Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Имотният пазар

Мнение от Е.Димитров » 01 Дек 2023, 10:55

Написах "според мен".
Аз нямам нито един познат, който да е теглил кредит и да е взел от уникредит :mhihi:
Пък и кой ще си реше сам кракЪ с подобни изявления, ако са такива големи кредитори в жилищното кредитиране.

Гледам, че има и добавка от колегата.
И аз имам сметка в тая банка и смея да твърдя, че като обслужване са най-зле. Та къде е този пазарен принцип нямам идея :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Дек 2023, 11:01

През ... ми е за Уникредит... и за техният доклад също между другото.
Нито съм ползвал техни услуги някога, нито имам намерение в бъдеще. :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Дек 2023, 11:24

Е.Димитров написа:Точно така, жилищата трябва да бъдат достъпни за всеки!
Почваш някъде работа и до 2-3 години макс трябва да може да си купиш жилище!
..

Имам много познати, които голям го вадят с жилищата, които са си купили, но 90% от тях забравят да споменат, че или всичките пари или по-голямата част от тях са дошли от наследствени апартаменти, земи и т.н. Ако изключим този фактор от пазара на жилища, вероятно една голяма част от собствениците на нови жилища щяха още да са под наем.

Иначе, да- не е задължително да имаш жилище. Почваш да работиш на 20 и до 65 или колкото е там възрастта за пенсиониране в момента работиш и не е задължително да изкараш пари за дом. Ако си немец не ти дреме особено дали имаш жилище или не, защото с пенсията пак ще можеш да си позволиш някакъв наем и останалите разходи. Средната пенсия в България е 700лв. Колко от тях за наем, колко от тях за ток, колко за храна, дрехи и други нужди? Не бе, то не е задължително да имаш жилище в България. В Германия вероятно не ги бърка особено със средна пенсия 1500 евра, но тук?

Не е задължително да изкараш и пари за кола с която можеш да пристъпиш в обетованата земя заключена от вчера между няколко булеварда в централната част на София. Не е задължително и да можеш да си позволиш нормална храна, да си отопляваш квартирата или да идеш 2 пъти годишно на почивка. Абсолютно не е задължително също така да получиш пенсия с която криво-ляво да можеш да живееш колкото ти е там останало.

Тия хора разбира се за нас са тъпи неудачници, щом не са успели в живота по мерките с които ние мерим успеха. Но нека не забравяме, че без "тъпите" нямаше да има транспорт, сметосъбиране, голяма част от услугите и т.н.

Знам, че сега ще се почне с това колко бил квадратния метър във Виена и Париж и колко евтино е у нас.. ама нерде е Париж, нерде е София като среда за живот. Да не говорим пък за заплати и разходи. Знам и че някой сега ще обясни, че Париж и Виена са вече гета пълни с черни и не бива да са ни еталон за нищо (освен за камери, зверски глоби и наказания, ако нарушиш ЗдВП разбира се).

Простете, че не съобразих, че пускам статията в милионерския форум, където 2-3к евра за квадрат в блок построен насред разкаляна поляна са нищо пари. :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Дек 2023, 11:34

Не знам защо винаги се обяснява, че не може да си пенсионер под наем.
Да, в София може и да е трудно, но има не малко градове където апартамент с една спалня е 300лв максимум.
Ако имаш собствен е по-хубаво, ама все ще има разходи, данъци и ремонти или ще са 60-100лв на месец средно на година или излиза, че за 200лв повече може да се живее под наем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 01 Дек 2023, 11:47

https://www.capital.bg/biznes/imoti/202 ... 1701409425

И статистиката, и медии, и банки, а и европейският имотен пазар са красноречиви. А пазарът няма да спре никога, но 2008 е имало 80к жилища продадени за последното тримесечие на годината, съответно в 2009та е имало 45к.
Банката от своя страна намеква, че ще оценява имотите по-консервативно. Тоест имотът по обява е 200 000€, но банката казва, че оценяват имота на 150 000 и останалите ти ги нашива на потребителски кредит с "хубавата" лихва.
Последна промяна pampo на 01 Дек 2023, 11:56, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Дек 2023, 11:50

Разбира се, че може да си пенсионер под наем.

Средната пенсия в Плевен е 500лв. Средната наемна цена на един кимизарник там с една спалня е 300лв. Остават ти цели 6,66лв дневно. Пускай парното на макс, яж на корем, купувай си дрехи, лекарства, книги, каквото си искаш.. абе с две думи, радвай се на заслужената почивка след 40 години трудов стаж. :yes:

Ако си баровец със средната пенсия за страната от 700лв пък ти остават едни цели 13,33лв дневно. Можеш вече и да спестяваш, че лятото да отскочиш и до Майорка да обмениш малко опит с немските пенсионери.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Дек 2023, 11:56

bum_bum написа:Имам много познати, които голям го вадят с жилищата, които са си купили, но 90% от тях забравят да споменат, че или всичките пари или по-голямата част от тях са дошли от наследствени апартаменти, земи и т.н. Ако изключим този фактор от пазара на жилища, вероятно една голяма част от собствениците на нови жилища щяха още да са под наем.

Това е добро обобщение на имотната ситуация в Бг. Другата голяма вълна (на придобиване на имоти) беше покрай хиперинфлацията в края на 90те... допреди това беше нормално практически всички хора в градовете да изплащат жилища (освен ако не са били обезщетени с такива, след национализацията на земята им).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 01 Дек 2023, 12:18

Jorixa написа:
steeN написа:Не знам за доклада или банката, но Уникредит е 2ра по отпуснати жилищни кредити в Бг след ДСК. "най-малък дял" :mhihi:

И като такава има най-голям интерес лихвите да се вдигнат. Реално уникредит е едната от двете не-мутренски банки в България и съответно се ръководи от пазарни принципи, а не от тва че някой още не си е доизпрал парите и държи пазара на системи, с риск да срути икономиката на България скоро.

Такива схеми се въртят в уникредит с кредитчета,че ти е бедна фантазията.
В Пощенска също.
Това са двете най помярски банки в БГ.
Ако искаш схема, отиваш там, това което няма да мине по другите банки, там ще намерят начин да мине.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 01 Дек 2023, 12:43

bum_bum написа:
Е.Димитров написа:Точно така, жилищата трябва да бъдат достъпни за всеки!
Почваш някъде работа и до 2-3 години макс трябва да може да си купиш жилище!
..

Имам много познати, които голям го вадят с жилищата, които са си купили, но 90% от тях забравят да споменат, че или всичките пари или по-голямата част от тях са дошли от наследствени апартаменти, земи и т.н. Ако изключим този фактор от пазара на жилища, вероятно една голяма част от собствениците на нови жилища щяха още да са под наем.

Иначе, да- не е задължително да имаш жилище. Почваш да работиш на 20 и до 65 или колкото е там възрастта за пенсиониране в момента работиш и не е задължително да изкараш пари за дом. Ако си немец не ти дреме особено дали имаш жилище или не, защото с пенсията пак ще можеш да си позволиш някакъв наем и останалите разходи. Средната пенсия в България е 700лв. Колко от тях за наем, колко от тях за ток, колко за храна, дрехи и други нужди? Не бе, то не е задължително да имаш жилище в България. В Германия вероятно не ги бърка особено със средна пенсия 1500 евра, но тук?

Не е задължително да изкараш и пари за кола с която можеш да пристъпиш в обетованата земя заключена от вчера между няколко булеварда в централната част на София. Не е задължително и да можеш да си позволиш нормална храна, да си отопляваш квартирата или да идеш 2 пъти годишно на почивка. Абсолютно не е задължително също така да получиш пенсия с която криво-ляво да можеш да живееш колкото ти е там останало.

Тия хора разбира се за нас са тъпи неудачници, щом не са успели в живота по мерките с които ние мерим успеха. Но нека не забравяме, че без "тъпите" нямаше да има транспорт, сметосъбиране, голяма част от услугите и т.н.

Знам, че сега ще се почне с това колко бил квадратния метър във Виена и Париж и колко евтино е у нас.. ама нерде е Париж, нерде е София като среда за живот. Да не говорим пък за заплати и разходи. Знам и че някой сега ще обясни, че Париж и Виена са вече гета пълни с черни и не бива да са ни еталон за нищо (освен за камери, зверски глоби и наказания, ако нарушиш ЗдВП разбира се).

Простете, че не съобразих, че пускам статията в милионерския форум, където 2-3к евра за квадрат в блок построен насред разкаляна поляна са нищо пари. :mhihi:

Да не разваляме личната ти статистика с твои познати, понеже реално и ние с теб сме познати , та прав си за 90 те %.
Но нали комунизъмЪ си отидЕ, какво има толкова да се обяснява някаква капиталистическа банка загрижена за потребителите си или за каквото се загрижва.
За това цитирах и няколко скъпи марки автомобили.
Защо пък трябва да живее в центъра на София или на някакво тузарско място, я виж в някой райони жилищата са без пари вярно, гето е , ама така е и с автомобилите.
Взимаш си някакъв опел, караш го рядко и не в центъра и живееш в кофти квартал и парите ще ти стигат.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Дек 2023, 12:45

Ако трябва да спекулирам, на големите интернационални банки им е все тая, щото се надяват съответните правителства да ги спасят... щото TOO BIG TO FAIL... по този начин да си отпишат загубите и пито платено, нито бонуси, нито печалби ще бъдат върнати... а тия дето ще гръмнат с ипотеките кучета ги яли.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Дек 2023, 13:00

bum_bum написа:Разбира се, че може да си пенсионер под наем.

Средната пенсия в Плевен е 500лв. Средната наемна цена на един кимизарник там с една спалня е 300лв. Остават ти цели 6,66лв дневно. Пускай парното на макс, яж на корем, купувай си дрехи, лекарства, книги, каквото си искаш.. абе с две думи, радвай се на заслужената почивка след 40 години трудов стаж. :yes:

Ако си баровец със средната пенсия за страната от 700лв пък ти остават едни цели 13,33лв дневно. Можеш вече и да спестяваш, че лятото да отскочиш и до Майорка да обмениш малко опит с немските пенсионери.

Дали има много разлика с 13,33 с наем и с 23лв без наем? И както казах ще има други разходи дори да има имот или да кажем 13,33 срещу максимум 20лв на ден?
На мен ми се струва еднакво зле.
А и в повечето случаи са двама живущите, или 600-700лв пенсия което е 1300-1400, 300 лв за наем ми се струва поносимо.
Защо се сравняваме с немските пенсионери? Да не би работещите тук се сравняват с немските работещи?
При всички случаи еднакво зле

Много немски пенсионери се научиха да зимуват по Майорка и Канарите, защото само ток, газ и пр разходи зимата са им 500евро грубо на месец, а за толкова в Канарите си взимат апартамент с ток и са на топло и хубаво + евтино ядене.
Може българина пенсионер да отиде някъде в Африка или Азия един ден, не се знае.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Дек 2023, 13:25

Е.Димитров написа:Взимаш си някакъв опел, караш го рядко и не в центъра и живееш в кофти квартал и парите ще ти стигат.

Ясно е, че това или някакъв друг сходен вариант е изхода от ситуацията. Просто съм нещо настроен философски явно и се чудя какъв е смисъла на живота да живееш като куче в лишения и мизерия и да работиш за да се изхраниш, платиш разходите и облечеш. :dunno:

Някаква криза на средната възраст явно ме е налегнала, защото все по-често мисля за неща на които преди не съм обръщал внимание. :mhihi:

Една камара народ ще прекарат живота си в нищета за да може един не просто да живее по-добре, защото той ще живее прекрасно и с 10% от парите, които притежава, а за да може като влезе онлайн в банката си срещу сметката си да вижда няколко нули. Не, че някога ще ги ползва всичките, но просто да са там. :dunno:

Знам, че е нормално и така работи света, но ми се струва все по-нередно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Дек 2023, 14:01

При сегашната реалност, в която над 85% от хората живеят в собствени жилища в Бг, това с пенсионерите под наем е несъществуващ проблем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 01 Дек 2023, 17:27

85% живят в собствено, а останалите 15 все още не са си купили в София просто, не че нямат собствен. То по-интересна статистика е колко хора в БГ притежават под 2 имота, щот поне 1 ясно че всички имат

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 01 Дек 2023, 19:37

Jorixa написа:85% живят в собствено, а останалите 15 все още не са си купили в София просто, не че нямат собствен. То по-интересна статистика е колко хора в БГ притежават под 2 имота, щот поне 1 ясно че всички имат

Повечето от т.нар. роми :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата