Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Имотният пазар

Мнение от alx » 08 Фев 2024, 2:01

Аз лично на този етап гледам inverse real estate funds… че мисля му се вижда началото … ма аз кво знам- така все “виждам” некви облаци от 3 години насам. Тъпо инвестиционно парче съм - две мнения няма …
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Фев 2024, 8:59

Това с имотите е и малко българска черта. Високи цени има в цял свят, но никъде такъв процент празни апартаменти. Тука е кеш и имоти. При арабите е злато и имоти. У американскУ са фенове на акции. В Казанлък само биткойн признават :ok:

Аз напълно разбирам желанието за инвестиции в имоти, отдаването им под наем и т.н. Само не разбирам защо в България, след като има възможности и за чужбина вече :dunno: Отговора за голяма част е лесен - заради парите в сакове, ранички и т.н. Това засилва и емиграцията, ебава демографията и държавата загива.

Зак, ето малко по твоята тема и сграда, където гледаш :ok:
https://trafficnews.bg/plovdiv/sdelkata ... ot-302731/
Сделката на века: „Роял Гардън” купи за 100 лв./кв.м от „Тея инвест” имот от скандалната заменка

Взимаш на 50 евро квадрата, строиш и продаваш на 2000е 8) 8) 8) Тука колко рушвети са валяли, че за общината да останат по 100лв............... Биг бизнис, мъч инвестмънт 8)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 08 Фев 2024, 10:08

Не знам, аз работя в голяма ИТ фирма, където хората взимат доста над средното за София и оня ден си говорихме с колегите че всички чакат цените да паднат, защото в момента не могат да си позволят покупка. Та много ми е интересно, щом хора с по 7-8 бона заплати им е скъпо в момента да си купят хубав тристаен, кой по точно купува ? Тия със саковете са ясни, ма те па няма как да са чак толко много. Пак 2/3-ти от сделките са с ипотека, демек нормални хора явно си купуват тристайни по 250к евро и ги боли фара :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Фев 2024, 10:15

Ти видял ли си някой политик да си е взел имота кеш ? Всички са с ипотека :mhihi: Преди мисля, че и НАП не гледаха толкова тея с много кредити, но последните години мисля погнаха лизингите за коли поне.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 08 Фев 2024, 10:38

TNT написа:...https://trafficnews.bg/plovdiv/sdelkata ... ot-302731/

Взимаш на 50 евро квадрата ...

50 евро на това място е меко казано скандално ... Ако е вярно, ужас кви ги вършат. Грам свян и достойнство нямат към обществото

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 08 Фев 2024, 10:45

Jorixa написа: хора с по 7-8 бона заплати им е скъпо в момента да си купят хубав тристаен

Ниска финансова култура.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 08 Фев 2024, 10:47

^ Тоест не спестяват достатъчно, та да отделят 6 годишни заплати за посредствен имот?
За мен покупка на надценен имот е ниска финансова култура.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 08 Фев 2024, 11:02

pampo написа:^ Тоест не спестяват достатъчно, та да отделят 6 годишни заплати за посредствен имот?
За мен покупка на надценен имот е ниска финансова култура.

:bchug:

Като някой започне да говори за имотен балон се сещам например за Прага, която много харесвам.
Там ти трябват около 15 годишни заплати :ok:

Да не говорим, че данъците при нас са най-ниски от където и да било в Европа :dunno:
Т.е. това прави чисто статистически имотите ни още по-достъпни :dunno:

Скоро ми предлагаха готина позиция в Братислава за Takeda Pharmaceuticals.

Смятах, четох, пак смятах, пак четох - излиза, че ако приема, ще получавам по-малко отколкото в БГ,
а наемите бяха средно с 50% по-високи! Цените на м2 също бяха по-високи с подобен процент.

Та какво излиза :dunno: Че в БГ все още е много по-лесно да си купуш/изплащаш и т.н. жилище!
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Фев 2024, 11:08

zAcK написа:Като някой започне да говори за имотен балон се сещам например за Прага, която много харесвам.
Там ти трябват около 15 годишни заплати :ok:

Това е малко като някой 140кг шопар да сочи някой 200кг, че е много дебел :ok:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 08 Фев 2024, 11:24

За апартамента дето бях гледал, много го мислихме с жената. Ходих на среща с банкови консултанти и сме много 50/50.

За капарото 50 000лв потребителски за 10 год връщаме 65к.
След акт 14 ни удобриха за 500к ипотечен(756 к), който да покрие и потребителския - 30г. пo 2100лв вноска на м.
Докато се нанесем трябва да плащаме тези 2100 + сегашния ни наем което на чисто гол апартамент е година-година и половина.
И се получават едни 3000лв стартово на месец, което е на ръба на възможностите ни с доста ограничения от наша страна. :confused:

Сега вярно, има 2 апартамента за продажба в Плевен и Стз, които ще покрият част от ипотечния и обзавеждането, но все пак тва си е 3/4 мил дали. :shock:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 08 Фев 2024, 11:54

Не знам какъв е апартамента, но аз го виждам така>
3000лв за 2 години, след това 2100, ама не се знае до кога, може да скочи рязко в един момент.
Отделно 2 апартамента ще заминат за довършване или поне единия като минимум.
То работата отива на 1млн тотал ми се струва..
Браво щом можете, но това са абсурдни суми за мен в България.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Фев 2024, 12:38

Плюс това 2-та апартамента не се знае колко време ще се продават, дали и на каква цена.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 08 Фев 2024, 12:40

streetz написа:
Jorixa написа: хора с по 7-8 бона заплати им е скъпо в момента да си купят хубав тристаен

Ниска финансова култура.

Е кое е висока финансова култура, да плащаш 3 бона ипотека за 3-стаен в кръстова вада, дет половината апартаменти около тебе седят празни? :roll: Тука дори въпроса не е до тва дали ги имаш парите или не, а до това дали си струва

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 08 Фев 2024, 12:52

zAcK написа:Смятах, четох, пак смятах, пак четох - излиза, че ако приема, ще получавам по-малко отколкото в БГ,
а наемите бяха средно с 50% по-високи! Цените на м2 също бяха по-високи с подобен процент.

Та какво излиза :dunno: Че в БГ все още е много по-лесно да си купуш/изплащаш и т.н. жилище!

Цените са такива, но тънкият момент е, че тук стандартът при жилище е "шпакловка и замазка", плюс общите части влизат в квадратурата. Накрая се оказва, че цените на кв/м са еднакви до степен да става за живеене, но едното носи 50% повече доходност. Отделно, че едното е на 30 мин с кола до Виена, а в другото доста "престижни" квартали нямат канализация и асфалт, но пък граничат с арабските държави по мръсотия. Вече според доходите всеки сам си прави сметката как и къде му е удачно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Фев 2024, 12:59

Да не говорим, че масово около мен хората с квартира са на "колкото са я взели, толко си е наема" или им е вдигнат малко. И аз съм на квартира, в същата и съседните сгради скоро имаше с +60% нагоре наем. Ипотека за сходен е почти х3 на месец. Познавам хора в апартаменти до Mall Sofia, 3 стаен на 560лв наем. Вдиган през годините :mhihi: И пак на трицифрени суми за тристаен в Лозенец.

Ако е подобна ситуацията,
Kroki написа:За капарото 50 000лв

Ей тая цифра може да се спести/инвестира в рамките на 1,5-2 години и да не се влиза с огромни кредити. Според мен на рекордни цени шанса е по-голям за надолу, не за нагоре. И те не са рекордни от 6 месеца. И с 50к спестени да се купува на по-ниски цени. Едно е да мислиш с 50 бона дали ще имаш за наема, друго е без 50 бона дали ще имаш за ипотека.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата