Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Re: Имотният пазар

Мнение от barty » 02 Дек 2023, 8:33

Имате ли сигурен брокер от Варна , който да съдейства с продажбата на 3 ниви около Варна и един парцел в с. Камен бряг?
Водих разговори и срещи с няколко брокера от Варна обаче виждам несериозно отношение.
Предлагам че имотите не са атрактивни и съответно затова нямат интерес но все пак трябва реална информация.
:yes:

Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Мнение от Двигателист » 02 Дек 2023, 11:20

Jorixa написа:85% живят в собствено, а останалите 15 все още не са си купили в София просто, не че нямат собствен. То по-интересна статистика е колко хора в БГ притежават под 2 имота, щот поне 1 ясно че всички имат

Ами, не всички. Ето аз, например нямам нито един. Нито ниви, нито нищо. Затова съм под наем и вероятно винаги ще така, с оглед на цените. Но може би почти всички имат, да. Много от приятелите ми от провинцията с които учихме заедно вече имат по два апартамента в София. Как става, не знам... Не е с кредит. Може би, както казва бум_бум - с жокери.
Лудия.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 03 Дек 2023, 20:32

Двигателист написа:Как става, не знам... Не е с кредит. Може би, както казва бум_бум - с жокери.

С жокери и в други времена. В това настояще е много трудно и никога няма да се улесни. Тенденцията си върви все по-трудно да става, независимо от цените на жилищата дали са нагоре или надолу. Все по-трудно ще се изплаща, спестява и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Дек 2023, 9:26

А в тези 85% броят ли 1/2 тука, 1/3 там, 1/6 еди-къде си :winky: На мен така ми се струва :dunno:

Другото изказване във форума е, че ипотеките се изплащали за по 11-12 години, но на въпроса брои ли се предоговаряне/смяна на банка, така и не получих отговор :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 04 Дек 2023, 9:44

TNT написа:А в тези 85% броят ли 1/2 тука, 1/3 там, 1/6 еди-къде си :winky: На мен така ми се струва :dunno:

Другото изказване във форума е, че ипотеките се изплащали за по 11-12 години, но на въпроса брои ли се предоговаряне/смяна на банка, така и не получих отговор :dunno:

Броят се, 2 пъти съм предоговарял моя. от 25 години краен срок теглен 2016, края му в момента е 2028.
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 04 Дек 2023, 10:18

И аз моя от 2015-та го изплатих вече, ама тогава апартамента дет го взех струваше колкото 2 гаража сега :mhihi: , а и самия кредит не беше голяма част. В момента на тия цени да купуваш изцяло с кредит според мене тряя си луд.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Дек 2023, 15:01

Jorixa написа:
steeN написа:Не знам за доклада или банката, но Уникредит е 2ра по отпуснати жилищни кредити в Бг след ДСК. "най-малък дял" :mhihi:

И като такава има най-голям интерес лихвите да се вдигнат. Реално уникредит е едната от двете не-мутренски банки в България и съответно се ръководи от пазарни принципи, а не от тва че някой още не си е доизпрал парите и държи пазара на системи, с риск да срути икономиката на България скоро.

Това не е сериозно, нали? Верно, че не е мутренска, на тия дето създадоха мутрите е. Уникредит приватизира Външнотърговска банка и реално през нея се изнесоха, после върнаха и изпраха, голяма част от "червените куфарчета", приватизацията и т.н., а неудобните документи от прехода са грижливо пазени. И досега всички големи червени фирми се обслужват от нея и спирам с тая тема. Там има много истории, които след 50г. някой някъде ще разкаже, може и в обучението на финансовите служби да влязат. Затова избраха Уникредит - не ги притесняват такива транзакции, неслучайно имат масивно присъствие навсякъде в Източна Европа, а като се издънят държавата в Италия налива...

За цените на имотите - няма да се уморя да пиша - подценявате сивата икономика, която според мен не е по-малко от 70% в България. И не ми давайте пример с IT фирми ;) Всички останали крият обороти и данъци, голяма част от търговията е директно на тъмно. На мен лично ценовите равнища ми пречупиха инвестиционните хобита, така че с нетърпение чакам падането на цените... ама едва ли.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 04 Дек 2023, 18:01

I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Дек 2023, 0:28

Тоз пък гузен негонен бяга. БНБ откога има задължение да регулира цените на имотите :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 05 Дек 2023, 7:52

Проблема е че в БГ има рекордно кредитиране на ниво 2008-ма година, докато икономическата ситуация на запад хич не е розова. Като цяло ситуацията доста наподобява тази 2008-ма, а БНБ не си вдига пръста. Били вдигнали капиталовия буфер, но според анализатори са можели да го вдигнат с доста повече, предвид безпрецедентните печалби на банките. Уникредит очевидно искат да си вдигнат лихвения процент, ама не могат щото веднага след това половината им клиенти ще се рефинансират в други банки. Та ситуацията е или всички, или никой.

старши ентусиаст
Аватар

Имотният пазар

Мнение от steeN » 05 Дек 2023, 9:01

Нито БНБ е детегледачка на Ганьо, нито на Уникредит им дреме за нивото на лихвите... банките печелят от NIM. Слабите банки ще почнат да вдигат първи лихвите по депозитите и така ще се повишат лихвените нива... Специално Уникредит ще са едни от последните, които ще го направят.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 05 Дек 2023, 10:51

steeN написа:Нито БНБ е детегледачка на Ганьо

А какво е според теб?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 05 Дек 2023, 11:05

БНБ е независим емисионен институт на държавата, който се отчита пред Народното събрание. Тя има ключова роля в българската икономика и полага грижи за поддържане на устойчивостта на българската парична единица, както и за укрепването и развитието на банковата и кредитната система на страната.

Ако на теб това ти звучи като някаква агенция за защита на потребителите :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 05 Дек 2023, 14:13

Знам какво прави една централна банка, споко, това в първи курс се учи. И именно една от основните и функции (ако не и основната) е да контролира инфлацията, сиреч да гледа Ганьо колко харчи и като го види че харчи повече от колкото може да си позволи, да му дръпне ушите. Тва е нещо което БНБ очевидно не прави в момента.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 05 Дек 2023, 14:21

Да напомня, колко успешно БНБ-то надзираваха КТБ :mhihi:

Също - в САЩ, УК и ЕС централните банки вдигнаха лихвите до 4-5%, а нашите не правят нищо по въпроса.
Последна промяна msi200 на 05 Дек 2023, 14:27, променена общо 1 път
I love the sound of V8 in the morning...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата