Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Всичко за електрическите автомобили

Мнение от steeN » 13 Яну 2024, 10:01

Басирам се, че като се качи един път на електрическата няма да иска да и да помирише друга с ДВГ :) Ако му липсва звука на двигателя от говорителите в купето, то едва ли има проблем да си го пусне и в електрическата :mhihi: Може и на аудио касетка да ги запише за по-голяма автентичност.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от Jorixa » 13 Яну 2024, 17:26

Don_Diego написа:
Southside написа:Аз разбирам, че според БМВ "за толкова пари- толкова музика", но това задвижване е подходящо предимно за градско ползване, където трицилиндров сешоар върши идеална работа.

От друга страна Х1 порасна до размери, които го правят пълноценна семейна/универсална кола- 4.50 дължина и близо 500 литра багажник. Като вземем предвид и теглото 1900 кила, четирициндров мотор хич нямаше да му дойде зле.

Х1 е пълноценна ГРАДСКА кола или за епизодични пътувания до 200-300км в посока, но ако се търси кола за редовни дълги пътувания над 300км в посока не бих гледал изобщо Х1. Според мен идеални компромис като размер с който да покриеш максимално много критерии е класа на Х3.

Х3 е същото като размери отвътре като Х1. Багажника пак му малее, ако си с повече от 1 дете. Истината е че БМВ нямат кой-знае колко добър семеен автомобил. Ако ще се взима семейно СУВ бих гледал по-скоро нещо като шкода кодиак, а не БМВ. Х7 за тая цена не знам колко млади семейства могат да си го позволят.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 13 Яну 2024, 22:33

Днешния трип :ok: София, през Петрохан до Клисурския манастир, после през Миланово до Искърското дефиле и обратно в София
127 от 207 изминати на ток, в режим на рекуперация или в efficient coasting, каквото и да значи това (уж не харчи нито ток, нито бензин когато coast-ва)
В София се върнах с над 30км остатъчен пробег. Тествах и новите кабели и адаптери за трифазния на къщата - всичко работи без грешка. Зарежда си със 7kW :yes:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 14 Яну 2024, 1:01

Jorixa написа:
Don_Diego написа:
Southside написа:Аз разбирам, че според БМВ "за толкова пари- толкова музика", но това задвижване е подходящо предимно за градско ползване, където трицилиндров сешоар върши идеална работа.

От друга страна Х1 порасна до размери, които го правят пълноценна семейна/универсална кола- 4.50 дължина и близо 500 литра багажник. Като вземем предвид и теглото 1900 кила, четирициндров мотор хич нямаше да му дойде зле.

Х1 е пълноценна ГРАДСКА кола или за епизодични пътувания до 200-300км в посока, но ако се търси кола за редовни дълги пътувания над 300км в посока не бих гледал изобщо Х1. Според мен идеални компромис като размер с който да покриеш максимално много критерии е класа на Х3.

Х3 е същото като размери отвътре като Х1. Багажника пак му малее, ако си с повече от 1 дете. Истината е че БМВ нямат кой-знае колко добър семеен автомобил. Ако ще се взима семейно СУВ бих гледал по-скоро нещо като шкода кодиак, а не БМВ. Х7 за тая цена не знам колко млади семейства могат да си го позволят.

Х3 е по-голямо защото е на правилната платформа. Съответно аз виждам смисъл само ако е със 6так...но клиентите купуват почти само 4 цил мотори. Х1 е най-практичното БМВ за размерите си, но е с гадно пътно поведение, лоша шумоизолация (никаква) и на много места личат икономиите. Говоря за F48 , при U11 може да са оправили поне шумоизолацията...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Яну 2024, 8:31

Тия неща никога не се оправят защото иначе как ще ти вземат парите за БМВ, което да е "евтино". Давам ти само два примера - шумоизолацията в Е36 и Е39 и дрънченето на вратата при затваряне на Ф30 сравнимо с Ф10. Умишлено с голяма разлика в годините. При втори пример дори петицата излиза преди тройката, тоест са имали време тройката да не я правят така.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 14 Яну 2024, 12:40

Не е коректно да се сравняват актуалните Х1 и Х3 защото второто е доста по-старо (мисля G01 го представиха през 2017 или 2018). Очаквам тази година новия модел и нещата ще си дойдат на мястото откъм размери :idea:
А за качеството на сглобката - при абсолютно всички марки нещата вървят надолу. Най-горните елементи в салона са приятни на допир и не дрънкат, но надолу става страшно и трябва да внимаваш да не се порежеш на някоя пластмаса :bang: .

Относно обезшумяването на U11 - бих казал, че е доста добре предвид класа в който е колата. Моторчето се чува само в по-високи обороти и то не дразнещо. Като единствен дразнещ и по-отчетлив шум бих отбелязал напречни неравности по пътя, но те като гледам по ревюта в интернет са проблем дори за Х7/GLS/Range Rover. Отдавам го на ниските и твърди гуми и че в България такива неравности има в изобилие по пътя :mhihi: .
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 14 Яну 2024, 13:13

Jorixa написа:
Don_Diego написа:

То Х1 вече няма пипане, да не говорим за Х3 и нагоре...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 14 Яну 2024, 13:32

Don_Diego написа:Не е коректно да се сравняват актуалните Х1 и Х3 защото второто е доста по-старо (мисля G01 го представиха през 2017 или 2018). Очаквам тази година новия модел и нещата ще си дойдат на мястото откъм размери :idea:
А за качеството на сглобката - при абсолютно всички марки нещата вървят надолу. Най-горните елементи в салона са приятни на допир и не дрънкат, но надолу става страшно и трябва да внимаваш да не се порежеш на някоя пластмаса :bang: .

Относно обезшумяването на U11 - бих казал, че е доста добре предвид класа в който е колата. Моторчето се чува само в по-високи обороти и то не дразнещо. Като единствен дразнещ и по-отчетлив шум бих отбелязал напречни неравности по пътя, но те като гледам по ревюта в интернет са проблем дори за Х7/GLS/Range Rover. Отдавам го на ниските и твърди гуми и че в България такива неравности има в изобилие по пътя :mhihi: .

То Х3(g01) спрямо X3(F25) в влошено почти във всичко - видимост влошена, стабилност на пътя влошена, икономия от интериора и тн. Само надолу. А при Х1 все още има градация.

Някой има ли досег до iX1 като динамика. Дали ще доближава Ф25 3,5d

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 17 Яну 2024, 4:49

Dead Teslas pack Chicago area Supercharger station due to frigid temps

https://www.youtube.com/watch?v=iFAtqWOaEgg

:mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Яну 2024, 10:21

Сега ще ти кажат, че точно там е било минус 56 и затова е приемливо. Или другото, че като имаш втора кола с ДВГ, ще с нагласиш за студовете. Най-много ме кефи, че Тесла не отговарят на имейлите. :mhihi:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 17 Яну 2024, 10:53

Rental giant Hertz dumps EVs, including Teslas, for gas cars

Аз само минавам малко да разлая кучетата, че замря темата! :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 17 Яну 2024, 13:44

Top Gun Maverick написа:Сега ще ти кажат, че точно там е било минус 56 и затова е приемливо.

Не, принципно дават за пример Норвегия, че там хем било студено хем всички карали електрички

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Яну 2024, 14:17

Направо ме успокои, че в Норвегия мога си карам електричката. :mhihi: В страна където производството на ток е, как да кажа...абе знаете. Ама и там стимула да си купиш електричка не е като беше. То си отива към задължение вече. :mhihi:

А знаеш ли, че в Норвегия и 20 метра сняг да падне, минават едни и пробиват път? В смисъл това си е северна страна и хората са подготвени за тия неща, държавата харчи пари за тях, като ги взема от огромните данъци наложени над населението.

Предлагам на тия с Теслите, които висят на паркингите в Чикаго да им пратите съобщение, че в Норвегия няма да имат проблеми, предполагам и в доста от топлите държави. :mhihi: Даже и на Тесла може да се прати мейл къде да насочат усилията си, ако има кой да го прочете де.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Яну 2024, 14:55

empar написа:Rental giant Hertz dumps EVs, including Teslas, for gas cars

Аз само минавам малко да разлая кучетата, че замря темата! :ok:

... а прочете ли всъщност защо ги фърлят? :winky:

малко наблюдения- тая сутрин е -10 примерно в гората при мен. болт-а е седял цяла нощ отвън на студа. влизам, пускам топлото и тръгвам. гледам си "разходомера" - с пуснати на 100 седалка и волан и интериор на 19 градуса из града ми даде 2 мили на киловат.. кат се замисля това по 30 цента киловата в момента са 22 мили за $3.30 колкото е галона най- евтин бензин... което е 10.7 литра на 100км... много? малко? толкоз.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 17 Яну 2024, 15:04

alx написа:... а прочете ли всъщност защо ги фърлят? :winky:

Да, а ти прочете ли защо го постнах? :smoke:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата