Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
Re: Всичко за електрическите автомобили
Логиката на навигацията на Тесла , а гледам и други производители вече е да зареждаш по-често на бърза скорост, вместо да седиш повече време и да зареждаш на бавна скорост. Иначе много ми е интересно как ги смятате разходите на електрическите коли, как винаги от тръгването пред блока да паркирането до хотела се кара минимум със 140км/ч
няма ли градско, няма ли каране по второстепенни пътища или до всяка точка на България е пълно с магистрали където се кара със 140км/ч ?
За България мрежата от зарядни станции е напълно достатъчна , и тук не говоря за всякакъв тип ами за бързи DC зарядни от 150kW нагоре, а мрежата продължава да се развива всеки месец. Не виждам да е голяма драма в предвид че от Видин до Лозенец е 650км , т.е. спокойно минаваш това разстояние с 2 спирания по 20-тина минути.

За България мрежата от зарядни станции е напълно достатъчна , и тук не говоря за всякакъв тип ами за бързи DC зарядни от 150kW нагоре, а мрежата продължава да се развива всеки месец. Не виждам да е голяма драма в предвид че от Видин до Лозенец е 650км , т.е. спокойно минаваш това разстояние с 2 спирания по 20-тина минути.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
seimo написа:alx написа:seimo написа:Второ това 10-80 за 20 минути никакъв шанс в реалния живот и то два пъти подред един и същи ден. Трето тръгваш на дълъг път и на всяко зареждане ще я буташ до 10 процента ли
10-80 за 20 минути е стандартно за 60 киловата зареждане (10-80% на 80кв батерия) при хубаво зареждало (150 киловата или повече)
И да- теслата гледа да те сложи да зареждаш като си на 10-15%….
За разхода- ако си карам нормално със 120-130 на магистралата с климатик плад-а ми дава 300 вата разход на миля … което е 190 вата на км… предполагам модел 3 е по- икономичен
Има един бг влогър който тества рейнджа на най различни електрички със 140 по Тракия. Общо взето и новия и стария Модел 3 ЛР минават около 300км от 100-10 процента. От 80 до 15-20 което е 100 пъти по реалистичния сценарий вие кажете колко ще еЕдин друг пичага пък го гледах реши да провери всички зарядни станции в София в рамките на един ден, е че те половината не бачкаха
В Америка незнам как е , но тук при положение че има толкова неработещи или блокирани станции не бих се вкарвал в тоя филм да чакам да падне до 10 процента и то подред пъти.
Точно това щеше да е заключението ми, по никакъв повод няма да рискувам на някоя си магистрала да зареждам на 10% защото риска нещо да не работи го има. Да не говорим БОНУСА ГанЦо да е паркирал черния, дизелов клозет на зарядното.

Предполагам с тия 10% все имаш шанса да минеш още 30-40км, но ще си е тръпка. Бих си взел след някоя година някой електрик първо за градско, после ще му мисля като стане работата око да види, ръка да пипне.
Между другото много е интересно като идеш да зареждаш на 150 кв. зарядно, някой до теб се закачи и паднеш на 75.

БМВ вървят към 1000кв мощност с 4 електромотора, проблема беше компютъра, който ги управлява, но са го направили и него.
Някой назад спомена, че са кораби БМВ с тия електрички и нямат ефективност, при i3 и i4 не е така и ги търсят повечко без да имат притеснения от ефективността.
Точно пък за такси един Модел У с голямата батерия би бил повече от чудесен, според мен, без да знам спецификите на тази работа. Не знам колко км въртиш дневно, но ако я караш само дневно и разбира се пробега ти не е над 400км, нощем може да я зареждаш и от 10 до 100%, или през деня на ЦЦС ако се наложи по-спешно. За цената на домашното зареждане е излишно да споменавам. Ще забравиш за бензиностанции, обслужване и данъци
Интересно ми е повер-а какво мисли след като кара вече няколко месеца служебна, макар и с не толкова голяма батерия.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Бих се замислил, ако ми вършеше работа, но първо което е е точно такси от 14 години насам(в смисъл законно такси, но естеството ми на работа е различно)и ми трябва точно Зафира Б, дори Ц не ми върши работа. Идеален съюза 8+1 ван, но уви, в Европа може, в България не може да е такси.
Да не пречим на картела от автобусни превозвачи естествено.
Под 400 км. имам някакви единични дни в месеца, които правя. Зимата се случва да минавам през виелици, които буквално са си страшни и с електричка в такова нещо няма да влезна. Рано сутрин на много студено ме съмнява да са много ефективни, а лятото в големите жеги ще има проблем тая батерия с охлаждането или минимум доста по-голям разход. Та към момента не ми е оферта. Показателен е фактът, че нормалните таксита в града...абсолютно нито едно няма на ток. Има няколко хибрида на Тойота и това е, като всичките са на газ въпреки уж много ниския разход.
Един скоро ми разправяше, че се замислял за някакво ново китайско джипе, което струвало 50к май без ДДС
щото много приличали на Кайен
и ги има фабрично жълти. Не знам марката, но ги виждам по пътя.

Под 400 км. имам някакви единични дни в месеца, които правя. Зимата се случва да минавам през виелици, които буквално са си страшни и с електричка в такова нещо няма да влезна. Рано сутрин на много студено ме съмнява да са много ефективни, а лятото в големите жеги ще има проблем тая батерия с охлаждането или минимум доста по-голям разход. Та към момента не ми е оферта. Показателен е фактът, че нормалните таксита в града...абсолютно нито едно няма на ток. Има няколко хибрида на Тойота и това е, като всичките са на газ въпреки уж много ниския разход.
Един скоро ми разправяше, че се замислял за някакво ново китайско джипе, което струвало 50к май без ДДС

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Т.е. ти не си типично такси, но искаш да кажеш как нямало да е подходящо за останалите 99%, понеже няма да е подходящо за теб 
Достатъчно е едно рязко поскъпване на горивата, което е нормално периодично явление и за няколко месеца няма да има такси, което не е ел... точно както стана с метановите таксита.

Достатъчно е едно рязко поскъпване на горивата, което е нормално периодично явление и за няколко месеца няма да има такси, което не е ел... точно както стана с метановите таксита.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Съгласен съм с всичко, освен това за температурите и разхода. Лятото в най-големите жеги разхода ми е най-нисък. В студа (под 5 С) ако е с термопомпа също не е драма - аз например не съм и разликата по Тракия са едни 60 реални км пробег по-малко (при скорост 140), което не е някакъв проблем ако не ти се налага да караш всеки ден.
В крайна сметка с толкова голям ежедневен пробег и аз не бих се електрифицирал, но и доколкото разбирам не бръмчиш само из града и близките села/градове.
ПС: Неслучайно често давам Тракия за пример, понеже там разхода обикновено е най-висок и пробега най-нисък. Макар и да има станции през 40км.
В крайна сметка с толкова голям ежедневен пробег и аз не бих се електрифицирал, но и доколкото разбирам не бръмчиш само из града и близките села/градове.

ПС: Неслучайно често давам Тракия за пример, понеже там разхода обикновено е най-висок и пробега най-нисък. Макар и да има станции през 40км.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
steeN написа:Т.е. ти не си типично такси, но искаш да кажеш как нямало да е подходящо за останалите 99%, понеже няма да е подходящо за теб
Единствения факт при маверика, както и при доста други е че не е карал електричка на дълго и поради тази причина си нямат и на представа как стоят нещата и чертаят някакви черни сценарии които се случват едно на милион. В същия тон на размисли представете си да почнете да чертаете подобни сценарии за ДВГтата. Там неизвестните са доста повече особено на фона на дръгелите които карате. Честно да Ви призная преди като бях с Ф10 като тръгнехме за Анталия например ми беше доста по притеснено да не стане нещо с колата, въпреки че я поддържах само в Дарукар. Сега колата ама изобщо не я мисля

- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
adovet написа:steeN написа:Т.е. ти не си типично такси, но искаш да кажеш как нямало да е подходящо за останалите 99%, понеже няма да е подходящо за теб
Единствения факт при маверика, както и при доста други е че не е карал електричка на дълго и поради тази причина си нямат и на представа как стоят нещата и чертаят някакви черни сценарии които се случват едно на милион. В същия тон на размисли представете си да почнете да чертаете подобни сценарии за ДВГтата. Там неизвестните са доста повече особено на фона на дръгелите които карате. Честно да Ви призная преди като бях с Ф10 като тръгнехме за Анталия например ми беше доста по притеснено да не стане нещо с колата, въпреки че я поддържах само в Дарукар. Сега колата ама изобщо не я мисля
ти пъ щото караш много свястна, та казваш на всичкото друго дръгел.
за 11 години прогрес по темата, все едно и също. ама то няма и как, с зелени лимони като Вас.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Стийн, аз не казах на колегата, че не става за другите, а за мен не към момента. За другите казах, че процента на такситата на ток специално тук е 0.0 в период. Не знам какво не разбра. Това ако скочат цените на горивата сме го играли вече. Все едно да ти кажа, че е статично утре тока са скочи тройно и да видиш, че електричките ще са масови колкото Бенли.
Адовет, аз нямам проблем с електричките, стига да не ме убеждават колко ще ми е ок с такава както аз не убеждавам вас имащите колко ви е зле.
Не ми харесват много неща най-вече на правителствено ниво, другото е все тая.
Адовет, аз нямам проблем с електричките, стига да не ме убеждават колко ще ми е ок с такава както аз не убеждавам вас имащите колко ви е зле.

- steeN
- старши ентусиаст
-
Разбрах, че си нагласяш някакви неща за да оправдаеш, че нещо не ти харесва на теб. Токът няма как да скочи без да скочат горивата, докато обратното става всеки 2-3 години.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
И падат и скачат, ти го знаеш, не ставай сега втори Сарийски с мрачни прогнози. Щом си опрял дотам да ни плашиш с горива...електричките сигурно не се продават много.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Top Gun Maverick написа:Стийн, аз не казах на колегата, че не става за другите, а за мен не към момента. За другите казах, че процента на такситата на ток специално тук е 0.0 в период. Не знам какво не разбра. Това ако скочат цените на горивата сме го играли вече. Все едно да ти кажа, че е статично утре тока са скочи тройно и да видиш, че електричките ще са масови колкото Бенли.
Адовет, аз нямам проблем с електричките, стига да не ме убеждават колко ще ми е ок с такава както аз не убеждавам вас имащите колко ви е зле.![]()
Правите такси стоянките на колонките за зареждане и сте включени нон стоп.
Даже ако дойде някой за късо разстояние , вместо грубо да му откажеш, усмихваш се и казваш "не мога, зарежда се"

- steeN
- старши ентусиаст
-
Всичко за електрическите автомобили
Аз просто ти кзвам какво ще стане. Емоциите дали е плашещо или не ти сам си ги добавяшTop Gun Maverick написа:И падат и скачат, ти го знаеш, не ставай сега втори Сарийски с мрачни прогнози. Щом си опрял дотам да ни плашиш с горива...електричките сигурно не се продават много.

Плашене щеше да е ако бях казал... ако не направиш "това", ще стане "това". В случая каквото и да правиш все тая.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
steeN написа:Аз просто ти кзвам какво ще стане...Top Gun Maverick написа:И падат и скачат, ти го знаеш, не ставай сега втори Сарийски с мрачни прогнози. Щом си опрял дотам да ни плашиш с горива...електричките сигурно не се продават много.
Как казваш, като не знаеш?
Не знаеш, защото никой не знае. Кой с кого ще се скара, кой с кого ще се договори, дали ще решат да увеличат добива, дали ще го намалят, дали ще паднат санкциите срещу русия, дали ще гръмнат друг газопровод или рафинерия... тва даже и ЦРУ не го знаят, нема как бай хой от некой форум да знае, сеш се?

Можеш само да предполагаш.
Аз предполагам, че в близко бъдеще(1-2г) в България отношението на цените между течни горива и ток ще се промени така, че тока ще излиза по-скъпо отколкото в момента.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
А, ама как така сега? Няма ли държавата да допусне да се прецака като минем всички на ток, а тя изгуби от акциза и ДДС-то на горивата? И соларните панели няма ли да станат по-евтини, че да си накачим всички и всичко да ни е безплатно?
Та дори да не е за 1-2 години, все някога ще ни прецакат по един или друг начин ако електричките станат масови и държавата почне да губи. Обикновеният човек винаги му се отнема шанса да дръпне напред ако това ще засегне всички хора.
Та дори да не е за 1-2 години, все някога ще ни прецакат по един или друг начин ако електричките станат масови и държавата почне да губи. Обикновеният човек винаги му се отнема шанса да дръпне напред ако това ще засегне всички хора.