Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от adovet » 16 Юли 2024, 9:40

alx написа:
adovet написа:
alx написа:И същия маршрут го пропътувах наобратно вчера и днеска. 1250 мили, $135 за сюпърчарджинг, общо 21 часа път със всичките спирания, зареждания, замотаваници и тн…

Ооообаче си погледнах кредитната карта и съм похарчил общо около $200 за сандвичи, кроасани, кафета, ядки, шоколади и други боклуци във всяка посока :ok:

Та поне за мене е по- евтино да пътувам с мощен и голям сув от колкото с електричка…. Ма щот съм лаком и слабоволев и се подавам на изкушения лесно :mhihi:

Та Както казах- бива, ама е малко по- пипкаво. На мене ми харесва, но разбирам защо хората не щат да карат на дълго с електричка. Не е за всеки. И не е въобще задължително (поне в Щатите) да е по- евтино.
Ти само като караш електричка ли ядеш? Ако си с ДВГ на пости ли караш?

Sent from my 2201123G using Tapatalk

Ми аз спирам кат ми трябва бензин… всеки 500-600км… или за тоалетна… или много ако огладнея… с електричката спиранията са х2 и висиш по 30 минути задължително… и аз понеже съм слабоволев пълня бузите с боклуци и рупам ли рупам :ok:
Ако спираш за по 30мин. явно не си плануваш правилно спиранията или няма налични зарядни. Няма смисъл да зареждаш над 60-70%. Поне аз така правя, обикновено зареждам от 5-10% до 60% макс и продължавам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 16 Юли 2024, 10:55

И една снимка за ползите от фрънка Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 16 Юли 2024, 11:29

Старосел, добър избор!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Юли 2024, 15:58

adovet написа:
alx написа:
adovet написа:
alx написа:И същия маршрут го пропътувах наобратно вчера и днеска. 1250 мили, $135 за сюпърчарджинг, общо 21 часа път със всичките спирания, зареждания, замотаваници и тн…

Ооообаче си погледнах кредитната карта и съм похарчил общо около $200 за сандвичи, кроасани, кафета, ядки, шоколади и други боклуци във всяка посока :ok:

Та поне за мене е по- евтино да пътувам с мощен и голям сув от колкото с електричка…. Ма щот съм лаком и слабоволев и се подавам на изкушения лесно :mhihi:

Та Както казах- бива, ама е малко по- пипкаво. На мене ми харесва, но разбирам защо хората не щат да карат на дълго с електричка. Не е за всеки. И не е въобще задължително (поне в Щатите) да е по- евтино.
Ти само като караш електричка ли ядеш? Ако си с ДВГ на пости ли караш?

Ми аз спирам кат ми трябва бензин… всеки 500-600км… или за тоалетна… или много ако огладнея… с електричката спиранията са х2 и висиш по 30 минути задължително… и аз понеже съм слабоволев пълня бузите с боклуци и рупам ли рупам :ok:
Ако спираш за по 30мин. явно не си плануваш правилно спиранията или няма налични зарядни. Няма смисъл да зареждаш над 60-70%. Поне аз така правя, обикновено зареждам от 5-10% до 60% макс и продължавам.

Колега спирал съм когато колата ми е казвала да спирам и съм зареждал колкото ми е казвала… не зная дали е оптимално като минимизиране времето за зареждане ама не мога и това да го мисля.

Но като цяло гледах я че зарежда от 10-15 до към 80- да… започва на 250 10тина минути, след това на 150 още 10тина и последните 5 примерно е на 100кв…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 16 Юли 2024, 18:25

alx написа: с електричката спиранията са х2 и висиш по 30 минути задължително… и аз понеже съм слабоволев пълня бузите с боклуци и рупам ли рупам :ok:

Защо не започнеш някое ново хоби вместо да се тъпчеш?
Примерно да рисуваш, или да пишеш поезия... :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Юли 2024, 8:38

enigma написа:
alx написа: с електричката спиранията са х2 и висиш по 30 минути задължително… и аз понеже съм слабоволев пълня бузите с боклуци и рупам ли рупам :ok:

Защо не започнеш някое ново хоби вместо да се тъпчеш?
Примерно да рисуваш, или да пишеш поезия... :ok:

За това време, дето виси по зарядни станции, може и любовница да си хване. На всяка станция по една и да го чака :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 17 Юли 2024, 8:42

Не знам как не се е сетил някой сутеньор за тая схема...според мен ще е доста доходоносно :mhihi:
Промоция на бибитките и дори за 15-20 минути да зареждаш пак можеш да охлабиш жилата :mhihi:

Вчера един в Гърция с Тесла се тюхкаше как щял да стигне следващата станция, че тази където бяхме не работеше (беше на бензиностанция) :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Юли 2024, 8:42

Въпросът по-скоро е какво да прави с допълнителните години живот, които ще получи като няма да се самообгазява всеки ден с дизела в гаража. :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Юли 2024, 10:16

Не се знае, тея електромагнитни вълни, дето е заобиколен шофьора на електричката, може и да му излезе още една ръка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Юли 2024, 10:40

В същност се знае много добре, защото електромагнитната радиация не е йонизираща радиация и освен това е навсякъде, дори Земята има магнитно поле. :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Юли 2024, 15:23

Смейте се вие за бензиностанциите- ама по Юга кви са налазили - не е истина- има една верига Buc-ees средно са със 10 острова със 10 колонки на всеки- общо 100 колонки… събраха ми очите… магазинчето - с размер на футболно игрище вътре… сигурен съм, че ако човек си потърси се предлагат всякакви по-така услуги… а отвън има и примерно 12 зареждала за тесли.

Влизаш вътре и си излизаш с кутия кроасани, два литра кафе, половин кило пасташио, гумени бонбонки, гуменки, плюшено мече, индианска шапка с пера и кутия патрони… :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 17 Юли 2024, 16:01

А бе сетих се да те питам тези 21 или 23 часа за 1250 мили дето беше споменал по горе това навигацията на Теслата ли ти ги дава, предвид че изчислява и спиранията за по дълги зареждания. Щото при мен от в къщи до Маями Саут Бийч 1210 мили ми ги дава за около 18 час. То верно при мен целия маршрут е на 75 мили/час ограничението, но не ми се вярва само от това да даде тази разлика. Не че за толкова го взимам, ние винаги го минаваме с преспиване, някъде около Билокси или Мобил отсядаме, като обикновено тръгваме предния ден малко след обяд. Дори когато ходим по на горе към Сейнт Пит и Клиър Уотър пак не го караме наведнъж.
Иначе тези Buc-ees ги знам много добре, ма си мислех, че са само в Тексас, поне до преди поне 5 години. Явно сега са налазили по целия юг. Аз обаче за зареждане не ги ползвам, понеже бензина им не е Top Tier, a и на колонките нямат от тези чистачки за прозорци (Window Squeegee) с течност та да мога да си почистя от насекоми предното стъкло. Обаче правят много яки сандвичи като грамаж с брискет или pulled pork, а също така десетина вида боритос. Пекан пая и лемон пая им са супер, но синамон ролс-а им нещо много тестени и сладникави с някаква кофти глазура. Та ако е за ядене спираме, но за зареждане предпочитам бензиностанциите на ВР и Шеврон.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 17 Юли 2024, 17:34

Навито на теслата дава времето на пристигане като смята и времето за зарежданията

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 17 Юли 2024, 18:42

Аз като взимам електромобил под наем предпочитам сам да си направя маршрута на спиранията и зарежданията, за да го оптимизирам по важните за мен параметри. :D
Съвсем проста оптимизационна задача е, решава се за секунди с нелинейна оптимизация с алгоритъма Гаус-Нютон :ok: https://youtu.be/O_N3BbFqKXA?t=216
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 30 Юли 2024, 8:40

Да еВа и електричките, да еВа! Шо тъй стана? :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Волво са поредните. През това време Китай ще продължи да завзема все повече пазари,
докато европодлогите се чудят как да закрепят капачките за бутилките и да си наврат по една некрива краставица отзад...

Volvo once boldly declared that it would sell only fully electric cars after 2030, with Chief Commercial Officer Bjorn Annwall emphatically stating there would be "no ifs, no buts" about this goal. But now, like many European automakers, Volvo is backpedalling. Annwall's firm stance that Volvo wouldn't "sell a single car" that isn’t fully electric after 2030 has quietly been rolled back.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата