Проблем с BIOS password
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Проблем с BIOS password
МММ по някво стечение на обстоятелствата се оказа, че съм си забравил паролата на биос-а... Грозна работа. Модела на лаптопа е hp nx9420 с tpm модул (секюрити модул за хардуерно енкриптване и не знам си кви лайна още) та проблема е, че дори при изваждане на батериите не се ресетва. Писах на НР онлайн съпорта, казаха ми да се обадя на локалния съпорт по телефона да ми кажели мастър пасуърд. Звъня и ми казват, че няма такова нещо. Предложиха ми да отида в оторизирания им сервиз тука. Отивам там половин час чакам идва някаф казва ми "ми направих квото пише в сървис манюала и нищо не става, ако искаш остави го ще ти се обадим" Теглих им една българска и си прибрах лаптопа, та въпроса ми е ако някой има идейки или пък познати в съпорта в НР България дали може по някъф начин да разбера поне има ли процедура за ресетване на пасса или не, поне да знам къде е проблема, щото ми се струва, че има такова нещо ама тука във Финландия са максимално тъпи и няма да се очудя ако се окаже накрая, че си има и мастър пасс само дето малоумниците не знаят. Много ще съм благодарен ако някой успее да изрови нещо.
In Ban We Trust!
- theraven_nz
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15
- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
биос-а може да има (и доста вероятно има!) собствена батерия...
по принцип няма PC независимо лаптоп или настолен, който да не можеш да му ресетнеш биос-а -> най-малкото ако се скофти някоя настройка и не тръгва, или си забарвил пасса
ако има отделна батерия за биоса, и не се вади (едва ли?), то 100% нещо се отваря някъде си и се връзва накъсо за еди-колко си...
иначе виж какво ти намерих за Toshiba обаче, може все пак да го пробваш
забележи "CMOS battery" - + "for a while" вероятно е 5-10 минути, а не 5 секунди
п.с. мастър парола едва ли - иначе всеки ще ти влиза в биоса когато си поиска
по принцип няма PC независимо лаптоп или настолен, който да не можеш да му ресетнеш биос-а -> най-малкото ако се скофти някоя настройка и не тръгва, или си забарвил пасса

иначе виж какво ти намерих за Toshiba обаче, може все пак да го пробваш

Is it a bios password? When it boots up, you should get a black screen asking you for a password if it is. To get rid of it, you need to open up your laptop, and remove the CMOS battery for a while. When disassembling your laptop, make sure to have a few ziplock bags to keep the screws safe and separated. It's also a good idea to take a picture of your laptop with every component you remove, if you have a camera, to help you put it back together in case you get stuck. Make sure the laptop's unplugged, battery removed, and whatever easily removed components (DVD drive, ect) are taken out as well.
забележи "CMOS battery" - + "for a while" вероятно е 5-10 минути, а не 5 секунди

п.с. мастър парола едва ли - иначе всеки ще ти влиза в биоса когато си поиска

Значи както писах по-рано свалям батерията на лаптопа, след това се развива още един панел под който има една малка кръгла батериика такава плоска не знам как и е техническото име. Та свалям и нея, оставям го да стои така, след това като ги сложа обратно казва, че тайм и дейт не са сетнати, което на мене ми говори, че каквото е имало темпорари е заминало,но това не помага... И както вече казах лаптопа си има някъф екстра секюрити модул, от където идва и целия проблем, щото в него се пази тая въпросната информация.
тука пише повече за него:
http://www.infineon.com/cgi-bin/ifx/por ... peId=17099
Та така... Е*таковало си мамата ако имате познати в НР България, че с тея прости финландци неам нерви вече да се занимавам, накрая ще звъня на Ангийския съпорт.
тука пише повече за него:
http://www.infineon.com/cgi-bin/ifx/por ... peId=17099
Та така... Е*таковало си мамата ако имате познати в НР България, че с тея прости финландци неам нерви вече да се занимавам, накрая ще звъня на Ангийския съпорт.
In Ban We Trust!
- Scouser
- младши ентусиаст
-
Пробвай и двете батерии извадени и също има един пин за биос ресет. Той трябва да е на самото дъно, обаче къде точно е на твоя лаптоп незнам. Ако намериш схема на дъното търси по нея. Ако не отваряш и ресетваш всеки един пин( махаш оставаш 20 секудни и слагаш пак на същото място). Много важно да ги вадиш един по един и да слагаш на същото място.
- t0sh
- старши ентусиаст
-
.. и се сещам 99.9% трябва да го имаш описано това с биос ресет-а в manual-а, който са ти дали с лаптопа!! ако го нямаш, пробвай да го свалиш от HP страницата в нета...
п.с. погледнах линка, това е по-скоро за secure транзакции, отколкото да има общо с биос-а ти
п.п.с. много 'гъзарски' написано, как са събарли в един чип екстри от софтуер, отдавна открити и работещи
п.с. погледнах линка, това е по-скоро за secure транзакции, отколкото да има общо с биос-а ти
п.п.с. много 'гъзарски' написано, как са събарли в един чип екстри от софтуер, отдавна открити и работещи

- Митко Ганчев
- старши ентусиаст
-
Обикновено батерията на БИОС-а се слага в нвпосредствена близост до самия чип, в твоя случай до това инфинеонче от линка. Та ако си отворил машинката, гледай къде се намира чипа от снимката. Точно до него трябва да има или батерия, или Джъмперче. Ма както ти казаха, ако се разровиш дастатъчно в книжката не може да го няма. Никой не прави лаптопи така че като забравиш паса да става неизползваем;)

- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Абе нещо ми се върти из главата... някой преди време разправяше нещо за влизане в БИОС-а на някаква машина при забравена парола, ама при специални условия. В смисъл, че трябвало да има някаква специално форматирана сервизна дискета и там с някакви клавишни комбинации и тям подобни... Все пак, ако данните ти са криптирани с участие на паролата, предполагам, че след премахването й данните ще се загубят. Но поне машината остава използваема. За загубата на данните не съм много сигурен, но все пак я си представете, че въпреки системата за сигурност на някой му гепят лаптопа с важни и тайни документи на него, и с един прост ресет на БИОС-а се доберат до данните. Неприемливо! Цялото криптиране отива на кино.
Та сигурно има начин да се ресетне паролата, но вероятността всичко на диска да замине е голяма.
Та сигурно има начин да се ресетне паролата, но вероятността всичко на диска да замине е голяма.
It's not who You are, it's who You know...
Значи с криптирането на данните и евентуалната загуба нищо против нямам. Аз в момента мога да си ползвам лаптопа мога да си направя бекъп, просто не мога да бърникам настройките на биоса и да го ъпдейтна, което е всъщност проблема. Точно и аз това си мислех, че ще има някакво ресетване, обаче ще е някоя по-засукана процедура, и за това си мислех ако някой има познат който да работи в съпорта или в сервиз на НР в България да получа малко информация от кухнята, че тея дебили тука мноо ме издразниха и като видях за 15 минути на кво ми направиха лаптопа, като ми го върнаха целия беше в някви бели прахоляци направо ме хвана яд не искам да си мисля как ще се отнасят с него ако им го оставя за по-дълго. Пък и все пак си ми трябва, не е като да не го ползвам. И така ... ако не изскочи решението скоро време ще съм принуден да го оставям пак на онея педали...
П.С. Благодаря на всички отговорили в темата.
П.С. Благодаря на всички отговорили в темата.
In Ban We Trust!
- t0sh
- старши ентусиаст
-
ъъъ всичко се криптира с парола от биоса?!?
ако е вярно - то в момента в който я ресетнеш със забравяне, няма да можеш да прочетеш дори 1 байт от компа си.
другия момент, заради което трудно го вярвам, е че ако пък решиш да я сменяш, това значи да ти отнеме няколко часа, докато пре-криптира ВСИЧКИ данни на диска с новата парола.
трето, ако я забравиш, ти заминават всички данни. така че трудно го вярвам това
според мен се ползва само при комуникация, и ако я смениш ще се идентифицираш наново пред съответните банки и т.н. където си ползвал това секюрити. Но първо чети, а в мануала е почти невъзможно да го няма, не си свалил правилния мануал значи.
или HP са пълни балъци, което е малко вероятно също
ако е вярно - то в момента в който я ресетнеш със забравяне, няма да можеш да прочетеш дори 1 байт от компа си.
другия момент, заради което трудно го вярвам, е че ако пък решиш да я сменяш, това значи да ти отнеме няколко часа, докато пре-криптира ВСИЧКИ данни на диска с новата парола.
според мен се ползва само при комуникация, и ако я смениш ще се идентифицираш наново пред съответните банки и т.н. където си ползвал това секюрити. Но първо чети, а в мануала е почти невъзможно да го няма, не си свалил правилния мануал значи.
или HP са пълни балъци, което е малко вероятно също

- Eliana
- УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
-
- Кара: '96 BMW318 cabrio
ian190 написа:значи това си е точно парола на биоса.
ако не я знаеш не можеш да го пуснеш.
напиши ogard .
пробвай нищо няма да му стане.
С тази парола нищо няма да стане, защото всеки BIOS е различен и програмите, които показват паролата му или го разкодират са направени точно за него.
По принцип, както повечето написаха за премахването на паролата е нужно да се свали батерията (за около 10 минути), но щом при теб не става, другия начин е (който Митко е написал по-горе) да намериш джъмпера, който трябва да reset-ne (намирал се на дънната платка).
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
t0sh написа:ъъъ всичко се криптира с парола от биоса?!?
Доколкото си спомням, един приятел говореше точно за тези моменти и обясняваше нещо, че паролата служи за декриптване на някакъв ключ, с който пък се криптирали/декриптирали данните. Та при смяната на паролата няма проблем, понеже все едно тази парола ти се явява прейвет кий, а оня ключ се декриптва с пъблик кий (или обратното беше

Пак казвам, че това само съм го слушал, не съм се занимавал и не съм чел по въпроса. Ако някой го интересува по-подробно, може да се разрови.
It's not who You are, it's who You know...
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2