Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

Мнение от Spunky » 08 Окт 2023, 18:29

alx написа:За Бевърли Хилс- нормално е да мислиш така защото доста известни хора живеят там и когато човек не знае как е устроена Америка остава с впечатлението, че града е богат. Но едно е впечатления (директни или индиректни) друго са цифри от данъчните- а там пише, че Бевърли Хилс не е нещо особено като цяло. Затова и се обадих по въпроса.
.

Продължаваш да пишеш, откровени и пълни глупости. И малко в твой стил, идея си нямаш, какво аз си мисля или знам, докато ти си ми поредната отворена книга.

enigma написа:Е да де, аз за медианата говорех.. все тая
The average annual household income in Rancho Santa Fe is $309,329, while the median household income sits at $196,500 per year.

То както знаеш парите на тези хора са обикновено в тръстове, корпорации и тн… личният доход е скромен :mhihi:

Знае, но го удря по егото, което е тъжно за някой на тия години. Все някак ще го извърти, че да спи по-добре, което е ок, аз съм за здравия сън, но в края на деня, ако си продаде днес къщата с шкафчетата, хладилника, закрития басейн в хубавия квартал, за тия пари, не може да си купи и малка редова къща, в квартала, дето само оставял впечатление, че е богат :mhihi:

Аз не бих коментирал кой колко пари прави и не ме интересува, освен ако не става въпрос за моите работници. Хората в моето обкръжение, искам да правят достатъчно, че да не мислят за пари. Така са по-добра компания. На който мога, помагам в това начинание, за лична облага.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 08 Окт 2023, 20:30

Spunky написа:Аз не бих коментирал кой колко пари прави и не ме интересува, освен ако не става въпрос за моите работници.

"работници" ... доста арогантно и надменно. Това са хора, които са твои колеги, без значение, кой плаща заплатата и кой определя правилата. Вие сте един екип.
...

Spunky написа: Хората в моето обкръжение, искам да правят достатъчно, че да не мислят за пари. Така са по-добра компания. На който мога, помагам в това начинание, за лична облага.

"Така са по-добра компания" .......... "за лична облага" :lol: Ясен си :lol:

Като цяло, доста ниско ниво си - личи си.

Как ги мотивираш "работниците" - с личен пример и казармен график като твоя:

- Кога да спят, да си следят времето за сън до минута, да не би да са спали 2-3 минути по-малко. Че иначе лоша работа

- Кога точно да правят кекс - че пак трябва да е в точно определено време

- Кога точно да се хранят

- С какво точно да се хранят - строго определени порции и съставки. Че пак иначе лоша работа

- Кога да ходят до тоалетна ........

Със Здраве, ШЕФЕ :mrgreen:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Окт 2023, 21:06

Е да де, аз за медианата говорех.. все тая

The average annual household income in Rancho Santa Fe is $309,329, while the median household income sits at $196,500 per year.

То както знаеш парите на тези хора са обикновено в тръстове, корпорации и тн… личният доход е скромен :mhihi:

убягва ти че парите както и да се въртят в един момент като станат за харчене и попадат в 1040 :winky: а irs stats идват от там.. .не ходят да гледат "клиентите" по улиците какви коли карат, къде живеят и колко са им скъпи имотите - гледат им където се брои ... затова и тези числа са единствения акуратен груб показател- а не на спънки глупостите и влажните младежки очи и впечатления. пак казвам- бил съм на негово място- знам. не го знам колко е голям, но на мене нещата ми се изясниха към 35 някъде... хем бях живял в америка вече доста.

това че средния доход е 310к а медианата е 200к просто означава, че по- малко ядат месо и повече боб... затова средния доход не е критерии за обща благосъстоятелност на група хора.

Продължаваш да пишеш, откровени и пълни глупости. И малко в твой стил, идея си нямаш, какво аз си мисля или знам, докато ти си ми поредната отворена книга.

... при положение че почти нищо не знаеш за мене (да ти ползвам параметрите) - нито знаеш къде живея (вярвай ми), нито знаеш откъде ми идват парите (не е от това от което си мислиш), нито знаеш какви са ми разходите - да ми обясняваш за отворена книга е ... дори не знам какво е. примерно наивно и говори за липса на житейски опит. забележи, че аз никога не оценявам кой какво има, работи, какви пари изкарва и тн. тази тема за мене е сложна и затова не й се пробвам. ама това не пречи ти да си поредния които ми обяснява за моите успехи, финансово положение и тн... като говориме за отворена книга.

и по темата за книгите- прие като лична обида (предполагам защото живееш в бевърли хилс (или там къде си около него)) като споделих, че спрямо цифри черно на бяло там е добре ама далеч не е върха на някакъв сладолед... забележи, че не говоря аз как живея и къде и дали за мене бевърли хилс е скъпо или евтино и дали мога да живея и как, но ти реши (като всеки българин (в чужбина)) да избиеш натам защото... оставям те сам да стигнеш до извода.

и друго...

Аз не бих коментирал кой колко пари прави и не ме интересува, освен ако не става въпрос за моите работници

ама

Имай предвид, че знам кой си, къде живееш, какви имоти имаш и къде работиш. Енигмата те докс-на един път(поне), доста така, зашифровано :mhihi: Колкото ти струва голямата къща, в хубавия парк, със същите още шкафчета в кухнята от както си я купил, толкова струва тук 2 стаен апартамент, долу в равното и евт

... ти нали разбираш, че тези двете твой мисли/цитати в коя народно-психологическа графа стриктно те слагат? :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 08 Окт 2023, 21:20

alx написа:
Е да де, аз за медианата говорех.. все тая

убягва ти че парите както и да се въртят в един момент като станат за харчене и попадат в 1040 :winky: а irs stats идват от там.. .не ходят да гледат "клиентите" по улиците какви коли карат, къде живеят и колко са им скъпи имотите - гледат им където се брои ... затова и тези числа са единствения акуратен груб показател- а не на спънки глупостите и влажните младежки очи и впечатления. пак казвам- бил съм на негово място- знам. не го знам колко е голям, но на мене нещата ми се изясниха към 35 някъде... хем бях живял в америка вече доста.

това че средния доход е 310к а медианата е 200к просто означава, че по- малко ядат месо и повече боб... затова средния доход не е критерии за обща благосъстоятелност на група хора.

Продължаваш да пишеш, откровени и пълни глупости. И малко в твой стил, идея си нямаш, какво аз си мисля или знам, докато ти си ми поредната отворена книга.[/quotе]

... при положение че почти нищо не знаеш за мене (да ти ползвам параметрите) - нито знаеш къде живея (вярвай ми), нито знаеш откъде ми идват парите (не е от това от което си мислиш), нито знаеш какви са ми разходите - да ми обясняваш за отворена книга е ... дори не знам какво е. примерно наивно и говори за липса на житейски опит. забележи, че аз никога не оценявам кой какво има, работи, какви пари изкарва и тн. тази тема за мене е сложна и затова не й се пробвам. ама това не пречи ти да си поредния които ми обяснява за моите успехи, финансово положение и тн... като говориме за отворена книга.

но за сметка на това прие като лична обида (предполагам защото живееш в бевърли хилс (или там къде си около него)) като споделих, че спрямо цифри черно на бяло там е добре ама далеч не е върха на някакъв сладолед... забележи, че не говоря аз как живея и къде и дали за мене бевърли хилс е скъпо или евтино и дали мога да живея и как, но ти реши (като всеки българин (в чужбина)) да избиеш натам защото... оставям те сам да стигнеш до извода.

и друго...

Аз не бих коментирал кой колко пари прави и не ме интересува, освен ако не става въпрос за моите работници

ама

Имай предвид, че знам кой си, къде живееш, какви имоти имаш и къде работиш. Енигмата те докс-на един път(поне), доста така, зашифровано :mhihi: Колкото ти струва голямата къща, в хубавия парк, със същите още шкафчета в кухнята от както си я купил, толкова струва тук 2 стаен апартамент, долу в равното и евтиното.

... ти нали разбираш, че тези двете твой мисли/цитати в коя народно-психологическа графа стриктно те слагат? :bchug:

Лично не се обиждам, ти каза една глупост, с цел “humble bragging”. Ти си тоя дето парадира в какъв квартал живее, множество пъти, повечето ти снимки са от тая къща, за която говориш и за която аз говоря и ти обърнах внимание, колко нелепо звучи, да кажеш, че БХ не е богат квартал. Все ми е тая, къде какво някой може да си позволи, но като някой пише глупости, в тема за емиграция, за район от който имам най-много опит тук, си го казвам директно.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Окт 2023, 21:32

Spunky написа:повечето ти снимки са от тая къща, за която говориш и за която аз говоря

в целия форум съм постнал общо две снимки (2) на тази къща. на един хладилник- отворен и затворен. ти сериозно ли?

и ти обърнах внимание, колко нелепо звучи, да кажеш, че БХ не е богат квартал.

иди сега и прочети какво съм написал - написах, че навсякъде има богати квартали. но като цяло със $150к медиана за домакинство еле пък за калифорния не е нищо особено. аз не знам ти с какви цифри работиш и като си местен какво знаеш, но аз знам като факт че едно домакинство със $150к доход определено не богато в "белите" щати.

Все ми е тая, къде какво някой може да си позволи, но като някой пише глупости, в тема за емиграция, за район от който имам най-много опит тук, си го казвам директно.

..на ирс-а числата не са верни? :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 08 Окт 2023, 23:58

EAST COAST vs WEST COAST :smoke:

На мен ми е весело, ама не знам другите до кога ще изтраят.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 09 Окт 2023, 0:16

alx написа:убягва ти че парите както и да се въртят в един момент като станат за харчене и попадат в 1040 :winky: а irs stats идват от там..

Е да, ама чувал съм, че зависи от финансовата дисциплина и кредитните линии... от време на време изгаря по някой, който не може да си ги обслужва. :mrgreen:

Иначе за Бевърли Хилс не съм компетентен да коментирам, но за Ранчо Санта Фе трудно си представям семейство с доход 200-300к да живее там...

И за ИРС агентите може да се учудиш понякога, къде как дебнат, особено в Кали, около дилърите на екзотични коли :ok: ...
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 09 Окт 2023, 2:57

alx написа:

Продължаваш да се въртиш и да си валидираш нещо си, но пак да съм директен, в Бевърли Хилс, най-голямата част по площ, тая част, за която реторично питаше маверика, къщите почват от $10М и стигат над 100. Дори там, дето си мислиш, че живеят редови американци, дето свалят медиана, къщите почват от $2-3М. Ти си гледай ИРС-а и си го извърти, че си прав, така правите вашия тип. Иначе, все си мисля, че ако имаше по-хубав хладилник, в по-баровски квартал, щеше него да пуснеш :P

BMW_POWER написа:EAST COAST vs WEST COAST :smoke:

На мен ми е весело, ама не знам другите до кога ще изтраят.

Аз харесвам и двата и ги предпочитам в зависимост от сезоните :ok:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Окт 2023, 5:36

Айде сега. Къща на 230м от мен я пуснаха за $2.1 милиона, ама това не означава, че и взеха толкова и че моята струва толкова.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 09 Окт 2023, 12:07

alx написа:
нито знаеш къде живея (вярвай ми)

След банките в дясно и после третата в дясно :lol:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Окт 2023, 15:56

enigma написа:
И за ИРС агентите може да се учудиш понякога, къде как дебнат, особено в Кали, около дилърите на екзотични коли :ok: ...

Това е irs фолклор ;) имам приятел които е някакъв шеф при тях и сме си говорили- може да пратят някой да следи определен човек които им се е набил в очите- често вече в дълбок одит, но като цяло така да седят на гюме и да чакат не е практика…

Ти си гледай ИРС-а и си го извърти, че си прав, така правите вашия тип.

Ще трябва да се представиш по убедително. Официални цифри за доходи. До тогава -всичко- друго което си мислиш, вярваш или си мечтаеш са … само в твоята глава. Ще ти дам още един фактически жокер- там където живея медианата на дохода е доста над този в Бевърли Хилс. Ама това кое как аз не е по темата. Говориме за това с колко пари живеят средно в твоя “скъп град” гражданите. Цифри. Които аз казвам че са добри, но далеч не са фрапантни … само в моя район има 2-3 града с доста по- висока медиана на доходите. Та освен ако не покажеш други числа за доходи (не за имоти щото там ако разбираше малко от това щеше да знаеш, че не са критерии за доходи) - звънеца удари и си свободен в междучасие :winky:

Иначе, все си мисля, че ако имаше по-хубав хладилник, в по-баровски квартал, щеше него да пуснеш :P

Ама ти пак налиташ да ме мериш нещо. Спора които водиме е статистически; но по причините които ти написах в предишните си мнения все завиваш към мене. Единствения начин да ти обърна внимание за хладилниците е или ако си интериорен дизайнер и имаш забележки към вписването на хладилника в кухнята или ако си хладилен специалист и знаеш за проблеми по модела или си от породата дето имаш по- хубав, важно е за тебе да го покажеш и да дискутираме преимущества и недостатъци на изборите ни. Нали разбираш?
Един виц по темата:

Един пушач си говори с близък приятел непушач и между другото го пита как да се откаже
Приятеля- ми… мисли го така една кутия цигари струва $14. Ти пушиш по кутия на ден- на година това са $5110 на година… за 15 години ако не пушеше щеше да можеш да си купиш чисто нов ярко червен корвет…
Пушача го поглежда въпросително и вика- … а твоя червен корвет къде е? ….

Та… Интелигентния Човек е на позиция да критикува когато постигнатото от него по темата на критиката е поне колкото на обекта на критиката. Останалото е (балканско) люпене на семки.

А, Забравих- последен жокер- в къщата ми няма “хладилник”.

Учебния ден свърши. Дерзай и действай и като имаш нещо смислено по темата - обозначи се. Пиша го без капчица зла умисъл.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 09 Окт 2023, 17:18

zAcK написа:Не е вече! От доста време е така.
Писал съм го вероятно в темата и преди.

Кумовете ни заминаха с 2 близначета на по годинка за Далас, като оставиха 2 апартамента в София, коли да се продават и т.н.
Това преди около 5 години. Имаха си достатъчно средства, добри професии и т.н. Самият факт, че се евакуираха с близнаци на 1 годинка е достатъчен!
За година и нещо си купиха къща в Далас.
Други няколко приятели, пак с много малки дечица и много добри професии - в Лондон, в Хамбург и т.н., някои от тях преди 10 години и повече!
Всички в момента са в къщи в прилични квартали, в които живеят нормални хора, чисто е и има осветление, тротоари, канализация и т.н.
Това последното го написах, щото ми писна да гледам къщи в нивите, където някога щяло да има нещо си, ама друг път

Та всички от моето обкръжение, които заминаха, не го направиха само заради парите.
Да, парите там са повече, но всеки от тях търсеше нормална среда, нормално общество, спокойствие, законност и т.н.

И един не иска да се връща

-------

И да добавя още нещо! Не сме се отказали да емигрираме и не ни притеснява да го направим, когато аз съм примерно на 45, жената на много по-малко

И почнах да уча немски пак, на възраст чичка

Та не ми затваряйте темата, добре си е така

Това чак сега го виждам, по точно ми направи впечатление та да напиша некои съображения. Добре, след като все още не сте се отказали от имиграция няколко поста по нагоре съм го написал към Маверик и съм му дал препратката, за защо все пак не опиташ лотарията:

https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/dv-2025-instructions-translations/DV-2025_Instructions-faqs.pdf

Нищо не пречи и нищо няма да ти коства да опиташ, инструкциите са ясни и точни. Май месец ще разберете и ако печели някой от вас двамата с жена ти заминавате цялото семейство. Пък дотогава си учи немски и си се подготвшй за където искаш, това с лотарията е просто една допълнителна възможност, ако стане-стане, ако обаче не участвате абсолютно сигурно е че няма да стане. Не знам каква е точно историята дето колегата Пауър често разправя че не си послушал Алекс преди 11 години но доколкото разбирам се занимаваш нещо със Сиско и имаш най-високото ниво на сертификати в тази област. Та при това положение се чудя какво толкова му мислите за Европа като точно в Далас където имате приятелско семейство Сиско имат един от основните им кампуси-фасилити. Ние също имаме приятели в Далас, като пича Ангел от Пловдив работи точно в Сиско. Значи той си работи от в къщи и понеже жегите в Тексас не ги кефят лятото, април си хващат самолета и лятото в БГ, обаче пък зимата в родината не им е приятна и октомври се изнасят насам. Мога да ти гарантирам че в Далас ще ти хареса и ще си удовлетворен от работата си и живота там. Ако толкова има нещо да те кара да се връщаш по често към родината, помня че си споменавал че имаш възрастни и болни родители, то и аз бях така до преди 2 години, но ако работиш от в къщи спокойно можеш да го правиш като нашите приятели по горе дето съм спомена. Дори да оставим настрана факта, че при тях децата им са големи и не се съобразяват с ваканции кпак може да го правиш три месеца лятото и някоя и друга седмица зимата. Аз лично 2020 и 2021 майка ми и баща ми като им се влоши състоянието през тези две години съм прелетял океана общо 7 пъти, това са неща които просто не може да избегнем. Като човек изкарал повече от половината живот в имиграция мога да кажа че най-важното е човек да отиде там където ще намери най-добрата работа за да осигури сносен и приличен живот на себе си и семейството си иначе тия тъпотии дето много често може да ги чуеш от разни нашенци от рода на " ма тази държава била не знам си каква, озни град не струвал, бил еди какъв си" са един голям булшит. То иначе и мен много повече ме кефят разни готини местенца на които съм бил ма като няма работа какво да правя, макар че кроя планове и аз в близко бъдеще да си бия камшика към някой екзотичен остров в стил Румен Виста. Освен това ако си мислиш че като си в Европа ще си по близо и придвижването до БГ ще е по бързо е така но само ако летиш и то от някои летища от където има директни полети до София. Гледам че си споменал по горе за Хамбург то от там ако трябва да го караш това разстояние, ми че то от Далас ще дойдеш по-бързо. Разбирам Маверик който макар че също се стърви да идва в щатите, ма предпочита Европа щото го е страх да лети и ще тръгне да го кара, ма ти си летял доста и това не те притеснява. Така че още веднъж се замисли и пускай за лотарията докато е време, срока изтича след по малко от месец.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 09 Окт 2023, 17:19

Тук Пауара ако си покаже хладилника с магнитите от където е бил, ще ви затапи всичките. :lol:

alx написа:
enigma написа:

Това е irs фолклор ;) имам приятел които е някакъв шеф при тях и сме си говорили- може да пратят някой да следи определен човек които им се е набил в очите- често вече в дълбок одит, но като цяло така да седят на гюме и да чакат не е практика…

Ми не е само ИРС, и щатските данъчни да кажем. Особено в твоя любим Масачузетс, знаеш ли колко ги обичам...
За да видиш, че не говоря наизуст гледай кво сглобих набързо с фотошопа. :ok: Това е отпреди много години, сега съм далеч от такива цифри... но навремето съм правил вероятно много повече финансови глупости от тебе.

ma_tax.png

Накратко точно с такова дебнене, каквото твоят приятел твърди, че няма "доказаха", че живея в Масс. а не в Ню Хемпшир... което беше изненада и за мене. :mrgreen:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Окт 2023, 17:27

enigma написа:Тук Пауара ако си покаже хладилника с магнитите от където е бил, ще ви затапи всичките. :lol:

alx написа:
enigma написа:

Ми не е само ИРС, и щатските данъчни да кажем. Особено в твоя любим Масачузетс, знаеш ли колко ги обичам...
За да видиш, че не говоря наизуст гледай кво сглобих набързо с фотошопа. :ok: Това е отпреди много години, сега съм далеч от такива цифри... но навремето съм правил вероятно много повече финансови глупости от тебе.

ma_tax.png

Накратко точно с такова дебнене, каквото твоят приятел твърди, че няма "доказаха", че живея в Масс. а не в Ню Хемпшир... което беше изненада и за мене. :mrgreen:

“Ако им се е набил в очите”- за милион данъци мисля, че определено им си се набил и затова са те “погледнали”. Предполагам, че имат някакъв механизъм за червени флагове за доходи и данъци в различни щати на един човек и си светнал… и са решили да те проучат. Мисълта ми беше че blind recognizance - да седят и да дебнат без да е нещо конкретно не правят
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Окт 2023, 17:31

Освен "набиване" има и "помощ от приятел". Има една кака, дето я чакам да се случи нещо и ще я дам на данъчните. А тя има какво да губи. И причината е повече от прозаична. Откраднала го е, а не го е изкарала.

alx, ако беше дошъл можеше да го обсъдите на чаша вино, а не "пред цяла бг".

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата