаш дефинира смисъла на живота на много хора.
Може би, за да има къде да живеят, когато остареят

Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!