Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Икономическа тема
Предвид, че тия наще и до кенефа не ходят без да се обадят в посолството да питат дали може това решение едва ли е взето тук и ако ще не тракторите да докарат ами и комбайните и силозите все тая. Депутатите са последните, които са искали да гласуват тоя внос, предвид, че сами си спират едно кранче. Някои държави в ЕС може би все още да имат лукса да взимат самостоятелни решения. Ние още от началото на 90-те не сме от тях и никога няма да бъдем.
А пък зърнопроизводителите били карали ес класи.Ми кво да карат? Има ли някой тук, дето ако му падне начин да се навре в подобна схема няма да бърка в медеца?
Условията да карат ес класи са създадени за тях от тия, дето ги избираме самите ние на всеки 4 години. И зад всяка ес класа седи един майбах, един имот там, където не можем и да си мечтаем, някой милион в чужбина и т.н. Земеделците не са си гласували сами субсидиите, нито са си свалили самоволно ДДС-то. Тяхната работа е да крякат там каквото им кажат за да може да има повод да се гласува.
Демокрация искахме, демокрация получихме. Пазарна икономика искахме, пазарна икономика получихме. Какъв е проблема?
А пък зърнопроизводителите били карали ес класи.Ми кво да карат? Има ли някой тук, дето ако му падне начин да се навре в подобна схема няма да бърка в медеца?
Условията да карат ес класи са създадени за тях от тия, дето ги избираме самите ние на всеки 4 години. И зад всяка ес класа седи един майбах, един имот там, където не можем и да си мечтаем, някой милион в чужбина и т.н. Земеделците не са си гласували сами субсидиите, нито са си свалили самоволно ДДС-то. Тяхната работа е да крякат там каквото им кажат за да може да има повод да се гласува.
Демокрация искахме, демокрация получихме. Пазарна икономика искахме, пазарна икономика получихме. Какъв е проблема?

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Посолство, непосолство... победиха сега засега и то без да ви блокират центъра. Утре щеше да има 70-80 "коли", които да се придвижват от 5 до 7 сутринта за да не ви безпокоят. Не знам дали ще идат, но правителството клекна. Няма да има внос сега и веднага на слънчоглед. Първо ще има определена квота, второ ще решат точно каква да е квотата и тогава вече ще я пуснат. Тоест няма да залеят пазара. Браво. Ще видим какво ще стане точно. Поне вече има конструктивен диалог.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Може и да не съм прав и наще да имат правото да мислят самостоятелно. А може и да е някаква сценка 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Според мен просто искат сега да печелят време. През това време ако имат заповеди спуснати от горе, то ще могат и там да изкрънкат някоя отстъпка. Реално като опре ножа до кокала, няма как да не почнат малко по-сериозно да преговарят с така наречените терористи.
Защото разглезените софиянци да ги блокираш точно в началото на учебната година когато още не са свикнали със следлетния трафик...това нарушаване на спокойствието(и някакви финансови загуби от закъснения)няма как да не рефлектира и върху правителството, а идват избори все пак.
Едни земеделци ако не могат да укротят, как един Васил Терзиев ще се оправя с цяла София? Та няма да се излагаме сега я.
Ама забелязвате ли как пак тънко Боко извлича дивиденти от цялата работа? Дойдоха до София тракторите и почна да обяснява как ако правителството искало(той не е част от него реално)той(АЗ, АЗ ВИКА)бил готов да преговаря с тях и да бъдел мост между двете страни. Почна да обяснява как правителството имало много какво да направи незабавно да реши някои неща, а другите постепенно и посочи конкретно. Голям е лисунгер.

Ама забелязвате ли как пак тънко Боко извлича дивиденти от цялата работа? Дойдоха до София тракторите и почна да обяснява как ако правителството искало(той не е част от него реално)той(АЗ, АЗ ВИКА)бил готов да преговаря с тях и да бъдел мост между двете страни. Почна да обяснява как правителството имало много какво да направи незабавно да реши някои неща, а другите постепенно и посочи конкретно. Голям е лисунгер.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Дренката още не видял трактор на жълтите павета и даде заден ...
https://www.youtube.com/watch?v=NmQMG9hvLwE

https://www.youtube.com/watch?v=NmQMG9hvLwE
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- theraven_nz
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15
bum_bum написа:Предвид, че тия наще и до кенефа не ходят без да се обадят в посолството да питат дали може това решение едва ли е взето тук и ако ще не тракторите да докарат ами и комбайните и силозите все тая. Депутатите са последните, които са искали да гласуват тоя внос, предвид, че сами си спират едно кранче. Някои държави в ЕС може би все още да имат лукса да взимат самостоятелни решения. Ние още от началото на 90-те не сме от тях и никога няма да бъдем.
Няма как да съм по-съгласен

П.С. То пък щото центъра е достъпен с ремонта на жълтите павета. От оня с внучето на обекта да краде занаят...
---
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
Цената на пшеницата никога не е била фактор за цената на хляба. Към днешна дата стойността на зърното в един хляб е 26 стотинки. Земеделците и без пари да дават пшеницата - хляба няма да падне
Субсидиите за зърнопроизводителите са към 800 млн.лв - 37 лв/дка, което е около 15% от себестойността на производството. Субсидията за сектор плодове и зеленчуци е около 300 лв/дка.
В България сектор Плодове и зеленчуци е тотално разбит - но не заради зърнарите, а заради политиката на държавата. Разбити поливни системи. А без вода зеленчуци не могат да се гледат.
Мислите ли, че ако можеше да се полива "зърнарите" нямаше да сеят домати. Реално технологията за отглеждане нискостеблени домати и на слънчоглед е една и съща. По един комбайн за домати все щяха да го изпъшкат. Цената на такъв комбайн е наполовина на зърнокомбайн.
Проблема е в липсата на пазар на слънчогледа. Българските преработватели на слънчоглед миналата година изкупиха от вътрешния пазар само 300 х.тона, при капацитет на преработка 3500х.тона. И не защото земеделците не искат да продават. Сами си проверете на кой са собственост петте най-големи завода за олио и веднага ще ви стане ясно какъв интерес се обслужва.

Субсидиите за зърнопроизводителите са към 800 млн.лв - 37 лв/дка, което е около 15% от себестойността на производството. Субсидията за сектор плодове и зеленчуци е около 300 лв/дка.
В България сектор Плодове и зеленчуци е тотално разбит - но не заради зърнарите, а заради политиката на държавата. Разбити поливни системи. А без вода зеленчуци не могат да се гледат.
Мислите ли, че ако можеше да се полива "зърнарите" нямаше да сеят домати. Реално технологията за отглеждане нискостеблени домати и на слънчоглед е една и съща. По един комбайн за домати все щяха да го изпъшкат. Цената на такъв комбайн е наполовина на зърнокомбайн.
Проблема е в липсата на пазар на слънчогледа. Българските преработватели на слънчоглед миналата година изкупиха от вътрешния пазар само 300 х.тона, при капацитет на преработка 3500х.тона. И не защото земеделците не искат да продават. Сами си проверете на кой са собственост петте най-големи завода за олио и веднага ще ви стане ясно какъв интерес се обслужва.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическа тема
Аха, да, сигурен съм, че слънчогледа е някакъв специален български и не може да се изнася. Липса на пазар имало... олиото в целия ЕС скочи. И един мармот...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp

- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
steeN написа:Аха, да, сигурен съм, че слънчогледа е някакъв специален български и не може да се изнася. Липса на пазар имало... олиото в целия ЕС скочи. И един мармот...
Кой да го изнесе, като Севан и Зърнени храни отидоха да оперират от Украйна през Констанца, а Турция където традиционно се изнасяха количествата от южна България започнаха да внасят от Русия
Ако много ги разбираш нещата - ето ти ниша - започни да изнасяш слънчоглед -имаш на разположение над 3 млн.т. По 1 лев на тон да печелиш - милионер ще станеш

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Елементарно, когато беше скъпо го държаха за да стане още по-скъпо, сега паднаха цените и са под вода и се чудят кво да правят. Нямало кой да го изнесе
Просто цените паднаха на нива от преди войната, че и от преди пандемията... в целия свят... сигурен съм, че е заради това, че в Бг почнаха да внасят от Украйна и ние съборихме световния пазар. Ниша ми казвал...
Лакомията до това води.
Мислеха, че вечно ще са тези високи цени. Тоя пик е точно заради такива "тарикати", няма лошо... ама не може само да се обира печалбата нагоре и после загубата да я плащаме всички.

Мислеха, че вечно ще са тези високи цени. Тоя пик е точно заради такива "тарикати", няма лошо... ама не може само да се обира печалбата нагоре и после загубата да я плащаме всички.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
Аз ти говоря за слънчоглед, ти ми пускаш графики за пшеница. Проблем с пшеницата няма никакъв. То и внос няма.
bum_bum написа:пък зърнопроизводителите били карали ес класи.Ми кво да карат? Има ли някой тук, дето ако му падне начин да се навре в подобна схема няма да бърка в медеца?
Аз. Знам го като факт. Та има и такива заблудени като мене - имай го напредвид
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
bum_bum написа:Някои държави в ЕС може би все още да имат лукса да взимат самостоятелни решения. Ние още от началото на 90-те не сме от тях и никога няма да бъдем.
Последно цар Борис се беше опитал да взима някакви самостоятелни решения и го приключиха... та след него всички други са послушковци на някого.
STEVAL написа:В България сектор Плодове и зеленчуци е тотално разбит - но не заради зърнарите, а заради политиката на държавата. Разбити поливни системи...
A кой ги разби?
Аз съм млад, но времената преди 20 години ги помня. Още ги имаше и градините напоителните системи и лозята...
Единия ми дядо имаше добри декари лозя, на добро място, с добри сортове, докато беше още физически силен успяваше да ги гледа, помагахме му и аз и баща ми, подновявали сме главините, опъвали сме редовно нова тел, сменяли сме коловете, всичко си правехме по учебник и резултатите бяха чудесни. Бяхме си пригодили и едно малко тракторче с мост от мотокар да има тясна следа и да влиза между редовете, чудна работа... После дядото остаря, аз почнах да се занимавам с момичета, с футбол, с науки, оставихме си само лозето в двора на къщата, то ни стига за 1 тон грозде, останалото на полето ни е излишно и го давахме под аренда. Никой "земеделец" не изяви желание да ги гледа като лозя. Всички искаха да ги изкореняват и да ги правят на ниви. Щото тва е било изгодно в онзи момент, за тва е имало добри субсидии, тва е било по-лесно за гледане и т.н. Същото направиха и със зеленчуковите градини. Всичко го направиха на полета за царевица, слънчоглед и жито. Щото са глупаци и щото толкова могат да мислят - с 1-2 години перспектива. Питай ги сега тея полета лесно и се правят пак на лозя, лесно ли се бият колове, лесно ли се опъва тел, лесно ли се садят нови главини и колко години се чака да почнат да раждат както трябва? Не, много по-лесно е да си седиш в john deer-eто на климатик и да ореш голата поляна докато слушаш фики по радиото. Сами са си го направили. От алчност и от мързел. Затова не им подкрепям протеста.
Тука агроном, до агронома. До днес само един си е признал, че е израстнал в кабината на трактора, ама не се обажда в темата. Не знам. Сеир ли гледа или не иска да го каже пак. Който завижда, да гаси лаптопа, да пали трактора и после класи, емели, бентлита и т.н.