Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
Re: Имотният пазар
Аз лично на този етап гледам inverse real estate funds… че мисля му се вижда началото … ма аз кво знам- така все “виждам” некви облаци от 3 години насам. Тъпо инвестиционно парче съм - две мнения няма …
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Това с имотите е и малко българска черта. Високи цени има в цял свят, но никъде такъв процент празни апартаменти. Тука е кеш и имоти. При арабите е злато и имоти. У американскУ са фенове на акции. В Казанлък само биткойн признават 
Аз напълно разбирам желанието за инвестиции в имоти, отдаването им под наем и т.н. Само не разбирам защо в България, след като има възможности и за чужбина вече
Отговора за голяма част е лесен - заради парите в сакове, ранички и т.н. Това засилва и емиграцията, ебава демографията и държавата загива.
Зак, ето малко по твоята тема и сграда, където гледаш
https://trafficnews.bg/plovdiv/sdelkata ... ot-302731/
Взимаш на 50 евро квадрата, строиш и продаваш на 2000е
Тука колко рушвети са валяли, че за общината да останат по 100лв............... Биг бизнис, мъч инвестмънт 

Аз напълно разбирам желанието за инвестиции в имоти, отдаването им под наем и т.н. Само не разбирам защо в България, след като има възможности и за чужбина вече

Зак, ето малко по твоята тема и сграда, където гледаш

https://trafficnews.bg/plovdiv/sdelkata ... ot-302731/
Сделката на века: „Роял Гардън” купи за 100 лв./кв.м от „Тея инвест” имот от скандалната заменка
Взимаш на 50 евро квадрата, строиш и продаваш на 2000е

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
Не знам, аз работя в голяма ИТ фирма, където хората взимат доста над средното за София и оня ден си говорихме с колегите че всички чакат цените да паднат, защото в момента не могат да си позволят покупка. Та много ми е интересно, щом хора с по 7-8 бона заплати им е скъпо в момента да си купят хубав тристаен, кой по точно купува ? Тия със саковете са ясни, ма те па няма как да са чак толко много. Пак 2/3-ти от сделките са с ипотека, демек нормални хора явно си купуват тристайни по 250к евро и ги боли фара 

- TNT
- младши ентусиаст
-
Ти видял ли си някой политик да си е взел имота кеш ? Всички са с ипотека
Преди мисля, че и НАП не гледаха толкова тея с много кредити, но последните години мисля погнаха лизингите за коли поне.

- carmanf1
- младши ентусиаст
-
50 евро на това място е меко казано скандално ... Ако е вярно, ужас кви ги вършат. Грам свян и достойнство нямат към обществото
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Jorixa написа: хора с по 7-8 бона заплати им е скъпо в момента да си купят хубав тристаен
Ниска финансова култура.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
^ Тоест не спестяват достатъчно, та да отделят 6 годишни заплати за посредствен имот?
За мен покупка на надценен имот е ниска финансова култура.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
pampo написа:^ Тоест не спестяват достатъчно, та да отделят 6 годишни заплати за посредствен имот?

Като някой започне да говори за имотен балон се сещам например за Прага, която много харесвам.
Там ти трябват около 15 годишни заплати

Да не говорим, че данъците при нас са най-ниски от където и да било в Европа

Т.е. това прави чисто статистически имотите ни още по-достъпни

Скоро ми предлагаха готина позиция в Братислава за Takeda Pharmaceuticals.
Смятах, четох, пак смятах, пак четох - излиза, че ако приема, ще получавам по-малко отколкото в БГ,
а наемите бяха средно с 50% по-високи! Цените на м2 също бяха по-високи с подобен процент.
Та какво излиза

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- TNT
- младши ентусиаст
-
zAcK написа:Като някой започне да говори за имотен балон се сещам например за Прага, която много харесвам.
Там ти трябват около 15 годишни заплати![]()
Това е малко като някой 140кг шопар да сочи някой 200кг, че е много дебел

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
За апартамента дето бях гледал, много го мислихме с жената. Ходих на среща с банкови консултанти и сме много 50/50.
За капарото 50 000лв потребителски за 10 год връщаме 65к.
След акт 14 ни удобриха за 500к ипотечен(756 к), който да покрие и потребителския - 30г. пo 2100лв вноска на м.
Докато се нанесем трябва да плащаме тези 2100 + сегашния ни наем което на чисто гол апартамент е година-година и половина.
И се получават едни 3000лв стартово на месец, което е на ръба на възможностите ни с доста ограничения от наша страна.
Сега вярно, има 2 апартамента за продажба в Плевен и Стз, които ще покрият част от ипотечния и обзавеждането, но все пак тва си е 3/4 мил дали.
За капарото 50 000лв потребителски за 10 год връщаме 65к.
След акт 14 ни удобриха за 500к ипотечен(756 к), който да покрие и потребителския - 30г. пo 2100лв вноска на м.
Докато се нанесем трябва да плащаме тези 2100 + сегашния ни наем което на чисто гол апартамент е година-година и половина.
И се получават едни 3000лв стартово на месец, което е на ръба на възможностите ни с доста ограничения от наша страна.

Сега вярно, има 2 апартамента за продажба в Плевен и Стз, които ще покрият част от ипотечния и обзавеждането, но все пак тва си е 3/4 мил дали.

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Не знам какъв е апартамента, но аз го виждам така>
3000лв за 2 години, след това 2100, ама не се знае до кога, може да скочи рязко в един момент.
Отделно 2 апартамента ще заминат за довършване или поне единия като минимум.
То работата отива на 1млн тотал ми се струва..
Браво щом можете, но това са абсурдни суми за мен в България.
3000лв за 2 години, след това 2100, ама не се знае до кога, може да скочи рязко в един момент.
Отделно 2 апартамента ще заминат за довършване или поне единия като минимум.
То работата отива на 1млн тотал ми се струва..
Браво щом можете, но това са абсурдни суми за мен в България.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Плюс това 2-та апартамента не се знае колко време ще се продават, дали и на каква цена.

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
streetz написа:Jorixa написа: хора с по 7-8 бона заплати им е скъпо в момента да си купят хубав тристаен
Ниска финансова култура.
Е кое е висока финансова култура, да плащаш 3 бона ипотека за 3-стаен в кръстова вада, дет половината апартаменти около тебе седят празни?

- Southside
- кандидат ентусиаст
-
zAcK написа:Смятах, четох, пак смятах, пак четох - излиза, че ако приема, ще получавам по-малко отколкото в БГ,
а наемите бяха средно с 50% по-високи! Цените на м2 също бяха по-високи с подобен процент.
Та какво излизаЧе в БГ все още е много по-лесно да си купуш/изплащаш и т.н. жилище!
Цените са такива, но тънкият момент е, че тук стандартът при жилище е "шпакловка и замазка", плюс общите части влизат в квадратурата. Накрая се оказва, че цените на кв/м са еднакви до степен да става за живеене, но едното носи 50% повече доходност. Отделно, че едното е на 30 мин с кола до Виена, а в другото доста "престижни" квартали нямат канализация и асфалт, но пък граничат с арабските държави по мръсотия. Вече според доходите всеки сам си прави сметката как и къде му е удачно.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Да не говорим, че масово около мен хората с квартира са на "колкото са я взели, толко си е наема" или им е вдигнат малко. И аз съм на квартира, в същата и съседните сгради скоро имаше с +60% нагоре наем. Ипотека за сходен е почти х3 на месец. Познавам хора в апартаменти до Mall Sofia, 3 стаен на 560лв наем. Вдиган през годините
И пак на трицифрени суми за тристаен в Лозенец.
Ако е подобна ситуацията,
Ей тая цифра може да се спести/инвестира в рамките на 1,5-2 години и да не се влиза с огромни кредити. Според мен на рекордни цени шанса е по-голям за надолу, не за нагоре. И те не са рекордни от 6 месеца. И с 50к спестени да се купува на по-ниски цени. Едно е да мислиш с 50 бона дали ще имаш за наема, друго е без 50 бона дали ще имаш за ипотека.

Ако е подобна ситуацията,
Kroki написа:За капарото 50 000лв
Ей тая цифра може да се спести/инвестира в рамките на 1,5-2 години и да не се влиза с огромни кредити. Според мен на рекордни цени шанса е по-голям за надолу, не за нагоре. И те не са рекордни от 6 месеца. И с 50к спестени да се купува на по-ниски цени. Едно е да мислиш с 50 бона дали ще имаш за наема, друго е без 50 бона дали ще имаш за ипотека.