Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Икономическа тема

Мнение от alekangg » 24 Сеп 2023, 17:04

Така е, освен всичко цената у нас не значи нищо.
Може да е евтино и гадно, може да е скъпо и да е гадно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 24 Сеп 2023, 17:09

alekangg написа:Така е, освен всичко цената у нас не значи нищо.
Може да е евтино и гадно, може да е скъпо и да е гадно.

Ей това е големия проблем, готов съм да си плащам когато знам, че има защо. Обаче на нашия пазар е толкова рядко, че в общия случай предпочитам поне като ще ме цакат с качеството да не ме цакат и с цената...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Сеп 2023, 17:28

Представи си, че си производител. Ползваш топ съставки. Как ще убедиш клиента, че е така? Погледни рекламите, никой не работи с обикновени неща. Всичко е ръчно избрано, събрано, внимателно селектирано и подбрано и т.н. Никой не казва "просто отивам на борсата и взимам най-евтиното", както всъщност се прави.

Разликата в цената на различното качество суровини може да достигне и 2 и 3 пъти в цената на крайния продукт. При някои дори много повече. Да не говорим, че и в България няма от къде купиш качествени, ако не си ги внесеш, ма това друг въпрос. А разликата във вкуса много лесно може да се компенсира с овкусители, аромати и т.н. Или пък още по-неприятния вариант при преработените храни, че вкуса на натуралното обикновено отстъпва на това с химията с която сме свикнали. И това без да говорим за други производствени проблеми като тези, че без да използваш емулгатори, сгъстители, подобрители, консерванти и т.н. производствения ти процес се усложнява адски много, а срока на годност често е твърде къс за да си рентабилен. Веригите искат 2/3 от срока на годност в момента на доставката.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Сеп 2023, 14:48

https://news.bg/politics/vrashtat-20-dd ... ntite.html

В новия проектобюджет за следващата 2024 година е предвидено да се върне нормалната ДДС ставка от 20% на ресторантьори и хотелиери, свалена по време на ковид пандемията на 9%. Това обяви финансовият министър Асен Василев, след като взе участие в среща с Българо-американската търговска камара.

Крайно време е. В Бг имаме навика да подпомагаме точно тези, които не се нуждаят.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Сеп 2023, 17:22

А ДДС на детски стоки и храни, книги, учебници и т.н. куга?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 26 Сеп 2023, 20:23

steeN написа:https://news.bg/politics/vrashtat-20-dds-za-restorantite.html

В новия проектобюджет за следващата 2024 година е предвидено да се върне нормалната ДДС ставка от 20% на ресторантьори и хотелиери, свалена по време на ковид пандемията на 9%. Това обяви финансовият министър Асен Василев, след като взе участие в среща с Българо-американската търговска камара.

Крайно време е. В Бг имаме навика да подпомагаме точно тези, които не се нуждаят.

Да чакаме Ричи по ТВ-то значи :mhihi:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Сеп 2023, 0:06

Не трябва да има ДДС на хранителните продукти, които не са претърпяли някаква обработка. Имам предвид ДДС да има на готов сандвич, но не и на колбаси, сирена и т.н. Взимаш сурово месо, няма. Купуваш от топлата витрина, има ДДС.

Това с детските стоки е малко трики. Ако ще помагаме на всички, трябва да се махне ДДС и на стоките за възрастни. Това са инвалични столове, лекарства ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Сеп 2023, 0:31

Лекарства, храни и родно произведени дрехи и обувки трябва да нямат ДДС. Ресторантите трябва да имат завишено ддс- примерно 30%. Електрички и хибриди трябва също да нямат ДДС. За всичко друго ДДС трябва да е около 5-10%. Аз така виждам нещата
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Сеп 2023, 1:47

Само ще те допълня, че когато намаляваш някакви данъци, ще ти се наложи да вдигнеш други. Аз не спирам да повтарям за смешните данъци върху недвижимите имоти и върху доходите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2023, 5:37

Особено на имотите са повече от смешни както на някоя Лада или Москвич, имаш данък 20лв на година.
Ама няма да ги вдигнат, защото така ще ощетят себе си.
Знаем кои хорица имат по 5-7-10 имота взети за без пари.

Трябва са се вдигнат поне 2 пъти и над 2 имота, да стане прогресивно още нагоре, ама няма да стане, освен ако не ни задължат нещо от Европа.

Друго си е 300к+ имот и данък 200-300лв, масовия случай има и по-тежки де.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Сеп 2023, 8:30

BMW_POWER написа:и върху доходите.

Аз мисля, че 40% си е повече от ОК. Проблем са неплащащите и тежко скатаващите. Не може всеки 4-5 работещ да се води на минимална. Бивш шеф ми е общински съветник. Тогава цялата фирма беше на 700лв бруто. На едно момче и диван на изплащане му отказаха. Ей сега гледам в малко градче кандидат за кмет - цялата му фирма е "на минимална заплата". В момента на средна заплата в София се наливат по 1300++ лева месечно в държавата. Не може 500 000 души да скатават мощно, а да се точи само, от който може :no: Но и това скоро няма да се оправи, след като собствениците на тези фирми са в политиката. Да не казвам и колко хора има, дето още живеят на някви пари от 90-те :yes:

Не може да се чакат промени от хора, които ще изгубят най-много пари от тях.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2023, 9:14

И после ще се купува Доминос или други подобни.
В масовия случаи не се готви нищо или 1-2 пъти на седмица, но се купуват кухни за изложба.

Вече няколко пъти виждам апартаменти без кухни, само хладилник, няма мивки, шкафове, печки и т.н.
Донякъде!ги разбирам, ако не готвя и аз бих направил така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Сеп 2023, 10:41

Може ли преди да вдигнат данъците да премахнат кеша първо :mhihi:

https://news.bg/economics/babh-ne-mozhe ... lyako.html

Патарински заяви, че не е възможно на база на резултатите от проучването на сдружението да бъдат предприети мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения. "Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, БАБХ ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод", обясни той.

Да видим Ганьо бюрократа ще свърши ли нещо или същият ташак като с морската вода.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Сеп 2023, 15:06

steeN написа:Може ли преди да вдигнат данъците да премахнат кеша първо :mhihi:

това знаеш ли колко е лесно всъщност- щом една индия го направи почти изцяло буквално от днеска за утре ... аз като бях там пролетта с кеш се занимаваха само бедните и само некви дребни мизерни магазинчета я приемаха... всичко друго беше само с карти (телефони в повечето случаи) и не се взимаше кеш...

и като споменах индия- тия се събуждат и ще са захапали китай за гушата много скоро... така или иначе се мразят страшно
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Сеп 2023, 15:15

alx написа:
steeN написа:Може ли преди да вдигнат данъците да премахнат кеша първо :mhihi:

това знаеш ли колко е лесно всъщност- щом една индия го направи почти изцяло буквално от днеска за утре ... аз като бях там пролетта с кеш се занимаваха само бедните и само некви дребни мизерни магазинчета я приемаха... всичко друго беше само с карти (телефони в повечето случаи) и не се взимаше кеш...

и като споменах индия- тия се събуждат и ще са захапали китай за гушата много скоро... така или иначе се мразят страшно

:OT:
Вече няма Индия, има...Бхарат :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата