Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Re: Икономическа тема

Мнение от Jorixa » 21 Сеп 2023, 13:26

bum_bum написа:
Top Gun Maverick написа:Между другото пчеларите са издействали някакви пари, които ще им изплатят до 10-ти октовмри. Те не са искали внос на мед от трети страни, най-вече от Украйна. .

Освен да почнем всички, които произвеждаме нещо да искаме да се забрани вноса от други страни :dunno:

Ми ако е нелегален що не?

https://www.aljazeera.com/news/2023/9/2 ... pute-grows

Междувременно тия дебили украйнците остава скоро и от запад да ги нападнат и да се прикючва вече :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 21 Сеп 2023, 14:47

Jorixa написа:

Ми ако е нелегален що не?

Интересно ми е как нещо е нелегално, ама тепърва ще го забраняват? :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Сеп 2023, 15:32

В Европа има квоти за вноса на земеделска продукция . За пшеницата е ...
Тази тарифна квота е за максимално годишно количество от 2 989 240 тона, от които 572 000 тона за внос с произход от Съединените американски щати и 38 853 тона за внос с произход от Канада.

Има директива за тая работа и не виждам причина тоя внос от трети страни да бъде в ущърб на българските производители . Ако е разграден двор и всеки си внася каквото му отърва то това е друга работа . Елементарната логика е че дори на половин цена да се внесе пшеница и слънчоглед то цената на хляба и олиото няма да се промени надолу за крайния потребител . Тоя филм сме го гледали много пъти така че без пунта на китайката ...моля .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Сеп 2023, 18:21

Jorixa написа:Ми ако е нелегален що не?

Не е нелегално, но е нискокачествено и евтино и спъва българските производители, които се опитват да произвеждат качествени неща.

Е днес ходих да си купя сметана, че слагам малко в кафенцето и не го обичам без нея.

3 български производителя знам, които не са UHT и не слагат карагенан.

Единия фалирал. А беше топ. В стъклена бутилчица, пастьоризирана на ниска температура и срок на годност 10-тина дни. Ама се продава за 5-7лв според зависи от магазина. Е как да се бори тоя човек с лайното от Лидъл, дето е 2-3лв със срок на годност 2 години?

После що сме болни и що ядем лайната на Европа? Ми ние сами си ги искаме.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2023, 18:35

Има два варианта

- ганьо е прост и не си купува сметана дето ще му струва по 2 лв на кафе
- ганьо е беден и не може да си позволи такава сметана

Предлагам да забраним "лайната на лидл" и така богатия ганьо ще поумнее, а бедния ще умре от глад и няма да пречи повече.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 21 Сеп 2023, 18:38

В Европа си има навсякъде Лидъли и други долнопробни магазини, но си има и среден клас и висок, в които има хубави неще. Само в България Лидъла се води за нещо хубаво.

Никой не е фалирал заради друг, само у нас, все някой на някого е виновен за нещо.

Ганьо като цяло не обича да дава пари за храна, няма кой да го види в тях какво яде.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Сеп 2023, 18:55

Ганьо като цяло не обича да дава пари за храна, няма кой да го види в тях какво яде.
Ако имаш често гости не е така .. :nono:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Сеп 2023, 19:30

steeN написа:Предлагам да забраним "лайната на лидл" и така богатия ганьо ще поумнее, а бедния ще умре от глад и няма да пречи повече.

Ако ги ограничим на 25-30% печалба, вместо 50-60 пак ще е едно добро начало. Ма нали се борят със спекулата на малките търговци и няма да бъде политически коректно да ги спъваме така.

alekangg написа:Никой не е фалирал заради друг, само у нас, все някой на някого е виновен за нещо.

Фалирали са защото са се опитали да направят нещо хубаво, а подобно начинание е трудно тук. И защото Ганчо е прост и не знае, че оная сметана не само не е храна, а по-скоро отрова.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 21 Сеп 2023, 19:39

Естествения подбор и и тук ще си каже думата...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2023, 19:42

Пробвано отдавна и е ясно какъв ще е ефекта. Ще намалят още повече качеството, защото имат необходимия мащаб да го направят.
Много просто викаш... ще вдигнем стандартите за храните в такъв случай... и тогава ще забиеш пирона в ковчега на малките.

Решението на задачата е само едно. Ганьо да забогатее, всичко друго е преливане от пусто в празно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 21 Сеп 2023, 20:05

bum_bum написа:
steeN написа:Предлагам да забраним "лайната на лидл" и така богатия ганьо ще поумнее, а бедния ще умре от глад и няма да пречи повече.

Ако ги ограничим на 25-30% печалба, вместо 50-60 пак ще е едно добро начало. Ма нали се борят със спекулата на малките търговци и няма да бъде политически коректно да ги спъваме така.

alekangg написа:Никой не е фалирал заради друг, само у нас, все някой на някого е виновен за нещо.

Фалирали са защото са се опитали да направят нещо хубаво, а подобно начинание е трудно тук. И защото Ганчо е прост и не знае, че оная сметана не само не е храна, а по-скоро отрова.

Немеца по-умен ли е, нали и там я има същата, не е измислена и произведена у нас?

За мен е добре да има избор, не само едно или само друго. А че родните производители предлагат неща, по-скъпи от идентични произведени в Европа е факт. И това е защото са малко и няма конкуренция, но повечето в крайна сметка фалират, точно поради същата причина.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 22 Сеп 2023, 0:20

bum_bum написа:Е днес ходих да си купя сметана, че слагам малко в кафенцето и не го обичам без нея.

3 български производителя знам, които не са UHT и не слагат карагенан.

Kaрагенан не знаех кво е (проверих в гугъл), но на УХТ-то какво ти пречи, за него знам че просто е едно силно загряване, което убива бактериите. Какво ще ти стане ако пиеш по 10мл УХТ сметана на ден? :lol:

Да те уредя с мляко директно от кравата ако искаш, неподварено, разваля се за 10 часа, ако мислиш че така е по-полезно? :lol:

Малко заядливо го написах май, ама такъв ми е стила, не е нарочно. Просто ми се струва че понякога прекалявате с вманиачаването по тези неща и се вглеждате в твърде дребни и незначителни детайли. Ми ако кравите са яли ГМО фураж, ми ако са с мастит и на антибиотик, няма как да ги знаеш тея неща и ако се вглеждаш прекалено ще трябва и една крава да си купиш да си я гледаш и 10 декара био люцерна да си засадиш зад вкъщи и да си я косиш и балираш на ръка, за да не се замърсява от CO и NOX емисиите на трактора... но пък може да я замърси дъжда, та решение вече нямам, ще трябва в оранжерия да я гледаш и да поливаш с изворна вода Девин. :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 22 Сеп 2023, 7:35

alekangg написа:
bum_bum написа:

Немеца по-умен ли е, нали и там я има същата, не е измислена и произведена у нас?

В лидъла на немеца цените са с 30% надолу, само да кажа. Стоката е същата. И там се знае че лидъл е ниска класа магазин. В англия съм живял доста време и там в лидъл пазаруват основно тия дет живеят на помощи. Средната класа в Теско и Сеинсбъри, вече по-заможните в Waitrose.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 22 Сеп 2023, 8:00

Аз пък пазарувам почти от всички големи магазини, и какво мислят хората грам не ме интересува.. В Лидл има месо за 6-7-8 евра, както и за 40-50.. Същото важи и за разните сирена, кашкавали и т.н..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Сеп 2023, 8:31

Jorixa написа:
alekangg написа:
bum_bum написа:

В лидъла на немеца цените са с 30% надолу, само да кажа. Стоката е същата. И там се знае че лидъл е ниска класа магазин. В англия съм живял доста време и там в лидъл пазаруват основно тия дет живеят на помощи. Средната класа в Теско и Сеинсбъри, вече по-заможните в Waitrose.

Във всички магазини в Европа хранителните неща масово са по-евтини от същите у нас, така, че и в Лидъл е както казваш.
На мен Лидъла изобщо не ми харесва, с идиотските си седмици на това и онова, повечето неща са стил еди какво си, имитиращи италиански или други стоки, произведени в Германия или някъде друг.
Примерно на иберийска седмица, хамон от Германия :banghead: и други подобни.
Отделно продуктите са произведени специално за тях или с максимална печалба, не случайно собственика е най-богати немец от години.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата