помощ отностно шпер диференциал

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 E53
Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .

Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)

помощ отностно шпер диференциал

Мнение от ludiagsm » 30 Ное 2003, 23:47

От няколко месеца карам със 6пер , и естествено веднага направих един тест на сухо и топло време колата е неподвижна на асфалтова настилка гумите са 205 50 15 (еднакви :)) едната е стъпила на 4ист асфалт а другата от към тротоара върху засъхнала кал и пясък, тръгвам рязко с пилене на гуми и слизам да видя резултата :) бяха се полу4или две еднакви следи

Днес повторих опита, но ве4е бях сложил(по4ти нови на две години)зимни гуми с много як грайфер 195 65 15!!!

Зна4и имаме мокро време едната гума (лявата ) е стъпила на грапав асфалт , а другата (дясната)в кална трева , накарах двама приятели да гледат от двете страни какво става....

Тръгвам рязко , но гумата която е стъпила в калта превърта, а тази на асфалта само в на4алото за кратко

При съ6тите условия направих опит на задна скорост , двете гуми превъртат заедно както тази на асфалта така тази на калта

повторих опитите о6те два пъти , все съ6тия резултат

последва о6те един опит при малко по-леки условия едната гума е на асфалт а другата е в края на тротоара върху асфалт и малко кал и листа , има6е успех :) три пъти тест и трите пъти превъртат и двете:)

Въпроса ми е следния от какво зависи силата която кара двете гуми да се въртят заедно и нормално ли е при много голяма разлика в сцеплението 6пера да се държи като нормален диференциал, и о6те за6то на задна превъртат и двете а на пред само едната(да неби защото като се тръгва напред тежестта на колата отива на задните гуми и усилието е по голямо??????)????

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 01 Дек 2003, 0:46

Неразбирам много но когато колата тръгва напред много голяма част от тежеста отива от зад а когато тръгваш на зад отива на предницата.
Та затова по-трудно губиш сцеплението на задните гуми когато тръгваш напред.Сигурно си чувал че колите с задно имат по-бърз старт от тези с предно(това е заради тежеста)

Абе незнам дали обясних добре ама ако не съм някой да ме поправи.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Нощния ездач
Нощния ездач
Аватар
Кара: дългия по таван

Мнение от Engi » 01 Дек 2003, 0:57

///M Power написа: Сигурно си чувал че колите с задно имат по-бърз старт от тези с предно.

това според мен не е вярно...
двигатела е отпред и тежи ДОСТА !
колите с предно тръгват по-добре
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .

Мнение от ludiagsm » 01 Дек 2003, 1:03

///M Power написа:Неразбирам много но когато колата тръгва напред много голяма част от тежеста отива от зад а когато тръгваш на зад отива на предницата.
Та затова по-трудно губиш сцеплението на задните гуми когато тръгваш напред.Сигурно си чувал че колите с задно имат по-бърз старт от тези с предно(това е заради тежеста)

Абе незнам дали обясних добре ама ако не съм някой да ме поправи.

прав си така е :))

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ludiagsm » 01 Дек 2003, 1:05

моля да не влизата в спорове!!!!! бих искал хора които карат бмв със 6пер или познават устройството му да изкажат мнения!!!!!!!!!!!!!!

БЛАГОДАРЯ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E81 123d, E70 3.0d
Мечтае да кара: Alpina B10

Мнение от Bergayos » 01 Дек 2003, 4:25

Все пак диффа не се блокира на 100%нали?? а грапав асфалт,зимна гума(мека) а от другата страна много хлъзгаво-все пак разликата в сцеплението е голяма.... та мисля че е нормално

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///M Power » 01 Дек 2003, 12:49

Няма да се караме (поне от моя страна) карам кола с 6пер тои май се болкира само 20-40% трудно е да накараш и двете гуми да превъртът
(Вчера на мокрото пробвах врътнах и двете гуми ама след няколко врътвания задницата започна да подскача като стар двуосов камион)
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ludiagsm » 01 Дек 2003, 19:22

ве4е съм по спокоен :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от landikar » 01 Дек 2003, 21:52

Що не вдигнеш едното задно колело на крик и да видиш кво ще стане,а?Може да си отговориш после на въпроса сам.Но първо пробвай полекичка,а после го направи от раз.Аз така вадя залепнали джанти,но съм пробвал само без шпер. :D
П.С.Ама се чудя що ти се въртят такива неща в главата?Строши един мотор,сега искаш и шпера да прецакаш.Луд умора няма.Луд,луд,луд. :D :D :D.Днеска ти го казах същото.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ludiagsm » 02 Дек 2003, 0:36

landikar написа:Що не вдигнеш едното задно колело на крик и да видиш кво ще стане,а?Може да си отговориш после на въпроса сам.Но първо пробвай полекичка,а после го направи от раз.Аз така вадя залепнали джанти,но съм пробвал само без шпер. :D
П.С.Ама се чудя що ти се въртят такива неща в главата?Строши един мотор,сега искаш и шпера да прецакаш.Луд умора няма.Луд,луд,луд. :D :D :D.Днеска ти го казах същото.

тръгва да пада от крика :), а преди без 6пера си върте6е свободно колелото което е във въздуха. :) такива работи

ето тука една сним4ица :)
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 7423#47423

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///M Power » 02 Дек 2003, 1:17

върти се колело то ама се прецаква диф.
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ludiagsm » 02 Дек 2003, 8:50

///M Power написа:върти се колело то ама се прецаква диф.

уто4ни се де :) ТВОЙТО ВЪРТИ ЛИ СЕ??? ако си с 6пер не би трябвало да се върти

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///M Power » 02 Дек 2003, 12:32

Моето не се върти(шпера сложен точно заради това) едната гума като загуби сцепление другата започва да бута.Карал ли си 4х4 с блокирани диф. ? Става като трактор гумите се въртят синхронизирано независимо от настилката от долу.(Абе общо взето можеш само да се радваш че си шпер)
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///M Power » 02 Дек 2003, 12:37

Между другото веднъж се въртях в двора на 125 СОУ(ако знаеш къде е)гумите загряха много и като исках да въртя гуми при старт нищо не се получаваше шпера и топлите гуми направо ме истрелваха без никакво превъртане(дори като пробвах 6000rpm пускаш съединителя нищо)
- Mario Andretti

АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
Аватар
Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
Кара: E53 Х5 3.0d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от X-citer » 03 Дек 2003, 2:17

///M Power написа:Между другото веднъж се въртях в двора на 125 СОУ(ако знаеш къде е)

:OT: Някои хора даже сме завършили там :lol:
Изображение

Следваща

Назад към E36