Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
Супер, браво. Никой не ги отрича тези неща, но...и аз мисля като господин шефа от статията долу. Не бива да се отдава само на един източник на задвижване и да става монополист. Това ако се случи много бързо ще разберете, че колите ви на ток няма да са толкова евтини както сега. Не ми се влиза в излишни спорове колко реално ви излиза 100 км. ако добавим цените на колата и т.н. предимствата на електричката не са малко и нямам желание да ги оспорвам. За мен пазарът трябва да реши и времето. Може би ДВГ един ден ще умре, ама дотогава нека не го убиваме умишлено защото не всички коли на ток вземат тока от местната ВЕЦ и вятърна перка за да се казва, че е 100% еко.
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... ata-na-dvg
А еко модерната мания идва почти безмислена ако не накарате Китай да спре да гори какво ли не из въздуха, Индия също.
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... ata-na-dvg
А еко модерната мания идва почти безмислена ако не накарате Китай да спре да гори какво ли не из въздуха, Индия също.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Top Gun Maverick написа:Не бива да се отдава само на един източник на задвижване и да става монополист.
За един милионен път в тази тема. ЕС не забраниха ДВГ (за разлика от други юрисдикции)... така че не знам как грешат за нещо, което не са направили.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- hotblooded
- Потребител
-
- Кара: G30 530i
- Мечтае да кара: E31 850 CSi
steeN написа: За един милионен път в тази тема. ЕС не забраниха ДВГ (за разлика от други юрисдикции)... така че не знам как грешат за нещо, което не са направили.
Не са го забранили директно, но въведоха такива изисквания че някой производители афишираха че се отказват.
Дали ще се откажат след 12 години - дано сме живи и здрави да видим.
Ще е интересно ако акциза за кВч ел енергия се изравни с акциза за еквивалентно количество нефтени горива. Защото сега акциза е ~ 30% от цената на горивата. При ел енергията чувствително по малко (не съм сигурен но май е 5-6%)
Пак ще кажа - проблемите, възпиращи масовата продажба на "" електрички", са подобни на проблемите възпирали колите с ДВГ на 10-20та година от създаването им. По късно - от липсата на достатъчно зарядни станции и малък пробег, страдаха и колите с АГУ на пропан-бутан, по късно и тези на метан. Днес тези проблеми са" в историята"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
ДВГ няма да умре никога , докато има фосилни горива и синтетичен бензин ще има и ДВГ . А следващите 80 години поне няма изглед да намалява нещо от фосилните , да не говорим че синтетичните горива където суровината е практически неизчерпаема пък никакъв шанс за изчерпаване и намаляване добива . Просто европа налага терора на нулевите емисии върху автомобилите и си въобразява че това е решение на някакви екологични проблеми . Хората извън европа ще потребяват по евтини горива при едни такива рестрикции върху част от пазара а електриките в европа ще излизат по скъпо от бензина и газта , тоя масраф тряба да го плати някой тоест нищо ново под слънцето .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Уви, и аз го мисля като Джордана… развития свят ше натиска за електрички защото… така е политически коректно. Зелени политици ше прекарват зелени закони защото е модерно… за сметка на обикновените хора. В един момент фосилните горива ще поевтинят защото само дивашките икономики (визирам Китай, Индия, цяла латинска Америка) ше ги употребяват и ше се смеят на развитите страни дето се дават в собствен (зелен) сос.
Колкото повече зелените натискат толкова повече мамуните ще се им се смеят и ше им вървят икономиките обвити в отровни газове - Шото никой от тях не ебава за чеп за зеле природата. Толерастията не прощава…
Колкото повече зелените натискат толкова повече мамуните ще се им се смеят и ше им вървят икономиките обвити в отровни газове - Шото никой от тях не ебава за чеп за зеле природата. Толерастията не прощава…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:Уви, и аз го мисля като Джордана… развития свят ше натиска за електрички защото… така е политически коректно. Зелени политици ше прекарват зелени закони защото е модерно… за сметка на обикновените хора. В един момент фосилните горива ще поевтинят защото само дивашките икономики (визирам Китай, Индия, цяла латинска Америка) ше ги употребяват и ше се смеят на развитите страни дето се дават в собствен (зелен) сос.
Електричките все още са сиренцето в капана. Радвате му се, защото той още не е щракнал. Рано или късно ще се въведат акцизи, лимити, по-високи ставки за електроенергията... Ония са тъпи, та ще оставят хиляди и милиони след време да карат без пари. И ще се откажат от милиарди доходи от това, че искате да се придвижвате!?!?!? Въведоха акциз върху газта на ББКюто и посегнаха на мръфката, та няма да пипнат колите? Когато в бг имаше две газостанции (Сопот и Люлин), карането на газ беше практически безплатно. Стотинки....
Всичко ново е добре забравено старо.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Ама вие продължавате да говорите за пари, на мен лично ми е все тая колко струва 100км с електричка, стига да не е по-скъпо от двг. Освен това как слагаме цената на колата вътре? Аз имам бюджет 55К евро за кола в някакъв момент след 1,5 години, дилемата ми е дали да си купя с тях нова тесла у или 2 годишна 5ца(за сега съм 95% тесла 5% за бмв-то). От къде на къде да смятам цената на колата, като ако не е тесла няма да е дачия, а друга кола пак за тия пари? Дори и да набичат акцизите какво от това, най-много да се изравни цената за км, ама пак няма да имам занимавка с тъпотии като обслужвания и ремонти на десетките неща които се скапват по модерните двг за отрицателно време.
alx написа:Уви, и аз го мисля като Джордана… развития свят ше натиска за електрички защото… така е политически коректно. Зелени политици ше прекарват зелени закони защото е модерно… за сметка на обикновените хора. В един момент фосилните горива ще поевтинят защото само дивашките икономики (визирам Китай, Индия, цяла латинска Америка) ше ги употребяват и ше се смеят на развитите страни дето се дават в собствен (зелен) сос.
Е, може и да не сме толкова черногледи. Нали идеята е да трансформираме и развитите икономики към по-добро. Затова разработваме по-умни, по-ефективни и т.н. инструменти и технологии. Кой кого времето ще покаже, но за мен не е толкова прозрачно, ако и да съм електроскептик.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
b_u_b_o написа:Ама вие продължавате да говорите за пари, на мен лично ми е все тая колко струва 100км с електричка, стига да не е по-скъпо от двг. Освен това как слагаме цената на колата вътре? Аз имам бюджет 55К евро за кола в някакъв момент след 1,5 години, дилемата ми е дали да си купя с тях нова тесла у или 2 годишна 5ца(за сега съм 95% тесла 5% за бмв-то). От къде на къде да смятам цената на колата, като ако не е тесла няма да е дачия, а друга кола пак за тия пари? Дори и да набичат акцизите какво от това, най-много да се изравни цената за км, ама пак няма да имам занимавка с тъпотии като обслужвания и ремонти на десетките неща които се скапват по модерните двг за отрицателно време.
Бубо, ако цената на колата няма значение, аз ще си взема хеликоптер за градско. Никакъв трафик, стигаш до офиса за броени минути и паркинг не плащаш, защото паркираш на покрива. Всеки си има бюджет и всеки гледа за себе си. alx е гявол и купува всичко на фирмата. Аз плащам от джоба си и смятам, че вкарвам сумата Х за кола при разход Y и евентуални други разходи докъм 200Ккм. макс. Има сметка, колко ще ти излезе тази кола като капиталовложение и колко грубо на километър. И когато разликата е в пъти, нещата са повече от ясни.
damian2112 написа:Абе в тая Канада как така ви сурвакат с 11.2% лихва за лизинг? Как не е спряла икономиката и няма повсеместни бунтове?
Ние имаме правителство, което прави всичко възможно, за да улесни живота на гражданите си. Ние имаме премиер, който е гении. Сега заплаши петте основни компании за търговия на едро, че ако не намалят цените, ще им вдигне данъците. А като вдигне данъците, ще намали цените. Елементарно. Всички са хепи и ненапрано сме в топ5 на страните с най-щастливо население.
Не сме по темата, ама задлъжнялостта по кредитни карти (според злите езици) през второто тримесечие е ударило $107.4 милиарда. Средната сума по потребителските кредити е $21К според отчетите.
Да не сме офф хептен, колко ще се върже една тислъ с дръжката за 8 години и тази лихва? На цената на малко апартаментче в центъра или нелоша къща в покрайнините...
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
b_u_b_o написа:Ама вие продължавате да говорите за пари, на мен лично ми е все тая колко струва 100км с електричка, стига да не е по-скъпо от двг. Освен това как слагаме цената на колата вътре? Аз имам бюджет 55К евро за кола в някакъв момент след 1,5 години, дилемата ми е дали да си купя с тях нова тесла у или 2 годишна 5ца(за сега съм 95% тесла 5% за бмв-то). От къде на къде да смятам цената на колата, като ако не е тесла няма да е дачия, а друга кола пак за тия пари? Дори и да набичат акцизите какво от това, най-много да се изравни цената за км, ама пак няма да имам занимавка с тъпотии като обслужвания и ремонти на десетките неща които се скапват по модерните двг за отрицателно време.
Всеки с неговите си разбирания и критерии.
Ама да сравниш тесла у, с новата i5, на мен поне не ми се връзва никак.
Конфигурирай едно i5 и с дори най-малката отстъпка, която я дават на почти всеки, си горе-долу на цената на теслата. Айде пренебрежимо малко от-горе, на фона на посочения бюджет.
Да не говорим ако набараш налична i5, кви отстъпки дават. Че теслата може и по-скъпа да излезе.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
Пропан-бутана още е стотинки ако вземеш предвид инфлацията от ония години когато е имало 2 станции. В момента е малко над левче и повече от 2х евтин от бензина... ма нещо не го карат и минаха (или минават) на по-скъпите дизели... тва от нямане ще да е.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
adovet написа:Само да добавя преди две седмици тръгнахме за Анталия на море. Винаги си разделяме пътя на две и спиме в Ескишехир. Тръгваме винаги към 5 сутринта та за след обяда да сме там. С Бмвто преди обикновено стигахме към 15:30-16:00 според трафика на границата. Това са 900км. Този път с Теслата стигнахме в 14:45. С Бмвто карам около с 120-130, с теслата сега карах 140-150. Да подчертая, че сме с две деца и повече от 200-250км. без спиране не може да направим. Та такива специалисти дето ми говорят че електричките не ставали за дълъг път, според мен никога не са били на дълъг път с електричка.
Ето това е основният довод на анти-EV-тата - масово, видиш ли, карали по 4-500км, без да се спира, което за EV не било възможно (извънградско/магистрала). И отделно по-ниската средна скорост по магистралата.... което също е МНОГО голям проблем, щото не можеш да си джиткаш със 140-150кмч за поне 400км, без спиране.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Mollov написа:adovet написа:Само да добавя преди две седмици тръгнахме за Анталия на море. Винаги си разделяме пътя на две и спиме в Ескишехир. Тръгваме винаги към 5 сутринта та за след обяда да сме там. С Бмвто преди обикновено стигахме към 15:30-16:00 според трафика на границата. Това са 900км. Този път с Теслата стигнахме в 14:45. С Бмвто карам около с 120-130, с теслата сега карах 140-150. Да подчертая, че сме с две деца и повече от 200-250км. без спиране не може да направим. Та такива специалисти дето ми говорят че електричките не ставали за дълъг път, според мен никога не са били на дълъг път с електричка.
Ето това е основният довод на анти-EV-тата - масово, видиш ли, карали по 4-500км, без да се спира, което за EV не било възможно (извънградско/магистрала). И отделно по-ниската средна скорост по магистралата.... което също е МНОГО голям проблем, щото не можеш да си джиткаш със 140-150кмч за поне 400км, без спиране.
Когато си от Малко Търново, Силистра или Видин, живееш в София и трябва всяка седмица скоростно да си ходиш за буркани ...е проблем
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Принципно аз също обичам да минавам (поне) по 4-500км без да спирам, когато говорим за каране по магистрала... само че далеч не ми е проблем да спра за 15-20 мин (макс) за едно (или две) EV (до)зареждане и да се разтъпча малко, пък и не само...
Единствено ме дразни инфраструктурата, която понякога те кара да правиш (повече от колкото ти се иска) компромиси...
Единствено ме дразни инфраструктурата, която понякога те кара да правиш (повече от колкото ти се иска) компромиси...