Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Икономическа тема

Мнение от steeN » 14 Окт 2023, 21:22

https://www.zerohedge.com/commodities/v ... -fake-news

Viral Clip Of Emir Of Qatar Threatening To Cut Gas Supply To World Is Fake News

Zero Hedge has confirmed that this is fake news. The Arabic in the below clip nowhere mentions natural gas or any other energy commodity, but instead merely decries Palestinian land being taken as the main "issue" in general remarks on the Israel-Gaza crisis.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Окт 2023, 8:14

Е, да, ама като го кажат някъде и се бърза да се раздува по всевъзможни сайтчета и канали, които все пак някой, някъде вижда, от там в малко по-големите и т.н.
Същото като онова за командира военно-въздушните сили на Хамас, само чуй как звучи последното. :kuku: В смисъл те свитнаха там някаква чалма, ама какви ВВС на Хамас...

nickstorm написа:Ти да видиш! Значи разни катализатори и ДПФ-и за колите измислиха, а за ТЕЦ-овете в един промишлен филтър не искат да инвестират :clap: Те ще ни дадат 4 млрд., а ние ще купим за 6 млрд. Страйкъри :lol: Хитро!

Да ти кажа и аз съм се чудил много пъти, ама явно не разбирам технологията нещо. Какво мислят, какво правят и явно проблема не е само в момента на горенето защото те трупат отрови и другаде, които периодично се изпускат. Не знам, може би е трудно да се направи на практика, иначе щяха да го направят първо с Германия да речем. :dunno:

П.п: Канада, казах как звучиш, а не къде гласуваш и никакви политики не вкарвам, макар те винаги да са свързани. И както видя след като се отвори нова военна тема, никой не се изпокара извън рамките на допустимото спорене.

А ето нещо за Мариците и водорода:
https://obektivno.bg/proektat-vodorodna ... -bez-voda/
То така или иначе от СТЗ вземат вода и от нашия язовир Копринка и през Тунджа, та съвсем ще я втасат ако това е истина.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Окт 2023, 16:33

Top Gun Maverick написа:П.п: Канада, казах как звучиш, а не къде гласуваш и никакви политики не вкарвам, макар те винаги да са свързани. И както видя след като се отвори нова военна тема, никой не се изпокара извън рамките на допустимото спорене.

А с политика не се занимавам. Имам си някаква лична позиция и това е. Ти всичко си дърпаш към твоето си. Едно си баба знае, едно си баба бае. Няма военна тема. Има тема за оръжието. Не мисля, че спор от сорта Glock&SIG Sauer може да доведе до това, че да ядосат Кроки и да има предупреждения и банове. Но от друга страна, да не забравяме къде се намираме.

Та според Злите езици, Мариците са платили за 12 месеца едни 2 000 000 000лв квоти, за да цапат на воля. От тези пари в страната не се е върнала нито една стотинка. Колко общо са платили и другите тецове? В чий джоб отиват тези пари? Въпроси с мъгляви отговори тип:
- садят се дървета :!: :?: :!: :?:
- инвестират се в зелени технологии
- търсене на начини за борба с климатичните изменения
- потъват в нечии джобове
Колко дървета са засадени с пари по европрограми тип "борба с климатичните промени"? Аз не знам. Дайте, ако знаете.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Окт 2023, 17:11

Как може да си сигурен, че "от тези пари в страната не се е върнала нито една стотинка", след като сам признаваш, че не знаеш къде отиват тези пари? Отговорът изобщо не е мъгляв, ти просто не го знаеш и не правиш и опит да го научиш.

Жокерче, една много малка част от начина, по който се "връщат" тези пари са европейските проекти за саниране на така любимите на всички панелки.

п.с.
Извода, който си направих от предното е, че само ако си член на партията на зелените и са ти дали сертификат, който сертифицира че си истински зелен и само и единствено ако носиш икона на Грета Тунберг в жабката (по всяко време), само тогава може да искаш да дишаш чист въздух... иначе си тесногръд лицемер. Също така ако някой живее в София и в Стара Загора убиват хора (буквално) и вземе да изрази мнение, че някак си не е ОК да се убиват хора... то това отново е лицемерно, защото убиването на хора спасява работни места... това напълно го оправдава :) Да не говорим, че това предполага, че работните места са фиксиран брой... един път като се "загуби" работно място, то никога не се отваря ново... и така един ден докато не станат 0.

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 15 Окт 2023, 18:23

да ама на някой от Канада пък може да му пука за работните места видиш ли, че и само с факти беше споменал че говори, пък все някакви зли езици
беше забавно до едно положение...

Изпратено от моят 22126RN91Y с помощта на Tapatalk

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Окт 2023, 20:31

steeN написа:...

Каква е разликата, дали мислиш за някого от 200, 2000 или 10 000 километра? Или си там, или не си там. Когато не си, просто явно не ти пука и само си чешаш езика. Къде в класацията по мръсен въздух е Стара Загора? Питам, защото има някакъв списък и този град не е там:
https://www.actualno.com/curious/koj-gr ... 68895.html

Въздухът в София е най-силно замърсен в кварталите "Павлово", "Васил Левски", "Хиподрума" и "Младост" тази сутрин, сочи справка за качеството на атмосферния въздух, предаде БГНЕС.

Нивото на фини прахови частици е 12,1µg/m³, което е 2,4 пъти над нормата. Очаква се силният вятър днес да изчисти въздуха.

Българските градове, които са в жълтия сектор по замърсяване тази сутрин са Бургас, Плевен, Видин, Варна, Русе, Пловдив, Враца, Несебър, Добрич и Шумен.

В Бургас замърсяването е 6,7 пъти над нормата. В Плевен замърсяването с фини прахови частици е 6,6 пъти над нормата, Видин - 6,6 пъти, Варна – 5,8 пъти, Русе – 5,5, Пловдив – 5,2, Враца – 5 пъти, Несебър – 3,6 пъти, Добрич – 3 пъти, Шумен - също 3 пъти над нормата.

https://bnr.bg/post/101765234/10-grada- ... sen-vazduh

Виж София на кое място е по мръсен въздух в Света

https://www.iqair.com/world-air-quality-ranking

Колко газове отделят Мариците и колко отделят коли, комини (тепърва започва студеното време), промишленост и т.н. в София? Имаш ли цифри? Ако се окажат повече, да затворим всичко, което пуши и цапа и в София. По твоята логика би трябвало да си ОК с това.

"Злите езици" наричам информационни, агенции, сайтове, блогъри и т.н., на които не може да се има 100% доверие. Затова и ги определям така. Който и да бъде опроверган от тях, то си е за тяхна сметка. Честно казано, май като цяло фейка е над 50% от всичко, което виждаме и чуваме. Затова и ги наричам така. CNN са едни от най-големите фейкаджии, бг-медиите дори не искам да ги коментирам. Те просто четат това, което им е спуснато от Голямата бяла къща в Южния парк.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Окт 2023, 20:57

Аз съм писал много пъти за мръсния въздух в София и какви мерки поддържам. Жокерче, ако моите мерки се реализират, дизелите практически ще изчезнат като леки автомобили (и нещата се движат точно в тази посока).
Замърсяването не се изчерпва само с прахови частици освен това... Индустрията, която да замърсява в София вече няма, защото я затвориха (вероятно тъгуваш и по нея - Кремиковци).
Остават колите и битовото отопление. Пишеш колко да си търкаш клавиатурата. Нищо лично, ама по тая тема си бос и гол и опита ти за политизиране само показва, че ти пука повече
за някаква партия, от колкото за живота на хората. Ако не беше бос и гол щеше да знаеш кой е най-големият замърсител в София, жокерче пускал съм го изследването още през 2015 г.

Чакам да видя класация на градовете по замърсяване със серен диоксид и къде е Стара Загора и Димитровград в света :yes:
Жокерче, Марица 2 прави 3/4 от серният диоксид в цяла България. Също наясно ли си, че във въглищата за разлика от всички други горива, я има цялата менделеева таблица?
Та ще чакам статистика за замърсяване поне с тежки метали.

https://news.bg/regions/dimitrovgrad-ob ... oksid.html

Димитровград обгазен със серен диоксид

11.10.2023

Тва е ежедневието на хората там...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 15 Окт 2023, 21:14

nickstorm написа:Ти да видиш! Значи разни катализатори и ДПФ-и за колите измислиха, а за ТЕЦ-овете в един промишлен филтър не искат да инвестират :clap: Те ще ни дадат 4 млрд., а ние ще купим за 6 млрд. Страйкъри :lol: Хитро!

Филтри със сигурност има. Но са сериозна цифра , може би. А след като ЕС задължава ТЕЦ-овете да бъдат затворени до 2038 г. кой би правил милиардни инвестиции за екология във бизнес със не толкова далечен предизвестен край ?

Изстискваш колкото можеш , до когато можеш и това е.... дето се казва "караш го на уволнение".

Някъде съм чел ,че запасите от въглища от Мини Марица-Изток стигат за 60-70 год. напред при сегашното потребление.

Но няма проблем, ще изтребим прасетата, няма да се плашите, месо ще ви внесем...
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 15 Окт 2023, 21:23

немо написа:

Филтри със сигурност има. Но са сериозна цифра , може би. А след като ЕС задължава ТЕЦ-овете да бъдат затворени до 2038 г. кой би правил милиардни инвестиции за екология във бизнес със не толкова далечен предизвестен край ?

Изстискваш колкото можеш , до когато можеш и това е.... дето се казва "караш го на уволнение".

Някъде съм чел ,че запасите от въглища от Мини Марица-Изток стигат за 60-70 год. напред при сегашното потребление.

Но няма проблем, ще изтребим прасетата, няма да се плашите, месо ще ви внесем...

То ако пушат прекалено много, може и по-рано да ги затворят, справки миналото лято и Брикел.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Окт 2023, 21:33

немо написа:...

Ти не беше ли от Русе? Баш ти да се подиграваш с чистотата на въздуха? Грозно. Инсталациите за премахването на серния диоксид (което е основното но не единственото замърсяване) не са по желание, без тях изобщо няма да имат лиценз да работят централите.
Но разбира се ги има/работят само на хартия на 2 и 3... и тва не го казвам аз, разследват ги от европейската прокуратура в тази насока в момента.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 15 Окт 2023, 21:47

steeN написа:
немо написа:...

Ти не беше ли от Русе? Баш ти да се подиграваш с чистотата на въздуха? Грозно. Инсталациите за премахването на серния диоксид (което е основното но не единственото замърсяване) не са по желание, без тях изобщо няма да имат лиценз да работят централите.
Но разбира се ги има/работят само на хартия на 2 и 3.

От Русе съм , да ! Къде видя да се подигравам ? Мнението ти потвърждава предположението , което съм изказал в предното си мнение.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Окт 2023, 21:50

На първо място, всички Марици ли се затварят или не? И ако не, защо? Има нещо интересно. Държавата е подписала дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. За това има едно предупреждение:

Според всички експерти прекратяването на договорите едностранно от България ще струва много милиарди на данъкоплатците, а арбитражните дела, които със сигурност ще изгубим, ще се точат почти до тогава, докато траят дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията.

Както казва Стинката, "не разбирам". Но "разбирам", че тези плащания ще продължат и след затварянето на ТЕЦ-овете. А това ще стане за сметка на цената на "чистата" електроенергия. Колегите песимисти говорят за 1лв/kWt. Стинка, ти как виждаш бъдещите цени на тока, особено след отпадане на регулацията и излизането на свободния пазар? Може да ги пуснем и в темата с прогнозите :idea:

Що се отнася до "чистия въздух", то той де гледа изцяло, не по отделни показатели.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Окт 2023, 21:59

Аз не мисля, че нещо ще се затвори в близките 5-6 години, евентуално Марица три, но тия фантазии 2038, че и след тва да работят... само говорят за тоталната неадекватност на тези, които го искат.
Този договор дето визираш кога изтича... едва ли 2050 година.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 15 Окт 2023, 22:08

BMW_POWER написа:Както казва Стинката, "не разбирам". Но "разбирам", че тези плащания ще продължат и след затварянето на ТЕЦ-овете.

Кажи ми, че се ебаваш, моля те. Да беше прочел и останалата част от статията която цитираш и да беше видял, че тия договори за които говориш изтичат 2026 и 2027. Какво тогава плашиш гаргите с тия плащания, предполагам можеш да сметнеш 2038 кога се пада. :dunno:

И тоя 1лв/kWh(kWt не съществува като мерна единица :mhihi: ) кои "колеги" ги предричат освен теб щото аз друг не съм видял или говориш за някой извън форума имащ същото счупено кристално кълбо като теб...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Окт 2023, 22:36

b_u_b_o написа:
BMW_POWER написа:Както казва Стинката, "не разбирам". Но "разбирам", че тези плащания ще продължат и след затварянето на ТЕЦ-овете.

Кажи ми, че се ебаваш, моля те. Да беше прочел и останалата част от статията която цитираш и да беше видял, че тия договори за които говориш изтичат 2026 и 2027. Какво тогава плашиш гаргите с тия плащания, предполагам можеш да сметнеш 2038 кога се пада. :dunno:

И тоя 1лв/kWh(kWt не съществува като мерна единица :mhihi: ) кои "колеги" ги предричат освен теб щото аз друг не съм видял или говориш за някой извън форума имащ същото счупено кристално кълбо като теб...

Бубо, страната е подписала договор за намаляване на изпусканите газове с 40%, считано от 1 януари 2024г. Това е договор по линия на ЕС. Сложил съм си го в подписа. Това става само чрез затваряне на Мариците и още няколко ТЕЦ-а. Аз не плаша никого. Не заплашвам никого. ЕС те кара да направиш нещо и ти го правиш. Носейки си последствията. Едно от тях е изплащането на неустойки по неизпълнени договори. Какви заплахи? Опазил ме Господ да заплашвам някого ...
Защо хората стачкуват, ако имат гарантирани работни места още 15 години? Всички ли са ненормални и не разбират нищо? В нета имаше цифри. 700 мегавата дефицит при затваряне на Мариците и пълно натоварване на мощностите по линия на внос. Другите ТЕЦ-ове не ги броят. Хайде, аз не разбирам от енергетика. Специалността ми е друга. Ама как ще ги докараме тези мощности според теб? ТЕЦ Бобов дол е още 630 мегавата. Искат да го затворят и него. Математика, не заплахи. Всчко минава на чисто електричество, а то е в голям дефицит. Енергопреносната мрежа не може физически да поеме такъв внос. Трябва да се строят още далекопроводи. Отделно трябва да има и откъде да закупиш електроенергия.

Кристално кълбо ... Математика. За началното училище. Събиране и изваждане. И когато си на минус, лампите гаснат. Елементарно ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата