Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Икономическа тема
В завода за магнитни глави в гр, Разлог имаше 23 инженери назначени при реална нужда от три. Те и три бяха дето си разбираха работата, останалите пълнеж. Че даже брака го даваха на учениците да чоплят там едни работи с пинсети. Сметай колко брак е било, за да може няколкостотин ученика да има какво да чоплят месеци наред. То затова международните договори рязко им спряха. А пари за модернизация нема /оти не става с рублес, треа доларес/... И после що имало мол.
https://viaranews.com/%D0%BF%D1%80%D0%B ... B2-%D1%80/
Та пак добре, че завода си съществува, въпреки, че беше оглозган до кокал, буквално. И е американска работа, че го запазиха и въстановиха, макар вече не с х иляди души работници. Иди на площада и питай, който фанеш да ти каже американците кви са гадни, узурпатори, световни врагове номер 1 и прочее...и дори ако тоя дето питаш работи в тоя същия завод същото ще ти каже.
https://viaranews.com/%D0%BF%D1%80%D0%B ... B2-%D1%80/
Та пак добре, че завода си съществува, въпреки, че беше оглозган до кокал, буквално. И е американска работа, че го запазиха и въстановиха, макар вече не с х иляди души работници. Иди на площада и питай, който фанеш да ти каже американците кви са гадни, узурпатори, световни врагове номер 1 и прочее...и дори ако тоя дето питаш работи в тоя същия завод същото ще ти каже.
Хм,хм...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
https://www.youtube.com/watch?v=nMNZOTC_Fvo
Мнооого малка част от целата работа.
Вярно Скат, некъв Лилков /който не познавам/, само че аз лично съм присъствал на четенето на такива доклади на ДС на закрити заседания на Градския комитет на БКП, а и на Окръжния, ако е там въпроса. И това е едно нюню от целата история... Има какво да научите, дами и господа, ако се поразровите малко.
И нещо пикантно - много сериозно се обсъждаше внасянето на хАвтомобили, че беха кът. Западни хАвтомобили. Много хАвтомобили. Нямаше да има има санкции от СССР за тая работа, съгласувано беше. Хахаха..не стана..по много прозаични причини. Част от които се подразбират от видеото.
Вярно Скат, некъв Лилков /който не познавам/, само че аз лично съм присъствал на четенето на такива доклади на ДС на закрити заседания на Градския комитет на БКП, а и на Окръжния, ако е там въпроса. И това е едно нюню от целата история... Има какво да научите, дами и господа, ако се поразровите малко.
И нещо пикантно - много сериозно се обсъждаше внасянето на хАвтомобили, че беха кът. Западни хАвтомобили. Много хАвтомобили. Нямаше да има има санкции от СССР за тая работа, съгласувано беше. Хахаха..не стана..по много прозаични причини. Част от които се подразбират от видеото.
Хм,хм...
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Моджо написа:https://www.youtube.com/watch?v=nMNZOTC_Fvo
Абсолютно задължително четиво! Два пъти я прочетох от кора до кора книгата на проф. Лилков.
На конкретни цитирани доклади можеш да се задавиш от смях!
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Аз не карам никой да повярва. Има обаче някакво инфо..нелицеприятно за бг като цяло..не е особено трудно да се попроучи така ли е било, не е ли така било...иначе бля-бля само и какво казала лела Пенка чистачката или Мунчо стругаря дето хал хабер си нямат от цялата картинка.
Хм,хм...
Бях забравил бай ти Моджо колко е твърдо арогантен ама си спомням един колега как на подобни казваше чичаци. ДС, всеки напускащ територията задължително е бил вербуван с ранг агент, нищо ново, всяка страна го практикува. Все пак Студената Война дето не е спирала ама пък кво ли общо има това със бай Мунчо стругаря дето е минал през металознание, разчитане на детайлни чертежи и технологични карти.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Арогантен ли? Истината не е нито арогантна нито не арогантна.А Мунчо може да е бил топ работник, но не е този, който трябва да се пита за състоянието на предприятието. И какво било тогава. Щото той не знае.
Ми да, чичак съм, иначе нямаше да съм живял по онова време, та чак и на заседания на Бкп да ходя. Ма на, живял съм, ходил съм и съм 1000 пъти по наясно кое как е било наистина отколкото Мунчо и Пенка ако ще от 44-да са почнали да работят. И какъв ранг агент, каква зад граница се появи.
А и човек като няма аргументи обижда опонентите си. Не че чичак може да ме обиди.
Има документи, има статистики, има факти. Това ли е да си чичак? Да вярваш ба това, а не на ЕЖК? Супер ако в така.
Ми да, чичак съм, иначе нямаше да съм живял по онова време, та чак и на заседания на Бкп да ходя. Ма на, живял съм, ходил съм и съм 1000 пъти по наясно кое как е било наистина отколкото Мунчо и Пенка ако ще от 44-да са почнали да работят. И какъв ранг агент, каква зад граница се появи.
А и човек като няма аргументи обижда опонентите си. Не че чичак може да ме обиди.
Има документи, има статистики, има факти. Това ли е да си чичак? Да вярваш ба това, а не на ЕЖК? Супер ако в така.
Хм,хм...
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Имаше един брадат виц през соца по тази тема.Leon написа:Преди малко си говорих с един колега, чиито родители са били проектанти в ЗММ навремето. Майка му казва - трябват ми 30 конструктори за работата, която имаме, а са назначени 120. Това го екстраполирай във всички отдели и цехове. Общо работят 3500 човека, реално трябват не повече от 1500. Да, заводът работи с японски машини, произвежда и изнася дори на запад, но фалира. Това е чистата икономика, не вкарвам политиката кой и как го приватизира после и защо. Така функционираше цялата иконимика.nickstorm написа:Моджо написа: но ако смяташ че държавата треа да инвестира в нещо като заводчета и подобни - ми не, не трябва. Колко работодатели инвестират в хората си - ми не са малко.
![]()
![]()
![]()
![]()
А в какво трябва да инвестира една държава за да се развива? Във създатели на видео съдържание? И кои са многото работодатели дето инвестират в хората си? Тия по морето дето вкарват виетнамци и филипинци от зор да не дадат 2000 заплата в пиковия сезон или тия дето ще докарат индийци за шофьори на градския?
Много поляризирате икономиката - няма нищо черно и бяло в нея. Държавата има механизми да насърчава и помага на икономиката, не да я създава. Администрация, законодателство, образование, данъчна политика, насърчаване на инвестиции, икономически зони или там каквото е удачно - в това трябва да се фокусира. Предприемачите ще си създадат икономиката. Но това е съвсем отделен разговор.
Българин и японец, директори на заводи с еднакво производство, се срещат на вечеря. Българинът пита японецът:
- Ти колко работника имаш?
- 9, а ти?
Българинът го хванало срам, че само счетоводството му били 50 души и излъгал, че има 10.
Разделили се, вечерта лежат всеки в леглото си и българинът си мисли: Дейба и япончето, как се оправя с 9 души, ние сме 900 и само брак произвеждаваме?
А японецът се върти, сън не го хваща и си мисли: абе, кво ли работи тоя десетия работник на българина?
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Мдааа, понякога забравям, че хората са без никакво значение, печалбата е номер едно...всъщност ръста всяко тримесечие.
Ръста на печалбата разбира се.
Именно на това явление се дължи обезлюдяване на цели региони.
Ръста на печалбата разбира се.
Именно на това явление се дължи обезлюдяване на цели региони.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Има един закон на Гудхарт който много добре обяснява неудачите на българската икономика .
https://www.investor.bg/a/560-vanshni-k ... -ot35-do-4
Тъй като тука винаги се работи в двете крайности или пълно безхаберие или пълна фиксация върху очевидно лоши управленски решения то крайния разултат е винаги опорочен .
През 1968 г. Гудхарт започва работа в Английската централна банка. В продължение на 17 години той работи в различни отдели в централната банка. През това време той установява и вероятно най-важното си правило, което влиза в учебниците по история като Закон на Гудхарт: „Винаги, когато едно правителство се опитва да разчита за целите на контрола на предварително наблюдавана статистическа закономерност, тази закономерност ще се разруши“. Иначе казано: „Когато една мярка се превърне в цел, тя престава да бъде добра мярка“.
https://www.investor.bg/a/560-vanshni-k ... -ot35-do-4
Тъй като тука винаги се работи в двете крайности или пълно безхаберие или пълна фиксация върху очевидно лоши управленски решения то крайния разултат е винаги опорочен .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическа тема
Т.е. да чакаме инфлацията в Бг да върви нагоре или надолу следващите една две години?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Това дали е нагоре надолу няма никакво значение в момента и никой не го интересува поне следващите 1-2 години . Единственото важно за инфлацията което трябва да знаеш е че тя не трябва да е по висока от инфлацията в трите евро икономики с най ниска инфлация плюс 1.5%ни пункта .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическа тема
Т.е. си фен на влизането в Еврозоната вече и това е важно за теб... щото няма друга причина да трябва да е така? Ти го пускаш значи поне теб те интересува, разбрахме и защо 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз много отдавна съм го написал в темата за еврото че неизбежно ще ни плащат с евро копейки някой ден . Все пак и децата разбраха вече шанса лева да стане резервна европейска валута е нулев ... 

Никой не съм нарекъл чичак, Моджо, писах кой го използваше в изобилие щото беше много активен след март 2022г. Ама явно ти е важно ти да се направиш на обиден , другите да го духат наричайки тея дето знаеха и можеха Мунчовци. Сигурно и в БКП се ставаше член по самоубеждение и лично желание, да ама не. Същата хуйня като сега е ама маските са други.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Да де, за другия става дума. Що, кво му е на Мунчо? Нещо обидно ли е? Колко са знаяли и са могли е друга бира. Ма не е било като чак па много да са знаяли и могли. Да не кажа, че са били малко. То и няма как да бъде другояче. Самата система те кара да не можеш и да не искаш. А тия дето знаеха, преподаватели например или инженери добри. Първо имаха колкото и тия като тях дето много не знаят и второ в пъти по малко от въпросния Мунчо. Без да му броя частното и квото открадне.
В бкп не се влизаше особено трудно. Редови член. Вече за по високо ниво беше по различно. И пак да кажа нещо дет съм го казвал 100 пъти. Морални присъди не издавам. Истината си е истина. Имаало ли е хубави неща, че ся говорим за лоши-имало е.
И за да не е наизуст.
баща ми, директор на завода, висшист, партиен секретар, не знам кво си. Заплата към 250-300 лв. Нищо не мое открадне и да иска, че него първо търсят и той е такъв дет пише ония доклади, икономическите. А и съвест в крайна сметка.
Един такъв Мунчо, мнооого добър, под 500 лв не падаше + екстри..
Идва кога си иска, тръгва си кога си иска. Требва му нож нещо за частния струг или заготовка неква - земе си.
И... Мълчи бащата. Не е като да не знае. Обаче нема друг толко добър, а завода се крепи на такива като него щото пари за ново оборудване няма, а само се кърпи. И един заварчик имаше същия. И такива истории знам 100 от първа ръка. И в общи линии рабочий клас си правеха квот искат. И разни ентелегенти и образовани хора им беха под нивото просто. Имаше май у форумо шофьор от градския транспорт? Ми че тва беше мечта на хиляди... Не да станат лекари или учители или нещо такова, а шафьори в градския. Маверик не беше ли ти? Давам ти думата.
Абе г-н Димитров. Ако нямаш печалба с кво да плащаш заплати бре? Какво значи хората немали значение. Да земем от тия дето изкарват и да го дадем на тия дет не го правят. И после хоп три фалита на държавата. А петилетки, изпълнение на плана нещо... Не е ли същото. Ръст, ръст на производството. Ма били кслпаво, нема кой да ти го купи, нема значение.
Па за Сомат... Леле майко.
В бкп не се влизаше особено трудно. Редови член. Вече за по високо ниво беше по различно. И пак да кажа нещо дет съм го казвал 100 пъти. Морални присъди не издавам. Истината си е истина. Имаало ли е хубави неща, че ся говорим за лоши-имало е.
И за да не е наизуст.
баща ми, директор на завода, висшист, партиен секретар, не знам кво си. Заплата към 250-300 лв. Нищо не мое открадне и да иска, че него първо търсят и той е такъв дет пише ония доклади, икономическите. А и съвест в крайна сметка.
Един такъв Мунчо, мнооого добър, под 500 лв не падаше + екстри..
Идва кога си иска, тръгва си кога си иска. Требва му нож нещо за частния струг или заготовка неква - земе си.
И... Мълчи бащата. Не е като да не знае. Обаче нема друг толко добър, а завода се крепи на такива като него щото пари за ново оборудване няма, а само се кърпи. И един заварчик имаше същия. И такива истории знам 100 от първа ръка. И в общи линии рабочий клас си правеха квот искат. И разни ентелегенти и образовани хора им беха под нивото просто. Имаше май у форумо шофьор от градския транспорт? Ми че тва беше мечта на хиляди... Не да станат лекари или учители или нещо такова, а шафьори в градския. Маверик не беше ли ти? Давам ти думата.
Абе г-н Димитров. Ако нямаш печалба с кво да плащаш заплати бре? Какво значи хората немали значение. Да земем от тия дето изкарват и да го дадем на тия дет не го правят. И после хоп три фалита на държавата. А петилетки, изпълнение на плана нещо... Не е ли същото. Ръст, ръст на производството. Ма били кслпаво, нема кой да ти го купи, нема значение.
Па за Сомат... Леле майко.
Хм,хм...