Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Re: Икономическа тема
Искаш да кажеш, че поредицата от филми за Баш майстора е по действителни събития ли? 

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
nickstorm написа:Искаш да кажеш, че поредицата от филми за Баш майстора е по действителни събития ли?
В поредицата за Баш Майстора колко истини има не е истина

п.п. Преди години ,като реорганизирах/преподреждах един гараж изхвърлих/натроших един прост шкаф от ПДЧ, щото реших,че е излишен.
Баща ми каза: синко , за тоя шкаф съм направил основен ремонт на Москвича на мебелиста !

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
TNT написа:Тъй като масово темите са заключени, ще пиша тук...
Отключих и разчистих, защото на няколко места се пише "по темата". Ще ви помоля дискусиите да са по въпроси на ставащото в момента, а не отново да се превръща в соц тема.
Благодаря предварително

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Ще се опитам да съм първи...
В завода са започнали да вдигат по малко бройките! Явно отлепяме от 'дъното' малко по малко, но ще видим колко време ще е нужно, за да се достигнат старите нива. Казаха ми, че някакви узбекистанци взимали сега... Ще дам 'инфо' от първа ръка след 10-ина дена, като се върна на работа.
В завода са започнали да вдигат по малко бройките! Явно отлепяме от 'дъното' малко по малко, но ще видим колко време ще е нужно, за да се достигнат старите нива. Казаха ми, че някакви узбекистанци взимали сега... Ще дам 'инфо' от първа ръка след 10-ина дена, като се върна на работа.
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Само да вметнем, че няма как в икономическа тема да не се появяват и соц разсъждения защото неминуемо се сравняват в даден момент икономически модели, както чисто комунистическия описан долу. При все по-нарастващо недоволство от народа, ще има все повече изказвания като това от политически лидери с цел електорат или все повече бедни да викат "дай да ям". Защото примерно някой е богат и трябва да даде не доброволно, насилствено.
Кажи често, че нещо иронизираше. Това няма как да го мислиш.
Кажи ми тоя с 10 млн. печалба какъв стимул ще има като му вземеш 8 от тях за да си натъпчеш дебелия търбух и на още 20 като тебе дебели търбуха да бачка пак като луд и да е продуктивен? Ама от какъв зор той да си дава времето, енергията, живота за да бачка яко за да можеш ти да му крадеш парите чрез данъци и да ги разпределяш между някаква умствено изостанала прослойка, която е на върха защото е там чрез сила или по наследство?
Ама как някой не се е сетил по-рано да вкара подобно нещо. Както в САЩ викат вземете на мАск милиардите, че много изкарва и ги дайте на "нуждаещите се". Робин Худ на макс. Сега остава да кажеш само, че тия пари ще идат за болници, училища, пенсионери, пътища и си готов за кадър в някоя определена политическа сила.
Вместо тази идея не може ли просто да се намали корупцията(за да може големите да си плащат и сегашното, което не плащат)и да се стимулират хората да произвеждат нещо точно с идеята, че ще се развиват? Аз ако знам, че ще си скъсам задника и накрая ще получа колкото Пешо, който ходи пиян на работа и служи за декорация там, да не ме е евал луд, че да бачкам за петима?
Кажи, че се шегуваше, последен шанс.
Е.Димитров написа:Аз пък комунистически бих казал, че не трябва да има производство/услуги/ и всякакви такива неща, който след реализация да носят повече от милион на година чисти пари!
Тоест имаш фирма за производство на мебели и в края на годината, след заплащане на всички дължими данъци прибираш едни 10 милиона!
Ми , като в някой държави, аха да прибереш някакви чисти 10 милиона, се праска още един данък 80% и готово.
Освен, ако не си инвестирал в хора и машини.
Друг е въпроса, че след като си изкарал примерно от мебели, софтуер или нещо подобно 10 милиона чиста печалба , значи продукта ти е неоснователно скъп![]()
Удари една балтия данъци от 80% на печалбата и е готов.
Другите неща за "сивата икономика".
Лесно проследимо, с малко повече труд доказуемо и ги овършей тези, дето уж нямат 2 лева в джоба, а карат скъпи автомобили, по заведения харчат пари и тн.
И разбира се разните му там политици и внезапно и не толкова внезапно появилите се едри бизнесмени.
Пълна, задълбочена и щателна проверка на всички средства!
Кажи ми тоя с 10 млн. печалба какъв стимул ще има като му вземеш 8 от тях за да си натъпчеш дебелия търбух и на още 20 като тебе дебели търбуха да бачка пак като луд и да е продуктивен? Ама от какъв зор той да си дава времето, енергията, живота за да бачка яко за да можеш ти да му крадеш парите чрез данъци и да ги разпределяш между някаква умствено изостанала прослойка, която е на върха защото е там чрез сила или по наследство?
Ама как някой не се е сетил по-рано да вкара подобно нещо. Както в САЩ викат вземете на мАск милиардите, че много изкарва и ги дайте на "нуждаещите се". Робин Худ на макс. Сега остава да кажеш само, че тия пари ще идат за болници, училища, пенсионери, пътища и си готов за кадър в някоя определена политическа сила.

Вместо тази идея не може ли просто да се намали корупцията(за да може големите да си плащат и сегашното, което не плащат)и да се стимулират хората да произвеждат нещо точно с идеята, че ще се развиват? Аз ако знам, че ще си скъсам задника и накрая ще получа колкото Пешо, който ходи пиян на работа и служи за декорация там, да не ме е евал луд, че да бачкам за петима?

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Не бе, и ти нещо си блокирал
А сравнението със соц-а го правят едни 3-4 човека.
Друго по темата:
https://www.nsi.bg/bg/content/3930/%D1% ... 1%81%D1%82
Един приятел все обяснява как във Видин най-бедни били, та отворих и проверих. Според НСИ, дори не са в топ3 най-бедни области. Реалността е, че вероятно пак са си най-бедни, просто в някои области НАП не работи. Почти съм сигурен обаче, че следващата година пак ще вдигнат МОД, щото по-лесно.

Друго по темата:
https://www.nsi.bg/bg/content/3930/%D1% ... 1%81%D1%82
Един приятел все обяснява как във Видин най-бедни били, та отворих и проверих. Според НСИ, дори не са в топ3 най-бедни области. Реалността е, че вероятно пак са си най-бедни, просто в някои области НАП не работи. Почти съм сигурен обаче, че следващата година пак ще вдигнат МОД, щото по-лесно.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Top Gun Maverick написа:Само да вметнем, че няма как в икономическа тема да не се появяват и соц разсъждения защото неминуемо се сравняват в даден момент икономически модели, както чисто комунистическия описан долу. При все по-нарастващо недоволство от народа, ще има все повече изказвания като това от политически лидери с цел електорат или все повече бедни да викат "дай да ям". Защото примерно някой е богат и трябва да даде не доброволно, насилствено.Е.Димитров написа:Аз пък комунистически бих казал, че не трябва да има производство/услуги/ и всякакви такива неща, който след реализация да носят повече от милион на година чисти пари!
Тоест имаш фирма за производство на мебели и в края на годината, след заплащане на всички дължими данъци прибираш едни 10 милиона!
Ми , като в някой държави, аха да прибереш някакви чисти 10 милиона, се праска още един данък 80% и готово.
Освен, ако не си инвестирал в хора и машини.
Друг е въпроса, че след като си изкарал примерно от мебели, софтуер или нещо подобно 10 милиона чиста печалба , значи продукта ти е неоснователно скъп![]()
Удари една балтия данъци от 80% на печалбата и е готов.
Другите неща за "сивата икономика".
Лесно проследимо, с малко повече труд доказуемо и ги овършей тези, дето уж нямат 2 лева в джоба, а карат скъпи автомобили, по заведения харчат пари и тн.
И разбира се разните му там политици и внезапно и не толкова внезапно появилите се едри бизнесмени.
Пълна, задълбочена и щателна проверка на всички средства!
И тъкмо щях да напиша нещо и ...гледам, че си ми дал някакъв шанс!
Абе много първосигнално гледате на нещата. Има ли шанс малко да се помисли дейва?!
Игнорирай "комунистически", защото явно за някой е някаква тайна дума , активираща изключване на мисловната дейност.
Замести "Комунистическа" (оп, май пак се активира изключването) с думата "Директиви на Европейският Съюз и евроатлантическите ценности"!
Първо, в много държави от ЕС има доста големи и прогресивни данъци , съобразно печалбите...както и налагането на глоби, съобразно доходите (пак ли звучи комунистичски или вече е евроатлантически? )
Какво означава това ?
още 20 като тебе дебели търбуха
На мен ли ще ми дава някой нещо не разбрах?
Аз данъци плащам 100% върху доходите си, ами ти?!
Та да продължаваме на там , махаме тази ниско разрядна мисъл, че видиш ли на бизнесмена, дето си платил данъците щели да отидат при циганите.
Те тея глупости ви служат за хиляди оправдания, да не си плащат данъците, да не почистят, щото щял да мине някой си и да изцапа , да не еди какво си, защото то нямало смисъл и тн глупотевини, типични за ....
Та продължаваме, какво означава "да му крадеш от парите му", това се нарича данък, ако нямаш представа какво е данък (за което почвам да подозирам), питай някой, по възможност не твой колега, който също мрази тея неща.
То е ясно, че мозъка на някой работи само на първосигнални импулси, ама ако човек има малко самоуважение, ще почне да мисли малко и да прави дискусия!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Ааааа, ама шикалкавиш. Чакай да те лепна сега. Първо дебели търбуха като тебе имах предвид, че си власт имащ и слагаш тоя данък ти защото искаш ти и такива като тебе политици да крадат и ядат повече. Надявам се разбираш, че не те обиждам теб и въобще нямам предвид някакви физически данни за който и да е, най-малко не ги знам, плюс това с годините съм те сложил в графа уважавани. Което не пречи да те нахраня, защото вярвай ми подскочих като го прочетох това 80%-та данък, а дори съм от тези, които ще получат нещо по твоята логика защото парите няма да отидат за дебелаците във властта и циганите. Нали така, ще отидат честно разпределени за болници и т.н. а "ти" като ги окрадеш под формата на данък от богатите и дадеш на бедните ще бъдеш уникален вожд на държавата.
Аз също си плащам каквото трябва по ЗАКОН! Сори, ама някои не ги устройваше, че не плащаме нищо и искаха да плащаме нещо, въведоха ни патентен данък за годината и работя или не, плащам там нещо. И ако ще цял ден апарата ми да работи ми дреме на шапката, фактури за гориво, части, назначен съм на работа, "шефа" да се оправя, затова му плащам и на него. Плащам си здравни, плащам си от моя джоб пенсионни и се дразня на малоумието да се вдига постоянно минималната защото ми скачат парите, които плащам като държавен рекет, а реално тия на минимална пак вземат по-малко защото работят на 4 часа, на 2, на не знам си какво.
Айде сега ми обясни ти защо се хващаш за комунистически след като САМ написа тази дума? На мен ми е все тая дали пишеше комунистически, евроатлантически или марсиански мерки. Едно пиле като пляска с криле като пате, квака като пате, ходи като пате, то вероятно пилето е пате. Тоест мярката ти е комунистическа и репресивна, спира прогреса и такова мамата на всяко човешко същество стараещо се към прогрес. Ти ако щеш я наречи и хуманитирна мярка. Ако ми кажеш, че си за свободата и за бедните да получават повече като вземеш 80% от богатите под форма на законова кражба наречена 80% данък, то за мен си комунист и искаш да облажиш родата до девето коляно, както и всички други комунисти около теб, които ти помагат в това да си над народа и да станеш Бог. Толкова.
Отиди и накарай плочкаджиите и т.н. да си платят поне някакви осигуровки, някакви данъци и тогава минавай да издоиш тези, които са вложили нещо и рискували често целия си живот за да успеят. А много рискували не са успяли даже и е можело и тия успелите да се провалят, ама тогава държавата нямаше да им покрие 80% от изгубените пари, нали? Като предлагаш да им крадат 80%, ще дадеш ли от тях стимул на всеки, който иска да започне бизнес и ако изгуби тия пари да не му ги търсиш? Или ще идат някъде на скришно окрадените пари, а част от тях ще хвърлиш на някой площад да се радва раята и ти да си герой? Ама помисли реално като казваш кои са забили в мисълта защото според мен е силно вероятно дори да искаш да даваш пари, тия, които те поддържат и ти служат да не го правят от идеология и ако не им дадеш пари, за какво да го правят? Или ще те свитнат и ще сложат някой на твое място, или просто няма да ти служат, понеже за какво да си дават зор и те, вместо да лентяйстват и да получават колкото всички. Влизал си сигурно в повече заводи от мен през комунизма, знаеш как беше вътре по-добре от мен.
И да, данъците обикновено са законна кражба от народа. Аз не съм съгласен с много от тях в частта как се харчат парите. Съответно съм съгласен да плащам една част от тези данъци, друга ако мога ще скрия и съвестта ми ще е чиста. Или викаш ти си съгласен с хилядите държавни служители, които храним за да гледат лошо от гишетата? Ами тия, които никога не си виждал, ама вземат заплати? А кражбите на тия пари?
Аз също си плащам каквото трябва по ЗАКОН! Сори, ама някои не ги устройваше, че не плащаме нищо и искаха да плащаме нещо, въведоха ни патентен данък за годината и работя или не, плащам там нещо. И ако ще цял ден апарата ми да работи ми дреме на шапката, фактури за гориво, части, назначен съм на работа, "шефа" да се оправя, затова му плащам и на него. Плащам си здравни, плащам си от моя джоб пенсионни и се дразня на малоумието да се вдига постоянно минималната защото ми скачат парите, които плащам като държавен рекет, а реално тия на минимална пак вземат по-малко защото работят на 4 часа, на 2, на не знам си какво.
Айде сега ми обясни ти защо се хващаш за комунистически след като САМ написа тази дума? На мен ми е все тая дали пишеше комунистически, евроатлантически или марсиански мерки. Едно пиле като пляска с криле като пате, квака като пате, ходи като пате, то вероятно пилето е пате. Тоест мярката ти е комунистическа и репресивна, спира прогреса и такова мамата на всяко човешко същество стараещо се към прогрес. Ти ако щеш я наречи и хуманитирна мярка. Ако ми кажеш, че си за свободата и за бедните да получават повече като вземеш 80% от богатите под форма на законова кражба наречена 80% данък, то за мен си комунист и искаш да облажиш родата до девето коляно, както и всички други комунисти около теб, които ти помагат в това да си над народа и да станеш Бог. Толкова.
Отиди и накарай плочкаджиите и т.н. да си платят поне някакви осигуровки, някакви данъци и тогава минавай да издоиш тези, които са вложили нещо и рискували често целия си живот за да успеят. А много рискували не са успяли даже и е можело и тия успелите да се провалят, ама тогава държавата нямаше да им покрие 80% от изгубените пари, нали? Като предлагаш да им крадат 80%, ще дадеш ли от тях стимул на всеки, който иска да започне бизнес и ако изгуби тия пари да не му ги търсиш? Или ще идат някъде на скришно окрадените пари, а част от тях ще хвърлиш на някой площад да се радва раята и ти да си герой? Ама помисли реално като казваш кои са забили в мисълта защото според мен е силно вероятно дори да искаш да даваш пари, тия, които те поддържат и ти служат да не го правят от идеология и ако не им дадеш пари, за какво да го правят? Или ще те свитнат и ще сложат някой на твое място, или просто няма да ти служат, понеже за какво да си дават зор и те, вместо да лентяйстват и да получават колкото всички. Влизал си сигурно в повече заводи от мен през комунизма, знаеш как беше вътре по-добре от мен.
И да, данъците обикновено са законна кражба от народа. Аз не съм съгласен с много от тях в частта как се харчат парите. Съответно съм съгласен да плащам една част от тези данъци, друга ако мога ще скрия и съвестта ми ще е чиста. Или викаш ти си съгласен с хилядите държавни служители, които храним за да гледат лошо от гишетата? Ами тия, които никога не си виждал, ама вземат заплати? А кражбите на тия пари?
Последна промяна Top Gun Maverick на 05 Сеп 2024, 9:26, променена общо 2 пъти
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Като си говорим за патета - разни фракции в щатите в един момент се опитаха да ребрандират социалните помощи като freedom dividend.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Top Gun Maverick написа:Ааааа, ама шикалкавиш. Чакай да те лепна сега. Първо дебели търбуха като тебе имах предвид, че си власт имащ и слагаш тоя данък ти защото искаш ти и такива като тебе политици да крадат и ядат повече. Надявам се разбираш, че не те обиждам теб и въобще нямам предвид някакви физически данни за който и да е, най-малко не ги знам, плюс това с годините съм те сложил в графа уважавани. Което не пречи да те нахраня, защото вярвай ми подскочих като го прочетох това 80%-та данък, а дори съм от тези, които ще получат нещо по твоята логика защото парите няма да отидат за дебелаците във властта и циганите. Нали така, ще отидат честно разпределени за болници и т.н. а "ти" като ги окрадеш под формата на данък от богатите и дадеш на бедните ще бъдеш уникален вожд на държавата.
Абе те нещата са много прости.
Понеже приемаш "априори" нещата и за това викаш "ще се крадат"
Мисля, че засегна само тази част от мнението ми за данъка на 10 те милиона.
Ама на там в мнението ми имаше и други неща, свързани с кражби и санкции.
Тука не става въпрос за бедни и богати, тук става въпрос за процъфтяване и уреждане на държавата и нейните поданици.
То самата политика на ЕС си е "Робин Худ", точно, като от едно време, ама карай да върви!
Пък и големите/огромните печалби водят до голяма инфлация

- steeN
- старши ентусиаст
-
Аз пък си мислех, че огромните печалби идват от това да предлагаш продукт, който или е по-евтин от сравним продукт или продукт, който "прави повече" за същите пари, което е дефлационно и съответно вдига продуктивността... ама сигурно съм се объркал.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Димитров, така е, но вместо това не може ли ако си с власт да измислиш как да накараш/стимулираш Пешо да почне да мисли, че може да вземе малка част от пая на големите? Едно просто магазинче в квартала да има стимул да придава и да е мини-конкутренция на Била примерно. Така гражданите ще имат алтернативи, ще ходят пеш до кварталния вместо още коли до Била. А малкият трудно ще се конкурира с цена, тоест ще трябва качество защото веднъж като купиш от него нещо кофти, втори път и целия квартал ще знае.
Де да знам, не съм спец в икономиката, но някакви такива неща примерно да се търсят.
Да не говорим, че принципно един пазар трябва да може сам да се регулира, стига ти да не му пречиш и Пешо сам ще отвори магазина като гледа, че другия троши парата.
Де да знам, не съм спец в икономиката, но някакви такива неща примерно да се търсят.
Да не говорим, че принципно един пазар трябва да може сам да се регулира, стига ти да не му пречиш и Пешо сам ще отвори магазина като гледа, че другия троши парата.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
И сега ги има тези стимули до някъде за малките бизнеси.
Именно за подобни неща могат да се ползват "свръх " печалбите , за стимулация на малък бизнес , не като директни финансови инжекции , а програми. Примерно производители да се насърчават да дават добри цени и на малкият бизнес.
В момента се насърчават и заетости, стига да се иска. Тук нещата не са идеални разбира се, има програми, но или не са ок, или хората не знаят или...не искат.
Иначе,
Така е, така се появиха сирене и кашкавал без мляко, пътища без асфалт, съкращаване на персонал и намаляване на придобивки на останалите с цел "увеличение на печалбите", продукти без никаква хранителна стойност, Макдонълдс и тн.
Именно за подобни неща могат да се ползват "свръх " печалбите , за стимулация на малък бизнес , не като директни финансови инжекции , а програми. Примерно производители да се насърчават да дават добри цени и на малкият бизнес.
В момента се насърчават и заетости, стига да се иска. Тук нещата не са идеални разбира се, има програми, но или не са ок, или хората не знаят или...не искат.
Иначе,
Аз пък си мислех, че огромните печалби идват от това да предлагаш продукт, който или е по-евтин от сравним продукт или продукт, който "прави повече" за същите пари, което е дефлационно и съответно вдига продуктивността...
Така е, така се появиха сирене и кашкавал без мляко, пътища без асфалт, съкращаване на персонал и намаляване на придобивки на останалите с цел "увеличение на печалбите", продукти без никаква хранителна стойност, Макдонълдс и тн.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Така е, така се появиха сирене и кашкавал без мляко, пътища без асфалт, съкращаване на персонал и намаляване на придобивки на останалите с цел "увеличение на печалбите", продукти без никаква хранителна стойност, Макдонълдс и тн.
Нямат връзка тези неща, но и да имаха... как по-точно са инфлационни тези продукти? Това е точно толкова грешно колкото да се твърди, че вдигането на заплатите в някаква частна фирма повишава инфлацията.
*Единственият* валиден аргумент срещу "огромни" печалби е предизвикването на социално неравенство... това е и логиката зад прогресивните данъци, не нещо друго. Прогресивните данъци няма да премахнат гореизброените продукти, просто ще преместят едни пари от едно място на друго... че дори и може да стимулират увеличаването на печалбите, чрез още по-нелоялни практики за да компенсират.