Глоба за каране с включени халогени
Модератор: Общи модератори
64 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
BMW lover написа:...
Това щот да не заслепявам тия в насрещното

zAcK

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
euroto написа:Чудя се как си се сдържал до сегаБахти нападките все едно човек убиха
Ми яки нерви и привикване към това високоинтелигентни типове да ми се набират по подобен начин по цял ден, а после тихо и кротко да ги

А като всеки разумен човек съм склонен да се вслушвам във всякакви мнения, но естествено изказани по разумен начин.
Stormblast написа:Ползването на фарове за мъгла при ясно време обаче, е опасно за насрещно движещите се водачи, защото насочения сноп светлина може да ги заслепи, колкото и да не ви се вярва. Това че халогените са поставени в ниското не означава, че не светят и във височина...Всичко това е доказано в практиката и ми го преподаваха този семестър в една от лекциите по "Организация на движението" в университета.
Заради това, което снощи писа Stormblast, днес сутринта си изключих халогените и мисля да не ги пускам до следващата мъгла. Пък това, че zAcK искал да ме дава "за ебане"...майната му, не е единствения кандидат, ще трябва да се нареди на опашката. Само че zAcK имай предвид, че е добре да знаеш преди да говориш на някой по този начин, кого точно искаш да ебеш.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Глоба за каране с включени халогени
someone написа:Ей сега един приятел ми се обади, че са го спрели и са му писали акт щото карал с включени халогени. Просто не е истина...То по принцип така му се пада де, щото е голфаджия, ама аз не помня копчето на халогените да съм го изключвал от както съм купил колата... Бахти простотията в тая държава...
Я си прочети първия пост и тогава ми говори. Същото важи и за тия дето казват, че аз съм почнал. Страшна тема, няма що. Не спазва закона, пречи на останалите участници в движението и даже недоволен. Освен това първо си написъл, че не си изключвал халогените никога, а после
someone написа: говорим за каране с включени халогени през деня
нещо май самия ти не знаеш какво говориш

Лека и безаварийна
zAcK

- someone
-
Актът е за каране на халогени през деня. Прав си, че не съм уточнил това. Но за това точно можеше да се разберем още снощи, ако не се налагаше да се опитвам да прочета нещо смислено между обидите, които сипеше, и с които започна още с първия си постинг.
Ако ти си говорел за заслепяване през нощта, то аз съм ти говорил за през деня, а също така съм писал и защо въобще ги включвам.
Да прав си, че не съм ги изключвал никога. Нещо, което направих обаче тази сутрин. И между другото, ако съм заслепил някой с халогените си през нощта, sorry, вече няма да го правя.
zAcK написа:И ти и твоя приятел сте за ебане. Много ме дразнят такива гъзета дето постоянно ми карат на халогени и аз както пътувам много направо откачам. Мама ви да ..... Само глоби, педалчета.
Ако ти си говорел за заслепяване през нощта, то аз съм ти говорил за през деня, а също така съм писал и защо въобще ги включвам.
Да прав си, че не съм ги изключвал никога. Нещо, което направих обаче тази сутрин. И между другото, ако съм заслепил някой с халогените си през нощта, sorry, вече няма да го правя.
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
Ще се разберете вие ама...
Някой може ли да намери тая наредба или каквото там е за включените светлини,защото доколкото се сещам беше точно заради "намалената видимост през зимата" т.е. имаме намалена видимост-може да се включват халогени/фарове за мъгла.
п.с. И аз съм с изключени от днес

Някой може ли да намери тая наредба или каквото там е за включените светлини,защото доколкото се сещам беше точно заради "намалената видимост през зимата" т.е. имаме намалена видимост-може да се включват халогени/фарове за мъгла.
п.с. И аз съм с изключени от днес
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Абе хора, someone го е цитирал закона още на първа страница. Вземете прочетете темата изцяло и пак питайте, ако има какво 

- Gottlos
- младши ентусиаст
-
за закона ясно,ама в него не пише да се кара с включени свтлини през зимата! За наредбата или допълнението питам,защото аз не можах да го намеря.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Искам да се извиня на колегата
заради писанията си. Просто От дългите нощни пътувания много се изнервям на типовете, които ме заслепяват. Че не стига, че си изморен ами и някой като ти светне и главата ти ще се пръсне
Сори колега. Нищо лично, така или иначе не те познавам. Просто ми стана тъпо, като прочетох, че някой има нещо против това, че са го глобили за подобно нещо. Ако прочетеш някоя по-стара тема за халогени ще видиш, че и там съм реаргирал по подобен начин
Знам че BMW-тата изглеждат много по злобно
с пуснати халогени ама
P.S. Някой модератор може да изтрие обидите, които съм написал на пияна глава, че стоят доста грозно

P.S. Някой модератор може да изтрие обидите, които съм написал на пияна глава, че стоят доста грозно

- someone
-
- someone
-
Gottlos написа:за закона ясно,ама в него не пише да се кара с включени свтлини през зимата! За наредбата или допълнението питам,защото аз не можах да го намеря.
Пратих ти правилника с ЛС, а за закона не си прав - именно там пише да се кара на включени къси светлини през зимата.
А това е целият раздел от закона, който се отнася до използването на светлините:
Раздел ХVII
Използване на светлините
Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
(2) Използването на дългите светлини е забранено:
1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;
2. при движение по осветени участъци от пътя;
3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по- малко от 50 метра.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Чл. 71. (1) Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
(2) Всяка ръчна количка, теглена или бутана, при движение през нощта и при намалена видимост трябва да има най-малко една бяла или жълта добре различима светлина отпред и най-малко една червена светлина отзад. Източникът на тези светлини може да е един, който да бъде разположен от лявата страна на количката. Светлините не са задължителни за ръчни колички с широчина, по-малка от 1 метър.
Чл. 72. Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе изисквания, през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.
Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) На път извън населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат обозначени с включени габаритни светлини.
Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.
Чл. 75. През деня мотоциклетите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.
Чл. 77. При заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост да спре.
Чл. 78. При движение през нощта и при намалена видимост извън населените места водачът на стадо, придвижващо се по платното за движение, трябва да го обозначи откъм страната на движението със запален фенер.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Someone, мерси, че не ми се слизаше до колата да взимам закона и правилника, за да цитирам. Аз си ги нося там, да има за какво да си спорим, като ни спрат, а и да видим за какво ни пишат актове
Колета, покарай без светлини малко, те ще ти кажат къде е публикувано

Колета, покарай без светлини малко, те ще ти кажат къде е публикувано

- Gottlos
- младши ентусиаст
-
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Това е което ме интересуваше!
От 28-07-2006 е това изменение,а аз гледах по-стария закон!
Това е което ме интересуваше!

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
shuttle написа:Значи какво излиза, че може да се кара с включени къси и халогени?

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
А и още нещо четох в закона, ма не си спомням точно...
А то беше, че ако не са ти изправни допълнителните светлини, нямаш право да ги ползваш. Демек ако ти е изгорял единия халоген и си ги включил, ако ще и мъгла да е, пак могат да ти треснат акт...

It's not who You are, it's who You know...
64 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5