Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от b_u_b_o » 24 Дек 2023, 10:47

Jorixa написа:
b_u_b_o написа:Много се забавлявам как баш скептиците се изредихте да коментирате най-несъщественото от статията. :mhihi:

Факт. Можеше да се хванем за тва че е сменил 13 електромотора, което е по-същественото, ама сме пичове :mhihi:
Не, мислех че просто сте достатъчно умни да не се хващате за дефект на конкретния модел който е ясен на всички, че съществува и не е проблем на технологията. Стандатно електродвигател изкарва значително повече от двигател или скоростна кутия на двг и за да е по-хубаво е и значително по-евтин.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Дек 2023, 12:04

Някакви цени могат ли да бъдат споменати? Питам, защото като гледам цените на тези на SEW, които купуваме в завода, ще ми е интересно да направя сравнение.. По колко киловата са? Големите ел.мотори не са никак евтини,особено 'серва' и т.н.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Дек 2023, 13:41

b_u_b_o написа:Много се забавлявам как баш скептиците се изредихте да коментирате най-несъщественото от статията. :mhihi:

Аз не съм скептик. Ясно е, че рано или късно всички ще караме. Притеснява ме силовото им налагане и това, че го правят същите тези, които десетки години стимулираха дизеловите технологии и твърдяха, че те са бъдещето на екологията.
Сега вече буквално от вчера за днес дизела е най-лошия враг на екологията и електричките ще спасят света.
Утре вероятно ще се окаже, че и тази технология е супер неекологична и ще трябва електричките скоростно да се заменят с нещо друго.

alx написа:Гегата …

Успя ли да я накараш да харчи 6/100? :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 24 Дек 2023, 14:23

alx написа:Гегата я купих на 40к мили. Закарах я в Мерцедес, защото е още във фабрична гаранция да я прегледат и да ми кажат, какво й трябва.

Трябват й:

4 нови гуми ($2000)
Накладки на всички спирачни апарати и задни дискове
Смяна на маслото
Смяна на маслата във 3те диф-а
Смяна на спирачната течност
Желателно смяна на антифриза
Ултразвуково почистване на един от инжектори те (не съм го усетил ама …)
Въздушни филтри

Цената в оторизиран сервиз? $7500 … ако не броим гумите - 5500.

Теслата на тези мили ще й трябват гуми и да й се долее вода за чистачките

Аз нямам проблем със поддръжката на гегата или на всяко друго двг, но този списък ще го оставя тука …

...
Теслата няма :
- гуми?
- дифове?
- спирачна течност (30 долара)
И наистина ли е задължително:
- да се чистят инжекторите на бензинов автомобил на 60к км?
- смяна на антифриза (100 долара прекосили) ?
От нещата които си изборил спестяваш единствено от смяна на масло - 200 долара. А хипер алчната политика на премиум производителите е друга тема - за един филтър на климатик дето е 10-20 долара макс , да се искат 500лв е подигравка

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 24 Дек 2023, 15:07

то и антифриз май имат електричките

апропо една от водещите марки на камиони идентична конфигурация дизел или лндж и такъв електрически, цената е х2
Изпратено от моят 22126RN91Y с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Дек 2023, 16:16

https://global.honda/en/newsroom/news/2 ... 22eng.html

TOKYO, Japan, December 22, 2023 – Isuzu Motors Limited and Honda Motor Co., Ltd. today began demonstration testing on public roads in Japan of the GIGA FUEL CELL, a fuel cell (FC)-powered heavy-duty truck currently being co-developed by the two companies.

:mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Дек 2023, 17:21

acho.rs написа:
alx написа:Гегата я купих на 40к мили. Закарах я в Мерцедес, защото е още във фабрична гаранция да я прегледат и да ми кажат, какво й трябва.

Трябват й:

4 нови гуми ($2000)
Накладки на всички спирачни апарати и задни дискове
Смяна на маслото
Смяна на маслата във 3те диф-а
Смяна на спирачната течност
Желателно смяна на антифриза
Ултразвуково почистване на един от инжектори те (не съм го усетил ама …)
Въздушни филтри

Цената в оторизиран сервиз? $7500 … ако не броим гумите - 5500.

Теслата на тези мили ще й трябват гуми и да й се долее вода за чистачките

Аз нямам проблем със поддръжката на гегата или на всяко друго двг, но този списък ще го оставя тука …

...
Теслата няма :
- гуми?
- дифове?
- спирачна течност (30 долара)
И наистина ли е задължително:
- да се чистят инжекторите на бензинов автомобил на 60к км?
- смяна на антифриза (100 долара прекосили) ?
От нещата които си изборил спестяваш единствено от смяна на масло - 200 долара. А хипер алчната политика на премиум производителите е друга тема - за един филтър на климатик дето е 10-20 долара макс , да се искат 500лв е подигравка

Убягва ти голямата картина...

Две неща

1. Не говориме за цената - просто я споменах като цифра, а факта, че при електричката просто няма такива неща. Няма накладки/ дискове (аз на моята не помня от кога не съм пипал педала на спирачката), диференциали не се обслужват, защото при доста от тях са сухи, а и често моторите са директно на гумите... Да - гумите специално ги написах, че са консуматив и при ел и при двг и затова им споменах отделно цената... Спирачната течност е $30 за мене и тебе и час лека работа с помпата, ама в дилъра е $120 за течност и два часа по $220/ час труд за смяна... Инжекторите трябва да се вечни, ама ако местната ти бензиностанция има седимент по дъното на резервоара (което е почти гарантирано за всяка бензиностанция на повече от 10-15 години) и всеки път като я пълни цистерната го вдига и ти уцелиш да пълниш докато я пълнят или някакъв период след това- ще чистиш/ сменяш инжектори доста често...

2. Аз по гегата ще се хвана и всичките тези неща ще ги направя за 1/10 от цената и един ден занимавка със най- старото си хоби. И дори ще ми е кеф :) , но това не е идеята. Идеята е, че Джон, които не знае какво има под капака (а 90% от хората са -точно- така) ще отиде в дилъра и ще му държат джипа 2 дена поне и ще си тръгне едни хххх долара по-лек. Това е реалния свят- не моя (и твоя може би и на феновете тука), а този на нормалния клиент.

Нещата по обслужването ги написах просто всеки да си направи за себе си сметка по темата. Нищо повече.

Със същия успех мога да вдигна рамене и да кажа - ми.. така ще си карам, пък като се строши нещо ще го скърпя с плюнка и дъвка... Да ти обяснявам ли, колко такива возила има по пътя дето всичко е отложено за по-нататъка или за следващия собственик? Докато при електричката единствения консуматив е батерията и тя е ясна от диагностиката на какъв живот е. Няма врътки там (за сега).

пс - смяна маслото на амг за $200 няма. Смяната на маслото е $650 към днешна дата в оторизиран мерцедес дилър за произволно амг. Порше, за 992 е $1000. Но както казах, не говориме тука за конкретни суми, а за нужди като цяло.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 24 Дек 2023, 18:20

Цялата голяма картина е че произовидтлеите с годините ни научиха да плащаме абсурдни пари за дребни неща но това НЕ е свързано с технологията. Ако не знаеш в България, следователно и в целия свят Хюдндай слагат някакво "обслужване" и за Йоник 5 е 800лв хаха. Аз инжектори не съм сменял никога, нито масло на дифовете, не смятам занапред и масло на скоростна кутия да сменям, защото не искам да карам кола на над 200к км.
Маслото ти на АМГто не струва повече от 200 долара , друг е въпроса че те таксуват 1000 . Така че да - важен е крайният резултат за потребителя и той е в полза на ек колите, но това е почти изцяло поради НЕ технологични особености.
Ти гледаш и от гледна точка на Тесла Плад която наистина е скандално евтина за подръжка в сравнение с близките по динамика коли, ако изобщо има такива.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Дек 2023, 19:26

acho.rs написа:ЦТака че да - важен е крайният резултат за потребителя и той е в полза на ек колите,

гледа се крайния резултат както сам се досети
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 24 Дек 2023, 19:35

steeN написа:https://global.honda/en/newsroom/news/2023/c231222eng.html

TOKYO, Japan, December 22, 2023 – Isuzu Motors Limited and Honda Motor Co., Ltd. today began demonstration testing on public roads in Japan of the GIGA FUEL CELL, a fuel cell (FC)-powered heavy-duty truck currently being co-developed by the two companies.

:mhihi:
камион на годината все пак стана електрическата версия ФХ на Волво, за първи път електрически камион е победител

Изпратено от моят 22126RN91Y с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 25 Дек 2023, 15:49

Това, с цените за обслужването, наистина се извращава вече навсякъде... Преди ден-два гледах клип на тойота-гуруто, където обясняваше на хората как ги 'бръснат без сапун' някои дилърства - дихтунга на пробка от $5.50 (петорно върху цената от официалния сайт на марката), маслен филтър $11,50 (2,5 пъти над цената в официалния сайт за ОЕ), масло $17,50лтр за 'Валволин', при положение, че ОЕ на Тойота е $8,80лтр . Цената за труда не я слагаме - всеки сам я определял и ако клиента се съгласи...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Дек 2023, 18:47

https://www.zerohedge.com/technology/te ... are-update

Unbeknownst to some legacy media in their reporting, Tesla has previously solved recalls with the National Highway Traffic Safety Administration through an over-the-air software update.

Tesla drivers on X reported in the last few days that an over-the-air software update titled "2023.44.30.5.1" was pushed to their vehicles. The update included new features for the Tesla Arcade, additional custom car locking sounds, automatic 911 calls during airbag deployment, and, near the end, a list of Autopilot improvements to satisfy federal regulators.

Expanding on the Autopilot suspension update is a section that states repeated abusers will be given five strikes if the vehicle detects five forced Autopilot disengagements - which usually occurs when the vehicle senses the driver is not paying attention. On the fifth strike, Tesla said the automated service will be "unavailable for approximately one week."

:ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Дек 2023, 19:29

О, да аз го получих оня ден… business as usual
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 25 Дек 2023, 19:36

Направи ми впечатление, че в Германия масово ги карат тия електрички с камионите, 90-100 км макс. Явно е свързано нещо с пробега, знам ли :dunno: Почти няма никой който да държи едни постоянни 120км.... :roll:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 27 Дек 2023, 9:23

nickstorm написа:Направи ми впечатление, че в Германия масово ги карат тия електрички с камионите, 90-100 км макс. Явно е свързано нещо с пробега, знам ли :dunno: Почти няма никой който да държи едни постоянни 120км.... :roll:

Е то и в БГ е така. Над 100, вече всеки километър отгоре се отразява бая на пробега

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата