Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Икономическа тема

Мнение от Е.Димитров » 17 Сеп 2024, 15:52

alx написа:
Е.Димитров написа:Ами до някъде са прави за лекарства от вендинг машини!
Тука се набляга на лекарства по лекарско предписание.
Обикновено , подобни лекарства се изписват задължително на рецепта и задължително се отпускат от магистър фармацевт , заради това, май-малкото човек може да се натрови или други проблеми.
На мен лично са ми изписвали лекарства, които не са въобще за мен, примерно в описанието на лекарството пише, да не се пие, ако имаш пулс под 60 удара в минута!
Моят пулс е под 60.
Както и някой други лекарства, които имат и странични ефекти, което лекаря не е взел в предвид, а ти не си прочел листовката или не си се консултирал с фармацевта.

Популизъм :) ти нали знаеш, че отиваш във произволна частна аптека и ти дават без рецепта -каквото- си поискаш на леко завишена цена?

Фармацевтите ще стачкуват щото тия машини ще им изядат хляба който е крайно време да им бъде изяден така или иначе.

Тука говорим за закон!
По закон никой няма право да ти продаде/отпусне лекарство по лекарско предписание без рецепта!
Тея машини едва ли ще изядат хляба на някой фармацевт, по-скоро искат да нахранят някой бизнесмен!
Тея машини ги бутат от поне 10 години и почти всяка аптека има такава машина за без рецепти и някакви неща подобни, дето вечерта минават хора и си купуват я някакъв аспирин, я презервативи и подобни.
Тука се говори за лекарства , и ако не правите разлика между лекарства и някакви хранителни добавки (витамини и тн) , то тогава няма какво да се коментира темата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 17 Сеп 2024, 16:03

Изписват ми вчера антибиотик. Понеже всичко ми е на телефона, съм си инсталирал eZdrave. Тая рецепта в момента в който лекаря я изписа в системата, се появи там, с описание и QR код. Викам си - бре, 21 век дойде и тук :shock: . Отивам в аптеката и радостен подавам QR кода на аптекарката, и тя ми вика - кво е това бе, младеж, тва сигурно някакви специални четци ни трябват, я дай хартията да видя какво ти трябва :ok:

Битката срещу машините е жестока в нашето общество, само КАТ са напред в това отношение, трябват кинти за БМВ-тата... пратиха ми фиша по мейл, вайбър, смс и в eGov... че даже и го платих :) Лошото е, че тоя фиш не е от там, дето очаквах... и сега чакам още :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 17 Сеп 2024, 16:43

Да, вероятно има такива аптеки, дето нямам представа как ще изпишат антибиотик, дето не е на електронна рецепта.
И ако ги пипнат , ще разберат какво е глоба, защото от няколко месеца е забранено изписване на антибиотици на друга, освен електронна рецепта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Сеп 2024, 16:50

Е той вендинг автомата няма да изписва антибиотици . Само ще ти ги продаде , сканира ти ретината на окото и веднага излиза всичко което са ти изписали докторите . После само пускаш монетите на изкуствения ентелект и си вземаш пакетчето с хаповете .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 17 Сеп 2024, 16:56

Е.Димитров написа:Както и някой други лекарства, които имат и странични ефекти, което лекаря не е взел в предвид, а ти не си прочел листовката или не си се консултирал с фармацевта.

Добре че намалих форума напоследък :mhihi:
Фармацевтът е по-компетентен от доктора :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Сеп 2024, 17:02

А форума и от двамата 8)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 17 Сеп 2024, 17:13

drago_pavlov написа:
Е.Димитров написа:Както и някой други лекарства, които имат и странични ефекти, което лекаря не е взел в предвид, а ти не си прочел листовката или не си се консултирал с фармацевта.

Добре че намалих форума напоследък :mhihi:
Фармацевтът е по-компетентен от доктора :mhihi:

Да!
Доста често се оказва така.
Като говорим за компетентност, нали правиш все пак разлика между компетентности?
Аз лично , както вече казах имам случай, в който доктора, след преглед ми изписа лекарство, което не трябваше да взимам и фармацевта ме предупреди за забавен пулс.
И не е единичен случай.
Да не говорим, че лекарите в голяма част нямат идея какво има на пазара , кое е спряно и тн.
Изписват рецепти с медикаменти, които понякога са спрени от производство поради някаква причина, примерно има токсична съставка (едно лекарство за киселини).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 17 Сеп 2024, 17:19

Освен това, моето е мнение и няма за цел някаква личностна нападка или нещо подобно.
Стремя се да пиша в неутрален стил , без да взимам в предвид един или друг субект от форума.
И все се намира някой, дето няма какво обективно да допринесе по темата, но иска все пак да изпъкне като глист на буца и решава, да напише някаква тъпня!
Не виждам нужда от подобни глупости!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Сеп 2024, 17:20

Е.Димитров написа:
alx написа:
Обикновено , подобни лекарства се изписват задължително на рецепта и задължително се отпускат от магистър фармацевт , заради това, май-малкото човек може да се натрови или други проблеми.
На мен лично са ми изписвали лекарства, които не са въобще за мен, примерно в описанието на лекарството пише, да не се пие, ако имаш пулс под 60 удара в минута!
Моят пулс е под 60.
Както и някой други лекарства, които имат и странични ефекти, което лекаря не е взел в предвид, а ти не си прочел листовката или не си се консултирал с фармацевта.

Популизъм :) ти нали знаеш, че отиваш във произволна частна аптека и ти дават без рецепта -каквото- си поискаш на леко завишена цена?

Фармацевтите ще стачкуват щото тия машини ще им изядат хляба който е крайно време да им бъде изяден така или иначе.

Тука говорим за закон!
По закон никой няма право да ти продаде/отпусне лекарство по лекарско предписание без рецепта!
Тея машини едва ли ще изядат хляба на някой фармацевт, по-скоро искат да нахранят някой бизнесмен!
Тея машини ги бутат от поне 10 години и почти всяка аптека има такава машина за без рецепти и някакви неща подобни, дето вечерта минават хора и си купуват я някакъв аспирин, я презервативи и подобни.
Тука се говори за лекарства , и ако не правите разлика между лекарства и някакви хранителни добавки (витамини и тн) , то тогава няма какво да се коментира темата.

Колега, когато беззаконието е толкова често срещано явление, какъв е закона е без значение щом не се прилага по една или друга причина. Работата на фармацевта отдавна се изчерпа като такава. Време е дс ги закриваме и като толкова желаят да помагат и да се занимава с лекарства- да стават доктори, сестри и тн. И без това имаме нужда от такива
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 17 Сеп 2024, 17:57

Е.Димитров написа:Да не говорим, че лекарите в голяма част нямат идея какво има на пазара , кое е спряно и тн.
Изписват рецепти с медикаменти, които понякога са спрени от производство поради някаква причина, примерно има токсична съставка (едно лекарство за киселини).

Нали знаеш, че и лекарите и фармацевтите ги посещават едни лъснати какички дето им подаряват тефтерчета, химикалки и не само... Е от тия какички (и подаръците им) зависи повече какво изписват и съветват... Не от компетентността им...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 17 Сеп 2024, 18:06

drago_pavlov написа:
Е.Димитров написа:Да не говорим, че лекарите в голяма част нямат идея какво има на пазара , кое е спряно и тн.

Нали знаеш, че и лекарите и фармацевтите ги посещават едни лъснати какички дето им подаряват тефтерчета, химикалки и не само... Е от тия какички (и подаръците им) зависи повече какво изписват и съветват... Не от компетентността им...

Така е, това е бизнес и то голям бизнес.
За съжаление си прав за това.
Моето мнение е конкретно за вендинг машините и лекарствата по лекарско предписание да се отпускат там. Най-малкото фармацевта е задължени, или клиента/пациента е длъжен да се консултира и с фармацевта за даден медикамент.
Освен това, колкото една аптека е голяма и натоварена, толкова по-малко на клиентите/пациентите им се обръща внимание!
Всъщност като идея е много добро, ако бъдем честни. Отиваш, въвеждаш си егн то и лекарствата се пускат по улея и всичко е точно.
Но има много неща, които трябва да се регулират в тая посока, за да е безопасно и всичко да е точно.
Аз съм далеч от мисълта, че фармацевтите ще останат без работа.
Но в крайна сметка, това е бъдещето , пък и НЗОК няма да може да налага толкова глоби , колкото сега :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 17 Сеп 2024, 18:07

alx написа:
Е.Димитров написа:
alx написа:
Моят пулс е под 60.

Тука говорим за закон!

Колега, когато беззаконието е толкова често срещано явление, какъв е закона е без значение щом не се прилага по една или друга причина. Работата на фармацевта отдавна се изчерпа като такава. Време е дс ги закриваме и като толкова желаят да помагат и да се занимава с лекарства- да стават доктори, сестри и тн. И без това имаме нужда от такива

То фармацевта няма как да стане доктор, може единствено да стане това, за което е учил, именно да приготвя лекарства .

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Сеп 2024, 19:33

Е.Димитров написа:
alx написа:
Е.Димитров написа:
alx написа:
Моят пулс е под 60.

Тука говорим за закон!

То фармацевта няма как да стане доктор, може единствено да стане това, за което е учил, именно да приготвя лекарства .

Нали? Ама освен да забърка някое сиропче за кашлица- да си ги видял да правят нещо друго ? Щото аз не съм…
Като толкова искат да бъркат лекарства - да изучават по една или няколко биофизики/ биотехнологии и тн и да измислят лекове за разните болести… и от такива имаме много нужда…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Сеп 2024, 20:53

b_u_b_o написа:Че то вече не трябва да има рецепти писани на ръка, нали вкараха електронни рецепти и там падна едно мрънкане. Те верно че я бяха насрали системата както всичко друго на държавна поръчка, ама и фармацевтите мрънкаха на общо основание, щото ги караха да спазват някаква процедура и да не раздават лекарствата като бонбонки. Ама явно я закърпиха, щото спря мрънкането, надявам се не е просто да са намерили начин да я заобиколят. Да не говорим че е абсурдно да трябва да учиш 5 години за да станеш касиерка накрая, тва е обидно направо към човешкото време и усилия...не сме 1920 година апекаря да ти бърка лекарства, днешно време всичко е готово и работата им е да ти подават блистери и да ти взимат парите.

Ще се изненадаш, ама има достатъчно лекарства, които се бъркат все още.

TNT написа:Това в Кьолнзанлък ли не дават аспирин на деца ? :mhihi: На някое 8 годишно може, но на 15 годишен ще си дадат каквото им поиска :lol:

За антибиотиците преди не правеха проблем, но от година на година стана по-зле. На мен когато бяха вкарали електронните ми направиха проблем за нещо супер дребно объркано в рецептата, а хем ми бяха познати. Скоро не съм ходил за нещо, но пред очите ми са връщали хора за липса на рецепта, а едно време само им казваха, че трябва рецепта и им даваха каквото искат. Аз ходя основно в Марешки, децата като по-малки често боледуваха, а и две от аптекарите ми са клиентки. :mhihi: Наистина лесно се вземаха всякакви антибиотици, клиенти даже са ми поръчвали, но сега този номер става само от позната аптекарка в малка аптека в село и то много позната аптекарка.
Не знам при вас как е.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Сеп 2024, 21:04

Не знам при вас как е.
Имам познат с няколко такива аптеки и не става , като ми трябва нещо звъни на някакъв негов от мафията с белите престилки и оня му пише редовна рецепта на неговото ЕГН . Много е тегава работата с тия забранените хапчета .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата