Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Re: Икономическа тема
Интересува ме какво за теб е огромна инфлация, а не да ми изнасяш лекции по икономика
Ако чакаш 100%+ като в Аржентина държавата е за изтриване от картата.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
100%... thоse are rookie numbers.
Някой ще се опита ли да предположи, кой е периода преди и след валутният борд

Някой ще се опита ли да предположи, кой е периода преди и след валутният борд

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
In_Memoriam написа:Интересува ме какво за теб е огромна инфлация, а не да ми изнасяш лекции по икономикаАко чакаш 100%+ като в Аржентина държавата е за изтриване от картата.
ще ти изнасям щото мислиш като стадото... която е сигурен признак, че не са ти ясни основни икономически понятия и процеси.
In_Memoriam написа:Откъде това инфо, че няма огромна инфлация? По новините ли така казаха?
...не, не очакваше да ти кажа какво е огромна инфлация а си мислеше, че инфлацията ни е огромна и като казах, че не е реши да се направиш на интересен и така...
а че се дърпаш като ти карам да се научиш- няма да го коментирам щото не ми е раОта

Последна промяна alx на 21 Ное 2023, 20:36, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
alx малко се оливаш, In_Memoriam прекрасно знае какво е инфлация и как се създава, все пак е биткойнър. А всеки средностатистически биткойнер разбира от икономика може би повече от теб... 

- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- V8 project... loading
alx написа:In_Memoriam написа:Интересува ме какво за теб е огромна инфлация, а не да ми изнасяш лекции по икономикаАко чакаш 100%+ като в Аржентина държавата е за изтриване от картата.
ще ти изнасям щото мислиш като стадото... която е сигурен признак, че не са ти ясни основни икономически понятия и процеси.In_Memoriam написа:Откъде това инфо, че няма огромна инфлация? По новините ли така казаха?
...не, не очакваше да ти кажа какво е огромна инфлация а си мислеше, че инфлацията ни е огромна и като казах, че не е реши да се направиш на интересен и така...
а че се дърпаш като ти карам да се научиш- няма да го коментирам щото не ми е раОта
Как забравих, че ти си най-великия и умния форумен икономист и посмях да ти задавам въпрос без разрешение.

b_u_b_o написа:alx малко се оливаш, In_Memoriam прекрасно знае какво е инфлация и как се създава, все пак е биткойнър. А всеки средностатистически биткойнер разбира от икономика може би повече от теб...
не знам- не разбирам от крипто аз...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
BMW_POWER написа:Хайде сектата да си седи в територията
Хора дето си мислят, че цената на газа е основното което движи икономиката няма нужда да модерират тая тема

alx написа:не знам- не разбирам от крипто аз...
А от икономика?

In_Memoriam написа:alx написа:In_Memoriam написа:Интересува ме какво за теб е огромна инфлация, а не да ми изнасяш лекции по икономикаАко чакаш 100%+ като в Аржентина държавата е за изтриване от картата.
ще ти изнасям щото мислиш като стадото... която е сигурен признак, че не са ти ясни основни икономически понятия и процеси.In_Memoriam написа:Откъде това инфо, че няма огромна инфлация? По новините ли така казаха?
Как забравих, че ти си най-великия и умния форумен икономист и посмях да ти задавам въпрос без разрешение.Отивам да се срамувам в ъгъла - наказан с вдигнати ръце
Ако реша да се уча някога ще ти звънна, обещавам
аз малко виноват... преди месец- два съм в местния голям супер... и гледам некъв чичка с голяма брада кат гандалф оглежда един картон с егног (това е и аз не знам кво е ама като го смесиш с ром или бърбън и стааа прекрасно., има го само около коледа - сезонно е)... та гледам аз картона - $9.95... миналата година беше примерно $6 а предишната - $3.75... и му викам - "баси инфлацията - няма оправия- гледай къде е егног-а..." ... при което той ме поглежда сериозно и с наставнически тон ми вика - "ти правиш ли разлика между инфлация и цена?"... и аз "ми да, ама качването на цената не е ли свързано с инфлация?".. при което той ме погледна учудено и каза- "ми ... не толкова колкото си мислиш" и от там се заговорихме- оказа се, че човека е професор по икономика в брандайс (един от средно- хубавите уни-та тука) и ми обясни на крак две- три неща и ме прати да чета.
и.. затова сега като усетих, че не ти е ясно (както и на мене не ми беше до скоро) реших да се изфукам с новите си задълбочени знания по икономика... ама ти си взе лопатката и кофичката и се нацупи

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- V8 project... loading
steeN написа:100%... thоse are rookie numbers.
Някой ще се опита ли да предположи, кой е периода преди и след валутният борд![]()
Винаги може и по-зле, естествено.
Германия 1920-та

Скоро и по нашия телевизор

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Няма ли да вземеш нещо и ти докато е време, че после да не стане късно ?BMW_POWER написа:Хайде сектата да си седи в територията

Само едно ми е едно такова загадъчно в темата за криптото, това непрекъснато повтаряне на туй прословутото ламбо, как пък един не спомена 911 turboS ?

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:както и на мене не ми беше до скоро
Ако четеше крипто темата щеше да ти е ясно преди 1-2 години от когато многократно сме го обсъждали точно това какво е инфлация и каква е разликата от покачване на цените. И нямаше да се червиш пред професора в магазина...

ПП сега потърсих, даже в тази тема съм давал дефиницията за инфлация и причинно-следствените връзки с цените...не внимаваш и се излагаш пред чужденците

Последна промяна b_u_b_o на 21 Ное 2023, 20:56, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Бонус точки за това, че в статията се цитира Milton Friedman
"Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon"
В това отношение е удобно да обвиним ЕЦБ за инфлацията, но ако разбием на компноненти "общото ниво на цените", което е доста точно прокси за измерване на инфлацията... енергията има леко водеща роля.
Със сигурност ЕЦБ има вина, но основната вина е другаде... целенасочена атака срещу икономиката на ЕС. Или може би си мислите, че нещо въздуха в източна Европа е по-разреден и затова инфлацията
тук е значително по-висока от колкото в западна? При нас този ефект беше подсилен от абсурдни разхищения, като отстъпката от цената на бензина и други подобни...
the owls are not what they seem

Inflation, as Milton Friedman pointed out, always results from a monetary mismatch. It has nothing to do with dwindling supplies of oil or the effects of a terrible hurricane or the wage demands of workers. And, as a monetary phenomenon, it is always under the control of a central bank. That said, the speed with which an inflationary monetary impulse filters through to all wages and prices depends on many things. Most importantly, it depends on the state of people’s expectations and the degree of slack in an economy. In times when the public generally anticipates inflation or when an economy is operating at full bore, monetary excesses can quickly translate into higher prices and wages.
"Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon"
В това отношение е удобно да обвиним ЕЦБ за инфлацията, но ако разбием на компноненти "общото ниво на цените", което е доста точно прокси за измерване на инфлацията... енергията има леко водеща роля.
Със сигурност ЕЦБ има вина, но основната вина е другаде... целенасочена атака срещу икономиката на ЕС. Или може би си мислите, че нещо въздуха в източна Европа е по-разреден и затова инфлацията
тук е значително по-висока от колкото в западна? При нас този ефект беше подсилен от абсурдни разхищения, като отстъпката от цената на бензина и други подобни...
the owls are not what they seem

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Върнаха ли ДДС-то на кръчмарите или така си остана за постоянно?
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
alx написа:///M Power написа:BMW_POWER написа:Щом като всичко е нормално, какъв е ръста на БВП на ЕС за 2023? Та дори и по тримесечия.
САЩ открили близо милион работни места. За статистиката това звучи като одата на радостта. Ама те били основно на непълно работно време и на минимална заплата. Че масата американци (че и местни) и сега бачкат на по две места, за да вържат двата края. Ама това не се споменава![]()
Керванът си върви...
В Канада е лошо, в Америка е лошо, в ЕС е лошо, кажи къде е по-добре та да ходим там.....
като имаш пари- навсякъде е хубаво. поне така съм чел са писали разни умни граждани на света
Аз съм average joe, пари нямам, ходя да бачкам и гледам къде ще съм най-добре, та и затова питам къде е по-добре да ходя там

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
///M Power написа:Аз съм average joe, пари нямам, ходя да бачкам и гледам къде ще съм най-добре, та и затова питам къде е по-добре да ходя там
Ако искаш да работиш и да се радваш на плодовете на труда си, САЩ е за тебе.
Ако беше написал повече да ходиш да почиваш щях да кажа ЕС.

Като ходя по работни срещи из Европа все трябва да заделя 2х-3х необходимото (за мен) време, защото все имат някой във ваканция, все има някакви празници, екипни мероприятия, you name it...

alx, как може да не знаеш какво е егног, какъв американец си ти ?!

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ