Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от dhtj » 21 Яну 2024, 3:13

Aз някакъв друг плюс освен брутално ускорение не виждам. И тва че не мирише на нищо зад колата. Само тва са неуспоримите плюсове. Като второто можем да го постигнем и с хубави газови/метанови уредби.

Икономията е нещо много неясно и нетрайно, щото цената на тока и цената по суперчарджърите може да варира точно колкото цената на горивата, даже и повече. И нафтата е била 8 стотинки преди 40 години, но сега е 3лв. И с тока могат да ни го сложат по същия начин, ако не и по-зле. Естествено, винаги има вариант за панели на къщата, но тая възможност я имат много малък процент от хората. Даже вярвам, че в България повече хора имат възможност за "безплатна" нафта, отколкото за панели с които да си зареждат "безплатно" колата. :lol:

Другия плюс, който виждам, че се обсъжда е механичната простота и надеждност на електричките, но и към това съм скептичен. Докато се наложат може и да ги правят по-здравички както ауди 80 едно време, после всичко ще си мине по утъпкания път с програмираното остаряване. :lol:

Други реални плюсове не виждам. А минуси - много.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 21 Яну 2024, 3:47

е ако всичко е на ток в града ще е далеч по-тихо

Изпратено от моят moto e6 play с помощта на Tapatalk

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Яну 2024, 7:18

И тъмно, студено, плюс разни други неща за които няма да достига ток, плюс изключително чести повреди на мрежата и това просто защото всеки е на ток. Да не говорим каква ще стане цената му след като всеки мине на ток в колата. Всеки пак те повтарям. С нарастването на цената вместо жито ще се произвежда(от екологични панели :mhihi: )ток. И вместо доста други неща.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 21 Яну 2024, 8:12

EV срещу бензин: 900 км с две „еднакви“ коли. Коя е по-икономична?

Знам че тука се постват предимно драг състезания, ама ето едно малко по-реалистично сравнение :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Яну 2024, 10:35

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

So as a summary:

EV Model: BMW i7 M70
EV Vehicle Price: $344,900
EV Energy Cost: $131.92
EV Wait Time: 2hr 8min

ICE Model: BMW 740i
ICE Vehicle Price: $272,900
ICE Energy Cost: $117.88
ICE Wait Time: 0hr 6min

Total Trip Distance: 873km

In summary:
- EV costs ~70k more to buy
- ~12% more to run
- ~2000% longer to refill :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Яну 2024, 10:52

Ама много лошо като не четете две мнения назад поне, колегата го пусна точно това. :mhihi:
Но цифрите е ок да се виждат. С уговорката, че са зареждали ток където им падне, тоест можело и по-евтино. :idea:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 21 Яну 2024, 11:50

dhtj написа:Други реални плюсове не виждам. А минуси - много.

Укорението не го имам за плюс...какъв смисъл от него като в града можеш да ускориш до 50, на няколко места малко отгоре. На тоя пиклив асфалт в София може и да не спреш навреме и да натресеш някой :idea:

Не мирише, тихи са....точно нещата, които са най-важни за градска кола. Офиса ми е на Цар Асен, преди Солунска в София....2/3 от времето през деня е доста натоварено. На санирана сграда с хубава дограма - постоянно се чува тропане, боботене и чукане от двигатели. Смрад - неописуема. Зад новите дизели не се диша...напрато сълзи започват да текат :bang:

Фабрични газови/метанови уредби - да много са удобни, но доста по-ненадеждни от бензин/дизел/ток. Имам 3бр метанови Audi A5, всички след 2020... почти постоянно има нещо типично в работата на двигателя и се налага отскачане до сервиза :banghead: . Представителствата пък не поддържат наличности за разни техни части: свещи, метанови дюзи...чакаш (това разбира се го отдавам на малката им популярност в България, модела официално не се предлага за продажба тук :idea: ).

Като минус бих извел единствено невъзможността да заредиш за 5-10 минути за още 6-7-800км. Но пък едва ли някой си купува електричка без да има поне малко условия да зарежда докато колата седи някъде дълго време (офис или вкъщи). Да вземеш такава кола без да си мислил за зареждането за мен е тотална глупост и аргумента, че зареждането е проблем "олеква" :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Яну 2024, 12:06

bum_bum написа:Има различни (занижени) стандарти за дизела и бензина. Това колко от потребителите го знаят? Колко хора от милиардите лели и чичовци, ползватели на автомобили знаят, че евро 4 бензин не е същото като евро 4 дизел? Колко милиона дизелови автомобили са продадени на хора, загрижени за екологията, които са ги купили с идеята, че правят нещо правилно от екологична гледна точка?

Едва ли много го знаят. Дори тук във форума не се знаеше изобщо. Но основната мотивация зад купуването на ел. коли и в момента (както при дизела) е ниският разход.
Кой тук кара дизел, защото е екологичен - да вдигне ръка. Така, че да... за пари става дума :)

https://www.cnbc.com/2024/01/17/tesla-s ... china.html

Тесла У 4x4 вече е 50К евро без субсидии. Какво може да си купиш за толкова пари? Двойка дизел Х1 с образно казано ръчки на прозорците? Защо :banghead: Да казваш, че караш ново БМВ? И това е само началото.
Последна промяна steeN на 21 Яну 2024, 12:18, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Яну 2024, 12:16

Top Gun Maverick написа:Ама много лошо като не четете две мнения назад поне, колегата го пусна точно това. :mhihi:
Но цифрите е ок да се виждат. С уговорката, че са зареждали ток където им падне, тоест можело и по-евтино. :idea:

Чета аз, ама реших да пусна директно клипа от първоизточника и обобщението :bchug:
Така може да се види директно в темата, ако на някой не му се цъка, скролва и т.н. :bchug:

Като цяло ако не си зареждаш вкъщи, в офиса и т.н. има голям шанс да не ти е много евтино придвижването :dunno:
Цъках да видя най-близките станции - 0,75 лв. на kWh, като след втория час дължиш пари и за платен паркинг :dunno:

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Яну 2024, 12:26

Това скъпо ли е?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 21 Яну 2024, 12:50

Да, всичко над 0.50лв е дърво за зареждане на АС станция. DC е нормално да са по-скъпи предвид мощността им и цената на самата станция.
Ако изобщо взимаш електричката за икономия де, защото да дадеш 100+к лв за кола и да гониш икономия е малко странно :mhihi:

Аз с хибрида зареждам на 0.50 на обществена станция на няколко минути от вкъщи, 7лв ми е зареждането от 0-90% и 3 дни ходя до офиса и се прибирам + минаване през магазин на път за вкъщи.
Още чакам обаче да ми оправят контакта в паркинга на офиса, че човекът от поддръжката на сградата има здравословни проблеми и едва когато се върне ще може да се сложи електромер и да се опъне кабел до моето място. Товара ще зареждам на 0.30 или там колкото е тарифата за промишления ток
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Яну 2024, 13:13

steeN написа: Така, че да... за пари става дума

За дизела е ясно, то въпроса беше за електрическите.

Целия тоя внезапен световен напън да сме супер екологични не е ли пак за едни пари?

Аз също не знаех, че стандарта за екология на дизелите е различен, докато не ми направи впечатление, че зад чисто нови коли за по 200к като карам колело се задОшавам и тогава проверих как стоят нещата.

steeN написа: Тесла У 4x4 вече е 50К евро без субсидии. Какво може да си купиш за толкова пари? Двойка дизел Х1 с образно казано ръчки на прозорците? Защо :banghead: Да казваш, че караш ново БМВ? И това е само началото.

Щото е бенве и тия станаха безкрайно лакоми. По-нагоре писах, че ако имам 120к за нова кола ще си взема един Йоник и изобщо няма да помисля за БМВ.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 21 Яну 2024, 13:27

Щото не си карал айоника да видиш какво е дърво. Осъзнавам, че звуча като фенбой на тесла, но съм имал възможност да се докосна до почти всичко електрическо на пазара и в съотношението цена/какво получаваш няма кой да ги бие. Единственото друго което наистина ме кефи е i4(в i5 още не съм се возил/карал) ама разликата в цената е поне 50% от модел 3 за горе долу същото което получаваш. Та, айоника само на дизайн са го докарали.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 21 Яну 2024, 14:21

За мен големия бъг на електричките е, че трябва да имаш още една кола с ДВГ /говорим за България/. Не се сещам някой познат да има само ел. кола.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Яну 2024, 14:26

Може, аз ги гледам на външен вид само и не го мисля много, защото за щастие към момента тоя проблем не ми е на дневен ред :mhihi:

Теслата знам, че няма какво да я бие като представяне за парите, които струва, но адски ме дразнят такива сделани неща. Не, че Хюндай е някаква премиум марка, но поне на външен вид изглежда сглобена и направена като истинска кола.

Но пък забелязвам, че повечето хора вече такива неща не ги вълнуват. Търси се нещо с добри параметри и цена, а начина на изработка, материалите и т.н. са от второстепенно значение. И при телефони и при коли и при компютри гледам, че нещата отдавна си вървят в тази посока.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата